Bondscoach Loes Gunnewijk erkent miscommunicatie: “Niet zo simpel als het lijkt”
Loes Gunnewijk (links) met KNWU-directeur Thorwald Veneberg - foto: Cor Vos
zondag 25 juli 2021 om 14:38

Bondscoach Loes Gunnewijk erkent miscommunicatie: “Niet zo simpel als het lijkt”

Veel ogen werden na afloop van de olympische wegwedstrijd voor vrouwen gericht op de Nederlandse bondscoach Loes Gunnewijk. De tactiek van TeamNL was veelbesproken en ook over de communicatie werd geklaagd. “Ja, er was miscommunicatie”, erkent Gunnewijk bij NU.nl. “De rensters hebben tijdens de koers niks te horen gekregen, of in ieder geval te weinig.”

Nederland was met Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Marianne Vos en Demi Vollering vier kanshebsters op goud, maar het werd slechts zilver. Vroege vluchter Anna Kiesenhofer werd verrassend olympisch kampioen. Van Vleuten werd achter de Oostenrijkse tweede, maar dacht dat ze gewonnen had. Zij noemde het ontbreken van belangrijke informatie amateuristisch.

“We hebben geprobeerd vanuit de auto updates te geven over de koersinformatie, maar op veel plekken was dat niet mogelijk”, aldus de bondscoach. “Het was voor de rensters niet helemaal duidelijk wie er vooruit was. In de finale op het circuit hadden we op een gegeven moment wel het idee dat de rensters het niet wisten, maar zonder oortjes konden we niet zoveel meer. Het is niet zo dat we elke minuut naast de rensters kunnen rijden.”

‘Het is allemaal niet zo zwart-wit’
Gunnewijk wilde na afloop niet ingaan op de gemaakte afspraken. “Je kunt vooraf van alles afspreken en dat hebben we ook gedaan, maar je zult toch ook altijd in de koers moeten kijken hoe de situatie is”, vertelt ze. “Het is allemaal niet zo zwart-wit. Je moet niet vergeten dat de rensters geen tv-scherm hebben, zij zitten in de koers en er is allemaal hectiek. Het is dus niet zo simpel als het op tv lijkt.”

Of Nederland teveel gegokt heeft door met vier mogelijke kopvrouwen te starten, betwijfelt de keuzevrouw van de KNWU. “Achteraf kun je makkelijk zeggen: als dit, als dat. Ik denk dat hier gewoon de vier sterkste rensters van Nederland hebben gereden en dat ze er alles aan hebben gedaan. Al kwamen we hier natuurlijk met het doel om goud te halen.”

Annemiek van Vleuten dacht dat ze gewonnen had – foto: Cor Vos

RIDE Magazine
69 Reacties
Sorteer op:
25 juli 2021 17:45
Communicatie is altijd al een probleem van haar erg bot persoon
25 juli 2021 17:56
Wat vindt Johan Bruyneel hier van?
    25 juli 2021 18:11
    Wat Johan B erover denkt vind ik niet echt interessant. Maar ik denk dat hier veel meer een verhaal in zit dan in de "Arabische connectie" van Kerkhoffs gisteren. Want dat was wat vergezocht (en nog een foute conclusie, aangezien Wout gepiepeld is door het falen van Evenepoel ipv de arabieren).

    De vrouwenkoers is minstens een opinie waardig als je het mij vraagt!
    25 juli 2021 18:18
    Die persoon over wie jij het hebt doet alleen wat dingetjes tijdens de Tour de France. Hebben ze beloofd.
25 juli 2021 18:07
Ik kan haar zeker persoonlijk
25 juli 2021 18:38
Werkelijk te gek voor woorden dat op hun belangrijkste dag van de spelen team NL niet gedacht heeft op minimaal 2 plekken de rensters van info te voorzien als je weet hoe het ging bij de mannen koers. Teamleiding heeft compleet gefaald
25 juli 2021 18:44
Ik kan me nu al verkneukelen over de Andere Tijden Sport aflevering van 2040..
25 juli 2021 19:00
Bij de voetballers hebben ze De Boer buiten gezet en Van Gaal moet ze nu weer aan de praat krijgen. Benieuwd of Veneberg nog voor het WK gaat ingrijpen. Maar ik verwacht enkel een aai over de bol van Gunnewijk.
    25 juli 2021 19:03
    En een fikse reprimande voor Moerenhout.
25 juli 2021 19:33
Kunnen ze Koos Moernhout niet ontslaan?
25 juli 2021 19:41
Even het nieuws aan het kijken op België en die hadden precies gedaan wat NL had moeten doen. Mensen langs het parcours die de verschillen doorgaven. Waarom kunnen de Belgen dat wel en Nederland niet?
    25 juli 2021 20:02
    Die deden helemaal niets. Kopecky begreep niet waarom de nederlanders niet reden WANT dat koste haar een medaille.
25 juli 2021 22:10
Waar blijft de analyse van ons krant-fenomeen? Dan kunnen we pas verder

reactie maar even zonder de specifieke krant geplaatst, want op dat woord ligt censuur
25 juli 2021 22:23
Het hele peloton gijzelde de Nederlandse dames en de Nederlandse dames gijzelden de rest van het peloton. Iedereen zat naar elkaar te kijken en weigerden te werken. Ideale situatie voor de sterke Oostenrijkse!
25 juli 2021 22:46
Ach, het goede nieuws is dat een Nederlandse coach de Oostenrijkers naar het goud coachte... Toch een beetje goud !
26 juli 2021 07:57
Briefje van Jan die haar website met CV nog even bekeken heeft:

https://www.briefjevanjan.nl/aan-loes-gunnewijk/

Reacties zijn gesloten.