André Cardoso blijft vechten voor onschuld
dinsdag 20 november 2018 om 08:20

André Cardoso blijft vechten voor onschuld

De geschorste André Cardoso is het niet eens met de gang van zaken rond zijn dopingzaak. Zo zou de UCI hem als voorbeeld willen gebruiken om te laten zien dat ze renners kunnen straffen. De Portugese oud-renner van Cannondale en Trek-Segafredo is van plan om geld in te zamelen voor het vervolgen van zijn juridische strijd.

De UCI liet vorige week weten dat de 34-jarige renner is gestraft vanwege het overtreden van de dopingregels. Cardoso werd in juni 2017 tijdens een out-of-competition-controle positief bevonden op EPO. Hij stond toen onder contract bij Trek-Segafredo. De Portugees bleef meer dan een jaar voorlopig geschorst. De schorsing gaat met terugwerkende kracht in. Dat betekent dat Cardoso tot en met 26 juni 2021 geschorst blijft.

Op Facebook reageert Cardoso op de uitspraak van de UCI: “Ik doe mijn best om mijn woede onder controle te houden, maar ik ben hevig teleurgesteld over de bevestiging”, zegt de voormalig ritwinnaar in de Ronde van Portugal. “Ik vecht al 16 maanden. Vanaf het begin was me duidelijk dat de UCI mij als voorbeeld wilde gebruiken om te laten zien dat ze renners kunnen bestraffen. Ze negeerden de specifieke procedure.”

De B-staal van Cardoso kreeg als resultaat een ‘atypische analyse’ mee.  Cardoso plaatste de B-staal als kritische noot en ontkent doping te hebben gebruikt. “Het feit dat ik weet hoeveel verdriet dit heeft veroorzaakt aan mijn familie, vrienden en teamgenoten maakt de situatie nog erger. Omdat ik me verantwoordelijk voel voor hun angst, ook al heb ik niets verkeerds gedaan. Dat gezegd hebbende, wil ik mijn excuses aanbieden aan hen en vertellen dat zij niet verkeerd zijn door mij te vertrouwen. Ik betreur het dat zij in deze zeer stressvolle en trieste zaak zijn gesleurd.”

Volgens Cardoso had de UCI een van de belangrijkste advocatenkantoren in Zwitserland in dienst genomen om de zaak in hun voordeel te bewijzen. Cardoso beroepte zich op een onafhankelijk onderzoek van de Nederlandse dokter Douwe de Boer. In juli van dit jaar liet de meesterknecht weten niet over voldoende geld te beschikken om de juridische strijd verder aan te gaan. Daar laat hij het niet bij. Cardoso wil nu geld gaan inzamelen voor een vervolg in zijn zaak.

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
20 november 2018 08:39
Ben benieuwd wie er geld over heeft om iemand in 'ons' wereldje bij te staan.. Het verleden is hem in ieder geval niet gunstig gezind
20 november 2018 09:00
Heeft hij zelf een verklaring gegeven voor de oorspronkelijke afwijkende bloedwaarden. Ik begrijp dat in de A-straal EPO gevonden is. Echter wordt over de B-straal slechts gezegd dat er afwijkende waarden gevonden zijn. Het feit dat de UCI de schorsing doorzet vertelt in ieder geval dat er ook sporen van EPO inde B-straal gevonden zijn, maar dat de waarden verschillend zijn.

Iedereen verdient het voordeel van de twijfel en het recht op een eerlijk proces, maar ik zie niet in wie gaat investeren in een zaak waar alleen cardosso zelf persoonlijk gewin kan halen.
20 november 2018 09:14
Dacht dat de UCI niet genoeg geld had voor dure advocaten , althans dacht zoiets te hebben gelezen tijdens die salbutamol zaak .
    20 november 2018 09:25
    Dat was ook mijn eerste gedachte idd! Tegen een derderangs eenling kunnen ze wel

Reacties zijn gesloten.