Bondscoach Lammerts: “Team heeft uitstekend gereden”
maandag 28 september 2015 om 11:33

Bondscoach Lammerts: “Team heeft uitstekend gereden”

Hoewel de beloning in de vorm van een topklassering uitbleef, kon bondscoach Johan Lammerts na afloop van de wegwedstrijd niet anders dan tevreden zijn over hetgeen hij had gezien. “Het team heeft uitstekend gereden”, vertelde hij aan Omroep Brabant. “Jammer genoeg heeft het niet geresulteerd in een medaille, maar alle complimenten voor het team.”

Wie gisteren de tv aanzette, zag bijna de hele dag oranje shirts prominent in beeld. “Jos van Emden heeft 130 kilometer op kop gereden”, stipte Lammerts aan. “Het is ongelooflijk wat hij heeft gedaan. Maar dat geldt ook voor de rest. Ze hebben prima gefunctioneerd.”

Even leek Nederland zelfs nog in de prijzen te vallen, toen Tom Dumoulin buiten het zicht van de camera bijna naar het podium reed. Hij werd echter ingelopen en strandde op de elfde plaats, als beste Nederlander. “Met een beetje meer geluk hadden we een medaille gehad”, wist Lammerts. “Ik kan het team niets verwijten.”

RIDE Magazine
76 Reacties
Sorteer op:
28 september 2015 14:04
@tendam,
Ik vind je veel te kritisch, want ik denk dat dit misschien wel het beste WK was van Nederland van de afgelopen 5 jaar. Om hem dan alleen een compliment te geven voor de saamhorigheid vind ik erg mager. Ik denk dat hij ook de renners veel meer rust en duidelijkheid geeft dan clown Leo.

Verder acht ik het ook niet onmogelijk dat die vroege selectie ervoor heeft gezorgd dat de complete ploeg zich optimaal heeft kunnen voorbereiden op het WK en daardoor eigenlijk alle renners in uitstekende conditie bleken te zijn. Maar goed over die beslissing valt te discussiëren, omdat hij daardoor niet meer in staat was om te anticiperen op de goede vorm die Slagter de afgelopen maand liet zien .

Verder heeft Nederland niemand in de ploeg met een goede sprint heuvelop. Ik blijf erbij dat alle Nederlanders alleen kans hadden gemaakt op een medaille als ze deel uit hadden gemaakt van een kleine groep of natuurlijk als ze alleen waren aangekomen. In dat licht en met de kasseien in het parcours blijf ik het een prima keuze vinden om Terpstra kopman te maken.
28 september 2015 14:16
@gardeyn. Helemaal mee eens.
28 september 2015 14:30
De keuze voor Terpstra was goed en logisch. Zijn aanval was goed maar kwam wat van ver en kon worden opgevangen. Daar mis je net wat steun van Boom. Die had in het ideale plaatje die aanval moeten plaatsen daarmee degenkolb uitschakelen en dan Niki doen wat Sagan deed. Maar het is geen wiskunde. De koers werd door Ndl gemaakt en de 6e en 7e plaats van de tour hebben 100% gegeven voor de kopman. Echt een team wat daar bezig was en dat is de kwaliteit van Lammerts geweest. Verder wordt de tactiek in overleg bepaald en dat was denk ik in dit geval de juiste. Vorig jaar is daarin bepalend geweest toen Ndl zichzelf uit de wedstrijd reed en in slaap was gevallen in de buik of achterin het peloton. Dit parcours was gewoon niet selectief genoeg. Heeft overigens TJS zich al eens bewezen boven de 200km in een sprint tegen Matthews ea. Nederland mag trots zijn op zijn lichting dit jaar.
28 september 2015 14:31
Quote:
snoep de hond - 28 september 2015 om 14:04
Verder heeft Nederland niemand in de ploeg met een goede sprint heuvelop.

Het lijkt erop dat Lammerts het met je eens is, maar ik vind het echt totale onzin. Zie de laatste editie van Quebec, toch echt een gelijkaardige aankomst: Slagter wordt 3e in de sprint, achter Matthews en Kristoff. Mollema daar vlak achter. Gesink won daar al eens. Dumoulin werd al eens 2e, meen ik.

Quote:
grootverzet - 28 september 2015 om 14:30
De keuze voor Terpstra was goed en logisch.

Maar waarom dan? Noem eens 1 reden? Hij heeft bewezen de afstand aan te kunnen, dat zou een reden kunnen zijn. Verder zou ik het niet weten.
28 september 2015 15:03
Achteraf is het altijd zo makkelijk als wat.
De enige manier om renners als Kristoff en Degenkolb te verslaan is om te zorgen dat ze kapot zijn en zo niet kunnen sprinten om de zege. Dat lukt alleen maar door de koers van het begin af aan hard te maken. Dat moeten ploegen zonder echte sprinters doen.
Waar waren de Italianen en de Belgen? Nederland heeft het enige gedaan waarmee ze kans maakten op de wereldtitel. De koers van begin af aan hard maken. Wat als NL dat niet gedaan had? Dan was waarschijnlijk Kristoff wereldkampioen geworden.

En dan het commentaar hier weer dat enkel Terpstra als kopman de verkeerde keuze was...
Volgens mij hebben Boom en Dumoulin ook niet hoeven knechten, wat resulteert in 3 kopmannen. Twee kassei jongens en 1 heuvelsprinter. Van alles wat dus.
En alles wat hoog eindigt kan een kasseitje over. Het was dus wel degelijk een belangrijk punt.

De 6 knechten hebben fantastisch gereden (en bij welk land zie je dat renners van het niveau Gesink en Mollema zichzelf compleet wegcijferen), Boom viel tegen (wat kan gebeuren), Terpstra heeft het geprobeerd maar had ook een beetje pech en Dumoulin had bijna podium gereden. Was dat gelukt had je niemand gehoord.
Nederland heeft het gewoon super gedaan. Het enige land dat tenminste geprobeerd heeft om de sprinters écht te lozen. En dat we niet gewonnen hebben, tja, er stonden geen koekebakkers aan de start hè...
28 september 2015 15:18
@tendam Terpstra is de enige winnaar van klassieke wedstrijden tegen klassieke rijders. Daar tussen hoort hij thuis. Wie van de Ndl rijders heeft dat ook???? Lars boom komt altijd net te kort boven 200k. Dumoulin moet zich nog bewijzen op dat vlak. TJS had hier niet de finale gereden. Het wk is geen wedstrijd zoals in Canada. Appels met peren vergelijken. Dan had tim wellens hier wereldkampioen kunnen worden en kelderman was daar ook goed bezig. Canada is voor velen een voorbereiding, de piek moet op het WK komen. Dus Terpstra is nummer 1. Was dit jaar nog 2e in de ronde achter kristoff. Heeft de Vuelta gereden in dienst van dit WK. Iedereen wist dat vooraf en was overeengekomen. Je moet een keuze maken....
28 september 2015 15:20
Ik vond het een genot om te zien hoe de Nederlanders erin vlogen omdat ze geen echt opperkanon maar 4 gelijkwaardige renners hadden. Die hadden er echt zin in. Kleine groep / sneaky demarrage was de juiste tactiek ipv sprint / eindknal in extremis.

En ik denk dat Slagter helemaal misselijkgestuiterd zou worden op die eerste maar vooral de 2e kasseienstrook. Gelukkig heeft ie niet gereden waardoor deze stelling even muurvast staat als de illusie dat hij hier kans zou hebben :)

@Ab > De Belgen hebben het ook prima gedaan hoor, die hebben leuk meegekoerst met good old Boonen voorop. Italianen ben ik idd een beetje in teleurgesteld en voor de Spanjaarden was het toch echt een k*tparcours.
28 september 2015 15:34
De laatste kilometer en vooral de laatste honderden meters van Quebec zijn toch echt wel net een stukje lastiger dan die op dit WK. Het begin van het klimmetje was misschien best lastig, maar daarna vlakte het toch behoorlijk af. Verder wil ik niet te veel af doen aan de verschillende sterke prestaties van Nederlanders in Quebec, maar daar is het veld toch vaak wel net een iets minder sterk dan op het WK.

Trouwens in de GP van Quebec die Gesink won was Terpstra 6de. Dus ook Tersptra kan redelijk goed een heuveltje op sprinten.

Maar ik vind het dus totale onzin om te gaan verwachten dat je op een heel licht oplopende aankomst je mannen als Matthews, Kristof en Degenkolb kan verslaan. Zeker als je er ook nog eens rekening mee houdt dat je ook af moet rekenen met mannen zoals Gilbert, Van Avermaet, Valverde en Rui Costa.

Quote:
tendam - 28 september 2015 om 14:31
Maar waarom dan? Noem eens 1 reden? Hij heeft bewezen de afstand aan te kunnen, dat zou een reden kunnen zijn. Verder zou ik het niet weten.

Dit WK was geen volwaardige kasseienklassieker, maar het had toch enigszins een Vlaams karakter en Terpstra was de afgelopen twee jaar duidelijk de beste Nederlander tijdens het Vlaamse voorjaar.
Verder heeft Terpstra verschillende keren bewezen in staat te zijn om in de finale het juiste moment te kiezen voor een demarrage.

Terpstra is zeker geen een garantie op een goed resultaat, maar hij is in mijn ogen wel de Nederlander die de meeste kans maakt op een echte uitschieter.
28 september 2015 15:57
@tendam
je overdrijft een beetje, Terpstra eindigt slechts twee posities achter Dumoulin, wat is nu helemaal het verschil. De winnaar Sagan is een type renner wat veel meer in het (vlaamse) straatje van Terpstra past dan dat van heuvelsprinter Slagter. Als Valverde nou gewonnen had en mannen als Kristoff en Navardauskas er niet aan te pas zouden komen dan zou ik nog zeggen ja niks voor Terpstra misschien, maar dit WK was er juist een voor een mix van kasseien en heuvel mannen met inhoud.
28 september 2015 16:02
De keuze voor Terpstra als kopman was vreemd, net als de keuzes van Boom en Langeveld als kopman/beschermde renner. Ben het helemaal met tendam eens. Deze drie mannen zijn geen punchers die goed een heuveltje overknallen maar kunnen vooral goed uit de voeten op dikke, grote kasseien (en dat waren de kasseien niet)

Tactiek was wel goed, maar had liever Gesink en Slagter (naast Dumoulin) als kopmannen gezien.
28 september 2015 16:17
Nederland heeft nou eenmaal niet die absolute topper. Terpstra wint Parijs-Roubaix ook door ploegenwerk, Gesink en Mollema zijn jongens die altijd goed meedoen, maar geen winnaars. Dumoulin zou in de toekomst misschien een echte kanshebber kunnen worden voor dit soort koersen, maar is het nu nog niet. Met die wetenschap heeft Nederland gewoon een schitterende koers gereden, een behoudende tactiek zou geen verschil hebben gemaakt. Bepaalde keuzes in de selectie waren twijfelachtig, maar uiteindelijk is dat ook maar een detail.
28 september 2015 16:19
Nederland heeft gisteren mede zo'n sterke wedstrijd gereden doordat Gesink en Mollema eigenlijk te goed waren voor de rol die ze toebedeeld kregen. Terpstra als absolute kopman aanwijzen met drie beschermde renners erbij was op zichzelf geen probleem. Hadden daar die twee ook nog bij gekomen, dan hadden we weer een afwachtende koers gezien. De keuze voor Boom en Langeveld als beschermde renners was alleen een fout. Die twee hebben amper iets laten zien in de tweede seizoenshelft. Langeveld zal daarnaast in topvorm ook geen topuitslagen rijden op zo'n parcours. Dit was een soort Quebec-light en dan kom je met deze selectie logischerwijs uit bij Dumoulin, Gesink en Mollema als beschermde renners rond je kopman. Dat had alleen niet iedereen geaccepteerd waarschijnlijk (de selectie van Mollema en Gesink werd nu al betwijfeld) en had een minder sterke koers van Nederland opgeleverd. Degene die zich gisteren hebben opgeofferd zijn in ieder geval verzekerd van een etentje met Braziliaans thema in de buurt van Nieuwegein.
28 september 2015 16:19
eeeh@Wheely, Dumoulin was 'slechts' twee posities boven Terpstra…. maar tegelijkertijd ook maar een paar honderd meter van een medaille… Dat kan je van Niki niet zeggen.
28 september 2015 16:42
@horsm,
Terpstra was 1 Degenkolb verwijderd van een absolute glansrol in de laatste 3km.
28 september 2015 16:53
Terpstra viel inderdaad aan waar hij het moest doen, aangezien hij op de klimmen niet bij de beste hoorde. Dat tweede maakte echter ook dat hij vanaf een positie achteraan dat groepje moest gaan en Degenkolb hem ruim van te voren zag komen. Vervolgens hield hij zijn benen al stil voor Degenkolb echt op zijn wiel zat en gaf hem dus geen kans te twijfelen of het niet aan een ander was om te reageren. Dat moment van twijfel afdwingen bij de eerste reageerde is noodzakelijk voor een echt nummer in de finale. Het doet vermoeden dat de benen er niet waren voor die glansrol en sluit ook niet uit dat er naast Degenkolb nog een handje vol andere waren die hadden gereageerd.
28 september 2015 16:54
@snoep, haha, ja, dat is ook weer zo.
28 september 2015 17:06
Nederland reed een geweldige wedstrijd op kop , maar voor wat
en voor wie eigenlijk .
28 september 2015 17:08
@6129ak2 dan moet je denk ik nog eens terug gaan kijken... het was de beste tactiek en ik heb ervan genoten. En met een beetje meer mazzel pak je wel een mooie podiumplek.
28 september 2015 17:38
@6129ak2,
Ik neem aan dat je bedoelt dat Nederland geen toprenner heeft die in staat is het af te maken. Dat ben ik redelijk met je eens, maar dat is juist de reden waarom ze zo actief waren.

Als je niet de rest van de ploegen afmat dan zorgen de knechten van de ploegen met de favorieten ervoor dat alles tot het einde bij elkaar blijft en dat de favorieten het onderling uit gaan maken.

Hoe meer je het peloton weet uit te dunnen, hoe meer kans je hebt om acties zoals die van Terpstra en Dumoulin wel te laten slagen.
28 september 2015 17:39
Wielrennen is geen wetenschap en de beste ploeg wint niet altijd. Niemand kon mee met Sagan op het moment dat hij ging, zelfs van Avermaet die in zijn wiel reed kon niet aanpikken. Dus Slagter die nog niets bewezen heeft boven de 200km was een twijfelachtige keus geweest. Terpstra lag dus veel meer voor de hand. Van Emden heeft beulswerk verricht, Langeveld en Boom reden regelmatig vooraan maar vielen aan het einde wat tegen. Gesink heeft puik werk verricht. Ligthart heeft in de schaduw zijn werk gedaan. Mollema was mee. Terpstra en Dumoulin hebben een poging gewaagd.
Je hebt ook wat geluk nodig zodat het stilvalt.
Ik ben net zoals Lammerts tevreden en als de landenploeg zo blijft rijden dan komt dat podium en die titel vast wel een keer!
28 september 2015 17:44
Beste WK voor Nederland sinds jaren: attractief en aanvallend. Terpstra ging waar ie moest gaan maar kreeg Degenkolb op zijn staart. "Ja maar" (ik hoor een jammerend geluid) "hij had gewoon door moeten fietsen, dan was ie tweede geworden".

Welnu, Terpstra rijdt niet voor een tweede plaats (en terecht)!

"Ze hadden hem nooit kopman moeten maken, boehoehoe"

Wie dan wel?

Gesink? Gesink stond na een uur aan zijn fiets te prutsen.
Dumoulin? Had gekund maar heel Nederland was in de stellige overtuiging dat ie volkomen opgerookt was in de Vuelta. Zijn goede rijden kwam ook voor Tom zelf als een verrassing.
Mollema? Tuurlijk, een palmares van hier tot Tokyo.
En over Lars Boom wil ik het niet eens hebben.
28 september 2015 17:52
De tevredenheid zijn over het feit dat hij een finale kon rijden begrijp ik wel, zeker in het licht van zijn vorige optredens als kopman. Hij heeft het ook niet slecht gedaan, maar meer mannen die in zo'n finale nog iets kunnen had niet verkeerd geweest. Dat naast Dumoulin de twee klimmers eerder een beschermde rol verdiende dan de twee die hem nu toebedeeld krijgen lijkt me dan ook geen moeilijke constatering. Behalve natuurlijk voor degenen die jammeren over een renner die in de eerste uren even naar zijn fiets laat kijken..
28 september 2015 18:04
@Vlek:

Je laat niet tijdens een WK naar je fiets kijken, dat doe je ervoor en goed ook. En daarna kijk je er zelf naar en zo mogelijk nog beter.
Als je tijdens een WK naar je fiets laat kijken, heb je iets heel goed NIET begrepen.
28 september 2015 18:25
@bettinwel
Oekoeloekie uit Noord-Zambia reed ook een geweldige koers, hij liet zich gelijk lossen want hij rijdt alleen voor de overwinning.
28 september 2015 19:07
@tendam, heb je voor de koers ook geschreven dat Terpstra de verkeerde keuze was als kopman nadat je de andere koersen had gezien?

Reacties zijn gesloten.