‘Bahreinse prins met Riis verder op licentie Tinkoff’

‘Bahreinse prins met Riis verder op licentie Tinkoff’

foto: Sirotti

woensdag 24 februari 2016 om 13:33

Er sijpelen steeds meer geruchten naar buiten omtrent de plannen van Bjarne Riis. Morgen (donderdag) belegt hij samen met zijn zakenpartner Lars Seier Christensen een persconferentie in Kopenhagen. Volgens Ekstra Bladet kondigt Riis daar de samenwerking aan met de prins van Bahrein.

Overnemen licentie Tinkoff
De doorgaans goed geïnformeerde Deense krant meldt dat Riis het sportieve hoofd vormt van het ambitieuze Bahreinse team, dat volledig in handen komt van prins Nasser Bin Hamad Al Khalifa. Riis zou enkel de ambitie hebben om als ploegleider aan de slag te gaan, niet als teameigenaar. De nieuwe formatie uit Bahrein wil graag de WorldTour-licentie van Tinkoff overnemen, waar geldschieter Oleg Tinkov de sponsoring aan het einde van het seizoen stopt. Als dit plan doorgaat, moeten de lopende contracten van de renners ook mee over. Daarom wil de Bahreinse prins graag Peter Sagan als eerste grote naam bekendmaken. Naast de wereldkampioen, zouden ook de contracten van diens broer Juraj, Rafał Majka en neoprofs Erik Baška en Michael Gogl gerespecteerd worden. Bovendien is Vincenzo Nibali in beeld.

Terugkeer Saxo Bank
Ook de onderhandelingen met bijvoorbeeld de fietsenfabrikanten zijn nog volop bezig. Peter Sagan heeft Specialized als privésponsor. Tinkoff rijdt nu ook op fietsen van de Amerikaanse constructeur. Maar ook Cervélo zou in de running zijn: Riis’ CSC-ploeg reed jarenlang op het Canadees-Nederlandse merk. Ook Saxo Bank keert waarschijnlijk terug als sponsor, want volgens Ekstra Bladet is er een sponsorovereenkomst van drie jaar ter waarde van elf miljoen euro ondertekend. Lars Seier Christensen mag dan wel geen directeur meer zijn, maar is nog altijd mede-eigenaar van de bank. De voorbije week gaf Christensen echter aan dat de aankondiging van donderdag niet over Saxo Bank zou gaan, maar hij meldde toen eveneens dat hij en Riis de licentie van Tinkoff niet zouden overnemen. Indirect klopt dat, als prins Nasser Bin Hamad Al Khalifa zich als eigenaar opwerpt.

Dit artikel delen:

21 Reacties

Hakkie2 24 februari 2016 om 13:41

Ben benieuwd. Het voortbestaan van een wielerploeg is altijd goed nieuws. En dan hopen dat ze door Riis en Saxo Bank zich ook weer wat meer op Denen richten, voor de Russen is Katusha er al.

TaDo 24 februari 2016 om 13:54

Iedereen verdient wat mij betreft een tweede kans in de wielrennerij. Maar monsieur soixante heeft zowel volop in eigen carrière gebruikt en leiding gegeven aan een ploeg waar gebruik van doping producten meer regel dan uitzondering was. Dus wat mij betreft zijn deze ontwikkelingen niet goed voor de wielersport. De sport komt van ver en Riis weer terug is wat mij betreft een slecht signaal (net als de invloeden van Vinoukorov overigens).

Slingerberg 24 februari 2016 om 13:59

Dit zijn niet de meest ideale sponsoren natuurlijk. Je bent afhankelijk van de grillen van een persoon, daar waar in het voetbal die grillen zeer extreem zijn. Wat ik mij afvraag is of er niet zoals in teamsporten zoals voetbal, volleybal ,handbal etc. een clubconstructie mogelijk is waardoor het voortbestaan blijft gewaarborgd ipv afhankelijk zijn van sponsoren ,die aan de hand van het bedrag , de licentie en het niveau bepalen.

Guldenboy 24 februari 2016 om 14:00

Ik zit persoonlijk niet op meneer Riis te wachten in de wielrennerij……. Slecht voor de sport

Wim Kruithof 24 februari 2016 om 14:04

TaDo, geheel met je eens.

UrbanSteel 24 februari 2016 om 14:19

Maw , de sjeiks gaan nu ook de licenties opkopen om ook het wielrennen de gaan beheersen , daar zitten we echt op te wachten en als de sjeik het beu is verkoopt hij zijn licentie aan de meest biedende. Nog even en de IOC voorzitter is een sjeik , de FIFA voorzitter is al nagenoeg zeker een sjeik met met zwaar beschadigd imago , voetbalclubs in hun bezit en nu de wielerlicenties , over 20 jaar heben we de Olympische winterspelen in Oman ergens in de buurt van de groene berg. In welke wereldsporten behalve opkopen en gokken zijn die Arabieren nu eigenlijk goed in ?

Bertvd 24 februari 2016 om 14:58

@ TaDo: geen woord aan toe te voegen.

peervaneynthoven 24 februari 2016 om 16:13

Stop met dat gedachtegoed dat alles wat Europa heet het walhalla is en dat Sjeiks per definitie niet goed zijn voor de sport. Voor professionele sporten zijn de hoeveelheid geld en ambitie bepalend. Wen er maar aan! Net zo als de Chinese opmars in de jaren negentig op het wereldhandel’s toneel argwanend werd bekeken en becommentarieerd. We hoefden niet bang te zijn voor die Chinezen, alles namaak. Die onderschatting dreunt nu nog na. En wat is er mis met de wielersport “beheersen” via geld. Investeren heet dat in goed Nederlands. Ik weet nu al meer over Bahrein, Oman, Dubai, Abu Dhabi, Etihad of Emirates dan voorheen. Het dient dus wel degelijk een doel, met wielrennen dit keer als vehikel. SKY, Ettix Quick Step, Astana (overigens gefinancierd door die “cleane” Nazarbajev) en BMC met de grootste portemonnee beheersen het wielrennen nu toch ook? En afhankelijk van de grillen van één persoon?? Kijk naar het voetbal waar (dezelfde) Arabische eigenaren/sponsors al jaren gedurende langere tijd investeren en actief blijven.de feiten wijzen anders.Je zal maar afhankelijk zijn van de grillen van Jumbo of Lotto of andere sponsors die vanwege het geld elk jaar maar weer afwegingen moeten maken of ze wel of niet doorgaan met alle onzekerheid bij renners en staf van dien. een contractie voor max 2 jaar en dan kijken ze wel. De Premier League is “marketingwise” goud waard op wereldniveau en dat beseffen Arabische prinsen en landen erg goed.Ze zien het nu langzaamaan ook kennelijk in het wielrennen.Prima zaak wat mij betreft. O,ja nog iets. Men heeft de mond vol over een Sjeik uit Bahrein, als opvolger van Blatter, die een zwaar beschadigd imago zou hebben. Althans dat zeggen degenen die denken dat Europa volledig “clean” is en graag vooral anderen een spiegel willen voorhouden. Met Blatter en zijn in- en in trieste volledig gecorrumpeerde FIFA als voorbeeld zeker? Van mij mogen andere vermogenden (landen, bedrijven of Sjeiks) veel geld in het wielrennen steken. Is alleen maar goed voor een verdere expansie. Ik kijk uit naar deze nieuwe ploeg, waarbij gezegd dient te worden dat het “beschadigde imago” van Riis hem toch niet zijn hele leven moet blijven achtervolgen. De documentaire of Riis enige tijd geleden gaf mij een prima inkijk in “de mens” Riis.

Vastaranta 24 februari 2016 om 16:15

Mansoor Mohammed Jawad (nationaal kampioen van Bahrein) maakt wellicht een kans om voor een world tour ploeg te gaan koersen. Wie dat in 2015 zou vertellen, zou een tijdje onder toezicht geplaatst worden. Maar zo zit de krankzinnige wereld van de wielrennerij wel in elkaar.

ikbenprocycling 24 februari 2016 om 16:30

Fundamentele zaken van de wielersport kunnen de exoten gelukkig toch nooit van Europa afnemen of overtreffen, en dat zijn: het diverse Europese landschap, de daarop gebaseerde diverse grote Europese ronden en koersen, en hun roemruchte geschiedenis.
Zo lang de sjeiks en Chinezen niet te dominant in beeld komen zullen ze niet erg storen. En ach, verder maar niet serieus nemen. Entertainment; the show must go on. It’s only pro cycling, but I like it.

peervaneynthoven 24 februari 2016 om 16:41

Vastaranta. Wat is daar voor krankzinnigs aan? Er rijden toch ook redelijk renners uit Japan, Eritrea, China, Kazachstan, Zuid Afrika, Ethiopië, Rwanda, Oezbekistan en niet te vergeten Kenia in een WT ploeg

MauRisico 24 februari 2016 om 17:00

Benieuwd naar de vorderingen van Steven de Jongh.
Misschien met Contodor een nieuw team.

UrbanSteel 24 februari 2016 om 18:48
Quote:
Wen er maar aan! Net zo als de Chinese opmars in de jaren negentig op het wereldhandel’s toneel argwanend werd bekeken

Daar was en is niks vreemds aan de mensen daar hebben het er beter op gekregen.

Quote:
Ik weet nu al meer over Bahrein, Oman, Dubai, Abu Dhabi, Etihad of Emirates dan voorheen.

Weet je ook al iets meer over de mensenrechten daar ? Dan is het in China stukken beter.

Quote:
Stop met dat gedachtegoed dat alles wat Europa heet het walhalla is en dat Sjeiks per definitie niet goed zijn voor de sport.

Ze gebruiken het als een speeltje en hebben de ballen verstand van de Europese sporten. Ze zien alleen maar “aanzien” als ze weer iets kunnen bijschrijven in hun what to do boekje.

Hakkie2 24 februari 2016 om 19:09

Prima toch, als rijke mensen zich vermaken door een wielerploeg in stand te houden. Levert nog wat op, namelijk werkgelegenheid in de sport en plezier voor de toeschouwers. Daar hebben we meer aan dan als hij een jacht van een paar honderd miljoen koopt. Of een 16e landhuis.

Sport is ter vermaak. Wij vermaken ons door te kijken, hij door te kopen. Ik zou sport vooral niet te serieus nemen. En stop vooral met mensen uit het ons bekende westen altijd superieur vinden aan niet westerse mensen. Dat denken we helaas nu al 2000 jaar, is alleen maar ellende van gekomen. Zo'n sjeik is niets minder dan de wielergekke directeur van Argos die via zijn bedrijf een ploeg had. Directeur was weg, sponsoring was ook klaar. Deze sjeik is gewoon ook een sportgek, heeft zelf ironmans gedaan.

Ik hoop trouwens dat ze ook wat wielerkoersen opkopen. Dan vallen die misschien niet meer om. Want dat is het grootste probleem van de wielersport op dit moment.

UrbanSteel 24 februari 2016 om 19:30

@Hakkie2

Ik acht mij nergens superieur , maar ik acht hen wel achterlijk met hun stenigen , onthoofdingen , vrouwen niet achter het stuur , geen vrije meningsuiting en ga zo maar door , de sjiieten en soennieten slaan mekaar de hersens in en veroorzaken zo ongeveer bijna een wereld chaos . Deze dingen gebeuren dus alleen in de wereld die jij zo toejuicht , het grootste islamitische ( Indonesië ) land houdt zich ver van die toestanden.

klootje kriekeljon 24 februari 2016 om 19:45

US, waar baseer je die mening op?
Je krijgt gewoon heel weinig te horen van wat er in Indonesië gebeurt (en bijv. Filipijnen). Het zijn allemaal maar kleine verstopte nieuwsberichtjes. Indonesië is ook al jaren in een fundamentalistisch moslim-land aan het veranderen. Die ’tempo doeloe’ is daar al lang niet meer. Nee, daar verbranden ze katholieke kerken in de hoofdstad, verjagen ze christenen systematisch. Een paar weken geleden nog aanslagen in Jakarta. Een paar jaar geleden nog een aanslag op Bali gericht op toeristen. De hindoeïstische cultuur op Bali die steeds meer onder druk komt te staan zal zoals het er nu naar uit ziet steeds meer verdwijnen. Nogmaals, iets wat systematisch aan het gebeuren is.

UrbanSteel 24 februari 2016 om 20:06

@klootje kriekeljon

Daar gebeurt af en toe iets ernstigs in Indonesië . Alleen in het noordelijke puntje van Sumatra “Atjeh” is de sharia ingevoerd.
In de Arabische wereld gebeurt af en toe niets , dat is het verschil.

Hakkie2 24 februari 2016 om 20:26

@US: ik zeg nergens dat ik die wereld toejuich. Ik ben alleen dat ‘superieure westen’ zat. De plek waar de meeste mensenrechten worden geschonden is Guatanamo Bay. Hier in Alphen aan den Rijn hebben we asielzoekers, als in het buitenland Nederlandse gevangenen zo zouden worden behandeld als zij, zouden wij hun ambassadeur op het matje roepen. En deze mensen hebben niks anders ‘misdaan’ dan vluchten voor IS… De journaals, tv programma’s, kranten: alles in NL zit vol westerse propaganda.

Daarbij ga ik een persoon niet afkeuren omdat er in zijn land misstanden plaats vinden. Deze man heeft daar geen invloed op. Of keur jij ook alle Nederlanders af als Feyenoordsupporters Rome slopen?

Ik zie in deze man een sportliefhebber die zijn geld in sport wil steken. Mooi dat hij wielrennen kiest, wielrennen kan wel een extra geldschieter gebruiken.

UrbanSteel 24 februari 2016 om 21:16

@Hakkie2
Ik walg van elke hooligan van welke club dan ook , mogen voor mij levenslang een stadionverbod hebben , ik schaamde me dood voor wat in Rome gebeurde. Wat niet te ontkennen valt is , is dat er inde Arabische wereld altijd gedonder is , al dan niet veroorzaakt door Israel of door de de sjiieten en soennieten zelf . Je zou is moeten weten in hoeveel discussies ik die vluchtelingen verdedig , er lopen hier in Nederland mensen rond te roepen dat ze allemaal een smartphone hebben en de overtocht kunnen betalen , so what ? Een bemiddelde inwoner van die landen wordt ook gebombardeerd en is dus ook terecht een vluchteling , dat willen er hier niet veel snappen.

Hakkie2 24 februari 2016 om 21:29

@US: ik ben het met je eens dat die mensenrechtenschendingen moeten worden aangepakt. Maar ik ben het gewoon niet eens dat je daardoor elke inwoner of sjeik uit die landen als misdadiger moet zien. Deze man is niet de koning die je moet aanspreken, maar gewoon een rijke sportliefhebber die geld in een wielerteam wil steken. Ik zie echt geen verschil met die directeur van Argos (of die van TVM vroeger). Behalve dan dat deze Sjeik niet ontslagen zal worden, er lijkt dus meer continuïteit.

Romāns Vainšteins 26 februari 2016 om 08:54

Ik mag die oliestaatjescultuur met hun miljardairtjes en achterlijke cultuur voor geen meter en hoop dat ze zo ver mogelijk weg blijven van het wielrennen. Dan maar lekker afhankelijk van Europese grillen met ieder jaar een nieuw shirtje en sponsor, gewoon per jaargang bekijken en genieten.

Laatste nieuws

Materiaalzone