Chris Froome op intensive care na operatie van acht uur

donderdag 13 juni 2019 om 11:31
Chris Froome op intensive care na operatie van acht uur

foto: Cor Vos

Chris Froome ligt na een operatie op de intensive care in het ziekenhuis van Saint-Étienne. Dat heeft ploegmanager Dave Brailsford van Team Ineos gezegd in het BBC-programma 5 Live Sport. Brailsford meldde ook dat Froome zijn heup gebroken heeft, iets wat tot nu toe nog niet bekend was.

Eerder op de avond maakte Team Ineos bekend dat de Britse kopman zijn rechterdijbeen, een elleboog en meerdere ribben heeft gebroken bij een val. Dit gebeurde eerder op de woensdag tijdens de parcoursverkenning van de Dauphiné-tijdrit.

Zorgen bij Brailsford
“Hij ligt op de intensive care in het ziekenhuis van Saint-Étienne. Ze hebben hem overgebracht van het ziekenhuis van Roanne, waar hij eerst naartoe was gebracht. Hij is in goede handen en we zorgen ervoor dat alles zo goed als mogelijk verloopt. Het is een zware situatie en hij ziet er niet goed uit”, zegt Brailsford, die nog niet met zijn kopman gesproken heeft.

“Ik ben bezorgd. We hebben zijn vrouw Michelle ingevlogen en zij is bij hem in het ziekenhuis. We moeten de situatie in de gaten houden. Hij is nu geopereerd om de eerste fase van medische behandelingen in te gaan”, aldus Brailsford. Het plan is om Froome nog zeker twee dagen in het ziekenhuis in Saint-Étienne te houden.

‘Ik ben er zeker van dat we hem weer zien koersen’
Over mogelijke gevolgen voor de carrière van Froome op de lange termijn wil de ploegbaas niet nadenken. Wel haalt Brailsford de zware blessure van Luke Rowe aan, die een verbrijzelde enkel had na een ongeluk tijdens een vrijgezellenfeest. “We dachten dat dat einde loopbaan was, maar een jaar later kwam hij weer in actie. Chris is misschien in een andere fase van zijn carrière, maar ik ben er zeker van dat we hem weer zien koersen.” (Eerste bericht, 13 juni, 00.02 uur)


Update 11.30: Operatie van acht uur voor Froome

De operatie van Chris Froome aan zijn verschillende botbreuken duurde maar liefst acht uur. Dat heeft Dave Brailsford een dag na de zware ingreep toegelicht. De verwachting is dat de Britse coureur nog zeker een paar dagen in het ziekenhuis, waar hij nu op de intensive care ligt, moet blijven. Het seizoen 2019 is klaar voor Froome.

Dit artikel delen:

72 Reacties

Cadellie 13 juni 2019 om 12:04

Brailsford maakt zich grote zorgen om het herstel van zijn kopman. De Brit, die bij de Tour voor zijn vijfde eindzege zou gaan, zou direct na zijn val gezegd hebben nooit meer op een fiets te stappen.

Gilberto 13 juni 2019 om 12:21

Emoties zo direct na zo’n gebeurtenis denk ik.
Tenzij hij hier en daar een beetje leest dat het een zegen zou zijn voor de wielersport en sommige mensen het heerlijk vinden dat hij nu niet mee zal doen, daar zou ik wel behoorlijk verdrietig van worden ja en ook zoiets hebben van, ellende allemaal, ik kap er mee.. Idd gewoon overstappen op het snelwandelen, ideaal voor hem

Ultimo 13 juni 2019 om 12:46

Wat jammer dat hij zo is gevallen. Chris Froome is voor mij de ultieme gentleman die er altijd staat. Zijn prestatie in de Giro van 2018 is één wat niet vaak voorkomt. Te vergelijken met Tony Martin die in 2013 een hele etappe in de Vuelta op kop rijdt of Gilberts winst in de ronde van Vlaanderen 2017. Dat soort prestaties komt niet vaak voor in het hedendaagse wielrennen. Al win je 4 keer Luik Bastenaken Luik door in de laatste meters te versnellen, wat Froome liet zien in de Giro van 2018 is het wezen van het wielrennen wat Sagan ook begrijpt en wat het wielrennen aantrekkelijk maakt voor het publiek. Helaas hoort deze verschrikkelijke valpartij ook bij het wielrennen.

SteadyEddy 13 juni 2019 om 12:53

Overgoten met urine en dan toch beschaafd blijven reageren. Overwinning in de Giro na een fantastische aanval op de Finestre. Verrassende aanval in de afdaling van de Tour, waarbij hij trappend en zittend op het frame iets ongeziens deed. Rennend de Mont Ventoux op. Zo kleurloos vind ik de man niet. Zijn team zorgt ervoor dat de Tours al jaren niet zo spannend zijn, maar dat komt toch ook door de zwakkere andere teams. Sterkte Chris.

CeRo 13 juni 2019 om 13:21

Froome zorgt er meestal eerst zelf voor dat hij een voorsprong heeft op zijn concurrenten, denk maar aan de waaierrit met Sagan of inderdaad zijn afdaling op de buis. Logisch toch dat zijn ploeg nadien gaat controleren. En als hij dan eens op achterstand staat, doet hij een fantastisch nummer zoals vorig jaar in de Giro.

koos verrek 13 juni 2019 om 13:22

Die rit naar bardonecchia is voor mij het hoogtepunt van deze eeuw in ’t fietsen. Net eronder het poepen van dumo en weer froome te voet. Maar Finistère sportief toch best. Kom ma nog sterker terug Sir Chris! Sterkte, koos

quickstep 13 juni 2019 om 13:30

enorm veel sterkte chris. hoop dat je snel weer de oude bent!

reusjen 13 juni 2019 om 13:51

Volgens Knaven was de operatie 6 uur ipv 8. Bron Nos.

non-believer 13 juni 2019 om 14:39

Leest Chris wielerflits of wat doen die beterschap berichten hier?

Romāns Vainšteins 13 juni 2019 om 15:17

Op zichzelf ethisch verantwoord meelevend zijn.

ShoarmaDude17 13 juni 2019 om 15:29

non-believer +1

VerstandOpNul 13 juni 2019 om 15:46

Wout zal de liefste berichtjes even bundelen voor Chris..

Lord Melchett 13 juni 2019 om 17:06

Laat zijn breuken en andere ‘schade’ snel herstellen. Zal ook psychisch een klap zijn. Gelukkig zijn wielrenners messtal bikkels.
Hoop dat hij na lang revalideren weer fatsoenlijk kan lopen, dan maar weer eens aan fietsen denken.
Sterkte.

Mark 13 juni 2019 om 17:11

Als iemand die ook revalideert van crash op de racefiets, ben ik blij dat hij niet ook op zijn hoofd is gevallen. Zijn breuken zijn wel heftiger (ik enkel elleboog, jukbeen en borstwervel), hopelijk gaat het herstel voorspoedig. Hoop dat hij terugkeert als topsporter, hij durft de laatste tijd ook zelf aan te vallen (Giro van Dumoulin)

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.