Roglic wint Luik-Bastenaken-Luik na incidentrijke sprint

zondag 4 oktober 2020 om 17:00
Roglic wint Luik-Bastenaken-Luik na incidentrijke sprint

Alaphilippe juicht, Roglic wint - foto: Cor Vos

Video

Primoz Roglic heeft Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. In het derde monument van het seizoen klopte de renner van Team Jumbo-Visma Julian Alaphilippe, nadat de wereldkampioen te vroeg de handen in de lucht stak.

Vroege vlucht met negen
Een peloton van 175 renners vertrok om tien over tien onder natte en frisse omstandigheden aan een tocht van 257 kilometer door de Ardennen, waar de renners elf hellingen voor de wielen geschoven kregen. Tijdens het eerste wedstrijduur trokken acht renners ten aanval. Kobe Goossens (Lotto-Soudal), Kenny Molly (Bingoal-Wallonie Bruxelles), Valentin Ferron en Paul Ourselin (Total Direct Energie), Michael Schär (CCC), Omer Goldstein (Israel Start-Up Nation), Gino Mäder (NTT) en Iñigo Elosegui (Movistar) kregen de ruimte van het peloton en zouden de vlucht van de dag gaan vormen.

Dat was echter buiten Mathijs Paasschens gerekend. De Nederlander van Bingoal-Wallonie Bruxelles probeerde in zijn eentje de oversteek te maken en slaagde in zijn missie. De kopgroep werd uitgebreid naar negen renners, die een maximale voorsprong van een kleine vijf minuten bij elkaar reden.

Negen vluchters kleurden het eerste gedeelte van de wedstrijd – foto: Cor Vos

Van Avermaet valt uit de wedstrijd
Onderweg zorgden de nodige valpartijen voor tumult. Greg Van Avermaet kwam onderweg ten val na een botsing met een verkeerseiland en moest daardoor vroegtijdig de koers verlaten. Ook Adam Yates haalde de finish niet. Even later ging tijdens de afdaling van de Côte de Wanne ook onder meer Julian Alaphilippe onderuit, maar de wereldkampioen kon zijn weg vervolgen.

Trek-Segafredo bepaalde het tempo aan kop van het peloton. Na een tempoversnelling van Elosegui op de Wanne, spatte de kopgroep uiteen. Op de Côte de Stockeu was het Schär die er alleen vandoor ging. Met nog zeventig kilometer te gaan kreeg hij gezelschap van landgenoot Mäder, die tijdens de beklimming van de Col du Rosier Schär toch weer moest laten gaan. Schär ging solo verder, maar werd op de Côte de la Redoute met nog 36 kilometer te gaan ingerekend door het peloton.

Tijdens de beklimming was het Dries Devenyns die in dienst van kopman Alaphilippe het tempo hoog hield. Op weg naar Côte des Forges ging Michael Albasini in zijn laatste koers als prof nog even in de aanval. Zijn moment of fame bleek echter van korte duur. Vanaf de beklimming van Des Forges regende het aanvallen. Tot de Roche-aux-Faucons zou niemand er echter in slagen om te ontsnappen.

Alaphilippe zat op de Redoute vooraan – foto: Cor Vos

Demarrage Alaphilippe op de Roche-aux-Faucons
Op de scherprechter van de dag bepaalde Tom Dumoulin het tempo, toen op vijfhonderd meter van de top Alaphilippe een versnelling plaatste. Hirschi reed naar de Fransman toe, terwijl ook Roglic de aansluiting wist te maken. Op de uitloper na de top kwamen ook Pogacar en Kwiatkowski erbij.

Het bleef onrustig in de groep van vijf. Op elf kilometer van het einde plaatste Hirschi een versnelling, waarop aanvankelijk enkel Alaphilippe kon reageren. Pogacar en Roglic wisten zich terug te vechten, waarna er vier leiders richting Luik reden. Een grote groep achtervolgers (met daarin Mathieu van der Poel) slaagde er niet in om de aansluiting te maken. Superdaler Mohoric kwam nog op tien seconden, maar kwam te laat.

Alaphilippe brak de koers open op Roche-aux-Faucons – foto: Cor Vos

Roglic profiteert van beginnersfout Alaphilippe
In de straten van Luik leken er vier renners te sprinten om de overwinning, maar was het superdaler Mohoric die uit de achtergrond nog terug wist te komen. De Sloveen ging de sprint vroeg aan, maar werd snel geremonteerd door Alaphilippe. De Fransman zette zijn sprint in en hinderde onderweg Hirschi nadat hij van zijn lijn afweek.

Alaphilippe leek te gaan winnen, maar Roglic kwam als een duveltje uit een doosje alsnog langszij, waardoor hij alsnog de overwinning naar zich toetrok. Van der Poel won met overmacht de sprint van het achtervolgende peloton, wat hem de zesde plaats. Alaphilippe werd door de wedstrijdjury alsnog gedeclasseerd en werd teruggezet naar de vijfde plek in de uitslag.

Laatste kilometer:

Dit artikel delen:

269 Reacties

vevie 4 oktober 2020 om 17:01

Wow, wat een fout Ala. Woooww. Je zal em maar zo verliezen. Hirsch wint zonder die fout van hem.

0
krypton 4 oktober 2020 om 17:01

Moet sowieso worden gediskwalificeerd.

0
Panache 4 oktober 2020 om 17:02

Maar wel ‘mooier’ dan na een declassering die uiteraard volgt.

0
Lalsacien 4 oktober 2020 om 17:04

Nee, geen diskwalificatie maar teruggezet in de uitslag. Wel vreselijk jammer voor die sprint Hirschi leek het sterkst maar ja dat is gissen.

0
rosencrantz 4 oktober 2020 om 17:06

Pogacar kwam naast Hirschi op dat moment

0
Erik33 4 oktober 2020 om 17:06

Nee hoor uit de koers met deze man. Daarvoor maakte hij ook al een rare beweging. Alainphillip moet dit gaan afleren.

0
CechRepublic 4 oktober 2020 om 17:10

In de Tout etappe die hij won deed hij dat heuvel op twee keer bewust tegen Hirschi. Gewoon vervelend gedrag. Daar is hij ook veel te goed voor.

0
Binda 4 oktober 2020 om 17:10

De vloek van de wereldkampioen strikes again!
Alaphilippe zat wel de hele dag te zwiepen zijn fiets. Volgens mij heeftie wel drie keer een wiel van een voorganger aangetikt.

0
Olly 4 oktober 2020 om 17:51

Het is in het hele peloton bekend dat je niet vlak acht Flip moet rijden. Hij maakt onverwachts de raarste bewegingen. Het komt grotendeels door zijn onrustige karakter. Dit lijkt ook door te schijnen in zijn sprintgedrag.

0
Chris Van Uden 4 oktober 2020 om 17:01

Alaphilippe enorm van zijn lijn af

0
Edwinn 4 oktober 2020 om 17:01

Pfff, wat een hectie.. En props naar Roglic, maar wat een kwak van Flip..

0
WernerFranke 4 oktober 2020 om 17:01

Om het respectvol uit te drukken: wat een achterlijke hyperkineet is Alaflip.

0
Tuubke 4 oktober 2020 om 17:07

Mag best wat straffer hoor…..
Dat hij zijn eigen kansen verkloot door alvast zijn armen in de lucht te steken, moet hij zelf weten. Maar hij molt ook de koers van Hirshi en Pogacar met zijn eeuwige geslinger.

0
vanSpringel 4 oktober 2020 om 17:08

Volledig mee eens. De vloek van de WK trui gaat ‘m vanaf nu achtervolgen. Geen ventje om bij in het wiel te zitten. Hirschi had ‘m anders heel eenvoudig gewonnen.

0
klootje kriekeljon 4 oktober 2020 om 17:01

Wow VDP. Dat vooral.

Flip verkloot hier Hirschi zijn 1e monument. Jammer allemaal. Maar de grootste verliezer misschien wel Michel Wuyts, die zal slecht slapen.

Nu wil ik Pat met zijn grote bek wel eens horen.

0
Stablinsky 4 oktober 2020 om 17:05

Stop eens met zagen over Wuyts, het begint behoorlijk zielig te worden.

0
CechRepublic 4 oktober 2020 om 17:07

Wuyts zit laatste 45 minuten gewoon hele reeel commentaar te geven. Was ook wel klaar met hem, maar hier kan je echt niks over zeggen.

0
Chasse_patate 4 oktober 2020 om 17:08

Helemaal eens. Ben benieuwd naar Wuyts en Lefevre.

0
klootje kriekeljon 4 oktober 2020 om 17:11

Stablinksy ik zeg het volgens mij voor het eerst. Chauvinisme dat stoort me niet zo op een Vlaamse zender, dat is logisch. Maar de man is niet meer objectief, mist ontzettend veel zaken en is vooral met monologen bezig. Het zal de leeftijd zijn.

0
Stablinsky 4 oktober 2020 om 17:23

Ik weet dat wel Klootje, Wuyts is best wel irritant en begint een dagje ouder te worden . Maar er is zoveel gebeurd vandaag, in de laatst 20K. Mvdp die een fantastische prestatie neerzet, een kopgroep van het allerhoogste niveau en een vreemde ontknoping. Stof genoeg om over te praten zonder dat we het over een commentator op leeftijd moeten hebben.

0
Milan Clement 4 oktober 2020 om 17:25

Op npo1 met commentaar van Stef Clement en Danny Nelissen. Geen heel storende combinatie, maar je kunt ervoor kiezen om je te ergeren.

0
Robbiebier 4 oktober 2020 om 18:44

Ja joh, diewuyts zit hem gewoon nog te verdedigen.
Die flip vertoond altijd van die stuip bewegingen,levensgevaarlijk en nu is kijken wat patje te melden heeft.

0
Federico Bahamontes 4 oktober 2020 om 17:01

Zelden zo hard gelachen, Alaphillipe deed echt alles fout wat hij fout kan doen in die sprint.

Wat zou ik nu ook graag een camera + microfoon bij Lefevere zien, die heeft hier vast een volkomen objectieve mening over.

0
CechRepublic 4 oktober 2020 om 17:04

Echt, razend knap. Eerst twee man uitschakelen met die belachelijke zwiep en dan jezelf met je eigen arrogantie. Maar de “echte kenners” zullen dit wel een reglementaire sprint vinden.

0
Man met de hamer 4 oktober 2020 om 17:08

Legendarisch lachen inderdaad. Het is maar goed dat hij wereldkampioen is, want hij staat toch zeldzaam voor joker hier.

0
Michelangelo 4 oktober 2020 om 17:10

+1,
Ik heb ook gelachen. Wat een flater. En nu via de achterdeur vertrekken.

0
john 4 oktober 2020 om 18:39

Ja die heeft al geïnformeerd naar welke gevangenis die fransoos heen moet

0
Groningen 4 oktober 2020 om 19:55

Niks gezien, alleen verslag gelezen en kon zelfs een glimlach niet onderdrukken

0
Onie 4 oktober 2020 om 17:02

Geluk voor Roglic, zonder die manoeuvre had hij niet gewonnen.

Het mag ook wel eens meezitten ;)

0
the student 4 oktober 2020 om 17:02

Roglic is een geluksvogel vandaag. Want Hirschi en Pogacar konden hun sprint niet rijden.

0
hanzul 4 oktober 2020 om 17:02

Alaphilippe, wa een idioot. Als ze hem geen DNf, geven kunnen ze het niet serieus nemen.

0
Chris Van Uden 4 oktober 2020 om 17:04

Hij is wel gefinished… je bedoelt een dsq denk ik.

0
the student 4 oktober 2020 om 17:05

En dan ook nog eens te vroeg juichen als een Junior. De wereldkampioen zet zichzelf voor schut.

0
sjoerdtjen 4 oktober 2020 om 17:02

Haha briljant, verdiende loon na de manoeuvre van Ala!
Roglic reed de snelste volledige sprint….

MVDP ook sterk hoor!

0
floris_harr 4 oktober 2020 om 17:02

Roglic heel erg gegund. Prachtige finale met een geweldige kopgroep in de laatste kilometers.

0
Lance4eva 4 oktober 2020 om 17:02

Hahahah, lekker voor je Juulke.

Grats Rogla.

0
Westland95 4 oktober 2020 om 17:02

Ala DSQ mag ik hopen? Ziet Hirschi komen en snijdt hem af. Belachelijk.

0
KevinK1986 4 oktober 2020 om 18:07

Had 3 van dit soort vreemde manoeuvres. Het wordt tijd dat er eens wat meer actie komt dan alleen een DSQ.

Karma is a b….

0
bartp25 4 oktober 2020 om 17:02

100% dsq voor alaphilippe of hij nou gewonnen had of niet. Gaat aan, kijkt naar links, ziet hirschi komen en gooit zijn stuur naar links. Als dit geen dsq van je lijn afwijken is dan weet ik het niet meer.

0
007 4 oktober 2020 om 17:02

Ha wat een grap. Karma van Ala. Geslinger van m moet een keer beboet worden.

Van der Poel straf 6e. Had terug kunnen komen als ze in de groep meer zouden mee werken

0
Tripodboom 4 oktober 2020 om 17:17

VDP zat op de klim te ver van achteren. Om mee te doen had hij in vierde of vijfde positie moeten zitten, dan was zijn achterstand op de top te overbruggen geweest en had hij mee kunnen sprinten voor de overwinning. Toch straf na gisteren.

0
Barry Batsbak 4 oktober 2020 om 17:51

Als dit “een keer LBL verkennen” is voor Van der Poel dan kunnen we over een half jaar lachen als het voor het echie is.

0
JasperMollema 4 oktober 2020 om 17:03

Hahaha heeeerlijk! Echt schitterend!

0
lander luypaert 4 oktober 2020 om 17:03

Schandalig gewoon van Alaphilipe. Hirschi of Pogacar gingen sprinten voor de winst. Hij ontregelde alles.

0
Dikke Vrouw 4 oktober 2020 om 17:07

Klopt

0
hanzul 4 oktober 2020 om 17:03

Ben daarnaast benieuwd, wat de altijd objectieve Lefevere hier van vind.

0
Dion 4 oktober 2020 om 17:19

Belachelijke beslissing natuurlijk. Je weet dat alaphilippe instabiel is dus moet je er niet naast zitten. Deze telt gewoon voor de wolfpack hoor

0
Silent Hill 4 oktober 2020 om 17:31

In een eerste reactie verwijst hij je door naar deze website.

0
WernerFranke 4 oktober 2020 om 17:03

Alaphilippe schakelt in zijn eentje zichzelf, Pogacar en Hirschi uit. Primoz mag straks de bloemen aan DQS geven.

0
PietFriet 4 oktober 2020 om 17:04

Dat zag er wel heel knullig uit van de kersverse wereldkampioen. Eerst rij je Hirschi bijna van de fiets en daarna juich je te vroeg.

0
Jooop 4 oktober 2020 om 17:04

Benieuwd waarom VdP niet met Mohoric mee kon.

0
007 4 oktober 2020 om 17:06

Hij was bijna de enige die alles gaf in de achtervolging. Mannen als Mohoric rijden niet voor de winst

0
F4L 4 oktober 2020 om 17:06

Mohoric ging volgens mij al op de uitloper van de laatste klim. VDP zat toen redelijk stuk.

0
Lalsacien 4 oktober 2020 om 17:06

Ja, dat was wel de teleurstelling van de dag…

0
Dikke Vrouw 4 oktober 2020 om 17:04

Ala ontregelt de sprint compleet. Hirschi en Pogi hun sprint om zeep. Roglic profiteert mooi. Ala diskwalificatie aub

0
Marik 4 oktober 2020 om 17:04

Roglic wint dankzij WvA, die schijnt stiekem nog de sprint te hebben aangetrokken voor Roglic in een Stealth pak.

0
Anketieletje 4 oktober 2020 om 17:10

Humor??

0
Chris Van Uden 4 oktober 2020 om 17:10

Hahaha +1

0
Murcia 4 oktober 2020 om 17:04

Schitterend voor hem, en ik moest wel even gniffelen toen Wuyts Primoz als winnaar moest benoemen. Wat Julian doet kan gewoon niet en zou moeten leiden tot een declassering. Verder een saaie koers met een topfinale zoals je die mocht verwachten. Perfect werk ook van de ploeg. Tom die het tempo hoog hield op de slotklim en daarmee ook zijn vertrouwen weer een boost geeft. Eervolle vermelding voor MVDP, dit na gisteren is toch wel straf. De derde klassieker dit jaar voor TJV, wat een weelde!

0
Dennis1989 4 oktober 2020 om 17:12

Helemaal mee eens. Zelfs Hofstede klasse.

Flip nu DQ zeggen ze bij de NOS. Ontzettend gegund voor Roglic

0
Jooop 4 oktober 2020 om 17:29

Derde klassieker en tweede monument. En nog veel kans op een derde en/of vierde monumten.

0
04398 4 oktober 2020 om 17:05

En terecht voor Flipje, uitwijken van z'n lijn en Hirschi van z'n sokken rijden en vervolgens op 75m van de streep al met de handjes de lucht in, koekoek.

Ook een mooi bewijs trouwens dat Roglic op het WK gewoon simpelweg aan zijn limiet zat na de laatste beklimming en niet eens meer een sprint eruit kon persen in vergelijking met vandaag is dat toch andere koek, kan Wuyts voorlopig ook weer z'n mond houden over Roglic.

0
Chris Van Uden 4 oktober 2020 om 17:11

Precies dat

0
WernerFranke 4 oktober 2020 om 17:12

Dat Roglic vorige week op zijn limiet zat geloof ik best, maar vandaag eindigt hij in een normale sprint gewoon 4e hoor. Maar normale sprints bestaan niet met die fransoos.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone