Astana won dit seizoen al zeven rittenkoersen. Het is wellicht een voorbode voor Tirreno-Adriatico, aangezien de Kazachse formatie rekent op mannen in vorm Jakob Fuglsang en Alexey Lutsenko.
Astana won dit jaar al de rondes- van Valencia, Murcia, Colombia, Oman, Andalusië én Rwanda. Daarnaast won de WorldTour-ploeg de Tour de la Provence. De blauwe brigade hoopt met Fuglsang of Lutsenko eveneens te zegevieren in Tirreno-Adriatico. Beide renners waren dit seizoen al succesvol in een meerdaagse koers.
Lutsenko won de Tour of Oman, terwijl Fuglsang de beste was in de Ruta del Sol. De Deen was afgelopen zaterdag nog een van de hoofdrolspelers van Strade Bianche. De 33-jarige klimmer finishte als tweede in Siena, na een boeiend duel met winnaar Julian Alaphilippe.
Omar Fraile
Lutsenko eindigde in diezelfde koers als zevende. De twee kopmannen krijgen steun van Davide Ballerini, Zhandos Bizhigitov, Dario Cataldo, Omar Fraile en Dmitriy Gruzdev. De 54e editie van Tirreno-Adriatico begint woensdag met een ploegentijdrit in en rond Lido di Camaiore.
Selectie Astana voor
Tirreno-Adriatico (13-19 maart)
Davide Ballerini
Zhandos Bizhigitov
Dario Cataldo
Omar Fraile
Jakob Fuglsang
Dmitriy Gruzdev
Alexey Lutsenko
Overige selecties Tirreno-Adriatico (13-19 maart)
7 Reacties
Zijn er dan Astana mannen die niet in vorm zijn?
Magnus Cort heeft volgens mij nog geen fatsoenlijke uitslag gereden ditjaar
Die was dan weer wel aardig in Kuurne. Geen uitslag, maar toch
Heel Astana rijdt fantastisch rond, erg goede winter geweest voor Vino's boys blijkbaar.
Lopez gaat in de grote rondes ook zijn neus weer aan het venster steken en kan na 2 keer podium verleden jaar zichzelf misschien verbeteren. En als Fuglsang zo blijft koersen, rijdt hij top 5 tour de France. Maar goed, we gaan het allemaal beleven.
Als van een ploeg de overgrote meerderheid beter rijdt dan het jaar ervoor, is dat verdacht (op basis van statistiek). In vergelijking met vorig jaar rijdt vooral Astana veel beter, met een recordreeks die deze eeuw nog niet is vertoond; DQS reed vorig jaar ook al goed – dat was vorig jaar verdacht. ;-)
Maar verdacht is niet hetzelfde als schuldig. Besef ook dat er vaak een ploeg is in een seizoen die het veel beter doet dan jaar ervoor, en ook dat kan obv toeval worden verklaard. :-)
Ik vind het vooral opvallend dat vorig jaar, toen de geldkraan voor Vino's ploeg niet zeker leek, dat er toen in het vroege voorjaar ook al gepiekt werd. Vervolgens kwam de financiering rond. Mij leek daar al een opvallend verband te zitten. Daarna werd de ploeg gaandeweg steeds onzichtbaarder. Seizoenen daarvoor bleken ze al een heel team perfect te kunnen voorbereiden op een grote ronde, en voor de rest minder zichtbaar te zijn.
Zouden ze vorig jaar bewust gepiekt hebben naar het eerste blok van het seizoen en dat voor dit seizoen verder gefinetuned hebben. Of hebben ze weer iets 'nieuws' gevonden waarmee ze vorig seizoen geëxperimenteerd hebben en nu verder uitrollen.
DQS zal ook wel, net als de meeste teams, vast wat handigheidjes hebben op medisch gebied. Ze wijken echter af van het beeld dat Astana schetst en minder geloofwaardig overkomt. Hun rijders geven over het algemeen een niet zo wisselvallig beeld en ze hebben vaak echte toppers die graag naar hun team gaan vanwege de succeskans en het sterke collectief dat er al jaren is. Door de combinatie zeer sterke rijders, hecht collectief, iedereen zijn kansen gunnen en daardoor meer plezier in het vak zijn goede prestaties te billijken en ook wel enigszins aannemelijk.
Aannemelijker dan bv Sky waar ook toppers naartoe gaan maar waar iedereen toch vooral in dienst moet blijven rijden van bv een Froome. Dat lijkt me een minder gelukzalige setting waarbij er toch bijzonder goed gepresteerd wordt. Ondertussen weten we dat ze daar op en over het randje experimenteren. Het recept lijkt daar toch vooral omkoping en afkoping van gewetenswroeging door een zeer hoog salaris.
Echter kan het ook zo zijn dat het juist renners trekt die het geheim van 'dé formule' van DQS graag willen meemaken en deel uit gaan maken van een geheim dat ietwat sinister is en in stand blijft door combinatie van succes en onderling vertrouwen. Een type als Gilbert zou in dat beeld wel kunnen passen.
Hoe dan ook het wantrouwen dat er nu bestaat omtrent de prestaties van beide teams komt niet uit de lucht vallen. Zelfs in een kleine sport als schaatsen met beperkte international concurrentie proberen onze schaatsers ook best het een en ander uit waarbij het adagium "als het niet op de dopinglijst staat, is het geen doping" blijkt te zijn. Strikt genomen klopt dat en valt je gedrag daarmee goed te praten, maar buiten Wust (waarvan je dan maar moet geloven dat ze net nodig heeft) zwijgt iedereen er over. Dat geeft aan dat de sporters niet voor het volle 100% geloven in dat adagium en donders goed aanvoelen dat ze in een grijs gebied opereren. Grijs zal denk ik ook wel de kleur zijn in het algehele wielerpeloton, vraag is alleen wie gaat echt het zwarte gebied in?
Astana rijdt nu met een andere “Mindset” rond. Voorheen eenlingen/ los zand. Tegenwoordig een sterk collectief. Verder vind ik Astana niet zo verdacht, het zijn vooral voorbereidingskoersjes doe ze wonnen. Tour UAE was WT en die werd dan door Roglic gepakt !