Sponsor wil Amerikaan bij LottoNL-Jumbo: dit zijn de opties

Sponsor wil Amerikaan bij LottoNL-Jumbo: dit zijn de opties

Foto: Sirotti

vrijdag 25 september 2015 om 17:00

Brent Bookwalter heeft afgelopen week zijn aflopende verbintenis met BMC verlengd tot het einde van 2016. Hoewel Bookwalter nooit in verband gebracht werd met LottoNL-Jumbo, is het een optie minder in de zoektocht naar een renner uit de Verenigde Staten. Dit laatste zou een nadrukkelijke wens zijn de sponsoren, maar de ploeg zelf wil dit bevestigen noch ontkennen.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Zoektocht LottoNL-Jumbo gaat verder
Naar verluidt heeft fietsenleverancier en co-sponsor Bianchi van de Nederlandse WorldTour-formatie geëist dat er komend seizoen in ieder geval een Amerikaan en een Italiaan onder contract staan bij de ploeg. Met Enrico Battaglin gaat al één wens in vervulling. Het aantrekken van een renner uit de States wordt een ander verhaal. Volgens een overzicht van ProCyclingStats zijn er slechts zeven Amerikaanse renners uit de WorldTour of het ProContinental-circuit einde contract na 31 december 2015.

Pioneer_LottoNL-Jumbo_small

foto: LottoNL-Jumbo

Naamsbekendheid versus budget
De vraag is in hoeverre Bianchi eisen stelt aan de kwaliteiten van de renners die aangetrokken moeten worden. Omdat LottoNL-Jumbo in landen als Italië en de Verenigde Staten vanwege WorldTour-formaties uit de desbetreffende landen niet direct de aandacht trekt, vergroot het aantrekken van ‘een grote naam’ de kans op het genereren van naamsbekendheid in die gebieden voor Bianchi aanzienlijk. Het is echter de vraag of Bianchi daar in het in augustus ondertekende, nieuwe contract met de Nederlandse ploeg extra budget beschikbaar voor heeft gesteld.

Teammanager Richard Plugge liet in een eerder stadium namelijk weten dat men geen grote aankopen van LottoNL-Jumbo hoeft te verwachten. “We hebben een extra afmaker nodig die voor successen zorgt”, vertelde hij tijdens de Tour de France. “Daarnaast moet onze tweede lijn sterker worden gemaakt. Maar wij hebben niet het budget om meer dure jongens aan te trekken. Je hoeft dus geen grote naam als versterking te verwachten. We moeten heel handig en slim zijn. Met een innovatief en creatief beleid hopen we jonge renners aan ons te koppelen.”

PIC559986609

foto: Sirotti

Wat weten we over de selectie van 2016?
Plugge komt zijn woorden na. Met Steven Lammertink (21) en de Belg Victor Campenaerts (23) zijn er twee jonkies gehaald die de selectie in de breedte kunnen versterken. De transfer van Twan Castelijns (26) is daarentegen opmerkelijk te noemen, al heeft hij door het winnen van de Topcompetitie een goed niveau laten zien. Met de vier aanwinsten, zestien doorlopende verbintenissen en de verlengde contracten van Tom Leezer en Paul Martens, telt LottoNL-Jumbo op dit moment 22 renners voor het volgende seizoen.

De ploeg richt zich vanwege de nationale sponsoren voornamelijk op de Nederlandse markt. Desondanks zijn de zes renners die nog in de wachtkamer zitten, allemaal landgenoten. Brian Bulgac (27), Rick Flens (32), Barry Markus (24), Laurens ten Dam (34), Maarten Tjallingii (37) en Dennis van Winden (27) zijn nog in het ongewisse over hun toekomst, waarbij enkel van Ten Dam bekend is dat hij actief op zoek is naar een nieuwe ploeg. Nick van der Lijke verkoos op zijn beurt een contract bij Roompot Oranje Peloton boven nog een jaar als manusje van alles bij het team van Plugge.

Het kan dus zijn dat (een deel van) de overige renners al verlengd hebben, maar dit nog niet officieel naar buiten is gebracht óf net als Van der Lijke vertrekken bij de geel-zwarte equipe. Het kan echter ook betekenen dat (een deel van) deze renners nog moeten wachten, omdat zij afhankelijk zijn van de Italiaanse en Amerikaanse aanwinsten. Moet LottoNL-Jumbo de hoofdprijs voor hen betalen, of blijft er budget over om de Nederlanders met een aflopend contract binnen boord te houden?

Amerikanen met een aflopend contract
Na de komst van een Italiaan, moet de ploeg om de sponsor tevreden te houden nog op zoek naar een Amerikaan. De grote vraag blijft echter welke renner uit de Verenigde Staten de gelederen van LottoNL-Jumbo komt versterken, nu na Lawson Craddock ook Bookwalter wegvalt. Omdat het er niet zo veel zijn, besluit WielerFlits in willekeurige volgorde een overzicht te geven:

flag-us Joey Rosskopf (26, BMC)

PIC557710770

foto: Sirotti

Na goede prestaties in de America Tour besloot BMC om Joey Rosskopf (26) aan het einde van 2014 een éénjarig contract aan te bieden. Rosskopf had dit te danken aan winst in het bergklassement in de Tour of Utah en een zesde plaats in het eindklassement van de USA Pro Challenge. Eerder in 2014 veroverde de Amerikaan – toen uitkomend voor Hincapie Sportswear Development – twee zilveren medailles (wegwedstrijd en tijdrit) op de Pan-Amerikaanse Spelen. Zijn meest in het oog springende resultaat van 2015 was een vierde plek tijdens de individuele tijdrit naar Big Bear Lake in de Tour of California, in een verder vrij anoniem jaar op WorldTour-niveau.

flag-us Larry Warbasse (25, IAM Cycling)

Larry Warbasse – Foto: Sirotti

Larry Warbasse was in 2013 het eerste product van het BMC-Hincapie Sportswear Development Team. De nu 25-jarige Warbasse is geen winnaarstype. Slechts één profzege boekte hij, in – en misschien is dat wel veelzeggend – een ploegentijdrit in de Tour of Qatar. Zijn grootste persoonlijke succes was wellicht een derde plaats in de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland 2014. Na een lange vlucht met drie werd hij in de sprint geklopt door Cameron Meyer en Philip Deignan. Warbasse is naar verluidt echter dicht bij een contractverlenging met zijn Zwitserse werkgever, waardoor een overstap niet waarschijnlijk is.

flag-us Benjamin King (26, Cannondale-Garmin)

PIC521598724

foto: Sirotti

Geheel verrassend werd Benjamin, of kortweg Ben, King in 2010 kampioen van de Verenigde Staten. Dat was op zich bijzonder, omdat King toen nog lid was van opleidingsploeg Trek-Livestrong. Hij werd dat jaar ook al negentiende en zesde in de belofteneditites van Luik-Bastenaken-Luik en Parijs-Roubaix, waardoor RadioShack besloot om hem razendsnel in te lijven. Tussen de profs bleek het toch een stuk moeilijker om resultaten neer te zetten, al eindigde King in 2011 wel als twaalfde in de Tour of Beijing (inclusief winst jongerenklassement). Zijn eerste profzege boekte hij dit seizoen: Tijdens het Critérium International vloerde hij in Porto-Vecchio de Fransman Clément Saint Martin in een sprint-á-deux.

flag-us John Murphy (30, UnitedHealthcare)

PIC529454882

foto: Sirotti

De inmiddels 30-jarige John Murphy is geen veel besproken renner. De grootste successen in zijn carrière zijn winst in de Ronde van Taiwan 2008 en zijn Amerikaanse criterium-titel uit 2009. Murphy maakt in 2010 zijn profdebuut bij BMC, maar moest na twee jaar alweer terug naar de amateur rangen bij Kenda-5 Hour Energy. In 2013 maakte hij zijn rentree bij de profs toen hij tekende bij UnitedHealthcare. Zijn enige profzege behaalde hij afgelopen maand, door in Denver de slotrit van de USA Pro Challenge op zijn naam te schrijven.

flag-us Chad Haga (27, Giant-Alpecin)

Chad Haga

Chad Haga – Foto: Sirotti

Chad Haga dankte zijn profcontract bij Giant-Shimano aan goede prestaties op Amerikaans bodem in 2013. Haga werd dat jaar tiende in de Tour of California, vijfde op het nationale kampioenschap tijdrijden en won later dat jaar de proloog in de Tour of Elk Grove, zijn enige profzege. In Europa wist Haga echter nooit te overtuigen, maar de lange tijdrijder heeft misschien wel het voordeel mondjesmaat Nederlands te verstaan en/of te spreken.

flag-us Caleb Fairly (28, Giant-Alpecin)

PIC428154861

Ook Haga zijn ploeggenoot Caleb Fairly heeft nog geen contract voor 2016. Fairly is bezig aan zijn eerste seizoen bij de ploeg van Iwan Spekenbrink, waar hij voornamelijk de rol van knecht vervult. Eerder kwam hij uit voor HTC, Spidertech en Garmin-Sharp. Zijn meest memorabele zege boekte hij in 2010 door de eerste editie van de Tour of the Battenkill te winnen. In deze 1.2-koers over voornamelijk onverharde wegen, liet hij Floyd Landis achter zich. De laatste zes wedstrijden voor Giant-Alpecin wist hij echter niet uit te rijden.

flag-us Tom Danielson (37, Cannondale-Garmin)

PIC534112599

foto: Sirotti

De vreemde eend in de bijt: Tom Danielson. Waarom? Omdat de 37-jarige ronderenner dit jaar werd betrapt op het gebruik van testosteron en op dit moment voorlopig geschorst is door zijn ploeg. De Amerikaan maakte in 2004 zijn profdebuut bij Fassa Bortolo en had toen het stempel de opvolger van Lance Armstrong te zijn. In 2005 verhuisde hij dan naar Discovery Channel, om vanaf 2008 onder de vleugels van Jonathan Vaughters te floreren. Danielson boekte zijn grootste successen in 2005 en 2006 (zevende en zesde in het eindklassement, plus een ritzege in de Vuelta a España), maar moest daar later een streep doortrekken toen hij tegenover het USADA bloeddoping toegaf in die periode. Later werd hij nog eens achtste in het eindklassement van de Vuelta en de Tour de France, terwijl de Amerikaan in 2013 en 2014 de Tour of Utah op zijn naam schreef. Omdat LottoNL-Jumbo de afgelopen jaren schoonschip maakte met omstreden renners, lijkt deze transfer dan ook ondenkbaar. Maar mocht Danielson vrijgesproken worden, dan kan hij met zijn ervaring en drang om zijn carrière goed af te sluiten – hoe gek het misschien ook klinkt – wel eens een goedkope ‘grote naam’ zijn.

flag-us Danny Pate (36, Sky)

PIC552772942

foto: Sirotti

Danny Pate (36) ruikt al in 2000 aan het profbestaan, als hij stagiair is bij het Italiaanse Saeco. Het duurt echter tot 2007 voordat hij zijn debuut maakt als prof. De Amerikaan bleek in zijn carrière een uitstekende knecht, maar zelf wist hij nog nooit te winnen. Zijn grootste zege pakte hij in 2001 bij de beloften: dat jaar werd hij wereldkampioen tijdrijden in die categorie. In 2008 en 2009 was hij wel dichtbij een ritzege in respectievelijk de Tour en de Giro, maar moest hij twee keer genoegen nemen met een derde plek.

Continentale circuit en beloften
Renners van het continentale niveau kunnen te allen tijde de overstap maken naar een WorldTour-formatie. Toch zijn er enkelen op dit moment zonder contract voor 2016. De meest bekende is ongetwijfeld Chris Horner. De 44-jarige Vuelta-winnaar van 2013 rijdt een redelijk, door blessures geteisterd seizoen. Horner werd negende, vierde en vijfde in de eindklassementen van de Tour of Gila, de Tour of Azerbeidzjan en de Tour of Utah. Dit is wel een ‘grote naam’, maar het is de vraag hoe gortig Horners salariseisen zijn. Gavin Mannion (24 jaar, vierde in USA Pro Challenge), Rob Squire (25, negende in Tour of Utah), sprinter Eric Young (26, ritwinnaar in Tour of Utah) of Logan Owen (20, eveneens ritwinnaar in Tour of Utah) zijn andere mogelijke kandidaten die nog geen nieuw contract hebben ondertekend voor 2016.

Logan Owen - Foto: Axeon

Logan Owen – Foto: Axeon

Owen behaalde de nodige successen in het veldrijden, waar hij als jeugdrenner maar liefst tien nationale titels pakte. Hij rijdt nog maar twee jaar fanatiek op de weg, maar is desondanks opgenomen in de nationale selectie voor het WK in Richmond. Bij de beloften rijden op dit moment geen Amerikaanse toptalenten rond, al staken Tyler Williams, Daniel Eaton, Colin Joyce, Alexey Vermeulen en Keegan Swirbul hun neus al eens aan het venster. Ronderenner Vermeulen (BMC Development) is gezien zijn ‘Nederlandse’ achternaam niet eens een hele vreemde optie.

Swirbul koerst op zijn beurt pas twee jaar, maar vestigde als 15-jarige zijn naam door Lance Armstrong te verslaan in een mountainbike-wedstrijd. Axeon-manager Axel Merckx voorspelt Swirbul een mooie toekomst: “Zijn ontwikkeling is opzienbarend. Hij fietst pas sinds 2014 op de weg en kon niet eens in een peloton rijden. Nu gaat dat hem goed af en is hij zelfs Amerikaans beloftenkampioen, al heeft hij nog een lange weg te gaan en dat weet hij. Met het programma van ons en de nationale bond, kan hij in de komende jaren uitgroeien tot iemand van het statuur-Joe Dombrowski”.

De kans lijkt groot dat één van de bovenstaande namen komend seizoen voor LottoNL-Jumbo rijdt. Wie? Time will tell.

Dit artikel delen:

67 Reacties

wimpy 25 september 2015 om 17:07

Edit: bedankt, aangepast

0
Borsje 25 september 2015 om 17:07

prima topic, ga het nu even rustig lezen…….

0
JimboX 25 september 2015 om 17:07

Lastige keuze. Danielson, Horner, of misschien toch Leipheimer verleiden tot een rentree?

0
rahimns 25 september 2015 om 17:11

Het zal eerder een van de jonkies worden uit het continentale visvijver denk ik. Dan zou Gavin Mannion een logische keuze zijn.

0
Contador 25 september 2015 om 17:12

Als ze voor jongere gaan lijkt mij Logan Owen een goede optie mochten ze voor iets meer ervaring willen gaan dan zou ik Gavin Mannion kiezen.

0
vlek 25 september 2015 om 17:13

Teaser voor het artikel over de klimondersteuning voor Dumoulin?

Bookwalter valt echt in niets binnen de aangegeven kaders. Vreemd dat die naam hier op verschillende plekken op deze site steeds weer genoemd wordt in verband met TLJ. Gaan we er vanuit dat er inderdaad een Amerikaan gehaald moet worden, dan valt Warbasse inderdaad op te vatten als een optie. De jongere talenten lijken nog niet toe aan een stap naar de WT. Die Swirbul klinkt wel interessant. Alexey Vermeulen had zonder blessure dit jaar mogelijk stage gelopen. Dat had een goed beeld kunnen geven van zijn mogelijkheden. Hij gaat nu sowieso nog een jaar bij BMC afwerken.

0
Romāns Vainšteins 25 september 2015 om 17:15

Warbasse doen dan maar, kan omhoog (omlaag verotter maar daar valt wel aan te werken denk ik) Pate vooral doen wanneer je andere teams pissig wil maken of je laat hem een contract tekenen dat elke vorm van social media verbiedt.

0
Onie 25 september 2015 om 17:16

Danielson lijkt mij toch een duidelijke no-go. Mannion heeft ook mijn voorkeur.

0
ikbenprocycling 25 september 2015 om 17:16

edit redactie: laat onzin achterwege svp

0
LB108 25 september 2015 om 17:16

Ik denk dat ze ondertussen wel rond zijn met Warbasse… Hij gaf onlangs nog aan te tekenen bij een WT ploeg

0
Rogierke 25 september 2015 om 17:19

Leuk overzicht! De jonge renners uit het continentale circuit lijken me de meest logische opties, ik zou voor Mannion gaan.

0
klootje kriekeljon 25 september 2015 om 17:21

Die Warbasse spreekt mij dan ook het meeste aan ja. Reed in de Vuelta ook vrij aardig en zou best een goede ondersteuning kunnen zijn voor de kopmannen.

0
Rhohan 25 september 2015 om 17:23

Eric Young is wel een prima kandidaat. Verwacht alleen nog wel dat hij er niet direct zal staan. Wel een winnaars-type en een jongen die op den duur ritten kan kapen

0
xistnc 25 september 2015 om 17:23

Volgens mij zijn we er hier wel uit, Warbasse. Wie geeft het door aan de ploeg? Youri, begin jij onderhand een keer aan het artikel over de ondersteuning voor Dumoulin?

0
vlek 25 september 2015 om 17:24

Mannion heeft volgens mij al een tijdje terug aangegeven op dat hij een contract heeft voor 2016 en niet naar de WT gaat. United Health Care waarschijnlijk.

0
Purito 25 september 2015 om 17:27

Ik zou op basis van talent Rosskopf kiezen. Maar het zijn wel allemaal aankopen van niks, dus het is echt een moetje.

De enige Amerikaanse klapper die je kunt maken, is met Pappy Horner. Maar dromen komen helaas niet uit.

0
Prima Facie 25 september 2015 om 17:29

Dit artikel leert ons vooral dat het Amerikaanse wielrennen in het slop zit

0
andor 25 september 2015 om 17:34

Als we er dan toch eentje Door de strot moeten krijgen doe dan maar die swirlbull maar , is misschien niet zo duur en dan hou je misschien nog wel wat geld over voor tendam te behouden.

0
Tuubke 25 september 2015 om 17:35

Alsjeblieft niet een van die ouwe knarren, maar een jong talent. Die Owen lijkt mij wel wat: kan aardig omhoog en heeft al eens laten zien dat hij kan winnen in een Amerikaanse koers (belangrijk voor de sponsor). Bij de jeugd heeft hij ook aan Vlaamse wedstrijden meegedaan, dus hij is niet eenkennig. Bovendien is hij nog zo jong dat hij vast niet te duur is.

0
tendam 25 september 2015 om 17:36

Het Amerikaanse wielrennen gaat zeker niet goed, ondanks de aanwezigheid van 3 (semi-)Amerikaanse ploegen. Ze hebben ook alle drie maar een handvol Amerikanen in dienst.

Maar solliciteert deze redacteur naar een baan in de ploegleiding van LottoNL ofzo? Die ploeg is zeker niet de enige die vanwege de sponsor een Amerikaan in de ploeg moet nemen, daarom zijn relatief matige Amerikaanse renners ook nog altijd redelijk gewild.

0
albertooo 25 september 2015 om 17:59

Beter zoeken ze naar een Zuid-Amerikaan, dit lijstje is erg bedroevend.

0
Pauls30303 25 september 2015 om 18:03

Kies King!

0
Guushovd 25 september 2015 om 18:08

Ik vind de basis voor dit artikel nogal dubieus. Verder dan 'zou een wens van Bianchi zijn' en 'naar verluidt' komt wielerflits niet.

Het is sowieso al niet echt spannend omdat er geen grote namen genoemd worden in het artikel. Dan is het daarnaast nog discutabel of Bianchi dit inderdaad wil en of ze wel genoeg betalen om dit af te dwingen.

Of er een Amerikaan komt of niet laat me in de situatie die in het artikel beschreven word volstrekt koud.

0
Romāns Vainšteins 25 september 2015 om 18:09

Nu zie ik King er ineens tussen staan, ging die niet stoppen? Anders is dat toch ook een optie.

0
Olifanto 25 september 2015 om 18:11

Warbasse suggereert vorige week toch dat hij een ander team gaat opzoeken?
Anders Owen maar, kan klimmen.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone