Alaphilippe klopt Van der Poel in Brabantse Pijl

woensdag 7 oktober 2020 om 17:14
Alaphilippe klopt Van der Poel in Brabantse Pijl

foto: Cor Vos

Julian Alaphilippe heeft de Brabantse Pijl op zijn naam geschreven. De renner van Deceuninck-Quick Step was na een wedstrijd van 197,2 kilometer de sterkste in een sprint met drie. Mathieu van der Poel raakte in de sprint ingesloten en moest genoegen nemen met een tweede plek.

Vorig jaar stond de Brabantse Pijl in het teken van het duel tussen Alaphilippe en Van der Poel. Dat Van der Poel won, is een bekend verhaal. Een jaar later waren de ogen opnieuw gericht op de Fransman, die inmiddels wereldkampioen is, en de Nederlander. Tussen Leuven en Overijse was een parcours uitgetekend van 197,2 kilometer met 24 hellingen.

Zes vluchters
Amper een half uur na de start ontstond de vlucht van de dag. Clément Chevrier (AG2R La Mondiale), Juraj Sagan (BORA-hansgrohe), Michael Storer (Sunweb), Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen-Baloise) en Andrea Peron (Novo Nordisk) vonden elkaar en kregen de ruimte, toen eenmaal met de Smeysberg de eerste klim van de dag werd aangesneden. Uiteindelijk zou de vlucht uitgroeien tot zes renners, nadat Trek-stagiair Mattias Skjelmose ondanks de tegenwind in zijn eentje erin slaagde om de oversteek te maken.

Juraj Sagan voert de kopgroep aan – foto: Cor Vos

De kopgroep mocht vijf minuten wegrijden van het peloton, waarna met name Deceuncink-Quick-Step in dienst van kopman Alaphilippe de jacht regisseerde. De voorsprong van de leiders nam gestaag af, totdat op de Hertstraat de koers ineens ontplofte. Zes renners – waaronder Kwiatkowski en Alaphilippe – reden weg uit het peloton. Ook Van der Poel maakte de oversteek, maar het peloton gaf de zes rebellen weinig ruimte.

Vroege hergroepering
De voorsprong van de kopgroep verdween ondertussen als sneeuw voor de zon. Zij hielden een krappe twintig tellen over, maar nadat de storm was gaan liggen slaagden de vluchters – behoudens de afgehaakte Peron – erin om weer verder weg te rijden. De vijf overgebleven leiders konden een vroege hergroepering echter niet voorkomen. Op 39 kilometer van het einde werden de laatste vroege vluchters al ingerekend.

Tosh Van der Sande (Lotto Soudal) zette vervolgens samen met Marcus Burghardt (BORA-hansgrohe) en Laurens Huys (Bingoal-Wallonie Bruxelles) een nieuwe vlucht op. De drie – die eerder al de oversteek met de koplopers hadden gemaakt – kregen echter amper ruimte van het peloton.

Van der Poel en Alaphilippe kleurden de koers – foto: Cor Vos

Duel Van der Poel en Alaphilippe
Op de met kasseien geplaveide Moskesstraat werden de drie op 34 kilometer van het einde ingerekend. Vervolgens waren het Stybar en Alaphilippe die overnamen. Van der Poel reageerde en nam de regie over. Alaphilippe was de enige die kon volgen. Omar Fraile, Benoît Cosnefroy en Sonny Colbrelli gingen op jacht naar de koplopers en wisten op 27 kilometer van het einde de aansluiting te maken. Kwiatkowski maakte tijdens de beklimming van de Schavei de oversteek, maar op de Hagaard volgde een hergroepering.

Het bleef echter onrustig. Op een nieuwe versnelling van Alaphilippe op de Hertstraat kon aanvankelijk enkel Van der Poel reageren. Later wisten ook Devenyns, Colbrelli, Kwiatkowski, Cosnefroy en Alessandro Covi (UAE-Team Emirates) aan te sluiten. Op de Moskesstraat probeerde Alaphilippe het opnieuw, waarna enkel Van der Poel en Cosnefroy aan konden sluiten. De strijd om de overwinning zou tussen deze drie renners gaan.

Rollen omgedraaid
Ook tijdens de laatste passage over het Schavei bleven de drie samen, waardoor de beslissing zou vallen in de sprint. Cosnefroy ging in de finale net voor de laatste bocht als eerste aan. Van der Poel raakte ingesloten en kwam aan de finish net iets te laat om Alaphilippe nog te remonteren. Waar de Fransman vorig jaar nog zijn meerdere moest erkennen in de Nederlander, zijn de rollen dit jaar omgedraaid.

Voor wereldkampioen Alaphilippe is de overwinning een pleister op de wonde na zijn mislukte sprint in Luik-Bastenaken-Luik afgelopen zondag. De Fransman boekte (na de Touretappe naar Nice en het WK) zijn derde zege van 2020.

Dit artikel delen:

109 Reacties

dario_P 7 oktober 2020 om 17:30

Ik ben officieel klaar met de heren van Sporza. Ze spreken enkel van een nederlaag van MvdP. De reactie op de 2 fantastische 2e plaatsen van Sagan was: Hij doet het alweer niet he José. De 2 renners die het in deze tijd de moeite waard maken om de tv aan te zetten worden telkens in het negatieve geplaatst omdat het geen belgen zijn.
De Brabantse pijl was een verschrikkelijke 2.4-koers totdat Mathieu zich ermee ging bemoeien. Ik weet zeker dat MvdP er in zijn eentje voor zorgt dat 50% meer kijkers inschakelen op een DDV, BBT of BP. Sagan zorgt ervoor dat er in de tour schifting wordt gemaakt in het begin van een etappe, waar iedereen zo naar hunkert. Sagan doet dit terwijl he totaal niet in vorm was omdat de tour geen doel was. Peter is nu in vorm en verliest nipt van Ulissi op een lastige aankomst en nipt van Demare in een massasprint. Dat is geen afgang van een kampioen, maar het bewijs dat het gelul over zijn gebrek aan motivatie onzin is. Landa probeert wat in de tour, misschien pakt het slecht uit, maar je gaat er wel voor zitten, Michel en Jose, toon respect voor de smaakmakers en stop met kritiek op de mannen die onze sport een televisiewaardigesport laten blijven. Ze zijn zeldzaam namelijk!

Jean Dumas 7 oktober 2020 om 17:37

Waarvan akte.

Man met de hamer 7 oktober 2020 om 17:42

Mee eens, echt niet meer te doen dat gelul.

Michelangelo 7 oktober 2020 om 17:45

+1,

Tijd voor een fatsoenlijke commentator naast De Cauwer.
En dan nog geluk dat hier Van Aert en Evenepoel niet mee deden, anders was het weer “tissue-time” voor Michel

Panache 7 oktober 2020 om 19:07

+4

Lalsacien 7 oktober 2020 om 19:18

José is onderhoudend maar tijdens het WK liet hij zich teveel meeslepen. Onder andere vlak voor de demarrage van Alaphilippe verkondigde hij " dit kan toch niet fout gaan". Ook vandaag met de mededeling dat Cosnefroy Alaphilippe had geholpen tijdens het WK zat Wuyts fout… Die reed echter niet mee in Imola.

Frank V 7 oktober 2020 om 19:44

Jup, doe er wat aan jonges!

kroketten 7 oktober 2020 om 20:03

Ik vind Michel Wuyts ook mega irritant, maar ik snap niet waarom dit altijd opnieuw in de commentaren komt. Als je het ermee gehad hebt, stop dan met kijken. Michel gaat volgende koers niet plots niet meer irritant zijn. En toch zal het hier weer staan. Daarom niet door jou, maar iemand anders.

LucasR 8 oktober 2020 om 00:15

Helemaal eens, maar het vervelende is dat het commentaar op Eurosport nog irritanter is, en op de NOS – als ze al uitzenden – ook.

Panache 7 oktober 2020 om 17:31

Ik zie hier ook wel iets positiefs in: MvdP is te verslaan in de sprint. Dat geeft een tactisch voordeel en zorgt er in grote wedstrijden voor dat ze niet tegen hem rijden.

Franco Ballerini 7 oktober 2020 om 17:38

Ik dacht precies hetzelfde.

Man met de hamer 7 oktober 2020 om 17:33

Wat een ongelooflijke kutsprint van Van der Poel. Goed dat hij er ook ziek van is, net als ik. En die Fransen zijn wel heel dikke maatjes, lijken wel ploeggenoten.

yo-eddy 7 oktober 2020 om 17:50

niets zo fijn als een getergde VdP straks in de RVV

tendam 7 oktober 2020 om 17:33

Het leek op een Frans pact. Flip gaf een seintje aan Cosnefroy om de sprint aan te trekken. Zuur voor VdP, maar hij liet zich wel makkelijk ringeloren.

Merlinappa 7 oktober 2020 om 17:38

Het leek niet alleen zo. ;)
Mathieu gaf gelukkig zelf zijn fout toe: hij had meteen na de bocht aan moeten gaan, toen was er nog ruimte

Jacco van Stierop 7 oktober 2020 om 17:34

Zoals vaak een zeer onderhoudende koers. Boeiende voorstelling van Alaphilippe en Van der Poel, rascoureurs. Alaphilippe deed in de sprint alles goed op de laatste 10 meter na, maar goed, deze keer loopt het net goed af voor hem.

VerstandOpNul 7 oktober 2020 om 17:38

Heerlijk voor Ala om na die epic-fail z’n eerste in de regenboogtrui te pakken..

Lendilonus 7 oktober 2020 om 17:38

Hele slimme sprint van Alaphilippe, zorgt ervoor dat Mathieu vast zit tussen Cosnefroy en hemzelf en haalt zelf zijn landgenoot in op het moment dat hij weet dat Mathieu dan nooit meer over hem heen kan. Waar hij vaak in finales door de zenuwen (stuur)foutjes maakt liet hij vandaag zijn koersintelligentie spreken.

Westfalen 7 oktober 2020 om 17:40

Ben wel benieuwd of dit bewust was. Anders zeer slim uitgevoerd.

Geit in mijn Kelderman 7 oktober 2020 om 17:41

Precies, echt gepokt en gemazeld die gozer. Kan er wel van genieten, ook nooit te belabberd om kopwerk te doen.

Michelangelo 7 oktober 2020 om 17:48

Westfalen,
Dit zag er echt uit als een “bewussie”. Net als die zwieper in Luik.

In Luik schandalig (had falikant verkeerd af kunnen lopen voor Hischi en Pogacar), dit keer gewoon super slim gespeeld.

Joachim 7 oktober 2020 om 17:40

Prachtige wedstrijd! Echt tof om te zien dat Cosnefroy (favorietje van me) mee kan met die twee kampioenen. Ook chapeau voor Colbrelli, vaak blijft hij in grote groep en moet hij hopen dat het samenkomt maar nu koerste hij zelf volop mee.

Dion 7 oktober 2020 om 17:57

Iemand die de winst weggooit om een landgenoot te laten winnen daalt direct in mijn achting.

Murcia 7 oktober 2020 om 17:42

Mooie finale, en Julian net wat beter dan MVDP wat op dat steilste klimmetje al een beetje te zien was. Misschien had hij de sprint wat beter kunnen aanpakken maar hij is geen Roglic LOL. Groot compliment ook voor Cosnefroy die zich ook mooi ontwikkeld in dit werk.

C de Vries 7 oktober 2020 om 17:48

Lekker een meter voor de finish beginnen met je sprint. Ik vraag me af of MvdP wel snugger genoeg is. Ik zie hem altijd lekker met krachten smijten. Maar of daar een berekening aan vooraf is gegaan, betwijfel ik.

Man met de hamer 7 oktober 2020 om 17:52

Laat hem alsjeblieft blijven smijten met zijn krachten. Was vandaag toch ook weer een genot om hem aan het werk te zien.

yo-eddy 7 oktober 2020 om 17:49

Een getergde VdP in Vlaanderen vh weekend …… dat wordt smullen

Michelangelo 7 oktober 2020 om 17:51

Overduidelijk de twee sterksten in koers. Knap van die ploegmaat van Alaphillipe dat die zich ook op het podium rijdt.

VDP zich nog eens ouderwets in het zak laten zetten door die twee Fransozen. Die moet vanavond zonder eten naar bed denk ik. Gaat hij daar zelf aan, dan rijdt hij gewoon als eerste over de streep. Vanaf dat Alaphillipe ernaast komt en hem klem zet, is het game over.

Al had ik graag gezien dat de juichende man weer net te vroeg zijn handjes in de lucht stak.

Barry Batsbak 7 oktober 2020 om 18:36

Blijven ademhalen. Het is de Brabantse Pijl maar. Geen monument. Beter hier een keer verliezen dan over tweeenhalve week.

Monsieur Bendy 7 oktober 2020 om 17:52

Wat een heerlijke koers zeg. Het is al vanaf 1 augustus genieten van elke koers. Behalve de Tour dan. Dat die koers zijn monumentale status maar blijft behouden, is eigenlijk ongelofelijk. Puur op basis van t verleden, want zolang ploegen als Sky en Jumbo de ziel uit de koers blijven halen, zal er niks verbeteren, ben ik bang.

Lalsacien 7 oktober 2020 om 19:03

Ik heb genoten van de Tour. Je moet je vooral niet focussen op de klassementsrenners!

Schollekop 7 oktober 2020 om 17:54

Geeft zijn fout toe. Had anders nog makkelijk gewonnen

Panter 7 oktober 2020 om 17:54

Ahaha die mathieu toch, geloof er niks van. Dit is met voorbedachte rade voor de ronde!! Die mathieu is een linke hoor denk dat hij julian gewoon de indruk laat jij kan mij kloppen zodat die in de ronde als het erop aankomt met hem naar de finish rijdt. Hij was goed hoor op geen enkel punt moest hij voor flipke onderdoen zelfs integendeel hij was gewoon sterker

rogierb 7 oktober 2020 om 17:55

Wat een onzin, hij wilde hier gewoon winnen.

Michelangelo 7 oktober 2020 om 17:59

Overigens, ik vond de rest van de DQS ploeg voor de vlaamse klassiekers wat bleekjes ogen. Ze zaten op zich wel met 2 of 3 man in de groep daarachter, maar als er gas gegeven werd op de klimmetjes dan was het toch echt alleen Alaphillipe die mee kon.

Benieuwd hoe ze het gaan aanpakken in het Vlaamse werk.

adelaarvanantwerpen 7 oktober 2020 om 18:35

Ja Stybar lijkt sinds zijn blessure voor de Tour maar niet in zijn ritme te komen. Anderzijds in de Ronde komt ook Asgreen aan de start en van hem verwacht ik wel veel.

Quickstep heeft toch een superploeg aan de start van de RVV. Met Alaphilippe en Asgreen als kopmannen, Lampaert, Stybar en Jungels als vrijbuiters en Senechal, Devenyns en Declerq als knechten.

harryjohan71 7 oktober 2020 om 19:13

Jungles haalt zijn niveau niet tot op heden

Michelangelo 7 oktober 2020 om 19:32

Stybar: vandaag (en eigenlijk het hele seizoen) niet overtuigend
Jungels: ook eigenlijk het hele seizoen al niet in beeld (m.u.v. die zwieper in de TdF)
Lampaert: in de BBT was hij wel "OK", maar kwam overduidelijk nog te kort. Misschien als gevolg van de blessure.
Senechal: werd als een junior uit de wielen gereden in de BBT, terwijl het niet eens de bedoeling was om hem te lossen.

Asgreen is verder voor mij een beetje een vraagteken. Goed in het pre-corona tijd, maar daarna eigenlijk niet echt veel van gezien.
Devenyns: nooit een winnaar geweest, net als Tim De Clerck.

Het heeft mij nog niet zo weten te overtuigen als de vorige seizoenen… enkel Alaphilippe lijkt op de afspraak!

edit wf: niet verbasteren svp

Frank V 7 oktober 2020 om 19:40

"zaten op zich wel met 2 of 3 man in de groep daarachter"
Ik heb een Steimle zowel als een Stybar op kop zien doortrekken op de hellingen om koers te maken. De jonge Vansevenant heeft ook een paar gaatjes toegereden.
"maar als er gas gegeven werd op de klimmetjes dan was het toch echt alleen Alaphillipe die mee kon"
"Mee kon" haha jaja toch maar even terugkijken want Alaphilippe of DQS leidde de dans op veel van de klimmetjes.

Niet DE topploeg voor de RVV maar gewoon degelijk gekoerst vandaag.

Maarja, ik snap wel waar je vandaan komt… dat je dat niet gezien hebt. Zoals altijd moet er nog een giftige, vermomde sneer uit bij u. Nergens voor nodig.

Limal 7 oktober 2020 om 18:05

Fantastische finale, met de twee verwachte topfavorieten en Cosnefroy die zich met veel branie komt mengen in de strijd. Alledrie smeten ze zich volledig, heel mooi om zien. De sprint was slim gespeeld door Alaphilippe en niet zo handig van vdP. Als Mathieu was aangegaan op 150m van de meet was het echter ook nog geen uitgemaakte zaak – Alaphilippe had nog vanuit zijn wiel kunnen komen dan want ze zaten allemaal op de limiet. Dan maar in Gent-Wevelgem en/of de Ronde voor Mathieu :-)

Arie den Blanken 7 oktober 2020 om 18:09

Mooie koers. Nu eens een rechtstreekse wegkoers waarbij ik niet voor de TV in slaap sukkelde.

jp.vanoosterhout 7 oktober 2020 om 18:17

wat een foute sprint,hij is veel sneller dan die andere 2 en dan begint hij 50 meter voor de finish pas met de sprint?????net zo’n grote blunder als allaphillippe afgelopen zondag !!!!

Gelei 7 oktober 2020 om 18:18

Ik meen me te herinneren dat Gilbert op soortgelijke manier Mathews te grazen nam in de Brabantse pijl.

Dit is er echt eentje voor de gallerij der sprint fuckups. Hangt daar mooi tussen Museeuw RVV94, Boonen Parijs-Tours 2009, Kwiatkowski AGR 2017.

Nog iemand voorbeelden?

dario_P 7 oktober 2020 om 23:05

Ergens staat me een sprint van Thorwald Veneberg me bij tegen een Litouwer. Omloop? Scheldeprijs?Die Litouwer had hem ontzettend zwaar staan en Veneberg bleef bluffen tot op 200 meter en verraste zo zijn kompaan met een veel lichter verzet.

Massimo Bataille 8 oktober 2020 om 09:12

Deze sprint deed me ook wel denken aan de Roubaix van 2016 van Hayman.
Boonen die in het wiel van Hayman zit, Vanmarcke die naast Boonen komt en hem insluit. Tegen dat Boonen vol kan aanzetten is de finish al zeer dichtbij.
Al had VdPoel vandaag wat meer versnelling dan Boonen in 2016.

RodyTur10 7 oktober 2020 om 18:25

Van der Poel is een topcoureur, maar zijn palmares steekt bleekjes af tegen Alaphilippe en Van Aert begint hem ook te overvleugelen. Tijd om daar verandering in te brengen, VDP wordt in januari toch al 26.

Limal 7 oktober 2020 om 18:29

Ik denk dat hij het met je eens is en dat er de komende weekends wel wat gaten in zijn palmares zullen worden opgevuld ;-)

rogierb 7 oktober 2020 om 20:46

Met dat palmares komt het wel in orde, daar zou ik me geen zorgen om maken. Brabantse pijl had ik ie overigens al ;)

dario_P 7 oktober 2020 om 23:13

Zwaar denigrerend naar de cross deze opmerking. Ik denk dat alle professionals op 2 wielen die niet zouden tekenen voor mvdp zijn palmares op 2 handen te tellen zijn. Bovendien is in de sport resultaat bijzaak in mijn ogen. Als ze de liefhebber over 50 jaar vragen wie de beste en mooiste renner was vroeger zal iedereen in koor Mathieu roepen, en die legacy, daar gaat om!

Wim Kruithof 8 oktober 2020 om 03:58

mooie woorden Dario P…

Massimo Bataille 8 oktober 2020 om 09:15

Palmares is toch wel nog altijd 70% v/d legende.
Binnen 50 jaar weet helft vd koersliefhebbers niet meer hoe de renners van nu reden. Maar ze gaan wel nog onthouden dat Hinault 5x de tour gewonnen heeft.
Als Van Aert plots 3x WK, Ronde v. Vlaanderen of Roubaix wint en VdPoel maar 1 keertje, zal Van Aert gewoon de bekenste/beste zijn.
Ik weet ook nauwelijks hoe Merckx, De Vlaeminck etc reden 50 jaar geleden.
Al is de algemene indruk: overal, hard en aanvallen wanneer ze konden

Oddjob 7 oktober 2020 om 18:42

Wat ik geweldig vind, is dat de mannen die vooraf getipt werden het ook effectief waarmaken. Meer nog, niet alleen door 1 en 2 te worden maar vooral door de koers domineren van begin tot einde. A propos, ook een welgemeende chapeau voor de meer dan verdiende 3e, Benoit Cosnefroy.

Frank V 7 oktober 2020 om 19:47

Verbaasde mij dat Cosnefroy nog mee kon met die twee en zelfs nog de sprint startte. Een krijger met de face van een plechtig communiekantje. Op die manier bij de beteren in de klassiekers. Ik begin er wel wat voor te voelen.

Oddjob 7 oktober 2020 om 20:56

Ja, is een bijtertje. Mist wel een beetje echte “punch” lijkt mij.

Frank V 7 oktober 2020 om 21:36

Met de echte punch zou het makkelijker voor ‘m zijn om te winnen.
Maar maakt niet uit, animeert de koers. Daar gaat ’t om.

Adrianus 7 oktober 2020 om 21:05

De 2 Fransozen waren het in de laatste kilometers, toen Mathieu op kop reed al aan het bekokstoven hoe ze Mathieu een loer zouden draaien. De twee zaten duidelijk met elkaar in de slag.

Arie den Blanken 8 oktober 2020 om 09:54

Dat aspect maakt wielrennen juist leuk. Het gissen hoe de combines in elkaar zitten of zaten. En daarna nog speculeren welk bedrag de ene de andere betaalt. Veel leuker dan al dat analyseren over het koersverloop.

deffil 7 oktober 2020 om 21:29

Zo’n lepe vos, Alaphilippe! Geniaal gedaan hoor

Headlines

Materiaalzone

Populair