Annemiek van Vleuten dacht dat ze olympisch kampioen was: “Ik had niks door”

zondag 25 juli 2021 om 10:35
Annemiek van Vleuten dacht dat ze olympisch kampioen was: “Ik had niks door”

De olympische wegrit bij de vrouwen is uitgedraaid op een bizarre wedstrijd. De overwinning ging zeer verrassend naar de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer. Annemiek van Vleuten, die als tweede de finish passeerde, stak haar handen in de lucht in de veronderstelling te hebben gewonnen.

Van Vleuten viel na de finish hevig geëmotioneerd in de armen van de Nederlandse verzorger Ruud. Maar een fractie later lijkt ze te beseffen dat ze zich vergist heeft. De wedstrijd werd verreden zonder de bekende oortjes, waardoor ze weinig informatie over tijdsverschillen doorkregen.

De 38-jarige Nederlandse, die vijf jaar geleden in Rio de titel misliep door een zware val, wist daardoor niet dat de Oostenrijkse nog vooruit was. “Ruud, ik had het mis, ik had niks door”, zei ze ietwat sip tegen verzorger Ruud.

Mixed feelings
Iets later geeft ze meer tekst en uitleg over de opmerkelijke olympische wegrit. “Ik heb gemengde gevoelens”, geeft ze toe. “In de eerste plaats ben ik heel trots op mijn eerste olympische medaille. Het is misschien ook wel een zilveren medaille met glans, want ik voelde mij supergoed vandaag.”

“Mijn doel was om op mijn best mogelijke niveau te zijn en ik denk dat dat is gelukt. Het is misschien niet het resultaat waarop we hoopten, we hoopten op goud, maar persoonlijk denk ik dat ik een goede koers heb gereden, net als de hele Nederlandse ploeg.”

“Iedereen keek naar ons, we wisten dat het zwaar werd. Als je dan drie van zulke kopvrouwen hebt die voor Marianne rijden in de finale om het gat te dichten, die alle drie ook de wedstrijd kunnen winnen… die opofferingen zijn ook echt iets om trots op te zijn.”

‘We wisten allemaal niet meer of iedereen terug was’
Later gaf ze voor de camera van de NOS toe dat ze inderdaad dacht dat ze had gewonnen. “Met nog vijf kilometer te gaan kwam Marianne Vos bij mij en zij wist, net als wij allemaal, ook niet meer of iedereen terug was. Normaal hebben we hier borden met de communicatie staan, maar de telefoonlijn met Loes (Gunnewijk, de bondscoach, red.) was blijkbaar heel slecht. Eerst voelde ik mij heel stom, maar toen de andere meiden dus ook niet wisten wat de situatie was hebben we ervoor gereden. Dit is natuurlijk waardeloos. Ik dacht dat ik had gewonnen.”

Vroeg in de koers reed een kopgroep met vijf vrouwen tien minuten weg en uiteindelijk was Anna Kiesenhofer pas aan de finish weer teruggezien. “Hoe dat mogelijk is? Door de olympische wegrit. Het is een bijzondere wedstrijd, maar met heel kleine landenteams. Dat is ook altijd een beetje het punt van mij, het is mooier met grotere teams. Iedereen kijkt naar Nederland, niemand doet wat. We hadden een verdeling gemaakt van meiden waar we bovenop moesten zitten, van voren reden meiden uit het rechterrijtje. Het meisje dat heeft gewonnen, kennen wij niet. Onwijs sterk.”

“Op een gegeven moment hebben we ons met zijn drieën opgeofferd. Maar het laatste wat ik heb geweten is voor dat ik viel was, dat er een kopgroep vooruit was en dat we er vroeger aan moesten beginnen. Dat was de laatste communicatie die ik heb gehad. Zelfs toen ik alleen vooruit was, had ik geen communicatie. Normaal gesproken krijg je dan een bord. Het was een heel rare wedstrijd. Maar er is een ding: ik wilde supergoed zijn vandaag en ik was echt op mijn beste doen ooit”, aldus de Nederlandse.

Dit artikel delen:

154 Reacties

WoutMathieu 25 juli 2021 om 16:11

Had SD works geen zin om voor de niet-ploeggenoten te rijden?

0
Anton van Valouwe 25 juli 2021 om 17:39

v.d. Breggen zou het liefst voor Vollering rijden en omgekeerd. Het interview met v.d. Breggen na de finish was nogal koeltjes en laconiek.
Zij heeft al een Olympische weg titel en ik vermoed dat v. Vleuten daar niet meer aan toe gaat komen.

0
Peet Gute 25 juli 2021 om 17:19

Verdiend goud voor de Oostenrijkse laat daar geen twijfel over bestaan en ik vind dat aan haar prestatie veel te weinig aandacht wordt besteed.
En als er een Nederlandse was die een medaille verdiende dan was het Annemiek wel, lek, val en 30 km in een chasse patate en dan nog jus genoeg over om al die andere slepers er op te leggen, chapeau.

0
Chippen 25 juli 2021 om 17:59

ah, die val was ik al vergeten. iemand valt 30 meter voor je en toch ga je er vol over. daar waren zelfs evenepoel en kelderman vlotjes omheen gereden

0
Alfons Haavers 25 juli 2021 om 18:06

Ik had het Annemiek ook gegund. Sympathieke dame die al geweldige exploten uit haar kuiten heeft getoverd en na haar val in Rio revanche verdiende. Misschien kan het nog binnen 3 jaar in Parijs, maar wellicht is de Olympische droom weg.

0
girardengo 25 juli 2021 om 17:54

Ik constateer dat de plaatsen 1 t/m 3 waren gereserveerd voor oranje vrouwen in de voorspelling van dat bureau dat liefst 48 medailles voor Nederland voorspeld heeft. Afgaande op de prestaties tot nu toe belooft dat een deceptie te worden.

0
Snoopy 25 juli 2021 om 18:42

Nou en of! Trouwens bij de Olympische Spelen van Rio zaten ze er ook al naast, toen voorspelden ze iets van 28 medailles (het werden er 19) daarom slaat zo'n inschatting vooraf ook nergens op (om 'potentiële kanshebbers' al rijk te rekenen op basis van hun recente win resultaten) omdat iedere wedstrijd op zich staat en al zo vaak gebleken is dat 'toppers' het soms niet waar kunnen maken waar 'onverwachte talenten' ineens kunnen opstaan. Dat is ieder Olympische Spelen zo: dat sommige toppers teleurstellen, maar ook onverwachte medailles van onverwachte sporters. Daar zouden ze beter rekening mee moeten houden bij hun analyses, een soort 'correctie' toepassen.

Neemt niet weg dat dit soort lijstjes wel altijd leuk zijn natuurlijk. Maar vaak is het wel een desillusie :-)

0
josemanuelfuente 25 juli 2021 om 17:55

Lees net dat Kiesenhofer alleen maar heeft mee gedaan omdat ze zich niet gekwalificeerd had voor het tijdrijden ….

0
Adrianus 25 juli 2021 om 18:17

En van de weinige keren, dat ik dit jaar de avondetappe heb gekeken, waarvoor ik ook zo mijn redenen had(NOS NOS, toch), heb ik de bondscoach van de dames aan tafel zien zitten en de paar keer, dat haar wat gevraagd werd, een niets zeggend antwoord, zonder inhoud, horen geven. Dan weet je eigenlijk al genoeg om te kunnen verklaren, wat er vandaag gebeurd is!

0
Wheely 25 juli 2021 om 19:22

Mooie uiteenzetting op de NOS net. Vrij duidelijk dat de bondscoach te weinig informatie heeft gegeven. De zinloze vroege aanval van Annemiek kwam ook uit haar koker.

0
Veleta 25 juli 2021 om 20:19

Dat klopt, maar even later krijgt Annemiek toch te horen van de motor dat ze 5 minuten achter ligt op de kop, toen nog met 3 vrouwen. Er was toen nog zo’n 50 km te gaan. Alle reden om als ze op 30 km teruggepakt wordt het sein te geven aan de Nederlandse vrouwen om er werk van te maken, nog afgezien van het feit dat ze in haar eentje de achterstand nauwelijks wist te verkleinen. Er was weinig info, maar met de info die er was, werd ook veel te weinig gedaan!

0
Murcia 25 juli 2021 om 21:52

De fout zit al veel eerder, we hebben de dagen van te voren tot vervelens toe gehoord dat men de koers ging hard maken. Doe dit dan ook vanaf het begin waardoor je op Doushi Road een veel groter effect van je eerdere inspanningen krijgt te zien. Je zult dan ook nooit een kopgroep krijgen die meer dan een minuut of 3 a 4 krijgt. Nu ging de kopgroep weg na een paar honderd meter en werd er vervolgens tientallen kilometers gelummeld wat op een WK kan met extra knechten om dingen recht te zetten maar hier een situatie is die je niet kunt toestaan met de kleinere ploegen. Men wist ook dat zonder een Mikuni Pass het gat veel moeilijker was te slechten.

Dus een foute tactiek om mee te beginnen die door andere problemen alleen maar desastreuzer werd.

0
Blackcanyon 25 juli 2021 om 19:32

Annemiek is de eerste die in de categorie profs over de finish komt. Mag dus juichen. En die ene die er nog voor reed … wat een amateur :-)

Annemiek heeft als enige nederlandse zich echt laten zien en 2 dappere aanvallen gedaan. Vollering deed ook een poginkje, maar dat was toch een stuk minder. Vd Breggen is nauwelijks op kop van t peloton geweest.

Hoewel de stijl van Annemiek als ze staand klimt er niet zo elegant uitziet als die van bijv Contador strijd ze met een leeuwinnenhart. Ik blijf fan van Annemiek.

0
Hollandstrots 25 juli 2021 om 20:32

Wie is verantwoordelijk voor de tactiek? Wat heeft er vooral gefaald vandaag? Wat zijn dan de consequenties? Niet moelijk toch? De beste 4 in de wedstrijd en dan geen goud is dan simpelweg ontslag voor de leiding. Van Vleuten was de sterkste in koers. Loes de zwakste schakel!

0
Paul Bus 25 juli 2021 om 21:07

Ik ben natuurlijk maar een stuurman aan wal maar ik snap nooit de tactiek bij het wielrennen,en al zeker niet op OS of WK.
Je hebt 4 renners terwijl ook eenzaten in het peloton zitten,buit dan die meer vrouw situatie uit door mee te zitten in de vlucht,zo hoef je achteraan niks te doen,Ontstaat er geen vlucht maak het dan zelf zwaar door aan te vallen (maak toch gebruik van je overtal)
Natuurlijk was het slecht qua communicatie maar ik ben en blijf voorstander van geen oortjes en geen fietscomputers op stuur gewoon wat zelf redzaamheid en rijden op instinct en intuitie.
Toch heb ik vandaag en gisteren genoten nu morgen nog Matje en dan kan ik weer de OS aan mij voorbij laten gaan.

0
Maillot à Pois 25 juli 2021 om 21:23

Nu stelt journalist Daniel Friebe dat er wel degelijk ardoisiers waren, en dat die een laatste keer langs de groep Van Vleuten gereden hebben nadat Shapira en Plichta al ingerekend waren
https://twitter.com/friebos/status/1419239338299244544?s=19

0
Snoopy 26 juli 2021 om 01:03

Van der Vleuten heeft bij Studio Tokio gezegd (op minuut 20 in de uitzending) dat dat bordje pas getoond werd nadat zij al ervan door was (in de laatste 3 KM) en dat dat ook verklaart waarom Marianne Vos het wél wist, omdat zij dat bordje toen hadden gezien. Maar Annemiek zat toen niet meer in de groep zei ze.

0
wolfie67 25 juli 2021 om 23:28

Wegwezen dr coach

0
James Highsand 26 juli 2021 om 00:03

Ben ik nou de enige die zo slim is, of zijn jullie allemaal net zo dom als Loes! Niemand hoor ik zeggen dat de samenstelling van de selectie niet goed was. Het waren toch de vier sterkste renners die we momenteel hebben? Ja, inderdaad, maar daar word je geen olympisch kampioen mee. Elf Messies in een voetbalelftal werkt ook niet. Je hebt ook waterdragers nodig. Loes Gunnewijk had het op twee manieren goed kunnen doen. Of ze had deze vier rensters geselecteerd, maar bij de selectie direct tegen twee gezegd dat ze mee zouden gaan als knecht en dus geen Olympisch kampioen konden worden. Of ze had twee van deze vier geselecteerd, die dan ook de kopvrouwen waren geweest, en daar rensters als Brand en Blaak aan toegevoegd om te knechten. Maar de conclusie is dat of Loes niet zo slim is, of ze heeft deze tactiek ten opzichte van de vier sterren niet aangedurfd.

0
Blackcanyon 26 juli 2021 om 06:04

@james ik zag Vos de coolvestjes wegbrengen na de neutralisatie en enkele keren bidons halen. Bekend is dat Vd Breggen niet wil rijden met vd Vleuten. Viel nu op t laatst nog mee. Dat probleem is binnenkort opgelost, helaas na t wk. Ze dachten dat de vluchters pannenkoeken waren die wel terug zouden wapperen. Simpelweg vergist in 1 in combinatie met weinig info. Ik zag op beeld trouwens op een bepasld moment wel degelijk een motard met bordje. Maar zal vast te weinig info zijn geweest.

0
Aart van Woud 26 juli 2021 om 07:54

Dat van de selectie is door meerdere forumleden hier gezegd James, zij het in andere topics.

0
Romāns Vainšteins 26 juli 2021 om 07:42

Mijn analyse, 5 – 4 = 1.

Goed dat ook dit seizoen weer we op een klassieke ‘denkt dat wint’ getrakteerd worden, mooi ook voor alle buitenstaanders die het fenomeen nog niet kenden.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone