Boogerd over boek Dekker: “Het is een afrekening”

zaterdag 28 januari 2017 om 08:26
Boogerd over boek Dekker: “Het is een afrekening”

Foto: Sirotti

Michael Boogerd reageert vandaag voor het eerst uitgebreid op het boek van Thomas Dekker. De ex-prof doet zijn verhaal in De Telegraaf. “Voor mij is het klip en klaar dat dit om een afrekening gaat”, aldus Boogerd.

Dekker zou het zijn voormalig ploegmaat kwalijk nemen dat hij geen contract kreeg bij Roompot. Boogerd werd ervoor gepolst door zijn manager Martijn Berkhout, maar hij wilde eerst met Dekker praten. “Thomas had in 2013 over mij verklaard bij de dopingautoriteit”, stelt Boogerd. “Ik wilde dat gewoon met hem uitpraten. Ik snapte wel waarom hij dat had gedaan, want hij stond met de rug tegen de muur vanwege zijn eigen schorsing. Maar het zat mij desondanks niet lekker om hem zonder dat uit te praten in mijn ploeg op te nemen.”

Het gesprek kwam er, maar een contract bleef uit. “Maar uiteindelijk heeft dat dopingverleden daarbij helemaal geen rol gespeeld”, benadrukt Boogerd. “Toen ik samen met Breukink in dit restaurant een afspraak met Thomas had, waren Thomas en ik hier tien minuten eerder. Breukink had zijn reserves bij Thomas. Dus ik zei tegen Thomas dat hij Breukink moest zien te overtuigen. Thomas praat alleen maar over vrouwen. Maar Breukink is anders. Ik zei: ‘Thomas, je moet laten zien dat je deze laatste kans met beide handen aangrijpt. Dat je echt graag wil.’ Maar toen Breukink er eenmaal was, hebben we nauwelijks over wielrennen gesproken. Thomas vroeg nog naar de dochter van Breukink: ‘Breuk, heeft ze eigenlijk al een relatie? Nou ja joh, alles kan stuk!’ Zo zat Thomas te geinen. Dat is de Thomas zoals ik hem ook ken.”

Toch was Boogerd zelf niet tegen de komst van Dekker. “Nee, ik had hem er juist graag bij willen hebben. Ik was er 100 procent van overtuigd dat Thomas geen doping meer gebruikte. Ik heb in 2013 bekend te hebben gebruikt en kon daarna toch weer aan de slag. En dan zou ik Thomas slachtofferen omdat hij hetzelfde donkere verleden heeft als ik? Dat voelt niet juist.” Het waren volgens Boogerd de sponsoren die Dekker niet zagen zitten. “Zij vonden dat Thomas niet bij de ploeg paste. Roompot moest no nonsens uitstralen. Thomas is te veel jetset. Dat past niet bij Roompot. Dat was de reden dat we het er toen verder bij hebben gelaten.”

Onwaarheden
Boogerd noemt in het interview ook een aantal passages in het boek die niet zouden kloppen. Hij stoort zich het meest aan het beeld dat hij zijn ruim tien jaar jongere vriend aanzette tot dopinggebruik en zelfs spul aan hem verkocht. “Veel scènes in het boek zijn een-op-een situaties, waar ik naast Thomas deel vanuit maak. Die worden zomaar opgeschreven zonder mij daarover te bevragen. Bovendien doet Dekker zichzelf in het boek voor als een naïeve jongen toen hij bij de profs kwam. Dat was absoluut niet zo.”

Dit artikel delen:

46 Reacties

Pavlov 28 januari 2017 om 08:43

De vorm waarin de oud wielrenners/dopeurs/zwijgers deze les voor de nieuwe generatie gieten is geen schone. Hoop dat ze desondanks snugger genoeg is om haar conclusies te trekken.

Noud89 28 januari 2017 om 09:17

Tsja in verhalen als deze neig ik er toch na meer geloof te hechten aan het verhaal van de kerel die het meest zijn hand in eigen boezem steekt. Boogerd geeft netjes toe dat hij flink wat fouten heeft gemaakt maar dat Dekker dat óók heeft gedaan. Volgens Dekker ligt het bijna allemaal aan Boogerd.

Marszzz 28 januari 2017 om 09:20

Het wordt eens tijd dat we dat boek eens sluiten.

Romāns Vainšteins 28 januari 2017 om 09:26

Klinkt allemaal redelijk geloofwaardig eigenlijk, misschien een reactief boek schrijven ?

argos 28 januari 2017 om 09:28

Die Dekker is het meest verachtelijktste mannetje dat de wielersport de laatste decennia heeft voortgebracht. Gaat nu weer een hoop geld verdienen door de sensatiezucht van mensen.
Dit geldt ook voor die Zonneveld. Oproepen dat Vinokourov uit de wielersport moet verdwijnen maar wel een dopingzondaar helpen een slachtofferrol te spelen maar gelijk zijn zakken vullen.

Sebas 28 januari 2017 om 09:30

Ik hoor het Dekker ook zo zeggen, haha. Geloof wel in de redenering dat zijn uitstraling niet met dat van de ploeg matcht(e).

Dan hebben wij het boek op hele verschillende manieren gelezen Noud. Wat mij betreft is zijn hele boek een verwijt naar zichzelf.

IlPirata 28 januari 2017 om 09:37

Boogerd voelt zich genaaid, en terecht. Thijs Z. heeft zich voor een karretje laten spannen om T.Dekker te helpen cashen.

HF2013 28 januari 2017 om 10:04

Een beetje journalist kan toch zo de beweringen nagaan over in ieder geval het verhaal Roompot. Die situaties waar ze met z’n 2en op een hotelkamertje dingen hebben besproken of uitgehaald, zal altijd verhaal tegen verhaal blijven, maar bijv een Breukink of sponsor zullen toch nog wel weten waarom Dekker in 2013 geen contract kreeg.
Een beetje hoor en wederhoor zou een hoop duidelijk maken, maar wellicht het boek een stuk minder goed doen verkopen.

zeurwiggo 28 januari 2017 om 10:09

IlPirata, het zal eerder andersom zijn. Zonneveld die samen met zijn maatje Berkhout alles uit Dekker hebben geperst.

wielrenner 28 januari 2017 om 10:13

Een misselijke kerel die Dekker. Ik vond het eerste boek van hem getuigen van een puberale geest. Ik was toen blij dat ik dat boek had geleend en niet had gekocht! Gezien de reacties van de laatste maanden is het nog steeds een puber.
Het verhaal van Boogerd komt wat mij betreft heel wat dichter bij de waarheid.
Hopelijk kan hij straks weer aan de slag bij Roompot.

IlPirata 28 januari 2017 om 10:13

@zeurwiggo Oké, het zaakje stinkt.

benjo maso 28 januari 2017 om 10:17

Zonneveld en Dekker mogen niet cashen over de rug van Boogerd…Allereerst kunnen ze alleen cashen wanneer sensatie-beluste wielerlezers dit boek aanschaffen na op tv te hebben vernomen dat het een dubieus boekje betreft. Ten tweede is de wielerwereld net zo als het zakenleven en de politiek hier en daar rot; deal met het en laat al die huilt-huilie reacties achterwege…

IlPirata 28 januari 2017 om 10:30

@benjo maso Wie ben jij dan, moeder Theresa?

Zaken uit het verleden die je met vienden hebt beleefd, ga je niet openbaar maken. Dat is gewoon een soort gedragscode. Als jouw goede maat naar de hoeren gaat en aangeeft dat hij het tussen elkaar wil houden, dan ga je dat toch ook niet in een boek of krant uitgeven. Thijs Zonneveld is een rat en die Dekker nog erger, alleen voor het geld want de heer Dekker wil zijn luxe leventje voortzetten. Ik wil dat boek niet eens lezen.

marehoek 28 januari 2017 om 10:35

Wie gelooft Boogerd nog, die heeft al zoveel leugens verteld.

Oko 28 januari 2017 om 10:36

Via-via had ik begrepen dat Boogerd nogal lam was tijdens dit interview. Weet natuurlijk niet of dat echt waar is. Boogerd komt niet echt niet met boeiende feitjes eigenlijk

benjo maso 28 januari 2017 om 10:39

@IlPirata: Je wil dat boek niet lezen maar hebt ondertussen alles erover op het forum en tv opgezogen…en dan ben ik moeder Theresa haha.. Thijs Zonneveld is een rat in jouw ogen, dezelfde journalist die hier tot voor kort vaak bewierookt werd. Kom nu “il Pirata” ,het hele leven is toch hypocriet en nog het meest de renner naar wie jij je spiegelt gezien je forum-naam. Ik kan me niet voorstellen dat je jezelf il pirata noemt naar een opera van Bellini !

SolitaryShell 28 januari 2017 om 10:43
Quote:
Die Dekker is het meest verachtelijktste mannetje dat de wielersport de laatste decennia heeft voortgebracht. Gaat nu weer een hoop geld verdienen door de sensatiezucht van mensen.

Ja, man. Zo’n boek verkopen word je echt supersuperrijk van :’)

Oko 28 januari 2017 om 10:45

Al die reacties van mensen die niet het boek hebben gelezen omdat ze nav wat er in de media over geschreven staat, hebben besloten het niet te willen lezen. Maar er wel allemaal een sterke mening over hebben. Jullie vormen liever je opinie naar aan leiding dat van andere media, dan die zelf te vormen door het boek te lezen.

Denk dat als veel mensen het boek wel zouden lezen, dan zal je je mening hierover nog wel aanscherpen. Thomas spaart zichzelf overigens totaal niet. Ik ben ook echt niet eens over alles wat in het boek staat, en vooral ook hoe sommige stukken zijn geschreven. Maar vind het wel goed dat dit boekje is opengedaan, goed voor wielrennen. Er kan alleen maar afscheid genomen worden van die zwarte tijd als men als er geen rumouren over bestaan. We weten nu wat er gebeurd is, en dat het heel ernstig was, en nu op naar een betere schonere tijd.

IlPirata 28 januari 2017 om 10:46

@ benjo maso

Je kon niet ontkomen aan dat 'nieuws mbt boek' als je regelmatig wielersites volgt voor de mooie sport wielrennen. Thijs Zonneveld heb ik nooit een hoge pet van op gehad. De zogenaamde profwielrenner. Klopt, het leven is hypocriet en daarom vind ik het een hele foute move van Zonneveld en Dekker. (Zie reden daarboven).

En als je over forum-naam gaat hebben, 'il pirata' heeft nooit een boekje open gedaan over collega's en ook voor zijn dood nooit anderen erbij betrokken. Heb ik respect voor, net als zijn klimtalent. Maar goed benjo, als jij het een fantastisch boek vindt gestaafd op feiten veel plezier ermee.

Orakel 28 januari 2017 om 10:46

“Als jouw goede maat naar de hoeren gaat en aangeeft dat hij het tussen elkaar wil houden, dan ga je dat toch ook niet in een boek of krant uitgeven”.

Je kan ook in je eentje prostituees bezoeken en daar over zwijgen.
Boogerd volgt dezelfde verdediging als na zijn wielercariere toen de dopingput langzaam open ging. Eerst van alles ontkennen, daarna zeggen dat er gedeeltes juist zijn maar uit hun verband zijn gehaald, pas als Boogerd met de rug tegen de muur staat zal hij toegeven. Gelukkig voor hem zal dat laatste niet nodig zijn omdat geen journalist hier enige urgentie in ziet.

Mooie_Mario 28 januari 2017 om 10:59

Boogerd zegt niet wat er niet waar is aan het boek, maar gaat zinnetjes vertellen uit het sollicitatiegesprek van Dekker bij Roompot, waar Dekker zelf juist niets over geschreven heeft. De pot verwijt de ketel.

benjo maso 28 januari 2017 om 11:00

@il Pirata
Ik geef nergens aan dat ik het een fantastisch boek vind. Ik weet alleen dat bijna iedereen een bepaalde mate van sensatiezucht heeft en daarmee is er een markt voor dit soort boekjes. Kortom,als je net als ik een halve bibliotheek aan wielerboeken bezit, dan heb je boter op je hoofd wanneer je tegen dit soort lectuur ageert. Pantani heeft inderdaad geen open doekje gegeven over z’n avonturen in het peloton maar wel natuurlijk net als Dekker en vele anderen
ons belazerd. Ben ik daar nu verdrietig om ? Nee, m’n overtuiging blijft dat hij en Dekker goede zo niet grote coureurs waren en ik keek graag naar hun verrichtingen. Dit terwijl ik donders goed wist dat ze gebruikten… ik was destijds blij dat we een Dekker hadden die zich durfde te meten aan het prepareer-gedrag van de italianen. Verder was het niet zoveel met de nederlanders in die tijd. Die passages over de hoereren…soit, dom, maar zie ook de reactie van Orakel. We zijn het nu toch ook niet eens met Trump maar genieten van elk sappig opgediend schandaal over hem.

achtpuntzes 28 januari 2017 om 11:01

ik vraag me trouwens af of de mening van een aantal flitsers dat het ‘not done’ is om over hoerenbezoek van vrienden te praten betekent dat er nogal veel hoerenlopende zogenaamd gelukkig getrouwden onder de wielerflitsers zijn.

vlek 28 januari 2017 om 11:16

Beetje uit de school klappen over het sollicitatie gesprek van een potentiële werknemer. Dat zal ook wel not done zijn zeker?

Ik vind het een prima reactie van Boogerd. Een stuk beter in ieder geval dan vele eerdere reacties van genoemde personen. Interessant om vanuit een ander perspectief iets te lezen over de Roompot episode. Volgens Dekker zelf was dat niet de ultieme omslag naar de beslissing om Boogerd niet meer in bescherming te nemen (de Tour du Jour ontmoeting was dat volgens hem), maar dat Boogerd het zo ziet vind ik niet vreemd.

Kingstown 28 januari 2017 om 11:31

@benjo:

Praat ajb voor jezelf. “We” zijn niet aan het genieten van elk sappig detail. Dat is een bepaalde groep mensen en ja dat is een grote groep, maar er zijn ook mensen die daar niet warm van worden. Roddel en achterklap is al zo oud als de menseheid en als jij geniet van de privé- en story achtige verhalen allemaal prima, maar ga er ajb niet vanuit dat dat voor iedereen geldt.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair