Boonen: “Ontgoocheling overheerst, brons telt niet”

Boonen: “Ontgoocheling overheerst, brons telt niet”

foto: Sirotti

zondag 16 oktober 2016 om 17:14

Tom Boonen werd op zijn allerlaatste WK derde en moest daardoor genoegen nemen met brons. Dat deed de 36-jarige Belg overigens niet, mede doordat België de koers vanaf de allereerste meters onder controle heeft gehad. “We verkeken ons op Tom Leezer”, zei hij bij Sporza.

‘Mannetje extra nodig’
Boonen baalde in de slotfase vooral dat hij eigenlijk een knecht tekort kwam. “De ontgoocheling overheerst. Vanaf het begin hebben we de wedstrijd in handen gepakt. Dat was genieten. De laatste rondjes duurden wat lang, waardoor de koers op slot zat. Iedereen was ook stikkapot door de de waaiers. In de sprint ging ik volgens mij op het juiste moment aan. Iets te vroeg misschien, achteraf. Maar deze derde plek was maximaal. Met een mannetje extra in de finale, sprint ik mee voor goud. We verkeken ons op Leezer. De laatste twee kilometer hebben we geprobeerd de koers te controleren, maar inspanningen werden vandaag cash betaald. Het was extreem heet. Ik ben dan ook vooral blij dat de koers afgelopen is. Brons telt niet, al ben ik wel blij dat ik derde ben en niet vierde. Maar ik had gewoon de sprint willen winnen.”

Dit artikel delen:

67 Reacties

Jopie 16 oktober 2016 om 17:17

Tommeke eist het kopmanschap weer volledig op terwijl hij weet dat er rappere mannen bijzitten. En vervolgens ligt het weer aan iedereen behalve Boonen zelf. Zo kennen we je weer Tom.

0
Frits des Jeux 16 oktober 2016 om 17:19

@Jopie ik denk dat er geen belg op het moment sneller is dan Sagan en Cav. Kortom brons is het maximaal haalbare, alleen denkt Tom daar anders over.

0
Wildebert 16 oktober 2016 om 17:22

Op waardegeklopt. Geen schande, maar m.i. Hadden de Belgen hun numerieke voordeel anders uit moeten spelen.

0
LyndaLid 16 oktober 2016 om 17:24

Wat Jopie bedoelt te zeggen is:

Tommeke krijgt het kopmanschap omdat het by far de beste Belg op een parcours als dit is, en bewijst dat vandaag met een derde plek 11 jaar na zijn wereldtitel. Een derde plek overigens, met een overslaande ketting, en dan toch nog voor mannen als Hagen, Nizzolo, Kristoff en Matthews eindigen. Zo kennen we je weer Tom, chapeau!

0
Jopie 16 oktober 2016 om 17:24

Als een Van Avermeat meespringt met Leezer in plaats van voor Boonen te achtervolgen dan hadden ze al meer kans gemaakt. Zo heel moeilijk is dat niet.

0
LyndaLid 16 oktober 2016 om 17:34

Dat probeerde Van Avermaet dan ook.

0
Tiim 16 oktober 2016 om 17:35

Als je met 6 man (op nog geen 30) in de kopgroep zit en je gaat vervolgens zitten zaniken dat je een mannetje tekort kwam heb je als team dus gewoon enorm gefaald.

0
Jopie 16 oktober 2016 om 17:42

Haha ja dat was echt een serieuze poging van Van Avermaet. Dat was echt proberen mee te springen. Dat was even twijfelen en er daarna juist bewust voor kiezen om voor Boonen op kop te gaan rijden.

0
robing 16 oktober 2016 om 17:45

@Timm,

Exact, voor de laatste kilometers was de tactiek zeer goed van de Belgen.
Maar om achteraf te zeggen “met een extra mannetje sprint ik hier voor de eerste plek”. Terwijl je veruit de meeste ploeggenoten bij je had.

Wat denkt hij dan, dat alle Belgen in een treintje de sprint aantrekken en alle anderen alleen zitten. Is het dan goed genoeg voor Tommeke?

0
debarreman 16 oktober 2016 om 17:47

@Tiim
Wat te sterk geformuleerd, maar qua analyse geheel juist.

0
lt86 16 oktober 2016 om 17:50

@jopie Van Avermaet heef niet op kop gereden. Was Roelandts. Van Avermaet moest altijd mee met Leezer. Maar zat op dat moment naar eigen zeggen te ver. Boonen was trouwens meer dan terecht kopman. Waar was de Nederlandse kopman/topsprinter trouwens?

0
Orakel 16 oktober 2016 om 17:50

Het speculeren van België om de massasprint te winnen was niet slim. Boonen kan iedereen die net even verkeerd geplaatst of uitgeblust is kloppen, maar de kans om én Kristoff én Cavendish én Sagan én Viviani én Matthews te kloppen schatte ik vooraf in op maximaal 10%.
Tom Boonen heeft niets fout gedaan en alles er uit gehaald wat er voor hem in zat, maar de Belgen hebben er als team uiteindelijk te weinig uitgehaald. Ze hebben de koers gedragen (hulde) maar daarmee ook de sterke sprinters in een zetel naar de finish geloodst. Boonen achter de hand houden was een perfecte strategie, maar het mocht nooit de enige strategie zijn…

0
Scotty 16 oktober 2016 om 17:51

Toch klopt het zelfbeeld van Tom niet.

Dat Boonen hier 3de wordt is razendknap. Hij moet blij zijn.

Taktiek van de Belgen is imo gewoon dom. 20km voor het eind moet je de andere mannen op kop dringen, 3-4 belgen laten wegspringen. Als het dan op 3-4km voor het einde nog bij elkaar zit, dan pas rijd je voor Boonen. Niet op 180km voor het einde al de kaart Boonen trekken, die net zo goed 5de had kunnen worden.

Ook wel erg grappig dat Leezer de schuld krijgt van het niet winnen van de Belgen.

Edit; wat Het Orakel zegt dus.

0
lt86 16 oktober 2016 om 17:52

En kwamen idd man tekort. Stuyven en Naesen hebben echt kilometers nutteloos kopwerk gedaan. De voorsprong was al gerustellend op de 2de groep en toch blijven kop nemen.

0
Retro Lex 16 oktober 2016 om 17:52

Met een mannetje extra ?????? Ze gingen met 5 de laatste ronde in……..
Hoeveel man hadden de anderen ?

0
CyclesGoff 16 oktober 2016 om 18:09

Tja, met zes man in de kopgroep en de tactiek luidt: we gaan erop gokken dat Boonen de heren Cavendish, Kristoff, Viviani, Nizollo, Sagan, Matthews (die vanaf de woestijn op de bagagedrager zitten) wel even klopt in de sprint. Waarom niet aangevallen met Roelands en Van Avermaet op twee ronden van het eind, hopen dat er wat volk meekomt en vervolgens niet of nauwelijks meer overnemen? Goed gereden van Terpstra en Leezer trouwens. Meer zat er gewoon niet in.

0
Ab Normaal 16 oktober 2016 om 18:11

@lt86
Wat een kleuterreactie: waar was de NL sprintkopman?
Daar gaat het hier toch helemaal niet om?
Gaat hier over de twijfelachtige tactiek van de Belgen in de laatste kikometers.
Dat de Belgen het daarvoor uitstekend gedaan hebben staat buiten iedere discussie.

0
Velominatus 16 oktober 2016 om 18:11

Wat ik vooraf al aangaf over de Belgen. Alle ballen op Boonen is een recept voor een tegenvallend resultaat. Met om de Beirut wegrijden was er meer kans op succes geweest.

0
Romāns Vainšteins 16 oktober 2016 om 18:23

De Belgen hadden beter Naesen en Stuyven op een gegeven moment als agressieve pion kunnen laten demarreren.

0
Gebruikersnaam 16 oktober 2016 om 18:36

Naesen en Stuyven reden al een paar uur op kop vooraleer het zeker was dat er niemand uit de achtergrond terug kwam en men vooraan strategisch kon gaan denken. Ik weet niet wat voor ubermenschen dat zouden moeten zijn om daarna ook nog eens te gaan aanvallen.

0
Hemelrijk 16 oktober 2016 om 18:42

De tactiek van de Belgen was goed tot de laatste tien kilometer. Toen hadden ze de benen stil kunnen houden want als er dan anderen zouden wegspringen zou Van Avermaet en zou Boonen en zou Roelandts mee hebben gekund en zou er een grotere kans zijn ontstaan op een wereldtitel. Een beetje zou op de wonden dit. Toch jammer dat het op het laatst (130 km) een oer-saai criterium was waardoor ik dacht dat Boonen de boel had gekocht, met het geld van Merckx wat hij had gekregen van de emir. Gelukkig was er nog de familie Sagan met Peter die over het WK vertelt of hij gezellig met z’n broer heeft gewandeld, echt schitterend. Je hebt gewoon wielrennen met zes man in een kopgroep en je hebt grote kampioenen.

0
koos1 16 oktober 2016 om 18:42

De Belgen wilden een massa/groepsprint en die kwam er. Zoals verwacht zouden er altijd 1-2 sneller zijn dan Boonen in de sprint.
Nu is achteraf kijken makkelijk, aar de Belgen hebben gewoon dom gereden, door alles op Boonen te zetten.
Wat heeft Van Avermaet gedaan? Juist niets, waarom valt die niet aan? Een mannetje te kort op het einde…Van Avermaet deed dus niets, terwijl hij juist met Leezer had moeten meegaan of op kopsleuren.
Op WK’s lijkt het er steeds op dat de Belgen maar een tactiek kennen en dat is alles op een kopman, terwijl ze vaak een meerderheid hebben in groepen.

0
roadrider 16 oktober 2016 om 18:42

Dommer als dit kan de Belgische ploeg toch niet rijden. Met 6 in de kopgroep en alles op Boonen zetten in de sprint, wel wetende dat Boonen al 3 jaar niet meer die topspurter is, is gewoon dom.

0
KnightBiker 16 oktober 2016 om 18:43

In de breette was belgie echt heel goed, en Ik snap gezien het verleden dat Boonen denkt te kunnen winnen maar het is niet 2005… Boonen mag met iedereen naar de Streep behalve Sagan, Cav en Kristoff. De laatste 20 km hadden anders aangepakt moeten worden en Boonen moet het controle middel zijn om een ander te laten winnen. Jammer maar het echo Boonen is toch iets te groot inderdaad met het aanhalen van z’n ketting en het missen van een extra mannetje, alsof andere renners die issues niet hebben. (Bekende Boonen smoesjes.)
Desondanks hoop Ik nog op een mooi voor jaar voor Boonen, maar hij heeft in het verleden wel vaker ten onrechte het kopmanschap opgeist bij WK’s, dat zou hem bescheidener moeten maken in de media

0
roelieman2 16 oktober 2016 om 18:47

Trouwens wat iedereen hier vergeet is dat juist door die actie van Leezer Boonen een medaille heeft gepakt. Als je naar de sprint kijkt kwamen de andere van veel verder met meer snelheid. Overigens was cavendish de snelste maar kon er niet doorheen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone