Boogerd over boek Dekker: “Het is een afrekening”

Boogerd over boek Dekker: “Het is een afrekening”

Foto: Sirotti

zaterdag 28 januari 2017 om 08:26

Michael Boogerd reageert vandaag voor het eerst uitgebreid op het boek van Thomas Dekker. De ex-prof doet zijn verhaal in De Telegraaf. “Voor mij is het klip en klaar dat dit om een afrekening gaat”, aldus Boogerd.

Dekker zou het zijn voormalig ploegmaat kwalijk nemen dat hij geen contract kreeg bij Roompot. Boogerd werd ervoor gepolst door zijn manager Martijn Berkhout, maar hij wilde eerst met Dekker praten. “Thomas had in 2013 over mij verklaard bij de dopingautoriteit”, stelt Boogerd. “Ik wilde dat gewoon met hem uitpraten. Ik snapte wel waarom hij dat had gedaan, want hij stond met de rug tegen de muur vanwege zijn eigen schorsing. Maar het zat mij desondanks niet lekker om hem zonder dat uit te praten in mijn ploeg op te nemen.”

Het gesprek kwam er, maar een contract bleef uit. “Maar uiteindelijk heeft dat dopingverleden daarbij helemaal geen rol gespeeld”, benadrukt Boogerd. “Toen ik samen met Breukink in dit restaurant een afspraak met Thomas had, waren Thomas en ik hier tien minuten eerder. Breukink had zijn reserves bij Thomas. Dus ik zei tegen Thomas dat hij Breukink moest zien te overtuigen. Thomas praat alleen maar over vrouwen. Maar Breukink is anders. Ik zei: ‘Thomas, je moet laten zien dat je deze laatste kans met beide handen aangrijpt. Dat je echt graag wil.’ Maar toen Breukink er eenmaal was, hebben we nauwelijks over wielrennen gesproken. Thomas vroeg nog naar de dochter van Breukink: ‘Breuk, heeft ze eigenlijk al een relatie? Nou ja joh, alles kan stuk!’ Zo zat Thomas te geinen. Dat is de Thomas zoals ik hem ook ken.”

Toch was Boogerd zelf niet tegen de komst van Dekker. “Nee, ik had hem er juist graag bij willen hebben. Ik was er 100 procent van overtuigd dat Thomas geen doping meer gebruikte. Ik heb in 2013 bekend te hebben gebruikt en kon daarna toch weer aan de slag. En dan zou ik Thomas slachtofferen omdat hij hetzelfde donkere verleden heeft als ik? Dat voelt niet juist.” Het waren volgens Boogerd de sponsoren die Dekker niet zagen zitten. “Zij vonden dat Thomas niet bij de ploeg paste. Roompot moest no nonsens uitstralen. Thomas is te veel jetset. Dat past niet bij Roompot. Dat was de reden dat we het er toen verder bij hebben gelaten.”

Onwaarheden
Boogerd noemt in het interview ook een aantal passages in het boek die niet zouden kloppen. Hij stoort zich het meest aan het beeld dat hij zijn ruim tien jaar jongere vriend aanzette tot dopinggebruik en zelfs spul aan hem verkocht. “Veel scènes in het boek zijn een-op-een situaties, waar ik naast Thomas deel vanuit maak. Die worden zomaar opgeschreven zonder mij daarover te bevragen. Bovendien doet Dekker zichzelf in het boek voor als een naïeve jongen toen hij bij de profs kwam. Dat was absoluut niet zo.”

Dit artikel delen:

46 Reacties

Kingstown 28 januari 2017 om 11:39

@ achtpuntzes:

Als jij in je jonge jaren naar de hoeren bent geweest met vrienden en dat 10 jaar later tijdens een verjaardagsfeestje aan de vrouw van 1 van die vrienden wilt vertellen, dan moet je dat uiteraard zelf weten. Als je een beetje verstand hebt van sociale interacties, dan snap je ook wel dat zoiets over het algemeen geen positieve invloed op die vriendschap zal hebben.

Wanneer die vriend toevallig een bekende Nederlander is, dan snappen we ook allemaal dat jij dat doet omdat je graag wat geld wilt verdienen en niet zozeer vanwege allerlei hoogdravende motieven. Verder snap ik nooit zo goed waarom mensen de drang hebben om zich met zaken te bemoeien die ze zelf niets aan gaan eerlijk gezegd. Maakt jou het nou uit of (al dan niet gelukkig) getrouwde mensen wel of niet naar de hoeren gaan? Kun jij daardoor geen brood meer kopen ofzo?

Ffrodo 28 januari 2017 om 11:50

een afrekening :-)

Sebas 28 januari 2017 om 11:51

Ga je eerst de auteur van geweldige wielerboeken afbranden op zijn toepassing van het woord ‘we’ om vervolgens dood leuk dezelfde methode toe te passen.

Ik snap je punt, maar neem nu als persoon eens verantwoordelijkheid voor je daden in plaats van achteraf gaan lopen schelden en tieren omdat jouw UITERST onbehoorlijke gedrag aan het licht is gekomen.

ikbenprocycling 28 januari 2017 om 11:58

Zonder afnemers van drek zouden er heel wat minder boeken worden gemaakt. Als wielervolgers niet zo zouden geilen op deze pure shit, hadden Zonneveld en Dekker gewoon in hun eerste laagje voor joker gestaan, of -als ze hadden nagedacht- afgezien van deze co-productie. Dekker had gewoon quasi-berouwvol en eigenlijk be- en afrekenend zijn ei in een of ander interview moeten ventileren als hij hiermee zo nodig wat wilde bereiken voor het groter goed (…).

benjo maso 28 januari 2017 om 12:15

@Kingstown
Fijn te horen dat je net als ik je vooral richt op objectieve nieuwsgaring zoals in de NRC, de Groene Amsterdammer of de Correspondent. Helaas kan ik het soms niet laten om bij fysio / kapper om iets smeuigs uit de Telegraaf tot me te nemen. Ik waardeer je standvastigheid bij deze ethische kwesties. Ik geloof echter dat dat voor wel heel weinig mensen opgaat.

nine_inch_nerd 28 januari 2017 om 12:24

cashen? maak niet uit. als je met vuur speelt, moet je niet zeuren als iemand eruit klapt en alles naar buiten brengt. breukink? once, pdm? oh ja.

Adrianus 28 januari 2017 om 12:37

Ik wil dat portret van Thomas Dekker liefst nooit meer zien.
Een persoon met een karakter van de laagste soort.
Als ik dit individu helaas af en toe nog op tv zie , dan gaat de knop direct om.
Ergerlijk figuur, dat nog veel te veel aandacht krijgt.
Hoogstwaarschijnlijk reeds van af z´n juniorentijd aan het klooien geweest met doping.
Zijn hele erelijst kan eigenlijk zo de plee in.
De ruif waar je zelf uit mee vrat, hoor je niet te bevuilen met je gore drek.

IlPirata 28 januari 2017 om 12:40

@ benjo masso

Met alle respect hoor, maar hoe wereldvreemd ben jij. Als jij de NRC objectief noemt ben je toch een beetje van het padje af. Voor links progressief Nederland, dus anti-poetin-pro-eu en anti-trump etc. Met die maffe belg aan het roer. Krant voor D'66 lui, die Nederland willen opheffen in een federale staat.
Het is wijzer je van informatie te voorzien uit meerdere literatuur, meerdere invalshoeken, dan de blaadjes die jij net opschreef. Ben zelf universitair geschoold, maar de NRC objectief noemen is kletspraat.

benjo maso 28 januari 2017 om 12:56

@il Prirata

De teneur van je reactie spreekt voor zich.” I rest my case”.

Wim Kruithof 28 januari 2017 om 12:58

Beiden dienen onzuivere belangen volgens mij en allebei zijn ze al van zoveel leugens ontmaskerd.

Wie wanneer of met welk doel gelijk heeft, ik geloof niet dat het mij nog kan interesseren…

kaalpani 28 januari 2017 om 12:59

Weer veel meningen maar weinig feiten. In 2015 was de melding van Boogerd dat er budget (= geld)was voor het aantrekken van Thomas Dekker (althans zo is het naar buiten bebracht). Dit lijkt mij geen reden voor een afrekening. Dan moeten er andere dingen gebeurt zijn. Zolang er personen zijn die niet alles willen vertellen (wie dat ook is) over dat wat daadwerkelijk is gebeurd blijven zaken zweven. Ik kan daardoor en wil daarom geen partij kiezen. Ik ben namelijk geen partij in deze en kan dan alleen een mening geven. Als er dingen niet kloppen, dan dient zoals zoals dit hoort (en aantoonbaar is) een rechtgang te volgen. Een rechter is onafhankelijk kan als geen ander een oordeel vellen in deze.

IlPirata 28 januari 2017 om 13:02

@benjo maso

Geen probleem kerel. Gaat mij erom dat de NRC totaal niet objectief is, net als veel kranten, dus maak gebruik van meerdere bronnen. Komt je mening ten goede;-)

Turtlehead 28 januari 2017 om 13:18

Goeie teksten van Boogerd, dat is in het verleden wel eens anders geweest, dit komt verstandig en rustig over.
Zonneveld met zijn ‘nieuwe journalistiek’ heb ik niks mee. Hoe zit t met die berg trouwens?

Magikdatzeggen 28 januari 2017 om 13:38

Een leugenaar die een andere leugenaar van leugens beschuldigt… Waar maken we ons druk om?

Velominatus 28 januari 2017 om 13:46

@Il Pirata
Vrijwel iedereen gebruikte in die dagen. Betrapten werden door hun omgeving, vrienden vaak, hypocriet uitgekotst.
De een schrijft daar een boek over. De ander neemt depressief een overdosis op een hotelkamer. Allebei triest. Maar ik ben blij dat Thomas voor de eerste optie heeft gekozen.

klootje kriekeljon 28 januari 2017 om 13:49

Het komt niet ongeloofwaardig over. 2 mannetjes die moreel fout bezig waren al die jaren die nu elkaar bevechten. Het zal wel.

Maar dat boek van Dekker, dat was zeker geen afrekening.

IlPirata 28 januari 2017 om 14:00

@Velominatus

Dat er door iedereen gebruikt werd in die dagen is een feit.
Pantani stond echter onder veel grotere druk, want was zo populair dat hij de straat niet op kon, was een wielergod. Ik weet niet of jij weet hoe Italiaanse tifosi omgaan met hun kampioenen, maar dat is totale verering.
Thomas Dekker was bijvoorbeeld niet de nummer 1 van de wereld en winnaar van de giro en de tour.Thomas Dekker had al een boek geschreven over zijn dopingperiode. En toen bleek dat er voor Thomas geen plek meer was in de wielerwereld, sloot hij een verbond met Thijs Zonneveld om te cashen met een tweede boek, niet meer en niet minder. Want het geld moet blijven rollen bij de heer Dekker. Dus niet echt een goede vergelijking.

Velominatus 28 januari 2017 om 14:11

@IlPirata Je hoeft Pantani niet te verdedigen. Het was ook 1 van mijn helden. Wat ik er alleen mee wil zeggen is dat niemand van ons zich kan voorstellen hoe het is als je voormalige collega’s en vrienden opeens collectief de vermoorde onschuld spelen en je laten vallen als een baksteen. Ieder mens gaat daar anders mee om. Ik kan me alles voorstellen bij een “afrekening”. Boogerd moet gewoon niet zeuren. Dan had hij zijn vriend maar moeten steunen toen die de steun het meest nodig had.

Koel 28 januari 2017 om 14:28

Dat het Breukink was die TD niet in de ploeg wilde hebben was al een tijdje bekend, die heeft in zijn Rabo tijd al teveel van dit ratje moeten slikken, een ezel stoot zich in het algemeen…….

girardengo 28 januari 2017 om 18:13

Al met al krijgen we een ontluisterend beeld van die tijd, waarin de hoofdrolspelers herhaaldelijk zeiden ‘schoon’ te rijden.

Coldeportes 28 januari 2017 om 22:24

"Bovendien doet Dekker zichzelf in het boek voor als een naïeve jongen toen hij bij de profs kwam. Dat was absoluut niet zo.”

Dat dus…! Heb het al vaker gezegd: Thomas was voor zijn proftijd al 'professioneel bezig'. :6

Headlines

Materiaalzone

Populair