Arthur Vichot en Betancur juichen op slotdag Parijs-Nice (+beeld)

zondag 16 maart 2014 om 16:45

Arthur Vichot

foto: Sirotti

De slotetappe van Parijs-Nice is gewonnen door Arthur Vichot. De Fransman van FDJ.fr klopte in een sprint van een beperkte groep Jose Joaquim Rojas en Cyril Gautier. De Colombiaan Carlos Betancur wist in zijn leiderstrui te behouden, en is eindwinnaar van Parijs-Nice 2014.

Sprinters kleuren openingsfase
Na een aarzelende start, trok het peloton in gestrekte draf naar de eerste tussensprint van de dag. Daar nam John Degenkolb de maat van Tom Boonen en Zdenek Stybar. Een zeventien-tal sprinters zetten hierna door, en bouwden gestaag een voorsprong van twee minuten uit. Onder hen Moreno Hofland, Alexander Kristoff, Greg Van Avermaet en Marco Marcato.

Erg lang hield deze poging niet stand, want op de één na laatste helling van de dag – de Côte de Pieille – ontbonden Vincenzo Nibali, Simon Spilak en Wilco Kelderman hun duivels. In een keer maakte dit trio de sprong naar de kop van de koers, maar op de top was alles te herdoen. Van een moment van windstilte maakte Yuri Trofimov vervolgens gebruik om een halve minuut voorsprong bij elkaar te rijden.

Stybar past op Col d’Eze
Het peloton maakte intussen snelheid richting de slotklim; de Col d’Eze, waar Trofimov vrijwel meteen opgepeuzeld werd. AG2R La Mondiale hield in functie van kopman Carlos Betancur het tempo hoog, en maakte daarmee enkele slachtoffers. Onder meer Zdenek Stybar, de derde in het klassement, was niet in staat te volgen, en zou ook in de afdaling niet meer terugkeren.

Schleck doet gooi naar winst
Fränk Schleck en Simon Spilak daarentegen voelden zich opperbest, en gingen er enkele meters voor de top vandoor. In de afdaling namen zij snel twintig seconden voorsprong, waardoor het peloton alles op alles moesten zetten om terug te keren. Bij het ingaan van de slotkilometer was de aansluiting een feit, maar ging Schleck nogmaals ten aanval.

De poging van de Luxemburger droeg ver, maar net niet ver genoeg. In de sprint was het immers Fransman Arthur Vichot die naar de winst reed. In de achtergrond kwamen intussen onder meer Rui Costa en Tony Gallopin, zonder erg, ten val. Costa behoudt wel zijn tweede plaats in het algemeen klassement, op veertien seconden van eindwinnaar Betancur.

flag-fr Parijs-Nice 2014 (WT)
Uitslag etappe 8: Nice – Nice (128 km)

1. flag-fr Arthur Vichot (Equipe FDJ.fr)
2. flag-es Jose Joaquim Rojas (Movistar) allen z.t.
3. flag-fr Cyril Gautier (Team Europcar)
4. flag-it Damiano Caruso (Cannondale)
5. flag-nl Wilco Kelderman (Belkin Pro Cycling)
6. flag-lu Fränk Schleck (Trek Factory Racing)
7. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp)
8. flag-co Carlos Betancur (AG2R La Mondiale)
9. flag-us George Bennett (Cannondale)
10. flag-ar Eduardo Sepulveda (Bretagne-Séché)

Eindklassement 2014
1. flag-co Carlos Betancur (AG2R La Mondiale)
2. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) op 14s
3. flag-fr Arthur Vichot (Equipe FDJ.fr) op 20s
4. flag-es Jose Joaquim Rojas (Movistar) op 21s
5. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana Team) op 29s
6. flag-fr Cyril Gautier (Team Europcar) op 31s
7. flag-at Stefan Denifl (IAM Cycling) op 35s
8. flag-si Simon Spilak (Katusha Team) op 36s
9. flag-si Peter Velits (BMC Racing) op 39s
10. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Belisol) op 41s
Volledige rituitslag + klassement

Dit artikel delen:

Net binnen

Populair

Materiaalzone