Dit zijn de Belgische selecties voor het WK veldrijden in Hoogerheide

maandag 23 januari 2023 om 14:22
Dit zijn de Belgische selecties voor het WK veldrijden in Hoogerheide

Wout van Aert is de uitgesproken kopman bij de eliteheren - foto: Cor Vos

De Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout heeft maandag tijdens een persconferentie bekendgemaakt welke renners aan de start verschijnen van het komende WK veldrijden Hoogerheide. Wout van Aert is over goed twee weken de grote blikvanger in de wedstrijd voor de eliteheren.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Bij de eliteheren valt één naam op: die van Gerben Kuypers. De huidige Belgische kampioen elite zonder contract is dit seizoen een van de revelaties in het veld. Zo won hij dit veldritseizoen al vijf manches in de Coupe de France, een belangrijk regelmatigheidsklassement in Frankrijk, en was hij de beste in de Exact Cross van Essen. Ook reed Kuypers al naar top 10-noteringen in verscheidende klassementscrossen: zo was hij zondag nog tiende in de Wereldbeker van Benidorm.

De bijna 23-jarige Kuypers heeft zich met deze goede prestaties in de WK-selectie geknokt. Verder rekent bondscoach Vanthourenhout – uiteraard – op drievoudig wereldkampioen en kopman Wout van Aert, wereldbekerwinnaar Laurens Sweeck, Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout, die dit jaar al Belgisch en Europees kampioen werd in het veld. Jens Adams, Timo Kielich, Toon Vandebosch en Niels Vandeputte zijn eveneens van de partij. De reserves zijn Thijs Aerts, Lander Loockx en Daan Soete.

Gerben Kuypers mag zich opmaken voor het WK in Hoogerheide – foto: Cor Vos

In de wedstrijd voor elitevrouwen rekent Vanthourenhout slechts op drie rensters: Alicia Franck, Marion Norbert-Riberolle en Laura Verdonschot. Sanne Cant, die in het verleden al drie keer de regenboogtrui wist te pakken, zette na het veroveren van een nieuwe Belgische titel al een punt achter haar crosseizoen. De afscheidnemende Ellen Van Loy, die nog uitgebreid aan bod kwam in onze rubriek ‘Vrijdag, de dertiende’,  is dan weer niet geselecteerd.

In de overige categorieën heeft Vanthourenhout ook meerdere kanshebbers voor een wereldtitel in zijn gelederen. Zo is het bij de beloften-mannen uitkijken naar Thibau Nys, de topfavoriet voor de regenboogtrui, Emiel Verstrynge, Witse Meeussen, Jente Michels en de regerende U23-wereldkampioen Joran Wyseure. Bij de junioren-mannen maken Yordi Corsus, Wies Nuyens, Seppe Van Den Boer en Viktor Vandenberghe kans op de wereldtitel, Fleur Moors is dan weer een serieuze gegadigde bij de junioren-vrouwen.

flag-be Belgische selecties voor WK veldrijden in flag-nl Hoogerheide (3-5 februari)
Eliteheren
Jens Adams
Wout van Aert
Eli Iserbyt
Timo Kielich
Gerben Kuypers
Laurens Sweeck
Toon Vandebosch
Niels Vandeputte
Michael Vanthourenhout

Reserves: Thijs Aerts, Lander Loockx en Daan Soete.

Elitevrouwen
Alicia Franck
Marion Norbert-Riberolle
Laura Verdonschot

Geen reserves 

Beloften-mannen
Arne Baers
Lennert Belmans
Aaron Dockx
Witse Meeussen
Jente Michels
Thibau Nys
Victor Van De Putte
Emiel Verstyrnge
Joran Wyseure

Geen reserves 

Beloften-vrouwen
Julie Brouwers
Kiona Crabbé

Geen reserves 

Junioren-mannen
Yordi Corsus
Antoine Jamin
Robbe Marchand
Wies Nuyens
Viktor Vandenberghe
Seppe Van Den Boer
Yoren Vanhoudt

Reserves: Sil De Brauwere, Tars Poelvoorde en Axel Van Den Broek

Junioren-vrouwen
Fleur Moors
Lore De Schepper
Shanyl De Schoesitter
Xaydée Van Sinaey

Geen reserves 

Dit artikel delen:

7 Reacties

LeoR 16 23 januari 2023 om 14:43

Kuypers viel erg op dit seizoen, waardoor ik zijn selectie juist niet verrassend vind. Wat dan weer wel opmerkelijk is, is dat die nog steeds zonder contract zit, maar de selectie voor het WK heeft hij absoluut verdiend.

Iemand trouwens info over Jens Adams? Ik zag een paar weken terug in een reportage dat zijn sponsorcontracten bijna afliepen, vrees dat die lelijke smak in Benidorm behalve fysieke (blessure?) en sportieve schade (het eventuele missen van het WK), ook wel een financieel erg nadelig kan zijn. Hoop voor een goede afloop van de Chocovit-man.

2
Grote Plateau 23 januari 2023 om 15:02

Kuypers is daarna ook top10 blijven rijden. Knap hoor met de mindere middelen die die heeft.

1
Batüwü Griekgriek 23 januari 2023 om 15:20

Ik vroeg me ook af hoe het gaat met Jens Adams. Hij maakte een flinke smak. Maar nu hij geselecteerd is zal het wel meevallen. Gelukkig maar.

0
JohnDeere 23 januari 2023 om 16:53

Adams is vandaag geland in Amsterdam. Ze wachten de diagnose af, maar veronderstellen dat hij zal kunnen starten op het WK.

1
Gebruikersnaam 23 januari 2023 om 16:38

Tja, als je maar liefst 9 plekjes hebt én Merlier, Vermeersch & Hermans vinden dat ze wegrenners zijn én Toon Aerts langs de kant staat én Nys, Verstrynge, Wyseure, Meeussen & Michels meedoen bij de beloften, dan kom je blijkbaar bij Kielich uit.

Goed, Kielich heeft enkele pechjaren achter de rug en reed een goed BK, maar had dan toch eerder nog Loockx of Bastaens verwacht. Niet dat het veel uitmaakt wie er nu juist 17e zal worden.

0
ChefSpijker 23 januari 2023 om 17:11

Kielich heeft zich toch wel bewezen in het beperkte programma dat hij rijdt. Tegen zowel Loockx als Baestaens 3-1 in de h2h. Daarbij moet je meenemen dat de startpositie van Kielich meerdere rijen naar achter is door zijn mindere plek op de wereldranglijst en dus altijd een inhaalslag moet maken tov die twee.

Keurig elfde in een World Cup en waarschijnlijk is inderdaad z'n zevende plek op het BK wel doorslaggevend geweest. Ver voor Loockx en Baestaens daar. Het snelle parcours in Hoogerheide moet hem ook wel liggen, misschien komt ie wel in de buurt van de top 10 want op het WK zal het deelnemersveld veel smaller zijn en ben je sneller vooraan.

0
Wieler-Joke 23 januari 2023 om 18:48

Leuk voor Cuypers en Kielich, al maakt die selectie toch geen hol uit voor de kopman dus goed dat die jongens ook eens van de grootste cross van het jaar mogen proeven.

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Net binnen

Populair

Materiaalzone