Bas Tietema stopt als wielrenner
foto: Cor Vos
maandag 25 september 2023 om 19:44

Bas Tietema stopt als wielrenner

Bas Tietema zal volgend jaar niet meer te zien zijn in het profpeloton. De 28-jarige Nederlander, medeoprichter en naamgever van TDT-Unibet Cycling Team, hangt zijn koersfiets aan de wilgen. “Ik ga kijken naar een andere rol binnen de ploeg. Ik heb me al aangemeld voor de ploegleiderscursus”, geeft hij aan in een videoboodschap.

De razendsnelle opkomst van Tour de Tietema
Tour de Tietema vergaarde in korte tijd bekendheid met de originele manier waarop ze verslag doen van de wielersport. We spreken de mannen voor een artikel in RIDE. Lees het hele verhaal op Ridemagazine.nl

“Bij deze een update” begint Tietema zijn relaas. “Tijdens de Tour de France hebben we bekendgemaakt dat we een stap omhoog willen zetten. Dat willen we oprecht met zoveel mogelijk mensen die nu bij ons rijden of werken binnen de organisatie. Wat is er nu mooier om de droom samen te beleven en elke keer de stap omhoog te blijven zetten? Je moet jezelf alleen wel constant blijven afvragen: kan ik dat niveau aan? Ben ik daar klaar voor?”

“En als ik dan eerlijk naar mezelf kijk, dan heb ik dit jaar natuurlijk best wel geworsteld met mijn niveau. Ik heb een fantastisch mooi jaar gehad, maar ik heb ook wedstrijden gehad waar ik het heel moeilijk had. Ik heb ook veel wedstrijden niet kunnen uitrijden. Ik heb voor mezelf gezien hoe moeilijk het was om beide rollen (renner en medeoprichter/eigenaar, red.) te combineren.”

Andere rol
Tietema heeft dan ook besloten om te stoppen met wielrennen. “Ik heb mezelf afgevraagd: wil ik dit? Kan ik dit blijven doen? Daarop is eigenlijk gewoon het eerlijke antwoord: nee. Daarom zal ik dus ook stoppen. Ik heb enorm veel te danken aan het wielrennen, Tour de Tietema is ontstaan vanuit mijn liefde voor het wielrennen, en ik blijf een enorme wielerliefhebber.”

De Nederlander zal nu in een andere rol zijn steentje bijdragen aan het succes van ‘zijn’ ploeg. “Ik ga kijken naar een andere rol. Ik heb me al aangemeld voor de ploegleiderscursus in Aigle. Het is voor mij een moeilijke keuze, maar ook voor ons als Tour de Tietema-Unibet. Dat je keuzes moet maken die niet altijd even leuk zijn, maar we willen door blijven groeien. Daarvoor worden die keuzes gemaakt.”

TDT-Unibet Cycling Team is druk bezig om een representatieve selectie voor 2024 samen te stellen. De Nederlandse ploeg van oprichters Bas Tietema, Josse Wester en Devin van der Wiel hoopt volgend jaar uit te komen op een ProTeam-licentie en dus zijn Tietema en co. bezig met doorselecteren. Zo neemt de formatie na dit seizoen afscheid van Harry Tanfield, Wouter Toussaint en Yentl Vandevelde.

Daar staat dan weer de komst van Owen Geleijn en Jelle Johannink tegenover. Ook de voormalig triatleet Cedric Bakke Christophersen heeft getekend bij TDT-Unibet. Andreas Stokbro lijkt ook te kiezen voor een Nederlands avontuur. Martijn Budding en Hartthijs de Vries hebben nog een doorlopende verbintenis.


TDT-UNIBET 2024

Renners
Ploegleiders

RIDE Magazine
48 Reacties
Sorteer op:
25 september 2023 20:44
Sportief gezien misschien wat ondermaats, maar het is knap hoe hij toch een comeback heeft weten te maken en voor zichzelf een plek in een ploeg heeft weten te creëren. Daarbij ook nog eens PR bij de elite gereden. Hij kwam weliswaar buitentijd aan, maar hij heeft meegedaan aan de meest legendarische race met als toetje de douchehokken en dat pakken ze hem niet meer af. (en ja ik weet van dat amateursding de dag ervoor, maar dat is toch anders)
  26 september 2023 13:27
  Knap om een comeback te maken? Een sponsor gevonden vanwege zijn clowneske optredens, met veel bombarie een ploeg aangekondigd en in een mum van tijd zich afvraagt of hij dit wel wilt!
  Over het paard getilde druiloor!
25 september 2023 20:55
Tja, als je wil groeien en de zwakste broertjes moeten ervan tussen, dan is hij wel de meest evidente om te schrappen.
25 september 2023 20:04
Mooie stap voor Bas, ik denk dat het grootste doel al behaald is voor hem: bewijzen dat het kon om weer prof te worden. Wat mij betreft is dat al een enorme overwinning geweest.
Ook wel gezien dat het soms ploeteren was en kan me voorstellen met de aankomende veranderingen dat hij meer waarde kan toevoegen als het gezicht van deze ploeg.
Ik wens Bas heel veel succes toe en blijf het YouTube kanaal zeker volgen, want het is gewoon een leuke manier van naar wielrennen kijken door een andere bril.
  25 september 2023 20:34
  Totaal niet neerbuigend of misgunnend bedoeld maar: op welke manier heeft hij dan juist bewezen dat het wél mogelijk was om weer prof te worden? Veel respect voor z'n eerste carrière, z'n online content en z'n profploeg (welgemeend!) maar er was geen enkele sportieve basis om hem een profcontract te geven (dus op die manier heeft hij niet bewezen "dat het kon") en tijdens die twee jaar als prof heeft hij de Tour of Antalya en twee (2!) andere UCI-koersen uitgereden. Dat betekent in mijn ogen: het ging niét.
  26 september 2023 00:31
  Hij was prof louter op papier, maar niet profwaardig qua resultaten. Wat dat betreft is het juist niet gelukt. Qua publiciteit wel een succes.
  26 september 2023 08:00
  Deels eens. Ik denk dat er ook veel DNF'tjes zijn geweest waar hij wel in een eerder stadium veel werk heeft kunnen doen voor de ploeg.
  Maar hij stopt natuurlijk ook niet voor niets, maar ik vind de negatieviteit om zijn rennerschap soms wel misplaatst, hij is hier wel gekomen, deels natuurlijk door zijn kanaal, maar deels ook door knetterhard te werken en te trainen.
25 september 2023 20:41
Logische keuze lijkt me. Vraag me nog wel af hoe hij in de toekomst de combinatie 'serieuze ploegleider' vs. 'jolige youtuber met challenges tijdens de TdF' gaat combineren.
25 september 2023 21:06
Het is een slimme jongen die goed met een camera overweg kan, dat zeker.. maar zijn hele 2e carriere was natuurlijk puur voor de bühne en ook als zodanig ingezet: met het nauwgezet geplande Šiškevičiusje als hoogtepunt.
  26 september 2023 09:47
  Ik hou ervan als Johan Derksen het woord 'bühne' gebruikt. Sindsdien is het woord behoorlijk gehyped. Leuk dat je hem ook gebruikt, maar plaats hem dan wel in de juiste context. Is hier totaal misplaatst.
  26 september 2023 10:00
  Integendeel, RV plaatst het precies in de juiste context. Het is theater van Tietema, en nog een slecht stuk theater ook.
25 september 2023 21:22
Er komen binnenkort wat renners vrij door een fusie schijnt het. Kunnen ze mooi het ploegje aanvullen.
  26 september 2023 05:39
  Die Primož Roglič lijkt me geen onaardig jong talent. :p
26 september 2023 05:39
Ik kijk geen YouTube kanalen, ik gebruik geen Facebook, instagram of tiktok. Dus ik heb hem niet gevolgd. Maar zijn optredens op tv waren heel opvallend genoeg heel matig.
Dus ik vraag me wel altijd af wat er dan zo leuk is aan zijn filmpjes.
  26 september 2023 07:22
  Als je ze niet wilt bekijken moet je die vraag ook niet stellen.

  Het is met alles zo. Je vind iets leuk of niet. Er is een bepaalde groep die de reportages leuk vind. Ik kijk ze vaak in de winter als ik op de tacx zit. Die reportage die ze nu maken over tour of Britain is best leuk om te zien. Alles wordt wel door positieve roze bril bekeken, maar dat mag.
26 september 2023 07:09
Hij(het project) zorgt ervoor dat renners in een ploeg kunnen rijden en zich kunnen presenteren. Dat is al een pré.
26 september 2023 11:22
Comeback was toch vooral op sensatie gebaseerd, alsof iemand ooit heeft geloofd dat hij uit het niets plots zou meekunnen met renners op world tour niveau.
25 september 2023 19:51
Jammer! Vond dat juist het leukste om te volgen aan het TDT traject.
25 september 2023 21:25
Heb het project met aandacht gevolgd, geniet jaarlijks erg van de filmpjes rondom de Tour maar, ik sprak Bas tijdens de Olympia’s Tour en vond ‘m niet zo’n snuggere indruk maken. reed een niet al te beste tijd en kon geen antwoord geven op vragen die fans stelden. Begreep de woorden “toekomstperspectief” niet eens. Ging met een vreemde indruk weg. Jammer, sindsdien niet meer hetzelfde gekeken naar Bas. Veel show, weinig echt.
  25 september 2023 22:53
  Het gemak waarmee een hoop jonge gasten ‘gewoon iets gaan doen’, is opmerkelijk idd.
  Aan de ene kant een goede eigenschap, maar ook wat naïef altijd. We krijgen door social media alleen de succesverhalen te zien, de duizenden mensen die keihard op hun smoel gaan niet.

  Maar als je uit het juiste milieu komt en een financieel vangnet hebt thuis, is het vaak de manier waarop ondernemer begint. Ironie.
  25 september 2023 23:32
  Voor een paar gasten die gewoon maar wat doen - begon met jolige filmpjes maken rond de Tour - zijn ze met hun naïeve charme en energie toch best ver gekomen intussen. Ze hebben mij ook verrast met het opzetten van een eigen wielerploeg!
  26 september 2023 09:33
  Weinig echt en toch een complete wielerploeg die al top 10 plaatsen rijdt in 2.pro wedstrijden. We zouden iemand die eens vanuit een andere invalshoek een ploeg opricht moeten koesteren
26 september 2023 00:36
De comeback van Tietema als wielrenner is een experiment dat mislukt is. Hij heeft letterlijk geen fatsoenlijke wedstrijd gereden. Maar desondanks was het leuk dat hij het probeerde. En we hebben er voorlopig een Nederlands ploegje bij.
  26 september 2023 16:36
  Iets met hoge bomen die veel wind vangen. Ik begrijp niet waarom er bij zoveel prikkers de behoefte is om nog even een schop na te geven. Hij heeft het gedaan, vast ook nog in teambelang in wedstrijden kunnen bijdragen en ook nooit beweert dat zijn uitslagen applaus verdienen. Zijn opstappen in de belgische ploeg en zijn stap naar een eigen team tonen lef en ondernemerschap. Dat verdient respect.
26 september 2023 09:09
Hier heb ik wel respect voor: doorselecteren en daarbij ook kritisch naar je eigen kwaliteiten kijken, in plaats van ten koste van alles je plekje willen behouden.
26 september 2023 09:51
Tietema naar het judo? Van Tietema naar Tatami, 't is een kleine stap.
Beginnen met een witte gordel, en alvast dromen van zwart, waarom niet?
26 september 2023 12:56
Het niet goed genoeg zijn als renner is een gegeven dat iedereen vroeg of laat voor ogen krijgt. Dat hij alvast maar begint zoeken bij Jumbo en QS als hij goede renners wil binnenkrijgen. Maar ook zij die weg moeten daar zijn niet de goedkoopste renners van het peloton, maar mogelijk zijn er door het tijdsbestek toch wel opportuniteiten. Wat het nog moeilijker maakt is blijkbaar het feit dat die weg moeten het niet weten ...
26 september 2023 09:35
We zouden deze jonge honden die ondernemerschap tonen en vanuit een andere invalshoek zomaar een extra Nederlandse ploeg oprichten mogen koesteren. Maakt wielrennen weer aantrekkelijk voor jong publiek, effect is dat jongeren fietsen weer ‘cool’ vinden en voor deze sport kiezen, bijvoorbeeld. Lekker doorpakken Bas
  26 september 2023 09:48
  Volstrekte kolder! Oprichten van een ploeg heeft tijd nodig, duurzaamheid, lange termijn denken. Als het vlammetje binnenkort gedoofd wordt, zitten diezelfde jongeren gewoon weer achter hun schermpje, bij de influencers en andere troep. Tietema mag een andere sport kiezen, darten ofzo, vanuit een andere invalshoek de pijltjes gooien. Zin in!
Als de wielrenner Tietema 1% waard zou zijn van alle aandacht die hij krijgt op WF had hij, zelfs zonder ploeg, alle GT's in één jaar gewonnen. Zoals vaker bij iets dat begint als een geinige hobby en vervolgens populair wordt is TDT in een bedrijf veranderd. Een bedrijf dat "content" produceert terwijl het daar eigenlijk onvoldoende nieuwe ideeën voor heeft. De vlucht naar voren was deze wielerploeg en Tietema's eigen "comeback". Van mij mag het nu wel de vergetelheid in.
26 september 2023 13:35
Wellicht is hij trots dat hij veel jongeren aan het gokken heeft gekregen!
25 september 2023 20:43
Tijd om de stekker eruit te trekken, van dit narcistische project.
  25 september 2023 20:48
  Ik ben het zowaar eens met Kraam. Hallelujah!
  25 september 2023 20:57
  precies eddy, we lopen al wat langer rond in de wielerwereld, en als het niet over ned-bel gaat, is alles mogelijk. Het is een lachwekkend project, dat tietema verhaal (wel een mooie naam, als memliefhebber).
  25 september 2023 21:12
  hééé, gezien de minnetjes, is bas zelf online. Bas?
  25 september 2023 21:34
  Waarom is het een lachwekkend project, kraamvisite?
  26 september 2023 06:18
  @peterwinnen
  Narcistisch kan best lachwekkend zijn maar het zijn toch echt twee verschillende dingen.
  26 september 2023 08:15
  Dat weet ik wijsneus @wheely ;-) Maar in zijn vervolgopmerking spreekt hij van een lachwekkend project...Narcistisch kan ik me best iets bij voorstellen, maar verder vind ik het eerder knap (en goed voor het Nederlandse wielrennen) dan lachwekkend.
  26 september 2023 09:30
  Kraam wat een haat en afgunst. Behoorlijk triest mannetje lijk je me. Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan anderen. Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden zichzelf belangrijker dan anderen. Eigenlijk 100% en exact kenmerken die ik uit jouw manier van reageren haal, wellicht tijd om jezelf eens een spiegel voor te houden. Sterkte ermee ventje.
  26 september 2023 09:38
  @sluis: nee hoor geen haat en afgunst. Tour de Tietema is daar niet om de wielerwereld te verrijken, maar om als milennia youtubers de amusementenhal mee in de koers te nemen. Unibet is daar echt niet ingesprongen om een extra ned. ploeg te ontwikkelen. Van mij mogen ze, maar doe niet of de wielerwereld hier beter van wordt. Integendeel, met dergelijke fratsen wordt de wielersport nooit volwassen. Of een aantal op de man spelende flitsers.
  26 september 2023 09:46
  Dat je überhaupt nog op die Sander reageert Kraam
  26 september 2023 09:51
  Ach Raul, zolang wf zelf niet ingrijpt op op de man spelende comments, ben ik niet de beroerdste.
  26 september 2023 09:57
  Dat ben je sws niet, Kraam
  26 september 2023 10:02
  Gezellige kraamvisites met jou erbij. Zal vast veel over jezelf gaan als je een baby'tje komt bewonderen
  Ik zag Wheely en in een Pavlov reactie drukte ik automatisch op duimpje omlaag. Sorry Wheely!
  26 september 2023 16:30
  Misschien heeft het weinig waarde voor de doorgewinterde volger van het wielrennen. Maar aan de hoeveelheid views is te zien dat dit een veel bredere doelgroep aantrekt. Een doelgroep die nu ook kennis neemt van de koersen onder worldtour. Het geeft de renners een gezicht, geeft kleinere sponsoren exposure (ook van andere (pro) conti ploegen. Ik heb ook een groep renners leren kennen die nu met deze personal branding ook vooruit kunnen. Kortom, het is kortzichtig en zuur als je enkel vanuit je eigen behoefte dit project afschiet.

Reacties zijn gesloten.