Amateur Gerben Kuypers wil Wout van Aert helpen op WK veldrijden

Amateur Gerben Kuypers wil Wout van Aert helpen op WK veldrijden

Kuypers in Essen, waar hij won - foto: Cor Vos

Door Zeger Schaeken
dinsdag 24 januari 2023 om 18:45
Interview

Gerben Kuypers is de meest opvallende naam in de Belgische selectie voor het WK veldrijden in Hoogerheide. Opvallend, maar zeker niet onterecht. Kuypers is een van dé relevaties van het seizoen, dat bewees hij onlangs nog met zijn vijfde plaats op het BK. “Ik heb dit zelf afgedwongen.”

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De 22-jarige crosser zag maandagmiddag, na een training in Spanje, zijn naam tussen de Belgische elite renners staan. “Ik heb het deze middag officieel te horen gekregen. In Benidorm had de bondscoach me het echter al verteld. Op die manier moest ik niet met stress naar dat moment toeleven, maar natuurlijk is die bevestiging wel aangenaam”, vertelde Kuypers aan WielerFlits.

Lees ook:
Dit zijn de Belgische selecties voor het WK veldrijden in Hoogerheide

Wout van Aert loodsen naar wereldtitel?
“Het is heel mooi, ik ben er ontzettend blij mee.” De West-Vlaming is geen kandidaat voor de podiumplaatsen en kan dus in principe een helpende hand zijn voor de absolute kopman Wout van Aert. “Je weet nooit wat er gebeurt. Stel dat hij een slechte start heeft en we op een bepaald punt samen rondrijden, op de startstrook bijvoorbeeld, zal ik hem zeker helpen. Ik zou dat zonder twijfel en met alle plezier doen.”

Kuypers plaatst echter zelf ook een kanttekening bij dat scenario. “Ik sta achter Wout in de start. Als alles goed loopt, ga ik hem met andere woorden niet zien in de wedstrijd. Dan komt er voor mij weinig tot geen tactiek aan te pas. Zelf hoop ik ook dat hij een mooi duel kan uitvechten met Mathieu van der Poel.”

‘Mijn resultaten kunnen nóg beter’
Bondscoach Sven Vanthourenhout sprak op de persconferentie vol lof over Kuypers. Aan Sporza vertelde de ex-renner dat Kuypers volgens hem tot de vijf à zes beste crossers van België hoort. “Dat doet wel iets met je. Het is heel speciaal. Aan het begin van het seizoen had ik nooit verwacht dat ze dat over mij zouden zeggen. Maar ik heb het zelf afgedwongen en mijn resultaten spreken voor zich, daar ben ik trots op.”

“De resultaten kunnen trouwens nog beter”, aldus de renner van Proximus-AlphaMotorhomes-Doltcini. “Als ik mijn start kan verbeteren, is er meer mogelijk. In Benidorm reed ik bijvoorbeeld in de eerste ronde op de 37ste plaats. Daarna heb ik veel posities kunnen goedmaken en reed ik zelfs even op positie zeven. Uiteindelijk word ik tiende, maar je voelt wel dat er meer in zit.”

Lees ook:
Vrijdag, de dertiende: Gerben Kuypers wil van fabriek naar profcontract

In november sprak WielerFlits nog met de Belg naar aanleiding van ‘Vrijdag de dertiende‘, na zijn dertiende plaats in de Beekse Bergen. Nadien ging het alleen maar beter met Kuypers, in de resterende crossen reed hij quasi altijd top-10.

“Ik heb echt een sterke periode achter de rug en ik hoop dat ik dat nu kan doortrekken. Alle signalen zijn alleszins goed. Volgens mij heeft het vooral te maken met vertrouwen. Conditioneel is er niet heel veel bijgekomen, maar ik heb gewoon meer vertrouwen in mezelf. Er is rust. Daarnaast heb ik in december ook nog een goede stage kunnen doen, dat helpt natuurlijk ook.”

Top-10 als persoonlijke doelstelling
In Hoogerheide komt Kuypers een parcours tegen dat hem wel moet liggen. “Zeker als er modder zou liggen en er hier en daar gelopen moet worden, want dan is het een cross op vermogen. In zulke crossen kan ik een mooie uitslag rijden. Ik denk dat ik met de doelstelling van start moet gaan om te proberen top-10 te rijden. Het kan zijn dat het niet lukt, maar dat is het doel dat ik voor ogen heb.”

Dit artikel delen:

20 Reacties

O Sullivan 24 januari 2023 om 19:50

Geweldig toch voor die jongen! Gaan we hopelijk nog mooie dingen van zien.

2
Romāns Vainšteins 24 januari 2023 om 12:14

Veel verder dan ‘Komaan Wout!!!’ bij de start zal dat niet geraken lijkt me.

1
xistnc 24 januari 2023 om 13:16

En verder vooral niet in de weg rijden.

-1
FeitenZijnFeiten 24 januari 2023 om 19:46

Lezen jullie ooit wel eens een artikel ?

3
Steven_E 24 januari 2023 om 08:24

Geen enkele vraag over een mogelijk contract? Het kan toch niet dat deze renner niet gaat worden opgepikt door (pakweg) Baloise-Trek?

0
Wieler-Joke 24 januari 2023 om 13:26

Ik zou zeggen rij gewoon je eigen koers en geniet er van, Wout gaat die hulp niet nodig hebben ook niet om eventueel tempo te rijden want het tempo van Wout zal hoger liggen.

0
Dark Noise 24 januari 2023 om 13:36

Dat klopt volledig, cyclocross is helemaal geen ploegsport, behalve misschien eens een gaatje laten vallen, maar hoe vaak heeft dat nog een invloed op de uitslag?

1
Zwarte panter 24 januari 2023 om 14:20

Hoe ga je dat doen haha

-1
FeitenZijnFeiten 24 januari 2023 om 19:45

Dat heeft hij toch zelf aangegeven, tenminste aks je verder bent geraakt dan het prentje kijken

1
Glorious 24 januari 2023 om 08:34

Laat Jong Jumbo-Visma die jongen oppikken

-2
Maillot à Pois 24 januari 2023 om 09:35

Kuypers heeft voor zover ik weet niet echt ambities op de weg, ik denk niet dat ie dan heel interessant is voor Jumbo Visma.
Voor elk ander crossteam wel, ik kan me moeilijk voorstellen dat die volgend jaar nergens een profcontract krijgt.

1
Dark Noise 24 januari 2023 om 11:52

@Pois Kuypers verklaarde onlangs zijn vooruitgang in het veld omdat hij veel op de weg had gereden deze zomer, dat kan niet via zijn huidige ploeg, maar hij bedankte daar uitvoering Gaspard Van Petegem voor, de vroegere sportbestuurder van Cibel.

0
Maillot à Pois 24 januari 2023 om 14:15

@Dark Noise
Een degelijk wegprogramma werpt ongetwijfeld zijn vruchten af in het veld, dus daar heeft Kuypers zeker baat bij. De vraag is of hij de weg louter in functie ziet van het veld, of dat hij op de weg (ook) wil presteren. Alleen in dat laatste geval is hij eventueel interessant voor JV lijkt me.

0
wimvl 24 januari 2023 om 08:26

Daar geloof ik niet echt in. Te grote concurrentie voor Nys

-3
Limal 24 januari 2023 om 08:40

Nog even en kwatongen gaan beweren dat Toon Aerts bewust is uitgeschakeld door de ploegleiding om de interne concurrentie voor Thibau te verkleinen… ;-p

2
Steven_E 24 januari 2023 om 10:14

De gebroeders Aerts zijn weg, en Thibau gaat meer en meer de weg op. Plus, ik denk dat Baloise ook wel een extra Belgische vlaggetje in de ploeg wil zien. Want momenteel zijn de kopstukken (naast Nys jr.) Van der Haar, Nieuwenhuis, Ronhaar, Haverdings, Brand & Van Anrooij …

1
Arie den Blanken 24 januari 2023 om 18:24

@Steven_E . Dat interesseert Sven nagenoeg niet. Wat een rol speelt is welke renners als ze succesvol zijn publicitair voor de sponsor(s) het meest interessant zijn. Trek is inyernationaal bezig dus die zal nationaliteit een zorg zijn en Baloise is Belgisch dat omdat die op de Belgische markt opereert zal een succesvolle Belg wel apprecieren

0
Cochise 24 januari 2023 om 20:43

Weet iemand hoe dat werkt met renners als Nys qua loon? Ik vermoed dat die tot nu elke maand betaald werd vanuit het budget van Baloise-Trek. Wordt die dan nu van maart tot oktober betaald vanuit Trek-Segafredo? (Waardoor er dus budget vrijkomt bij de veldritploeg)

0
Steven_E 24 januari 2023 om 20:55

Die gaan met een jaarbudget werken, dus zie het niet als loonbudget dat vrijkomt voor 6 maanden.

0
Arie den Blanken 24 januari 2023 om 22:10

@Cochise; Dat weet ik niet maar vind ik wel interessant. Ik zal het bij gelegenheid Sven eens vragen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone