Bondscoach Johan Lammerts: “Moeten voor de aanval kiezen”

dinsdag 22 september 2015 om 13:21
Bondscoach Johan Lammerts: “Moeten voor de aanval kiezen”

Foto: Sirotti

De Nederlandse ploeg zal zondag op het WK voor elite aanvallend moeten koersen. Dat is de opdracht die bondscoach Johan Lammerts zijn mannen meegeeft. “Wij moeten het hebben van renners die de aanval durven te kiezen. Anders worden we naar de slachtbank van de sprinters geleid”, vertelt hij aan De Telegraaf.

Als kopman is Niki Terpstra naar voren geschoven, maar Nederland heeft meerdere ijzers in het vuur. “Er zijn wat andere renners die daar vlak achter een belangrijke rol kunnen spelen”, zegt Lammerts. “Dan denk ik aan Tom Dumoulin, Lars Boom en Sebastian Langeveld. En misschien kunnen ook Robert Gesink en Bauke Mollema nog een belangrijke rol spelen.”

Het parcours dat de renners zondag voorgeschoteld krijgen, moet volgens de bondscoach zeker niet worden onderschat. “Let op, dit gaat een lastig WK worden”, voorspelt hij. “Het is geen klimparcours, maar je moet wel een heuvel kunnen oprijden.” Het is volgens hem niet de bedoeling om te gaan wachten tot de laatste ronde. “We zijn gebaat bij een harde en open wedstrijd. Daar zullen we ook naar streven.”

Tom Dumoulin
Hoewel Dumoulin ook de wegwedstrijd rijdt, ligt zijn prioriteit bij de tijdrit van woensdag. “Hopelijk is hij goed hersteld van de Ronde van Spanje en kan hij in de tijdrit meedoen voor de medailles”, zegt Lammerts, die net als de rest van Nederland heeft genoten van de prestaties van Dumoulin in de Vuelta. “Dat had ik niet verwacht, maar ik denk hijzelf ook niet. Dat hij stappen heeft gezet is mooi voor Tom en voor het Nederlandse wielrennen.”

Dit artikel delen:

52 Reacties

Wielermuis 22 september 2015 om 13:24

Dit is echt al 5 jaar achter elkaar hetzelfde verhaaltje.

0
dikkechaap 22 september 2015 om 13:29

Ik denk ook dat Mollema en/of Gesink de finale zouden kunnen kleuren.

0
tvm 22 september 2015 om 13:30

En terecht. De enige manier waarop Terpstra kans maakt is solo of met type van Avermaet finsishen. Anders is het sowieso over en uit.

0
Marszzz 22 september 2015 om 13:30

Ja wat moet je anders als je geen Degenkolb of Kristoff ter beschikking hebt?
Ze zijn wel kansrijker dan de afgelopen jaren denk ik.

0
vlek 22 september 2015 om 13:33

Ik verwacht die twee inderdaad eerder in een belangrijke aanval, dan Boom en Langeveld. Het zal hoe dan ook moeilijk worden om de controle van de landen met sprinters te ontlopen, maar met Terpstra, Gesink, Mollema en Dumoulin moet je in ieder geval zichtbaar kunnen zijn in de finale. Vorig jaar waren die laatste twee de kopmannen en was het (onzichtbaar) wachten op de laatste ronde, terwijl de aanvallers ook het niveau niet hadden die dag. Wat dat betreft ziet het er voor dit jaar een stuk beter uit.

0
rosencrantz 22 september 2015 om 13:34

Als je voor Terpstra gaat: hard, maar ook niet té. Wedstrijd in handen nemen en zoveel mogelijk Duitsers, Fransen en Aussies eraf rijden. Zodat de kopmannen daar zonder knechten komen zitten.

0
horsm 22 september 2015 om 13:34

@Marszzz, Van Poppel opstellen? Hij is in blakende vorm uit Spanje gekomen.

0
achtpuntzes 22 september 2015 om 13:48

@ horsm:
alleen jammer dat de bondscoach lak heeft aan vorm en zijn lijstje al zo vroeg klaar had

0
Titaantje 22 september 2015 om 13:53

De kunst is vooral om niet aan te vallen. Aanvallen met eenlingen heeft niet zoveel zin, je put er niemand echt mee uit en er zijn een paar sterke controlerende landen (Duitsland en Australië, maar ook België als ze niet mee zijn).

Ze moeten maar eens goed kijken naar de koerswwijze van de italianen toen bettini wk werd. Niet zozeer aanvallen, maar vooral iedere ronde weer een enorme snok geven op de heuvels. Daarmee maak je de ploegen van Duitsland en Australië kapot en kunnen ze de laatste twee rondes niet meer controleren. Dat is het moment dat Terpstra en Boom de aanval mogen gaan zoeken (zoals Italië dat staandaard liet doen eerst door rebellin en als die werd ingelopen ging bettini met de winnende move).

Overigens heeft vooral België ook een ploeg om bovenstaande te doen. Mits zij overeenstemming krijgen wie kopman is….

0
rosencrantz 22 september 2015 om 13:56

@titaantje : inderdaad België , Nederland, Italië en Spanje zijn objectieve bondgenoten om de koers echt hard te maken. Als België wil winnen, maken ze het meeste kans met Gilbert, lijkt mij.

0
tendam 22 september 2015 om 14:06

@vlek
Hoezo ziet het er dit jaar beter uit? Er zitten niet echt veel mannen tussen waarvan je weet dat ze in de laatste ronde nog iets kunnen uitrichten.

Ook Terpstra is niet bepaald een zekerheidje, als kopman faalt hij eigenlijk altijd.

0
vlek 22 september 2015 om 14:13

Ze moeten ook niet wachten tot de laatste ronde. Vorig jaar waren Mollema en Dumoulin nog kopman en deden ze dat wel, nu hebben ze de opdracht eerder te openen. Kwalitatief zijn dat (samen met Gesink) betere renners, dan degene die vorig jaar die opdracht hadden. Daarnaast is de kopman van dit jaar in vergelijking met vorig jaar iemand die eerder de aanval zoekt.

0
Tutu888 22 september 2015 om 14:13

@Titaantje
Ik ben bang dat indien Gesink, Kelderman en Mollema er iedere ronde een snok op geven dat de heren Terpstra, Boom en Langeveld tot de eersten behoren die op apegapen rondrijden.
De taktiek van de Polen vorig jaar klopte omdat ze in Kwiat een kopman hadden die zelf niet afgemat was na het beulswerk van zijn ploeg. Ik vrees dat Nederland zo’n kopman niet heeft. Dan is de keuze inderdaad zoals Lammerts aangeeft: meegaan met een ontsnapping en daarachter proberen een aantal jongens zo fris mogelijk aan de finale te laten beginnen.

0
Marakus 22 september 2015 om 14:29

@Wielermuis, exact mijn gedachte! Volgens mij is het de laatste jaren copy/paste namen aanpassen en klaar is het nieuwsbericht! Als ze dit jaar ook echt actief de aanval kiezen dan ben ik al blij :) als ik mij niet vergis hebben “we” de laatste jaren zelden tot nooit de aanval gekozen los van Boom meen ik een keer.

0
52voor11achter 22 september 2015 om 14:42

Onbegrijpelijk dat Kelderman niet mee mag doen.

0
Wheely 22 september 2015 om 14:52

Ik vrees vooral dat het niet echt een hechte ploeg gaat zijn, waarom zou een Boom opeens gaan knechten voor Terpstra? Heeft die laatste echt zoveel meer kans. Teveel mannetjes uit verschillende ploegen.

0
Prima Facie 22 september 2015 om 14:53

Wil of mag Kelderman niet meedoen?

Los daarvan, de selectie van NL is bar slecht. Laatste twee rondes rijden er twee Nederlanders in het peloton van 80. Zul je zien.

0
Giro_101 22 september 2015 om 14:53

Wat ik altijd wel intrigerend vindt is in hoeverre de renners voor een landgenoot rijdt en niet voor een commerciele ploeggenoot. Gaat Tony Martin bijvoorbeeld vol voor Greipel rijden als Stybar en Terpstra in de aanval zouden gaan?

Mogelijk dat daar wat kansen liggen, anders gaat het waarschijnlijk niet lukken.

0
matwiel 22 september 2015 om 15:00

Wat heeft Kelderman hier te zoeken dan? Op dit parcours is het toch duidelijk dat je voor Terpstra of Boom moet gaan. En negen Zwaluwen maken nog geen zomer.

0
john 22 september 2015 om 15:05

Wheely ,Boom hoeft niet voor terpstra te knechten dat doet die gast wel voor die belg want die ploeg betaalt hem het hele jaar

0
vinnievidefietsen 22 september 2015 om 15:14

Boom en Terpstra die elkaar naar het leven staan in 1 team = gaat dus niets worden. Je hebt knechten nodig die zich uit elkaar trekken voor een kopman zoals een Koen de Kort en Dylan Van Baarle mijns inziens. En duidelijk 1 of 2 kopmannen kiezen, niet van: " maar daar vlak achter hebben we, …. wie weet wat hij nog kan brengen ….en wellicht kan hij voor een verrassing zorgen". Altijd dat gelul, altijd dat gebrek aan lef bij de Nederlanders om duidelijk 1 of 2 mannen aan te wijzen. De rest draait zijn kloten eraf voor hen. Punt. Wil je niet? Blijf je lekker thuis. Punt.

0
Liefhebbertje 22 september 2015 om 15:19

Sebastian Langeveld was ooit talentvol en heeft een paar leuke ritten gewonnen maar in de finale is hij er bijna nooit meer bij. Als je de wedstrijd toch oranje wilt kleuren dan de wedstrijd keihard maken door ineens snoeihard te rijden en het peloton kapot rijden. Heb je in ieder geval alle oranje mannen vooraan. gewoon minimaal 20 KM keihard stampen en België helpt heus wel mee (beiden 3 opofferen). Lukt het niet dan is het toch leuk kijken.

0
matwiel 22 september 2015 om 15:28

Je moet ervoor zorgen dat Terpstra op kop komt met Degenkolb en Kristoff. Dan demarreren.
Gaan de twee sprinters naar elkaar kijken. En dan win je…….

0
KnightBiker 22 september 2015 om 15:35

@ Tendam
Terpstra falen? vorig jaar winst in Parijs roubaix en dit jaar 2e in de ronde van vlaanderen plus winst in een paar kleinere kassei klassiekers vind ik niet falen. Terpstra is de man voor Nederland op zo’n parcours. (dat hij gaat koersen voor Quick step colega’s als ie niet meer kan winnen zit er dik in) Dat Terpstra geen Kristoff is kunnen we hem natuurlijk niet kwalijk nemen maar falen vind ik een belachelijke kwalificatie.

0
matwiel 22 september 2015 om 15:42

hahaha inderdaad, 1 van de weinigen uit ons land die dit zeker wel aan kan.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone