Annemiek van Vleuten denkt nog altijd aan WK: “Je weet het nooit”

zondag 20 september 2020 om 08:43
Annemiek van Vleuten denkt nog altijd aan WK: “Je weet het nooit”

foto: Cor Vos

“Het WK zal een vrijwel onmogelijk verhaal worden”, zo vertelde Annemiek van Vleuten, enkele uren nadat ze haar pols had gebroken in de Giro Rosa. Twee dagen later heeft de regerend wereldkampioene toch nog de stiekeme hoop dat ze komende zaterdag haar wereldtitel kan verdedigen in het Italiaanse Imola.

De renster van Mitchelton-Scott was een van de slachtoffers van een valpartij, door Marianne Vos omschreven als ‘een grote domino’. De ongelukkige Van Vleuten wist nog wel de finish te bereiken, maar kwam over de streep met maar één hand aan het stuur en na de finish vertelde ze te vrezen voor een breuk in haar linkerpols.

“Mijn artsen denken heel erg in mogelijkheden”
In een ziekenhuis in Zuid-Italië werd haar vermoeden bevestigd. In Italië werd de pols (zonder verdoving) weer rechtgezet, maar Van Vleuten is inmiddels ook al geopereerd in Nederland. Maandag krijgt de renster van Mitchelton-Scott een brace aangemeten, waardoor ze ook weer kan fietsen. En dus gloort er nog hoop aan de horizon.

“Mijn artsen denken heel erg in mogelijkheden, daar was ik wel verbaasd over”, zo vertelt Van Vleuten in gesprek met Langs de Lijn op NPO Radio 1. “Het is niet zo’n heel gecompliceerde breuk. Ik bekijk het dag per dag en doe er alles aan optimaal te herstellen. Ik sta in de optimale herstelstand, je weet het nooit.”

Als het WK in Qatar was geweest, had ik me er helemaal niet zo druk om gemaakt”
Van Vleuten over haar WK-kansen. “Wie weet, ik kan niet in de toekomst kijken. Maandag ga ik overleggen met de artsen en wordt er een brace aangemeten. Met die brace kan ik fietsen en dan gaan we verder kijken. Een dergelijk parcours als dit WK heb je niet elk jaar. Het is op mijn lijf geschreven. Als het WK nu in Qatar was geweest, had ik me er helemaal niet zo druk om gemaakt.”

De KNWU zal uiterlijk dinsdag de namen moeten doorgeven van de Nederlandse deelnemers aan de wegwedstrijd. De wielerbond laat aan de NOS weten de ‘optie-Van Vleuten’ open te houden. Voor de tijdrit van aanstaande donderdag is Ellen van Dijk al aangewezen als vervangster.

Dit artikel delen:

17 Reacties

the student 20 september 2020 om 08:58

Valt die dame nog enigszins af te remmen? Ik weet niet hoor. Het lijkt me toch veiliger voor iedereen als elke renster 100% controle heeft over beide handen.

Ik heb enorm veel respect voor Annemiek, maar t lijkt me geen goed idee.

0
Gilberto 20 september 2020 om 09:54

Mja, sommige mensen vinden zoiets bewonderenswaardig en een teken van karakter, ambitie en doorzettingsvermogen. Ik vind het vooral onzinnig, irritant en overdreven. Ik heb nx met van die doorgeslagen workaholics

0
vasnd 20 september 2020 om 13:43

@gilberto door oa die mentaliteit ben jij op 37 jarige leeftijd ook geen topsporter met wk kansen. Shush. Deze vrouw is bewonderenswaardig.

0
Jean Dumas 20 september 2020 om 09:09

Ik heb het interview gehoord, maar een concreet doel noemde zij niet.

0
Laatste man 20 september 2020 om 09:20

Blijft ook wel een apart geval die Annemiek.

0
JumbowintdeTour 20 september 2020 om 10:45

Fietst ze dan de hele rit met 1 onderarm op het stuur? Ik kan me niet voorstellen dat je je stuur kunt vastpakken met gebroken pols. Als ze dit wint, deklasseert ze het complete veld nog een tandje meer dan in Yorkshire.

0
Oblomov 20 september 2020 om 11:15

Als het doorgaat, zal er ongetwijfeld een brace aan te pas komen die dat mogelijk maakt.

0
bergop 20 september 2020 om 13:01

@Oblomov: stukje niet gelezen zeker?

0
Oblomov 20 september 2020 om 11:13

Altijd inschrijven uiteraard, zeker aangezien het om een startplek gaat die anders vervalt. Daarnaast zal de spoeling dun zijn zonder Van Vleuten. Alleen Van der Breggen en misschien Vollering kunnen meekomen als er hard gekoerst gaat worden op die beklimmingen. Het mooiste zou natuurlijk zijn als er niet al te hard gereden wordt en Vos de laatste beklimming overleeft.

0
Cayolle 20 september 2020 om 17:46

Bij Van der Breggen is het natuurlijk meer dan meekomen bij afwezigheid van Van Vleuten. Dan is ze gewoon favoriet voor de zege en voor haar is een harde koers zeker geen nadeel. Verder natuurlijk wel eens dat Annemiek altijd moet inschrijven, maar of ze daadwerkelijk moet meedoen is weer iets anders.

0
Marcus Aurelius 20 september 2020 om 11:28

Aan de andere kant ook nog zo’n plaastertje voor de balans, polsje op het stuur en alles uit het wiel rijden !

0
Jowinho 20 september 2020 om 12:25

Moet kunnen met een brace. Hangt natuurlijk vooral af hoe erg de breuk is.

0
Miko1983 20 september 2020 om 12:59

Ze zullen haar dan wel flink onder druk zetten in de afdaling he Hollow???
Over volwassen mannen gesproken toch???

Maar…het zou echt geweldig zijn als ze nog mee kan en een rol van betekenis gaat spelen. Het is haar gegund!

0
Gilberto 20 september 2020 om 18:20

Je beseft wel dat je nu geen haar beter bent dan… toch?

0
Miko1983 20 september 2020 om 20:55

Uiteraard

0
Rob Oele 20 september 2020 om 15:07

Met Annemiek lijkt alles wat onmogelijk lijkt toch mogelijk te zijn. Op eerste plaats zie ik haar nog halfdood langs de kant liggen na haar val op de Olympische spelen in Rio maar pas daarna werd ze absolute wereldtop hoewel ze toen al 33 was. Ten tweede denk ik aan haar kniebreuk op WK in 2018 waarmee ze nog uren is doorgefietst ennog 7e werd. En dan nog het wonderstukje op de WK op de weg vorig jaar. Dus wie weet..

0
Paul Bus 20 september 2020 om 19:49

Mocht ze meedoen,voor mij favoriet no 1.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone