Brailsford over talenten bij Team Sky: “Leren staat centraal”
foto: Cor Vos
maandag 11 februari 2019 om 12:31

Brailsford over talenten bij Team Sky: “Leren staat centraal”

De laatste jaren heeft het Team Sky van Dave Brailsford menig toptalent aan de Britse formatie gebonden. Kristoffer Halvorsen, Pavel Sivakov, Ivan Ramiro Sosa en Egan Arley Bernal. “Je moet ze laten wennen en op hun eigen tempo laten groeien”, laat Brailsford weten veel geduld te hebben met deze jongens.

“Iedereen moet zich realiseren dat ze nog aan het begin van hun carrière staan”, beschermt de ploegbaas de jonge renners tegenover Cyclingsnews. “Ze moeten gewoon 100% geven wat ze hebben en leren tijdens de koers.”

Bernal speelde vorig jaar een grote rol in de Tour-zege van Geraint Thomas, waardoor de verwachtingen rondom de Colombiaan enorm zijn. “Toen Geraint de Tour won was hij geen 22, maar 32. Bernal loopt nog tien jaar achter op Thomas. Zoveel tijd heeft Bernal nog om te leren”, legt Brailsford hem ook absoluut geen druk op.

Zoektocht naar nieuwe sponsor
Halverwege december werd bekend dat hoofdsponsor Sky na dit seizoen stopt met de sponsoring van de wielerploeg. Brailsford weigert echter te antwoorden op de vraag hoe het staat met de zoektocht naar een nieuwe sponsor. “Wanneer je een ploeg als Team Sky bent, zullen er genoeg geruchten ontstaan. Maar wij respecteren de wens van de gesproken partners om de besproken feiten en namen vertrouwelijk te houden”, aldus Brailsford.

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
11 februari 2019 12:38
Nietszeggend praatje, dit gaat op voor elk talent.
11 februari 2019 12:42
Leren is te krap uitgedrukt. Prepareren dekt de praktijken beter.
  11 februari 2019 13:08
  Bedoel je dat ze dope lere pakke bij SKY??
  11 februari 2019 16:31
  nee natuurlijk niet, alleen dat ze bij Sky echt speciale groente smoothies maken
11 februari 2019 13:19
Onzinnige vergelijking om te zeggen dat Bernal nog 10 jaar moet leren omdat Thomas al 32 jaar is. Wie zegt dat Bernal dan pas op zijn top is. En wat heeft druk op leggen hier mee te maken. Zijn trouwens sowieso twee heel verschillende renners.
11 februari 2019 13:53
leren riemen waarmee ze labpreperatietafel opgebonden worden ja
11 februari 2019 19:21
Welja de trieste haters kunnen hier weer losgaan. Dat sky een extreem budget heeft dat is nu eenmaal zo.
Dat veel renners uit vrije wil er tekenen ook.

Geklets over prepareren etc. vooral door leiden die nooit echt gepresteerd hebben. Bovendien is er in de moderne wielerwereld een verschil tussen prepareren en doping gebruiken.
  11 februari 2019 20:03
  vertel vertel ! over jouw palmares.
  11 februari 2019 20:25
  Lollig. Je hebt dus geen inhoudelijk op feiten gebaseerd antwoord. Kunt alleen meegaan met insinuaties en complot theorieën.

  Palmares etc ga ik jou en hier niet openbaren. Lijkt me niet zo handig om meerdere rede. Aantal grote rondes uitgereden, Ereplaatsen in voorjaar klassiekers. Maar dat doet er niet toe. Wel of je iets inhoudelijks te melden hebt.
  Of ben je al hysterisch als een renner Salbutamol gebruikt als pufje, ook al is het veel te veel wat overigens geen enkel positief ofwel prestatie verbeterend effect heeft. Maar kun je lekker je frustratie kwijt omdat je zelf nooit gepresteerd hebt.
  11 februari 2019 21:09
  Dat klinkt als gevaarlijke beroepsdeformatie...
  12 februari 2019 01:05
  I call bullshit.
11 februari 2019 20:31
Doorak, je eerste alinea gelezen. Ik heb wat beters te doen nu, maar jij wilt kennelijk oude koeien uit de sloot halen (cq argumenten in de Sky discussie).
Ik verwijs naar mijn bijdragen uit de tijd dat jij deze site nog niet gevonden had en wellicht ook nog niet wielrende (deduceer ik uit Jouw 51 posts tot heden). Ik zou zeggen: sloof je niet zo uit, moralist, en stel je vooral niet aan.
11 februari 2019 22:29
Brailsford over talenten bij Team Sky: “Inhaleren staat centraal”
11 februari 2019 23:24
Het gaat mij allang niet meer over de ethische grens of level playing field. Eerder het besef dat de legende en uitstraling van deze prachtig mooie sport onherstelbaar beschadigd is. Allemaal zodat een paar alpha losers konden zemelen over hun palmares.

Salbutamol verwijdt de luchtwegen, waardoor zuurstof uiteindelijk sneller en in grotere hoeveelheden bij de spieren terechtkomt. Daarnaast verbranden sporters meer vet als ze fietsen nadat ze een capsule met een hoge dosis salbutamol hebben geslikt. Het is ten slotte een hormonaal middel uit de familie van de anabolen en werkt -in hoge dosissen- opbouwend.

Sky is de afgelopen jaren 4 a 5 keer verwikkeld geweest in een doping schandaal. Van de levering van verdachte pakketjes tijdens de tour, bekentenissen over pijnstiller misbruik, astmabehandelingen tijdens grote rondes, tot het overtreden van de uiterst ruime salbutamol limiet. Als dit een complot moet voor stellen heb je weinig verbeelding nodig.
  12 februari 2019 01:38
  ikbenprocycling: Nou ben al heel wat jaartjes uitgekoerst. Kortom je beweert van alles maar zit er telkens naast. Wanneer aannames in het recht de waarheid waren was u spekkoper.

  DJoop: Klok, klepel.
  Bij een gezond iemand wanneer deze opgewarmd is en luchtwegen maximaal "open" staan en bij longfunctietest is er een maximale waarde vast te stellen. Extra puffen vermeerderd in dat geval niet de longcapaciteit en zuurstofopname. Vervolgens bepaald de hoeveelheid erytrocyten (rode bloedlichaampjes) met hulp van hemoglobine de transportcapaciteit naar de spiercel alwaar middels ATP synthese energie wordt gevormd, spiercontractie (beweging)
  Iemand met een attest die werkelijk enige of veel astma heeft komt zonder een pufje nooit tot zijn maximale longcapaciteit omdat o.a. de luchtwegen vernauwd zijn.
  Pufjes zijn er voor
  1. een mogelijke ontsteking te remmen of tegen te gaan of
  2. de vernauwde luchtwegen te verwijderen. GOED lezen, om ervoor tge zorgen dat de beperking in luchtcapaciteit deels of geheel wordt opgeheven.Ofwel een sporter beschikt dan over zijn normale capaciteit. NOOIT wordt dit meer dan 100% of wel meer dan de meting in optimale meeste gezonde toestand.

  Hetgeen jij op doelt, dwz wanneer men MEER of EXTRA zuurstof kan transporteren kan alleen dmv meer rode bloedlichaampjes te hebben; Hoogtestage, Anaresp of EPO, of eigen verrijkt bloed inbrengen.
  Dat is heel wat anders.

  De anabole werking, spieropbouw en minder vet heeft niets van doen met Salbutamol in spray vorm, pufje. Frfoome gebruikte pufjes. Wanneer in tablet vorm is dat namelijk gemakkelijk op te sporen. Komt bij dat meerdere onderzoeken dit niet aantonen. Er is hier en daar twijfel maar de consensus in de wetenschap is dat uit testen blijkt dat Salbutamol in tabletvorm mogelijk enige anabole werking kan hebben die te verwaarlozen is (veel minder dan1 %) bij enorme hoeveelheden. Froome had absurde dosis maar niet van de stof in tabletvorm.

  U zou eens beter onderzoek moeten doen ipv eerste beste google pagina geloven.

  Sterker, al heb je een enorme longinhoud ofwel maximale capaciteit omdat je een pufje gebruikt en dus op 100% zit, meer kan namelijk niet uitgaande van de fysieke maximale waarde in optimale toestand (gezondheid) dan nog kan het zijn dat je een erg alge VO2 max hebt. (de hoeveelheid rode bloedcellen in het lichaam, de conditie van de spieren en hoeveel bloed het hart per slag rondpompt.)
  Zoals u het fysiologisch stelt is spierconditie en hoeveelheid erytrocyten van zeer groot belang en daar heeft Salbutamol geen invloed op. U w stelling over de anabole werking, effect, is onjuist hetgeen de reden is waarom men Froome heeft vrijgesproken. Kunt u wellicht nog ergens op internet vinden, het is een keer in uitgebreide documenten toegelicht. Vrijwel niemand van de pers nam de moeite dit te lezen op een enkeling die er kort over schreef.

  Mbt renners prepareren (binnen de regels van de lijst met verboden middelen) doet men tegenwoordig wel van alles. Dronk men eerst bietensap, zo is beta-alaline erg gebruikelijk en zolang het beschikbaar was Octacosanol (niet op suikerrietbasis, geen werking maar op spinaziebasis) Het levert een iets verbeterde zuurstofopname en transport en de verzuring wordt iets langer uitgesteld.
  En zo zijn er veel geoorloofde middelen te noemen.
  Zat er in gelletjes, sportdrank etc. vaak Ribose, dat is omdat in de cel er een kerncentrale zit de mitochondrion die in het ATP proces dat prima kan gebruiken als extra energie. Zo is creatine(fosfaat) ook een katalysator voor het ATP proces (energieomzetting) wat tot betere prestaties kan leiden. Meer kracht voor korte duur in dit geval. Enkel geschikt voor sprinters en net zoals bij een asperientje werkt dit in het ene lichaam prima en bij het andere geheel niet.

  Uw stelling: Van de levering van verdachte pakketjes tijdens de tour, > ging over Salbutamol of in geval Wiggins over corticosteroïden triamcinolon ofwel Kenacort. Dit verlaagd absoluut je weerstand maar heeft vnl. een katabole werking (spierafbraak) maar sommige onderzoeken tonen aan dat bij enkele proefpersonen het juist een anabole werking kan hebben. Is alleen niet wetenschappelijk aangetoond omdat de testen te vaak verschillen in resultaat en grotendeels de katabole werking bevestigen.
  https://hansvdw1.wordpress.com/2016/10/09/het-cortisone-spook-in-de-morgen-van-8-oktober-2016/

  De testosteronpleisters kunnen onder attest na valpartij etc. worden voorgeschreven maar dit is uiteraard wel VERDACHT.
  De astmabehandelingen tijdens grote rondes, dat is heel normaal. Zelfs renners zonder problemen kunnen door dagelange zware belasting op de luchtwegen kortademig worden en astma ontwikkelen. Ingrijpen om erger te voorkomen is medisch gezien heel normaal. In de jaren 70 in de tour kreeg een renner wanneer hij er ongezond voorstond, uitgewoond, wel eens bloedtransfusie. Dus gezond rijk bloed wat men toe normaal vond vanuit medisch oogpunt. IS ook zo. Alleen wanneer er misbruik van wordt gemaakt en dit niet meer te onderscheiden is dan wordt het anders en is dus verboden.

  Resteert de uiterst ruime salbutamol limiet. Ten eerste staat in de UCI regels meen ook WADA, dat een medisch issue niet openbaar gemaakt mag worden en eerst met betrokkene gedeeld dient te worden opdat deze kan aantonen hoe het zit. Daar zit mede crux omdat iemand gelekt heeft en dit ophef gaf zonder dat aangetoond was of kon worden dat er sprake was van bedrog.
  Onderzoekers verklaren dat in bepalde gevallen bij een lichaam wat onder zware last staat bepaalde processen, syntheses, niet altijd hetzelfde werken en het mogelijk is, weliswaar zeer kleine mogelijkheid, dat een abnormale verhoging kan ontstaan. Dat met feit dat tablet vorm niet bleek uit de test, feit dat Salbutamol in pufvorm NIET volgens wetenschappelijke consensus een anabole werking leidt, dit alles bij elkaar leidde tot gee zaak, dus geen veroordeling.

  PS ik ben geen SKY fan maar recht moet voor iedereen gelijk zijn en ook al win je veel, ben je rijk en heeft heel Frankrijk de pest aan je omdat je geen Fransman (Virenque) bent en hollen velen achter UFO's, sciencefiction en wensdenken aan.

  Uw stelling: Als dit een complot moet voor stellen heb je weinig verbeelding nodig. ZEGT genoeg. Verbeelding, geloven, complotdenken is voldoende ipv feiten.

  Ik ken renners die zelf veel Salbutamol hebben gebruikt, ook echt astma, en kan je vertellen dat je er absoluut niet sterker van wordt en niet meer " lucht" door krijgt. Wat de wetenschap aangeeft. Meer staat dan voor boven je maximale optimale testwaarde.
  een motor kun je uitvijlen etc. een mens daarvan kun je de luchtinlaat niet aanpassen. Behalve iemand die enigszins kortademig is door luchtwegvernauwing, bronchitis of astma, die heeft baat bij puffen. Door deze kwaal heb je bijv. 90% en met puffen, goed opwarmen etc. kan dat naar 95-98% en soms 100%.

  U beschreef het mooi en het leek bijna de feiten te benoemen maar uiteindelijk is het schrijven vanuit wensdenken, dat doen IS strijders en Imams ook. Wetenschap en sporters die ervoor leren of geleerd hebben weten beter.
  12 februari 2019 01:47
  edit wf: niet doen
  12 februari 2019 14:03
  blablabla Stockholm
12 februari 2019 10:01
Luchtwegen verwijderen lijkt me niet zo handig ;) verder prima betoog
12 februari 2019 11:40
Wie gelooft die man nog?
12 februari 2019 11:44
Ik dacht dat het om opleiden van jonge renners ging......
12 februari 2019 13:42
Pot, ketel.
Je zal altijd zien dat degene die je verwijt niet GOED te lezen het heeft over het verwijderen van luchtwegen. Maar ook als ik het over hoge dosissen heb, weerleg je dat niet met een verhaal over Salbutamol in spray vorm. Dat zijn namelijk geen hoge dosissen. Wederom een kwestie van GOED lezen!
Ik baseerde mijn drie feiten op publicaties van diverse onderzoeken, en die vind ik waardevoller dan stellingen die niet door feiten onderbouwd kunnen worden. Ik hanteer verder gewoon de lezing van de Nederlandse doping autoriteit, dus ik wens je veel succes – wellicht zijn zij wel gevoelig voor drogredeneringen, persoonlijke anecdotes en goalposting.
De allermooiste vind ik de suggestie dat iemand meer Salbutamol af kan scheiden dan die heeft ingenomen (verderest alle andere stoffen wel gewoon ‘normaal’ verteerd?). Leg die stelling vooral eens aan je huisarts voor!
Voorts raad ik je vooral aan om de media er nog eens GOED op na te slaan, want er zijn meerdere journalisten die er over geschreven hebben, ook in Nederland. Bijvoorbeeld Thijs Zonneveld.
Kortom, het meeste van wat je schrijft, bedolven onder een lading interessante weetjes, is gewoon aantoonbaar onjuist. En het wordt duidelijk dat je het gedoe rond Wiggins destijds ook niet GOED gevolgd hebt. Die vrijstellingen werden namelijk verkregen vóór deelname aan de tour. Zal wel tijdens het trainen gebeurd zijn dan – drie jaar op rij, vlak voor de tour :P
Ik ben het verder wel met je eens dat het recht voor iedereen gelijk moet zijn. Ga dat maar uitleggen aan de renners die geen miljoenen aan advocaten uit konden geven, niet de backing hadden van een media bedrijf met de macht van Sky. Misschien is dat nog wel het belangrijkste argument waarom die ‘vrijspraak’ (was het niet, maargoed) zo corrupt is en zoveel journalisten en doping deskundigen er schande van spraken.
12 februari 2019 13:59
Maar Bernal is wel de kopman in de Giro voorlopig..... ( ik verwacht alsnog thomas). Dat noem ik niet rustig aan doen met je talenten.

Reacties zijn gesloten.