ASO dreigt Tour de France in 2016 van UCI kalender te halen

vrijdag 19 juni 2015 om 18:06
ASO dreigt Tour de France in 2016 van UCI kalender te halen

Foto: Marcel Koch

Amaury Sport Organisation heeft gedreigd om zijn wedstrijden van de UCI-kalender te halen. Dat meldt persbureau Reuters. De organisator van de Tour de France ergert zich aan een gebrek aan progressie bij het hervormen van de wielersport.

In maart werd bekend dat de UCI voorlopige hervormingen uitgesteld heeft. Een bron rond het UCI management committee vertelde aan het persbureau dat ASO de UCI een brief heeft gestuurd waarin men aankondigt zijn wedstrijden van de kalender te halen wanneer het hervormingen blijft uitstellen. De Fransen verlangen met name zekerheid dat belangrijke wedstrijden elkaar niet overlappen.

ASO is naast de Tour tevens organisator van Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, Parijs-Nice en het Critérium du Dauphiné. Het heeft daardoor een groot deel van de wedstrijden in de WorldTour in beheer. Bij een eventuele breuk krijgt ASO weer de vrijheid om zelf het deelnemersveld samen te stellen.

Dit artikel delen:

33 Reacties

klootje kriekeljon 19 juni 2015 om 18:11

Eindelijk spierballentaal!

Het is ook gewoon tijd voor een jammerlijke opsplitsing naar verschillende bonden. Dan kunnen sommige elementen lekker verder met hun wedstrijdje achter Astana aan rijden.

Tijd voor actie!

Edit: WF, op andere kanalen wordt gemeld dat dit over het uitblijven van hervormingen gaat, jullie melden over de kalenderindeling?

Giopicorno 19 juni 2015 om 18:12

Ja lekker dreigen maar…
Plannen van hervorming hadden misschien voordelen voor hun wedstrijden maar andere wedstrijden werden de dupe. Het is mooi zoals het is

Bettinwel 19 juni 2015 om 18:19

Iets met hete soep, uit Frankrijk.

iLLan 19 juni 2015 om 18:24

@klootje,

Quote:
because of a lack of progress in the UCI’s reform program

Als één van de voorbeelden wordt genoemd dat er laatst gestemd is voor een nieuwe kalender en dat het er ook niet doorheen kwam.

klootje kriekeljon 19 juni 2015 om 18:30

Illan, als ik het persbericht lees valt mij vooral op dat een breuk de ruimte creëert bij ASO om zelf te bepalen wie ze uitnodigen in hun wedstrijden.

Dit gaat gewoon over Astana in mijn ogen, staat er in het persbericht zelfs bij. Dit is een laatste waarschuwing van de ASO naar UCI op orde op zaken te stellen als het om doping en bestrijden van verdachte elementen in de sport gaat. En zo niet, dan bepalen ze zelf wel wie ze willen hebben, net als in 2008 met Astana.

Jeeeeeuj!! Go Aso, go Aso.. #doet een dansje

Edit: ik zeg het trouwens ook niet helemaal goed. Het gaat over het hele hervormingspakket, dus kalender, doping, eis ontslag algemeen directeur UCI enz.

Roberto 19 juni 2015 om 18:47

@klootje
Heb je misschien een link naar dat persbericht?
BvD

Edit: Je bedoelde het persbericht van Reuters wss. Ik dacht dat je het mss over een persbericht van ASO zelf had…

Waar ASO vaak teveel macht lijkt te hebben, heeft de UCI te weinig macht.

Daan° 19 juni 2015 om 18:48

Mooi, doe maar, zou prachtig zijn!

SolerEritrean 19 juni 2015 om 18:53

@klootje kriekeljon

Gaat helemaal niet over Astana, ze zijn blij met Nibali. NB uittredend winnaar van de TDF. Het gaat gewoon over de UCI, als instantie, die al jaren geen zak doet. Cookson heeft veel te veel zandzakjes die hij liever kwijt dan rijk is. Had Heintje Verbruggen niet nog een bepaalde titel binnen de UCI? zegt genoeg.

Stelvio-fan 19 juni 2015 om 18:56

De NOS maakt er ook een potje van door te zeggen dat onder meer de Giro en Vuelta door de ASO worden georganiseerd. Slechte journalistiek, ook al na dat van het AD vanmiddag!

John Bidon 19 juni 2015 om 18:56

Typische ASO actie. Ze weten ook wel dat ze niet zonder UCI kunnen. Geen enkele renner die onder een UCI licentie rijdt mag starten in een andere competitie. En geen ploeg/ renner zal overstappen naar ASO. Die hebben misschien de meest prestitieuze koersen, maar het zijn er veels te weinig om een jaar lang te koersen.

En het hervormingsplan was op verzoek van de ploegen en organisatoren uitgesteld. UCI heeft gewoon geluisterd naar haar stakeholders waar niets mis mee is. Zoals altijd zal het wel om geld gaan.

pirazzi 19 juni 2015 om 18:57

Allemaal de schuld van de Telegraaf.

molovin 19 juni 2015 om 19:00

@Stelvio-fan, ik kan het mis hebben maar ik dacht dat de ASO ook een meerderheid van de aandelen/eigenaar is van de organisatie die de Vuelta organiseert en de andere wedstrijden die onder die organisator vallen?

Daan° 19 juni 2015 om 19:03

ASO is inderdaad organisator van de Vuelta. Maar zeker niet van de Giro.

Roberto 19 juni 2015 om 19:05

@Stelvio
Giro wordt niet genoemd in het NOS bericht en Vuelta is wel degelijk georganiseerd door de ASO.

Laat maar klappen, dan gebeurt er misschien een keer wat.

Spruch 19 juni 2015 om 19:11

ASO is inderdaad ook eigenaar van de Vuelta en heeft een sterk samenwerkingsverband met RCS de organisator van de Giro en de grote Italiaanse koersen. Als ASO zich keert tegen de UCI is de kans groot dat RCS dat ook gaat doen en dan is de UCI behoorlijk vleugellam.

west 19 juni 2015 om 19:23

Voor wie is het een groter probleem? Een jaar lang geen Tour…. UCI of ASO?

Spruch 19 juni 2015 om 19:37

@west
Als ze de wedstrijd van de UCI-kalender halen, gaat de Tour wel gewoon door. De enige die er last van zal hebben, zal de UCI zijn. ASO is een zeer rijke organisatie die het makkelijk uit kan zingen zonder UCI. De UCI zonder de Tour in zijn kalender daarentegen zal het zeer zwaar krijgen. Vandaar de drang van de UCI om de kalender te internationaliseren, ze zijn bang voor de macht van ASO en RCS.

Roberto 19 juni 2015 om 19:37

De Tour stopt voor niemand, dus die zal gewoon doorgaan.
Maar het zal zover niet komen, ze komen er wel uit voor die tijd. Even een spierballen gevecht..

Mocht het toch fout gaan dan zal de UCI gezichtsverlies lijden en de ploegen die de Tour rijden zal het geen WT punten opleveren. That's all..

Gompie 19 juni 2015 om 19:38

Dit is gewoon een mahtstrijd: de UCI tegen de ASO. En aangezien ik de ASO aso vind (arrogante Fransen) en Cookson een verademing vergeleken bij zijn narcistische voorgangers, hoop ik dat UCI wat meer de overkoepelende macht krijgt. Dus ook eens met @Roberto.

Sietse 19 juni 2015 om 20:10

Het hervormingsproces gaat ook gewoon veel te sloom. Dit jaar had er al een nieuwe ranglijst moeten zijn, die kwam er ook maar door dramatische communicatie tussen de UCI en de ploegen werd die weer offline gehaald. Een maand later kwam het bericht dat het hele proces uitgesteld gaat worden. En nu? Niemand weet nu wanneer het gaat gebeuren. Lekker ook voor de sponsoren van met name de procontinentale ploegen waar er nogal wat gaat veranderen.
Samen met de strijd tegen anti-doping was dit het paradepaardje van de campagne van Cookson. Maar in beide stelt hij tot nu toe hopeloos teleur.

Henki 19 juni 2015 om 20:11

Niemand heeft baat bij problemen rond de tour. Als ploegen niet met zekerheid kunnen starten (de grote ploegen) in de tour gaan sponsors vlug weg. Zowel voor ASO als UCI een situatie die voorkomen moet worden. Hopelijk vinden ze een middenweg en is er geen gezeur verder.

Spruch 19 juni 2015 om 20:45

@Gompie
Kun je ook onderbouwd uitleggen waarom de mensen van de ASO arrogant zijn? Verder dan alleen het discriminatoire vooroordeel dat in Nederland heerst dat alle Fransen arrogant zijn? Ik woon en leef namelijk in beide landen (Nederland en Frankrijk), spreek beide talen, heb familie en vrienden in beide landen, ken de cultuur in beide landen en ik kan je verzekeren dat Fransen absoluut niet arroganter zijn dan Nederlanders. Eerder het tegenoverstelde. Het is bijvoorbeeld erg arrogant om te veronderstellen dat Fransen arrogant zijn zonder ze daadwerkelijk te kennen, en daadwerkelijk de Fransen kennen is iets wat heel veel Nederlanders niet doen.

Gompie 19 juni 2015 om 21:06

@Spruch
Je hebt helemaal gelijk dat je niet een hele groep mensen over 1 kam kan scheren. Het is denk ik vooral de politiek, grote organisaties en Parijzenaars die zichzelf/Fransen beter vinden dan d rest van de wereld. Dat zit in heel veel kleine dingetjes, zoals bv. het Eurovisie Songfestival dat voor de Fransen perse ook alles in het Frans herhaald moet worden, terwil daar echt helemaal niemand van die andere 30 landen op zit te wachten. Straasburg kost miljarden, iedereen wil er vanaf, maar de Fransen zetten alles op alles om dat te voorkomen. Nou ja, zo kan iknog wel even doorgaan. Wij hebben zo’n mooi spreekwoord hiervoor: ‘Frankrijk is ee mooi land, het is alleen zo jammer dat er Fransen wonen’. Maar dat daarmee ook heel veel mensen veel tekort wordt gedaan is ook absoluut waar!

klootje kriekeljon 19 juni 2015 om 21:36

Froome mag niet in zijn campertje slapen heeft de UCI bepaald, WF.

Jovic 19 juni 2015 om 21:47

De Fransen dat is een apart volk, het is geen volk zoals de Nederlanders die overal ja en amen opzeggen. Maar de UCI is niets opgeschoten met hun nieuwe voorzitter. Begint een beetje op die semi-criminele organisatie de FIFA te lijken, het enige wat daar beweegt is (smeer)geld daarvan is de UCI naar mijn weten verschoond.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair