Asselman tweede achter Howard in openingsrit Tour des Fjords

Asselman tweede achter Howard in openingsrit Tour des Fjords

Leigh Howard - foto: Sirotti (archief)

woensdag 31 augustus 2016 om 17:55

De openingsetappe in de Tour des Fjords is gewonnen door Leigh Howard. De Australiër van IAM Cycling is natuurlijk de eerste leider in de Noorse rittenkoers. Jesper Asselman van Roompot-Oranje Peloton werd tweede in een eigenaardige finale door Bergen, waar volgend jaar het WK plaatsvindt.

Een kopgroep van vier kleurde een regenachtige dag in Noorwegen. Joey Rosskopf (BMC), Romain Combaud (Delko Marseille Provence KTM), Chris Mager (Stölting) en Carl Fredrik Hagen (Sparebanken Sør) sloegen de handen ineen op de glibberige wegen. Katusha mende het peloton in dienst van Alexander Kristoff. Van de vier minuten voorsprong was door het achtervolgen van de rode formatie weinig meer over.

Chaos in Bergen
In finishplaats Bergen werd één plaatselijke ronde gereden over het parcours van het WK van 2017. Op vijftien kilometer van de streep ging een motard de verkeerde kant op. Een deel van de renners volgde hem en dus was het hele veld uit elkaar geslagen. Jesper Asselman (Roompot-Oranje Peloton) maakte daar gebruik van. Hij kreeg Roger Kluge en Leigh Howard (IAM Cycling) mee. Zij pakten een kleine halve minuut op het peloton.

Eerste Tinkoff, en later ook Katusha probeerden het trio terug te pakken, maar op de natte wegen van de binnenstad van Bergen ging dat niet zo makkelijk. Asselman en zijn medevluchters hielden het gat op vijftien seconden. In het centrum van Bergen was het verkeer niet goed geregeld, want opeens reed een lijnbus over het parcours. Dit bevorderde de achtervolging niet. Het peloton kwam in de laatste kilometer nog dichtbij, maar was te laat. Kluge zette Howard af, die het werk van zijn ploegmaat keurig afrondde. Asselman kwam als tweede over de streep.

Dit artikel delen:

12 Reacties

Tuubke 31 augustus 2016 om 18:12

Klinkt alsof deze koers geen overbodige oefening voor de organisatie is.

Il Cavaliere 31 augustus 2016 om 18:19

Asselman volgend jaar maar meenemen naar het WK dan ;)

On: Leuke ereplaats voor hem en een van de enige renners bij Roompot die wel de stap van continentaal naar ProContinentaal heeft kunnen maken

batchieboy 31 augustus 2016 om 18:19

En we dachten dag de Vuelta erg was haha

Striga 31 augustus 2016 om 19:02

Man man man waar zijn die Noren mee bezig hé? Mag toch wel verwachten dat ze daar een fatsoenlijke race kunnen organiseren. En Kristoff wint zoals gewoonlijk de sprint voor Jan Lul achter de ontsnapping.

Turtlehead 31 augustus 2016 om 19:13

Als ik sponsor was van IAN, dan werd ik gek. Jaren flink gedokt, en noppes, nu wint iedere mafkees opeens koersen.

Wheely 31 augustus 2016 om 19:17

Dit moet ik zien!

kelderfan 31 augustus 2016 om 19:18

Lijkt mij niet verkeerd als die sponsorbaas van IAM er gek van wordt. Misschien kan hij met Plugge gaan praten.

Don Hamstre 31 augustus 2016 om 19:26

Ik was hier vandaag present aan de finish en ondanks de zeikregen heb ik me prima vermaakt. Afgezien van het slechte afzetten, wat bij het WK ook wel verbeterd zal zijn, is het toch een erg leuk parcours , wat kasseitjes, leuke afdalingen en een erg pittig klimmetje. Niks mis mee!

Kristoff won trouwens de sprint achter de koplopers niet, hij had te veel kopwerk gedaan om ze terug te pakken, maar onderweg al een tussensprint met boni's gewonnen.

robotour 31 augustus 2016 om 19:59

De bussen hebben natuurlijk een strikt schema in Noorwegen;)
Blijkbaar heeft niemand de bus gemist. Een deel van het peleton rijdt zonder parkoerskennis achter een motard aan. Lekker chaotisch, geheel op zijn Noors toch.. zou je niet verwachten.
Wordt een leuk WK daar als het dan ook regent, schrijf Wellens maar op en Poels kan ook aardig in hondenweer rijden – zie LBL. Voor Gesink en Kelderman is dat WK dan weer niet geschikt.

Prima Facie 31 augustus 2016 om 21:44

@Don
Woon je in Bergen? Ik heb er zelf een tijdje gestudeerd. Prachtige stad.

Don Hamstre 1 september 2016 om 00:32

@Prima Facie
Ik studeer nu ook in Bergen :)
Inderdaad een erg mooie stad, alleen het weer moet een beetje mee zitten :p

Spaakje 1 september 2016 om 11:41

Het was net op het NOS journaal zelfs, het peloton een tunnel ingestuurd.

Headlines

Materiaalzone

Populair