Celstraf van maximaal tien jaar dreigt voor dopingzondaar Denifl

maandag 23 september 2019 om 15:32
Celstraf van maximaal tien jaar dreigt voor dopingzondaar Denifl

Denifl is zijn ritzege in de Vuelta al kwijt - foto: Cor Vos (archief)

Stefan Denifl hangt een jarenlange celstraf boven het hoofd. De 32-jarige Oostenrijker wordt door de Officier van Justitie in Innsbruck aangeklaagd voor dopinggebruik en bedrog. Denifl bekende begin dit jaar dat hij aan bloedtransfusies deed. Hij wordt ook verdacht van gebruik van groeihormonen.

Dopingschandaal dat in 2019 aan het licht kwam. De spil zou sportarts Mark Schmidt zijn. Diverse langlaufers werden betrapt in Seefeld (Oostenrijk). Schmidt werkte ook vanuit Erfurt (Duitsland).

De dopingzaak van Denifl is onderdeel van een groot dopingnetwerk rondom dokter Mark Schmidt. In Oostenrijk wordt de zaak hard aangepakt door het Openbaar Ministerie. Denifl gebruikte mogelijk tussen 2014 en 2018 doping. In die periode heeft hij voor een half miljoen euro aan ontvangen sponsorgelden gebruikt, dan wel misbruikt om aan doping te komen. Een gevangenisstraf van maximaal tien jaar dreigt.

Ook werd bekend dat langlaufer Max Hauke aangeklaagd wordt voor dopinggebruik. Hij werd in februari op heterdaad betrapt tijdens een inval bij het WK skiën en moet mogelijk vijf jaar de cel in. Eerder deze week werd wielrenner Georg Preidler aangeklaagd voor gebruik van (bloed)doping.

Dit artikel delen:

34 Reacties

Romāns Vainšteins 23 september 2019 om 15:41

Daar krijg je iemand niet de cel voor in.

Franco Ballerini 23 september 2019 om 15:50

Dat zou je denken, maar dit bericht zal toch ergens op gegrond zijn.

Romāns Vainšteins 23 september 2019 om 16:01

Gaat gewoon niet de cel in, welke wielrenner is er dan ooit de cel in gegaan vanwege doping ?

Franco Ballerini 23 september 2019 om 16:06

Die Oostenrijkers lijken dit toch zeer zwaar op te vatten. Maar ik hoop dat je gelijk hebt.

Viktrodriguez 23 september 2019 om 16:33

Tja, in sommige landen is dopinggebruik niet alleen sportief verboden, maar ook strafrechtelijk. Net als dat in sommige landen alles drugsgerelateerd kan leiden tot legio zwaardere straffen dan hier. Ik sluit een gevangenisstraf niet uit in deze.

Over dat een wielrenner in de gevangenis voor dit: eens moet de eerste keer zijn. Ik denk dat niemand begin jaren 80 heeft kunnen bevroeden dat anno 2019 hele palmaressen worden leeggeroofd en renners echte schorsingen krijgen voor dopinggebruik i.p.v. een kwartiertje tijdstraf tijdens dezelfde wedstrijd als ze al nog in koers waren. De huidige maatstaven zijn pas amper 20 jaar normale procedures.

Van pseudostrafjes naar echte schorsingen naar reguliere gevangenisstraf. Geen idee waarom niet.

Panache 23 september 2019 om 16:52

Je maakt een denkfout Romāns Vainšteins. Je kan pas op die wijze straffen zo gauw dat verankerd is in de landelijke wetgeving. In Oostenrijk is dat sinds kort zo. Of het straf proportioneel is, dat is weer iets anders.

"In sommige landen, zoals België, Frankrijk, Griekenland, Italië, Oostenrijk en Spanje, is de dopingregelgeving vastgelegd bij wet. Dit betekent dat de aanpak van de dopingproblematiek niet alleen de verantwoordelijkheid is van de sportbond, maar ook die van de overheid. Een sporter of begeleider die de dopingwet overtreedt, kan justitieel vervolgd worden."

hartstikkebedankt 23 september 2019 om 15:51

Echt beschamend voor de sport wat zo’n jongen heeft gedaan, maar 10 jaar cel is wel wat overdreven lijkt me.

Poeksel 23 september 2019 om 16:01

Als hij gevangenisstraf krijgt, zal het een stuk minder lang zijn.

limburgia 23 september 2019 om 16:33

Hoeveel jaren cel krijgen de Rolling Stones dan in Oostenrijk ?

Panache 23 september 2019 om 16:56

Welke wet hebben de Rolling Stones dan overtreden in Oostenrijk? Oh ja, een slechte vergelijking. Een wielrenner mag de afdaalpositie van Mohoric een op een kopiëren en dat is toegestaan. Als de Rolling Stones plagiaat plegen dan krijgen ze daar een ongekend hoge boete voor. Zo heeft iedere bedrijfstak zijn eigen grenzen.

VerstandOpNul 23 september 2019 om 16:09

Vroeger kreeg je gewoon een paar minuten tijdstraf..

Polleke 23 september 2019 om 16:33

Of je deed een donatie aan de UCI om een anti-dopinglabo in te richten….no joke, echt gebeurd en niet eens zolang geleden….

Panache 23 september 2019 om 16:59

Dat laatste haal je uit de context. Die schenking heeft Armstrong gedaan. Maar dat kon best een oprechte schenking zijn om Ullrich, Beloki en anderen te kunnen pakken omdat zijn eigen dopinggebruik minder detecteerbaar was. Ik speculeer, maar dat doe jij ook over de aard van de schenking.

VerstandOpNul 23 september 2019 om 17:04

Ja idd! Ik kan me nog herinneren hoe Hein Verbruggen de loftrompet over Armstrong opstak bij NOS. Hij was zo begaan met een zuivere sport dat hij hun zelfs steunde met opsporingsapparatuur. En zo bescheiden dat hij daar niks over zei in het openbaar..

Polleke 23 september 2019 om 19:43

1 van ons 2 speculeert niet Panache… tip : ik ben het niet…
Storting, bedrag en reden zijn allemaal bekend geraakt achteraf… maar dat Armstrong het niet zou nalaten zijn tegenstanders er bij te lappen, daar heb je wel gelijk in…

Panache 23 september 2019 om 20:07

@Polleke
We speculeren allebei. “hoewel de CIRC het niet bewezen acht dat het duo corrupte handelingen pleegde…”.

https://www.google.com/amp/s/www.nu.nl/wielrennen/4007154/belangrijkste-conclusies-in-dopingonderzoek.amp

thorsen 23 september 2019 om 16:25

Maximaal 10 jaar cel, minimaal 0 seconden.

lander luypaert 23 september 2019 om 16:35

Durasek hoe zou het daar mee zitten?

Verweggistan 23 september 2019 om 16:59

En Koren.

Geurt Harm 23 september 2019 om 17:24

Net als bij Operacion Puerto is ook nu weer veel onduidelijk. Deze Oostenrijkse jongens gaan dus mogelijk straf krijgen, maar hoe zit het met Koren en die andere Sloveen. Hoe zit het met de renners die nog niet genoemd zijn? Was het een netwerkje op zich? Hoe zeker is het dat Preidler handelde zonder medeweten van ploegen of collega’s? Hoe is het mogelijk dat hij en Denifl niet gepakt zijn via het bloedpaspoort? Kortom, genoeg vragen en ik mis de goede onderzoekjournalistiek die daar eens induikt.

Panache 23 september 2019 om 19:14

Dit zijn intikkers:
– nationaliteit
– gloeitijd in combinatie met onzekerheidsmarge

Geurt Harm 23 september 2019 om 17:29

Wat betreft de straffen vroeger… Anquetil gebruikte openlijk en wordt nog steeds vereerd als 5-voudig Tourwinnaar. Merckx, Zoetemelk, Fignon allemaal meerdere malen betrapt en een paar weken verder reden ze weer. Als het om het verleden gaat zou ik fan zijn van een waarheidscommissie… je vertelt alles, maar krijgt geen straf. En per 1 januari 2020 trekken we een streep; word je dan nog betrapt, dan is het gewoon meteen einde carrière (uiteraard niet voor een per ongeluk verkeerd voorgeschreven middeltje dat niets te maken heeft met de prestatie, maar wel voor doelbewust bedrog).

PietFriet 23 september 2019 om 17:40

Als je met z’n tweeën een pakje kauwgom jat uit de winkel kan je in Nederland in theorie ook 9 jaar cel krijgen. Dat gebeurt ook niet. Ik denk dat Denifl misschien een voorwaardelijke celstraf krijgt met een boete of iets dergelijks.

Jean Dumas 23 september 2019 om 17:45

Die artsen mogen van mij wel de cel in. Renners niet, die moet je levenslang schorsen.

SnellePelle 23 september 2019 om 19:53

Das een leuk idee. Echter een sportbond kan je levenslang royeren, strafrechtelijk vervolgen doet het justitieel apparaat in een land.

chasse patat 23 september 2019 om 17:54

Het doel van straf is dat het leidt tot een gedragsverandering. Vanuit de huidige positie van Denifl zal hij de fout niet meer ingaan. Een genoegdoening tegenover diegene die hij benadeeld heeft is dan ook rechtvaardiger.

vanSpringel 23 september 2019 om 18:13

Allemaal bangmakerij. Maar we gaan 't zien. Ben namelijk benieuwd of strafbaar dopinggebruik ook in de Oostenrijkse wet is opgenomen. Zo niet dan staaltje bluf van lik m'n vessie.

Peter Lippens 23 september 2019 om 18:17

Ik vermoed van wel, in België zeker en in nog wel meer landen. Nederland niet dacht ik, niet echt een duidelijk signaal ….

SnellePelle 23 september 2019 om 19:59

@peter

En ondanks dat hebben we hier zelden doping overtredingen. De meeste misstappen die sporters maken zijn tegenwoordig gerelateerd aan drugshandel.

Ik denk omdat het komt omdat dopinggebruik door het volk wordt afgekeurd. Dat is in andere landen veel minder. Kijk baar het feit dat Eddie M onlangs vereerd is in de tour.

Daar tegenin hebben wij weinig publieke afkeur op het gebruik van (soft) drugs.

De publieke opinie neemt in deze dus naar mijn mening een belangrijke positie in.

Peter Lippens 23 september 2019 om 18:16

In veel landen is doping ook strafrechterlijk een misdrijf en is dus gevangenisstraf een mogelijkheid al zal het meestal zo geen vaart lopen, mogelijk onder voorwaarden.

koos verrek 23 september 2019 om 18:24

Laat m een jaartje brommen en ie is’t wel afgeleerd. 10 jaar is teveel

Schollekop 23 september 2019 om 21:14

Ok, maar dan ook rugbyers, tennissers, atleten, skiërs, langlaufers, biathlon atleten, schaatsers, zwemmers, turners, voetballers en krachtsporters de cel in! Gelijke monniken, gelijke kappen.

Speedy 23 september 2019 om 21:40

De argumentatie achter de aanklacht is wel interessant. Het gaat erom dat de renner zijn salaris en prijsgeld door bedrog verkregen heeft. Hetzelfde alsof iemand de bank oplicht. De strafmaat wordt niet bepaald door de soort van doping, maar door het verdiende geld in die tijd. Daardoor dreigt professional Preidler een veel hogere straf dan die onbekende cross country skiër. De buit bij Preidler was veel groter.

Headlines

Populair

Materiaalzone