Annemiek van Vleuten dacht dat ze olympisch kampioen was: “Ik had niks door”

zondag 25 juli 2021 om 10:35
Annemiek van Vleuten dacht dat ze olympisch kampioen was: “Ik had niks door”

De olympische wegrit bij de vrouwen is uitgedraaid op een bizarre wedstrijd. De overwinning ging zeer verrassend naar de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer. Annemiek van Vleuten, die als tweede de finish passeerde, stak haar handen in de lucht in de veronderstelling te hebben gewonnen.

Van Vleuten viel na de finish hevig geëmotioneerd in de armen van de Nederlandse verzorger Ruud. Maar een fractie later lijkt ze te beseffen dat ze zich vergist heeft. De wedstrijd werd verreden zonder de bekende oortjes, waardoor ze weinig informatie over tijdsverschillen doorkregen.

De 38-jarige Nederlandse, die vijf jaar geleden in Rio de titel misliep door een zware val, wist daardoor niet dat de Oostenrijkse nog vooruit was. “Ruud, ik had het mis, ik had niks door”, zei ze ietwat sip tegen verzorger Ruud.

Mixed feelings
Iets later geeft ze meer tekst en uitleg over de opmerkelijke olympische wegrit. “Ik heb gemengde gevoelens”, geeft ze toe. “In de eerste plaats ben ik heel trots op mijn eerste olympische medaille. Het is misschien ook wel een zilveren medaille met glans, want ik voelde mij supergoed vandaag.”

“Mijn doel was om op mijn best mogelijke niveau te zijn en ik denk dat dat is gelukt. Het is misschien niet het resultaat waarop we hoopten, we hoopten op goud, maar persoonlijk denk ik dat ik een goede koers heb gereden, net als de hele Nederlandse ploeg.”

“Iedereen keek naar ons, we wisten dat het zwaar werd. Als je dan drie van zulke kopvrouwen hebt die voor Marianne rijden in de finale om het gat te dichten, die alle drie ook de wedstrijd kunnen winnen… die opofferingen zijn ook echt iets om trots op te zijn.”

‘We wisten allemaal niet meer of iedereen terug was’
Later gaf ze voor de camera van de NOS toe dat ze inderdaad dacht dat ze had gewonnen. “Met nog vijf kilometer te gaan kwam Marianne Vos bij mij en zij wist, net als wij allemaal, ook niet meer of iedereen terug was. Normaal hebben we hier borden met de communicatie staan, maar de telefoonlijn met Loes (Gunnewijk, de bondscoach, red.) was blijkbaar heel slecht. Eerst voelde ik mij heel stom, maar toen de andere meiden dus ook niet wisten wat de situatie was hebben we ervoor gereden. Dit is natuurlijk waardeloos. Ik dacht dat ik had gewonnen.”

Vroeg in de koers reed een kopgroep met vijf vrouwen tien minuten weg en uiteindelijk was Anna Kiesenhofer pas aan de finish weer teruggezien. “Hoe dat mogelijk is? Door de olympische wegrit. Het is een bijzondere wedstrijd, maar met heel kleine landenteams. Dat is ook altijd een beetje het punt van mij, het is mooier met grotere teams. Iedereen kijkt naar Nederland, niemand doet wat. We hadden een verdeling gemaakt van meiden waar we bovenop moesten zitten, van voren reden meiden uit het rechterrijtje. Het meisje dat heeft gewonnen, kennen wij niet. Onwijs sterk.”

“Op een gegeven moment hebben we ons met zijn drieën opgeofferd. Maar het laatste wat ik heb geweten is voor dat ik viel was, dat er een kopgroep vooruit was en dat we er vroeger aan moesten beginnen. Dat was de laatste communicatie die ik heb gehad. Zelfs toen ik alleen vooruit was, had ik geen communicatie. Normaal gesproken krijg je dan een bord. Het was een heel rare wedstrijd. Maar er is een ding: ik wilde supergoed zijn vandaag en ik was echt op mijn beste doen ooit”, aldus de Nederlandse.

Dit artikel delen:

154 Reacties

JopieZ 25 juli 2021 om 11:28

Bij de mannen was de informatie voorzieningen ook slecht, daar hadden op kunnen anticiperen door de verzorgers de info door te laten geven. Rest van de wereld keek alleen naar Nederland ipv hun eigen koers te rijden. Italië heeft zelfs helemaal niets gedaan. En Nederland had met nog 30km te gaan 2 renster op moeten offeren ipv in de laatste 10 pas

bovengroninger 25 juli 2021 om 11:30

In ieder geval heeft ze ervoor gezorgd dat we haar op de OS herinneren aan die verschrikkelijke val. Nu gaat ze door het leven als de wielrenster die dacht dat ze Olympisch kampioen werd.

Vic413 25 juli 2021 om 11:33

Zondebokmechanisme incoming

Verweggistan 25 juli 2021 om 11:50

Het schijnt dat de Nederlandse dames er nu pas achter komen dat ze een bondscoach hadden.

Anton van Valouwe 25 juli 2021 om 11:53

Moerenhout was compleet onzichtbaar.

FondriestTF3 25 juli 2021 om 11:51

“Zonder een knecht in de ploeg, raak je dan in de problemen?”

-> zie OS Tokyo.

11 minuten. Met nog 100km te gaan. Wtf.

SprintMaster 25 juli 2021 om 11:57

Het schijnt dat de auto van de bondscoach een lekke band had en nog wacht op de wegenwacht. /sarcasme

Joost Mehrtens 25 juli 2021 om 11:58

Eigenlijk is dit gewoon prachtig. Dat oortjes de achilleshiel blijken te zijn van de gedoodverfde favoriete ploeg.
Alleen jammer dat die ploeg Nederland was.

(Zou toch prachtig zijn als de VS van Spanje zou verliezen met Basketbal nadat het scorebord uitvalt)

boody 25 juli 2021 om 12:04

Misschien moeten we het eens hebben over de tactische meesterzet van Anna Kiesenhofer. Geen meter gestolen.

Anton van Valouwe 25 juli 2021 om 12:05

Nog een geluk dat dikke Willem van O. en niet was, die was er meteen op gesprongen, dat waren mooie beelden voor Lucky TV geweest.

xistnc 25 juli 2021 om 12:20

Die biedt tenminste nog zijn regrets en apologies aan. Daar is Koel cs te beroerd voor.

ElCat 25 juli 2021 om 12:11

De rensters valt niets te verwijten, ze kregen domweg de voor de juiste koerstactiek benodigde informatie niet. Je kunt wel 100 keer vragen waarom ze Kiesenhofer zo ver weg lieten lopen, maar als je niet weet dat die nog vooruit zit klopt die vraag niet meer. Primair heeft de wedstrijdorganisatie hier gefaald: correcte en regelmatige info over tijdsverschillen hoort standaard te zijn bij elke serieuze wielerwedstrijd. Hooguit kun je zeggen dat de coaches en hun staf na de mannenwedstrijd al hadden kunnen weten dat dit slecht geregeld was en hun maatregelen kunnen nemen.

Melkzuur 25 juli 2021 om 12:11

Vandevelde was net voor ze moest lossen nog naar de wagen geweest om bidons (en info) op te halen voor Kopecky. Mag ik het raar vinden dat gedurende het laatste uur van de wedstrijd geen enkele Nederlandse naar de ploegwagen is gereden?

nickdt 25 juli 2021 om 12:19

Misschien omdat in het laatste uur het veld zo versplintert was in kleine groepjes dat de ploegleiding er niet langs kon/mocht.

girardengo 25 juli 2021 om 12:22

De amateur Kiesenhofer heet een geweldige professionele prestatie geleverd. De professionals daarachter een amateuristische. Wie laat een kopgroep zo ver wegrijden?

Scott Sunderland 25 juli 2021 om 12:46

Ik zou inderdaad Koos ontslaan. Dan is hij vrij om bondscoach bij de vrouwen te worden. Nee serieus, wat een rare reacties van mensen hier die boos zijn dat de rensters niet geïnformeerd werden. En dan zelf de verkeerde mensen aanwijzen om te laten ontslaan.

Wheely 25 juli 2021 om 12:51

Het ging volgens mij fout toen Annemieke aanviel op de Doushi pas, op dat moment stopte de achtervolging terwijl NL juist exact toen tempo had moeten maken. Het peloton werd ook net flink uitgedund toen. Als Annemiek had gewacht met haar aanval was het verschil wel te overbruggen geweest. Blijkbaar wist ze toen al niet hoe groot devoorsprong was of overschatte ze zichzelf.

DI-2 25 juli 2021 om 12:59

Ten eerste hadden ze de kopgroep nooit zover moeten laten weg rijden zeker met deze hitte en omdat je maar met vier ben.
Als Gunnewijk gezegd heb dat ze er niets aan kon doen omdat ze geen communicatie had zou dat kunnen. Maar dan rijd je naar de wedstrijd leider die direct achter het peloton rijd en haal je daar alsnog je informatie op. Met die info vraag je aan de wedstrijd leiding of je even naar voren mag en vaak mag dat want zo zijn de regels , en had je de juiste informatie door kunnen geven. Dus wat mij betreft heeft Gunnewijk hierin gefaald.

Bazzz 25 juli 2021 om 13:07

Die van Vleuten rijdt wel erg voor zichzelf zeg

Joop Zoetemelk 25 juli 2021 om 13:27

Ik zag nog een ploegleider langs het peloton rijden.
Die wist ook niks, niemand wist iets?
Dus geen ploegleider van een land die wist dat er iemand vooruit reed?
Het is te dom voor woorden dat dit het geval zal zijn.

Sowieso moeten alle hulpmiddelen eraf
Geen fiets computers en geen oortjes.

Renners worden dommer en de passie verdwijnt, beetje op je wattages fietsen zoals een van Vleuten doet.
Straks krijg je nog met materiaal te maken die de hartslag en zuurtegraad in de spieren vanuit hun ploegleider kunnen meten en dit door kunnen sturen naar de computers op het stuur.

Bernal/Pogacar trapt in het rood nu moet je gaan..

Maillot à Pois 25 juli 2021 om 13:38

Zeker niet zo dat niemand het wist.
Van Vleuten wist het overduidelijk niet, en Deignan ook niet.
Maar al zeker de nummers 3, 4 en 5 Longo Borghini, Kopecky en Vos wisten het wel.
Net een interview gezien waarin Longo Borghini haar verbazing uitdrukt over de grote vreugde van Van Vleuten bij de aankomst.

jp.vanoosterhout 25 juli 2021 om 13:42

dit doet mij toch zo denken aan sven kramer -gerard kemkers zo een blunder mag toch nooit gebeuren !!wat een amateurs. ze hadden de voorsprong ten eerste nooit 11 minuten laten worden 6 minuten had zonder noemenswaardige inspanning makkelijk mogelijk geweest ! ze zeiden nog we moeten de koers hard maken,ja hard voor jezelf de andere landen kijken automatisch toch naar nederland met 4 kanshebbers [logisch toch ]

de nieuweMerckx 25 juli 2021 om 15:08

Sven wist toen dat de Koreaan gewoon te hard had gereden, simpel. Hij had nooit gewonnen toen.

jan jansen 25 juli 2021 om 18:55

Sven reed harder dan de Koreaan maar nam de verkeerde bocht.
Dat was het drama; harder rijden maar toch verliezen

kleomantre 25 juli 2021 om 13:44

Goh zo heb je een thriller in Rio, zo heb je een slapstick de eerstvolgende Spelen. Voor niemand erg behalve hoofdrolspeelster Annemiek in beide verhalen. Gelukkig nog wel een zilveren plak er uit weggesleept.

Voor de rest wordt dit er eentje voor Andere Tijden Sport of een eventuele toekomstige opvolger ervan over pak en beet 15 a 20 jaar wanneer vrouwenwielrennen een vrijwel volwaardige, professionele sport is geworden.

In die zin is het uniek wat hier is gebeurt en veel meer memorabel dan de race van gisteren (die wel amusant was, dat dan wel). Zo staat me ook nog goed bij hoe Matt Emmons die in het schieten Olympisch Kampioen kon worden goud verspeelt door z’n laatste schot op het target de baan ernaast te schieten. En vier jaar later heeft hij ook geen bijzonder score nodig om het goed te maken voor goud, en schiet z’n vinger van de trekker en scoort 4.4 waar alles onder de 8 als matige score wordt gezien. Legendarisch moment.

Malcolm 25 juli 2021 om 13:50

Mijn god, wat een amateurs

Malcolm 25 juli 2021 om 13:58

Dit kan ook alleen in het (vrouwen)wielrennen he, dat een pannekoek de gouden plak cadeau krijgt. Aanfluiting eerste klas.

Schollekop 25 juli 2021 om 14:02

Een pannenkoek die streed met een leeuwenhart. Mooi toch als zij het hele zootje het nakijken geeft!

Lalsacien 25 juli 2021 om 14:25

@Malcolm cadeau ??? Ze heeft ervoor gestreden.

girardengo 25 juli 2021 om 20:21

Geen cadeau en geen pannenkoek, wel een taaie strijder met veel moed.

Jeszon 25 juli 2021 om 14:09

Ze rijden toch op een circuit waar ze op een goed moment zelfs een kopgroep kunnen zien? Wat een geblunder.

Canyonracer 25 juli 2021 om 14:19

Had Loes überhaupt wel een plan of was ze bang voor ego’s?
In eerdere interviews liet ze niet echt merken dat ze een plan had en liet ze het vooral van de rensters afhangen. Oftewel…ze durfde geen plan te maken. Dan krijg je dus dit…

vroege vlucht 25 juli 2021 om 15:25

Fantastische prestatie van Kiesenhofer en hele dikke pech voor Van Vleuten en de andere rensters. Ik word een beetje moe van de commentaren dat het dames wielrennen amateuristisch is en minderwaardig t.o.v. de mannen. Je ziet dat het dames wielrennen sterk in ontwikkeling is en ik heb al veel mooie koersen bij de dames gezien. Met het geld komt de professionaliseringsslag en over 5 jaren ziet het dames wielrennen er alweer anders uit. Zo heeft ook het wielrennen bij de mannen zich ontwikkeld en waarschijnlijk vindt bij Movistar die ook nog plaats (obv de Netflix docu) :)

wimvl 25 juli 2021 om 15:30

Niet verstandig gereden. Nederland had hier minstens twee medailles moeten halen waarbij goud niet mocht ontbreken

harryjohan71 25 juli 2021 om 15:55

Alles controleren en ook nog 2 medailles. Dit is wel een optimistisch scenario. Dat NL goud had moeten winnen, ja. Daarnaast ook nog zilver of brons was natuurlijk mogelijk, maar dat dat het minimale resultaat had moeten zijn, gaat mij iets te ver. Zo slecht zijn de andere landen nu ook niet weer.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair