Boonen: “Ontgoocheling overheerst, brons telt niet”

Door , zondag 16 oktober 2016 om 17:14
Boonen: “Ontgoocheling overheerst, brons telt niet”

foto: Sirotti

Tom Boonen werd op zijn allerlaatste WK derde en moest daardoor genoegen nemen met brons. Dat deed de 36-jarige Belg overigens niet, mede doordat België de koers vanaf de allereerste meters onder controle heeft gehad. “We verkeken ons op Tom Leezer”, zei hij bij Sporza.

‘Mannetje extra nodig’
Boonen baalde in de slotfase vooral dat hij eigenlijk een knecht tekort kwam. “De ontgoocheling overheerst. Vanaf het begin hebben we de wedstrijd in handen gepakt. Dat was genieten. De laatste rondjes duurden wat lang, waardoor de koers op slot zat. Iedereen was ook stikkapot door de de waaiers. In de sprint ging ik volgens mij op het juiste moment aan. Iets te vroeg misschien, achteraf. Maar deze derde plek was maximaal. Met een mannetje extra in de finale, sprint ik mee voor goud. We verkeken ons op Leezer. De laatste twee kilometer hebben we geprobeerd de koers te controleren, maar inspanningen werden vandaag cash betaald. Het was extreem heet. Ik ben dan ook vooral blij dat de koers afgelopen is. Brons telt niet, al ben ik wel blij dat ik derde ben en niet vierde. Maar ik had gewoon de sprint willen winnen.”

Dit artikel delen:

67 Reacties

moa 16 oktober 2016 om 18:57

Sagan zou zeggen, wat een lafaard en profiteur de winnaar… Oh wait

Belgen enige ploeg met ballen en spieren. Maar waarom deed GVA niets?

pirazzi 16 oktober 2016 om 18:58

Boonen heeft ook gezegd dat een derde plaats een mooie plek is om zijn carrière wat betreft het WK af te sluiten, want het was zijn laatste WK. Komend voorjaar is hij nog wel actief.

assen 16 oktober 2016 om 19:05

Echt sneu voor Belgie. Wat een domme koers. Ongelooflijk. Aan wie ligt dit nu? De bondscoach, want die is de hoofdverantwoordelijke? Boonen?

Ingmar 16 oktober 2016 om 19:14

Belgie was zó goed. Maar niks ondernemen in de slotrondes? Op het EK heeft Belgie het gat toegereden voor Sagan. Op het WK doen ze min or meer hetzelfde

Quintenri 16 oktober 2016 om 19:24

Ipv België zo af te breken, hulde aan de Belgische ploeg om er zo een koers van te maken! De ploeg hield woord en snokten eraan vanaf het begin, eeuwig respect en dank aan die heerlijke renners. Van Avermaet had inderdaad OF met Leezer moeten meespringen OF de sprint moeten aantrekken voor Boonen, maar iedereen maakt wel eens een foutje en iedereen zit wel eens stikkapot. Overigens, Boonen geeft alle criticasters weer lik op stuk door hier toch weer mannen als Kristoff, Matthews, Hagen en Nizzolo te kloppen. De andere sprinters waren op voorhand al geklopt. Heerlijke renner toch, afscheid van een legende. De ontgoocheling is ook prachtig, geeft zijn echte winnaarsmentaliteit toch nog aan. Vandaag waren er nog twee renners sneller, twee renners die geen METER op kop gereden hebben vandaag. Waarom is Sagan dan een verdiende kampioen vandaag?

Polleke 16 oktober 2016 om 19:26

De Italianen, de Noren, de Aussies en de Belgen rekenden allemaal op hun ‘sprinters’ alsof ze nog nooit gehoord hadden van Sagan of Cavendish… die 2 meenemen naar een sprint is hoe dan ook voor brons sprinten..

Tuubke 16 oktober 2016 om 19:36

Nou redactie, ik verwacht morgen een smeuïg artikel met een overzicht van de Belgische pers. Benieuwd wie z’n kop er moet rollen.

mania 16 oktober 2016 om 19:58

België kon niet veel anders doen. Ze moesten mannen opofferen om voorop te blijven dus van die drie kon je geen aanval verwachten. Greg moest aanvallen of meegaan maar was duidelijk niet goed genoeg om iets te doen. Dus enkel Roelandts kon misschien iets proberen. Maar het is logisch dat ze 1 iemand willen houden om Boonen te helpen in sprint. Zelfde telt ook voor bv Noren. Alles op Kristof is ook heel riskant.

FondriestTF3 16 oktober 2016 om 20:04

Na 2 lokale rondjes was het gedaan. Toen hadden de Belgen niet meer zo hard op kop hoeven te sleuren. De vermoeide mannen wat halfjes op kop laten rijden maar vooral eisen dat andere ploegen het overnemen.

Een finale van 30 kilometer geeft veel mogelijkheden voor de Avermaets, Roelandsen en Boonens van deze wereld. Sprinten tegen Sagan, Cavandish, Kristoff… waarom???

kleomantre 16 oktober 2016 om 20:09

Ik snap sowieso al jaren de kaart Boonen zo pregnant spelen niet meer (etixx). Als het een taaie koers is waarbij echte inhoud telt, is het nog altijd een goede maar niet voor een gangbare massasprint.

Janjanssen98765 16 oktober 2016 om 20:15

@quintere

Wat een onzin weer, de belgen hebben ondanks dat ze de schifting in de woestijn hebben gedaan, gewoon dom gereden.
Alles op een man zetten ,die duidelijk niet de snelste is, met zo’n overwicht is gewoon dom.

Midfieldgeneral 16 oktober 2016 om 20:33

Versta niet dat de Belgische ploeg en Boonen zo afgekraakt worden. Waren de sterkste ploeg, hebben heel de dag in de aanval gereden en ervoor gezorgd dat iedereen piepedood zat.
Enige minpunt is dat, hoewel Boonen de snelste Belg is, hij niet meer de sprinter van 10 jaar geleden is. Dit is trouwens geen schande wetende dat hij 36 jaar is.

marehoek 16 oktober 2016 om 20:33

Boonen had een mannetje te weinig in de finale.
Hij had al 5 landgenoten en Terpstra in de finale.
Hij had Sagan en Cavendisch kunnen vragen , om niet mee te spurten om de
overwinning.
Door het egoïsme van Boonen is er geen Belg wereldkampioen geworden.
Ook de Belgische pers en tv verslaggevers(Wuyts) hebben Boonen zo opgehemeld dat
er maar een wereldkampioen kon en moest worden en dat was Boonen.
Met zo een overmacht aan Belgen had er een andere tactiek toegepast moeten
worden.

vlek 16 oktober 2016 om 20:41

De kritiek is vooral dat ze juist niet de hele dag hebben aangevallen. Ze hebben een schitterend overwicht geforceerd en zijn daar vervolgens niet optimaal mee omgesprongen. Want inderdaad; Boonen is niet meer de sprinter van 10 jaar geleden.

Prima Facie 16 oktober 2016 om 20:47

Ze hebben Sagan misschien onderschat. Een Sagan die veel geeft in een koers wil nog wel eens geklopt worden (zie Kwiatkowski en twee keer Van Avermaet dit jaar). Maar een Sagan die werkelijk waar geen trap te veel heeft gedaan is na 260 km bijna onklopbaar.

VDB44 16 oktober 2016 om 21:05

Een kasseistrook de laatste 500 meter en we hadden gewonnen. ;-)
Op naar Roubaix 2017!!!

Pédaleur de charme 16 oktober 2016 om 21:22

Er zijn niet zo veel renners die op hun laatste WK nog een medaille weten te pakken. Ik had ook mijn twijfels over de tactiek van de Belgen in de laatste 30 km, maar het pleit voor ze dat ze Boonen een afscheid in stijl wilden bezorgen. En het is aan de Belgen te danken dat dit WK toch nog een tijdje het aanzien best waard was.

IlPirata 16 oktober 2016 om 21:23

Brons was toch echt het hoogst haalbare voor je Tom. Die andere twee zijn het gehele seizoen (en) al sneller dan je.

Jos84 16 oktober 2016 om 21:26

Van avermaat en roelants hedden ombeurten moeten demareren ipv leezer en terpstra.
Die laatste kilometers zijn gewoon slecht uitgespeeld door de belgen. En boonen moet niet mekkeren want sagan en cav zijn gewoon sneller momenteel.

F e r o x 16 oktober 2016 om 21:56

Gelukkig reden de Belgen vol vandaag voor de 100km durende kermiskoers. Boonen geen enkele fout gemaakt. Enkel Van Avermaet bleek op het einde compleet leeg te zijn. Hadden achteraf gezien misschien beter een Naesen gespaard als je zag hoe sterk deze was. Maar eenmaal een beslissing genomen, is het natuurlijk te laat om deze in de finale nog te wijzigen.

Zoals Terpstra vertelde na de finish. Ze hadden veel mogelijkheden om de sterke punten van Qatar qua parcours te gebruiken, maar het moest en zou allemaal rond de “Pearl” draaien …

bovengroninger 16 oktober 2016 om 22:13

Waarschijnlijk heeft Boonen de anderen een zak met geld beloofd want hoe kun je volledig in dienst gaan rijden voor iemand die de laatste jaren nooit meer een belangrijke wedstrijd heeft gewonnen en het in de sprints altijd aflegt tegen de toppers.
Als je kijkt welke sprinters normaal nog sneller zijn dan heeft hij nog geluk dat hij op het podium staat.

Koersmaniak 16 oktober 2016 om 23:43

Als je van jezelf zegt dat je de Topfavoriet ben en enkel goud telt, moet je ook in eigen boezem kunnen kijken.
Ja Belgie heeft de koers gemaakt en gedragen, maar in een voetbalmatch waarin je 80% balbezit hebt, moet je ook nog kansen creeeren en die proberen afmaken.
Belgie gokte op de penalties..

glenn485 17 oktober 2016 om 08:18

Ik denk eigenlijk dat Boonen met dat mannetje meer gewoon op Van Avermaet doelt en niet op een 7e man in de kopgroep. Zo kwam het mij bij het interview zelf toch over, dat Van Avermaet dat gat had moeten toerijden op Leezer toen hij zag dat een aanval niet ging lukken zodat Roelandts gewoon de lead out kon doen.

Geraint 17 oktober 2016 om 08:57

Niet terecht hoe België afgemaakt wordt. Om Keukeleire, Stuyven, Naessen nog te laten aanvallen was het te laat eens de voorsprong veilig was. Veel kans dat die iemand hadden meegekregen die minder uitgepierd was. Van Avermaet had duidelijk zijn dag niet. En dat je Roelandts gebruikt naargelang zijn super kwaliteit, namelijk lead-out, lijkt me ook niet zo vreemd. Alleen moest die het gat op Leezer dichten waardoor er van aantrekken niks meer in huis kwam. Boonen stelt terecht dat er een mannetje te kort was op het laatst, en dat was Van Avermaet. Als Roelandts de sprint vol kan aantrekken in plaats van het gat dichten, wil ik het nog wel zien of Sagan en Cavendisch er nog komen.

Boonen wordt op zijn 36ste gekopt door de beste renner ter wereld en momenteel de beste sprinter ter wereld. Alleen respect is op zijn plaats.

Plaggie 17 oktober 2016 om 09:15

Hup België. Hoewel lichte kritiek wel terecht is. België had direct van de kop af moeten gaan toen Martin, Degenkolb en Kittel en de Engelsen waren afgestapt. Zelfs als waaier 2 was teruggekomen, was er nog geen man over boord. Het enige gevaar was Greipel maar die hadden ze samen met de echte sprinters uit waaier 1 kunnen schakelen met hun overtal. Naast Keukeleire, Stuyven, Naessen hadden ze Keisse en Debuscherre ook weer kunnen inzetten.
Maar het is makkelijk praten achteraf. België afbranden is echt onterecht.

Headlines

Materiaalzone

Populair