Alaphilippe klopt Van der Poel in Brabantse Pijl

woensdag 7 oktober 2020 om 17:14
Alaphilippe klopt Van der Poel in Brabantse Pijl

foto: Cor Vos

Julian Alaphilippe heeft de Brabantse Pijl op zijn naam geschreven. De renner van Deceuninck-Quick Step was na een wedstrijd van 197,2 kilometer de sterkste in een sprint met drie. Mathieu van der Poel raakte in de sprint ingesloten en moest genoegen nemen met een tweede plek.

Vorig jaar stond de Brabantse Pijl in het teken van het duel tussen Alaphilippe en Van der Poel. Dat Van der Poel won, is een bekend verhaal. Een jaar later waren de ogen opnieuw gericht op de Fransman, die inmiddels wereldkampioen is, en de Nederlander. Tussen Leuven en Overijse was een parcours uitgetekend van 197,2 kilometer met 24 hellingen.

Zes vluchters
Amper een half uur na de start ontstond de vlucht van de dag. Clément Chevrier (AG2R La Mondiale), Juraj Sagan (BORA-hansgrohe), Michael Storer (Sunweb), Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen-Baloise) en Andrea Peron (Novo Nordisk) vonden elkaar en kregen de ruimte, toen eenmaal met de Smeysberg de eerste klim van de dag werd aangesneden. Uiteindelijk zou de vlucht uitgroeien tot zes renners, nadat Trek-stagiair Mattias Skjelmose ondanks de tegenwind in zijn eentje erin slaagde om de oversteek te maken.

Juraj Sagan voert de kopgroep aan – foto: Cor Vos

De kopgroep mocht vijf minuten wegrijden van het peloton, waarna met name Deceuncink-Quick-Step in dienst van kopman Alaphilippe de jacht regisseerde. De voorsprong van de leiders nam gestaag af, totdat op de Hertstraat de koers ineens ontplofte. Zes renners – waaronder Kwiatkowski en Alaphilippe – reden weg uit het peloton. Ook Van der Poel maakte de oversteek, maar het peloton gaf de zes rebellen weinig ruimte.

Vroege hergroepering
De voorsprong van de kopgroep verdween ondertussen als sneeuw voor de zon. Zij hielden een krappe twintig tellen over, maar nadat de storm was gaan liggen slaagden de vluchters – behoudens de afgehaakte Peron – erin om weer verder weg te rijden. De vijf overgebleven leiders konden een vroege hergroepering echter niet voorkomen. Op 39 kilometer van het einde werden de laatste vroege vluchters al ingerekend.

Tosh Van der Sande (Lotto Soudal) zette vervolgens samen met Marcus Burghardt (BORA-hansgrohe) en Laurens Huys (Bingoal-Wallonie Bruxelles) een nieuwe vlucht op. De drie – die eerder al de oversteek met de koplopers hadden gemaakt – kregen echter amper ruimte van het peloton.

Van der Poel en Alaphilippe kleurden de koers – foto: Cor Vos

Duel Van der Poel en Alaphilippe
Op de met kasseien geplaveide Moskesstraat werden de drie op 34 kilometer van het einde ingerekend. Vervolgens waren het Stybar en Alaphilippe die overnamen. Van der Poel reageerde en nam de regie over. Alaphilippe was de enige die kon volgen. Omar Fraile, Benoît Cosnefroy en Sonny Colbrelli gingen op jacht naar de koplopers en wisten op 27 kilometer van het einde de aansluiting te maken. Kwiatkowski maakte tijdens de beklimming van de Schavei de oversteek, maar op de Hagaard volgde een hergroepering.

Het bleef echter onrustig. Op een nieuwe versnelling van Alaphilippe op de Hertstraat kon aanvankelijk enkel Van der Poel reageren. Later wisten ook Devenyns, Colbrelli, Kwiatkowski, Cosnefroy en Alessandro Covi (UAE-Team Emirates) aan te sluiten. Op de Moskesstraat probeerde Alaphilippe het opnieuw, waarna enkel Van der Poel en Cosnefroy aan konden sluiten. De strijd om de overwinning zou tussen deze drie renners gaan.

Rollen omgedraaid
Ook tijdens de laatste passage over het Schavei bleven de drie samen, waardoor de beslissing zou vallen in de sprint. Cosnefroy ging in de finale net voor de laatste bocht als eerste aan. Van der Poel raakte ingesloten en kwam aan de finish net iets te laat om Alaphilippe nog te remonteren. Waar de Fransman vorig jaar nog zijn meerdere moest erkennen in de Nederlander, zijn de rollen dit jaar omgedraaid.

Voor wereldkampioen Alaphilippe is de overwinning een pleister op de wonde na zijn mislukte sprint in Luik-Bastenaken-Luik afgelopen zondag. De Fransman boekte (na de Touretappe naar Nice en het WK) zijn derde zege van 2020.

Dit artikel delen:

109 Reacties

FW07 7 oktober 2020 om 17:17

In laten sluiten met drie man. Ook knap. Geen beste sprint van Van der Poel. Leuke koers verder wel gezien.

hartstikkebedankt 7 oktober 2020 om 17:17

Onbegrijpelijk, Mathieu zoveel sneller maar als je pas op 30 meter van de meet de sprint begint dan wordt het wel lastig natuurlijk. En Alaphilippe, bijna weer, die moet echt gaan oppassen met die handen in de lucht

AZH 7 oktober 2020 om 17:18

Toch nog geen goede benen bij Mathieu.

reusjen 7 oktober 2020 om 17:19

Volgens mij had hij makkelijk gewonnen als hij eerder gaat hoor. Als je ziet hoe snel hij in 30 meter komt.

AZH 7 oktober 2020 om 17:20

Als ie echt goed was, sprint hij deze mannen op 6 lengtes. Hij wacht niet voor niets zo lang.

reusjen 7 oktober 2020 om 17:22

Hij kon niet eerder want hij zat vast.

WernerFranke 7 oktober 2020 om 17:22

Had kunnen aangaan op 150m. Perfecte afstand voor de sprint. Vreemd dat ie het niet deed.

Dion 7 oktober 2020 om 17:26

Onzin azh. Hij geeft z’n fout ook gewoon toe

Wheely 7 oktober 2020 om 17:27

Te lang gewacht geeft hij zelf aan.

de nieuweMerckx 7 oktober 2020 om 17:27

’t Is toch allemaal wat minder dan vorig jaar. Ook tijdens winter met veel minder bravoure door het veld. Hopelijk toch niet te veel hooi op de vork genomen de laatste jaren?

Deel Koeper 7 oktober 2020 om 17:32

De man die altijd absurd vroeg aangaat in sprints en vrijwel altijd wint met die tactiek, gaat niet plots lang wachten tenzij het uit noodzaak is.

Romāns Vainšteins 7 oktober 2020 om 20:39

Volgens mij dacht hij er te veel over na en begon hij daarom iets te laat.

Krakowic 7 oktober 2020 om 17:18

Slechte sprint van VdP, zonde! Leek zich wel wat te onderschatten. Had ‘m makkelijk gepakt als ie op hetzelfde moment aangaat als Alaphilippe, zodat hij hem dwingt om hem heen te gaan ipv andersom.

Sven.99 7 oktober 2020 om 17:18

Cosnefroy reed duidelijk voor Flip. Ze hadden matje samen in de tang. 1 en 2 van vorig jaar ongedraaid nu.

Olly 7 oktober 2020 om 17:18

Het was niet veel maar Flip week weer van zijn lijn af.
Verder wel heel spannend, en wel goed gespeeld van MvdP om te wat te wachten tot Flip ging. Alleen was Flip slim door heel laat te gaan. En was er geen lengte meer tot de meet voor MvdP om zijn grotere snelheid te gebruiken.
Verder verdiende winnaar, wie van de 2 het ook had geworden. Cosnefroy heeft mij trouwens wel verbaasd, echt knap dat hij met die 2 mee kon komen.

Lalsacien 7 oktober 2020 om 17:26

Cosnefroy had schakel problemen tijdens LBL net voor La Roche aux Faucons anders was hij zeker met de groep van Mathieu meegeweest en misschien wel vooraan. Niet voor niets ook tweede bij de Waalse pijl.

Olly 7 oktober 2020 om 17:42

@Lals… ok thnx, dat wist ik niet.

stalle 7 oktober 2020 om 18:33

Week van zij lijn af …….laat mij niet lachen.
Je keek naar een andere wedstrijd neem ik aan.

Merlinappa 7 oktober 2020 om 17:18

Mathieu laat zichzelf insluiten lijkt het. Had beter eerder kunnen beginnen misschien

Lennimator 7 oktober 2020 om 17:20

Mooie battle. Mooie winnaar.

Deze domme fout gaat Matje niet vaak meer maken…

Tour de Flits 7 oktober 2020 om 17:20

Niet slim aangepakt van VDP, laat zich gewoon insluiten. Zonde

aru123 7 oktober 2020 om 17:22

Ik heb niks tegen alaphilippe maar ik had het toch wel heel amusant gevonden als hij 2 keer dezelfde fout zou maken. Mvdp met een sprint a la roglic veel power maar veel te laat.

JumbowintdeGiro 7 oktober 2020 om 17:32

Dat zou fantastisch zijn geweest. 2 keer in 4 dagen.

Ivanoviclover 7 oktober 2020 om 18:50

Het leedvermaak is weer gratis vandaag.

sweefie 7 oktober 2020 om 17:23

Heel benieuwd naar de ronde, Van der Poel had het toch soms lastig om Alaphilippe te volgen… Drie topfavorieten?

Wheely 7 oktober 2020 om 17:23

Tja te lang gewacht, verliezen van de wereldkampioen gelukkig geen schande.

thorsen 7 oktober 2020 om 17:23

Slim gedaan van Alaphilippe (en Cosnefroy). Van der Poel had gewoon meer vertrouwen moeten hebben. Toen Alaphilippe langszij kwam zat hij ingesloten en was het gedaan.

Titaantje 7 oktober 2020 om 17:24

Er wordt hier gedaan alsof Flip een strijkijzer is, maar in tegenstelling tot Mathieu won hij al een massapsrint(!) in de Tirreno, waar toch altijd veel sprinters aanwezig zijn.

hartstikkebedankt 7 oktober 2020 om 17:25

Ook wel weer overdreven conclusie ‘strijkijzer’, als je hier de beelden van ziet dan zie je dat Van der Poel veel meer snelheid had

Ainu 7 oktober 2020 om 17:27

Sprintte ook zeer indrukwekkend in MSR vorig jaar. Eigenlijk dit jaar ook, als je ziet dat Van Aert tot het uiterste moest gaan om hem daar te kloppen. Alaphilippe is gewoon heel snel op het einde van een geaccidenteerd parcours, geen schande om er dan eens van te verliezen.

adelaarvanantwerpen 7 oktober 2020 om 17:27

Eigenlijk won Richeze die sprint voor Alaphilippe. Dat was een van de beste lead -outs van de laatste jaren.

VerstandOpNul 7 oktober 2020 om 17:24

Matje hield eerst de benen gewoon stil en liet Flippie voorgaan.. Wel heel beleefd en alles, maar nu kwam hij zelf nauwelijks aan sprinten toe..

007 7 oktober 2020 om 17:24

Mathieu laat zich inderdaad wel makkelijk insluiten. Vorig jaar ging hij de sprint veel eerder aan, dus je zou verwachten dat hij wel weet hoe het hier moet. Ander had hij makkelijk gewonnen.

Daarnaast leek hij ook wel bij Alaphilippe weg te kunnen rijden als hij niet elk klimmetje achteraan de groep begint. Reed zo makkelijk naar voren steeds.

Van zich zelf verloren, maar hopelijk leert hij hier van. Net als Ala moet leren om zijn handen pas omhoog te steken na de finish

deffil 7 oktober 2020 om 17:25

Alaphilippe sprint eigenlijk niet. Hij sluit vdp slim in.
Dit had Mathieu moeten winnen door zelf aan te gaan

Deel Koeper 7 oktober 2020 om 17:25

Benieuwd wie hier op WF de 4 sterretjes krijgt in de Ronde van Vlaanderen. Er valt voor zowel WVA, MVDP als Flip wel iets te zeggen.

Misschien nog even Wevelgem afwachten.

007 7 oktober 2020 om 17:27

WVA zal inmiddels wel van zijn topvormwolk afgevallen moeten zijn. Zeker, als hij een tijdje rust heeft gepakt na het WK.

Deel Koeper 7 oktober 2020 om 17:36

Roglic is het daar niet mee eens.

kleomantre 7 oktober 2020 om 17:25

VdP is niet goed met positioneren met sprints zoveel is dit seizoen wel duidelijk geworden, dat was vorig seizoen eigenlijk ook al zichtbaar maar viel niet op omdat hij nog zo verraste op sommige plekken. Aandachtspuntje om de grote koersen te blijven winnen.

Romāns Vainšteins 7 oktober 2020 om 20:42

Daar heeft het wel wat schijn van ja. Maakt altijd veel goed met die enorme kracht maar nagenoeg altijd zitten er wel bochten in, nu ook weer.

Lionel Gesink 7 oktober 2020 om 17:26

Van der Poel had kunnen winnen maar zijn vorm van de dag was niet super, anders was hij na Cosnefroy gelijk doorgetrokken. Vermoedelijk toch wat vermoeid na afgelopen weekend. Niet gek natuurlijk.

zacht 7 oktober 2020 om 17:27

Na de zwabbersprint nu de slimme sprint van Alaflip.

Jean Dumas 7 oktober 2020 om 17:35

Een halve zwabber was het wel.

Olly 7 oktober 2020 om 17:43

@JD ja ik zag het ook, hij ging min. 1 meter van zijn lijn af naar links

Lalsacien 7 oktober 2020 om 17:28

Alaphilippe de winst in de Brabantse Pijl in zijn wereldkampioen trui en Mathieu de ronde van Vlaanderen in de Nederlandse kampioen trui.

de nieuweMerckx 7 oktober 2020 om 17:28

Leuke kennismaking met die Covi, zit goed op z’n fiets, straalt wel wat uit.

lander luypaert 7 oktober 2020 om 17:39

+1 en nog maar 22 jaar.

Frank V 7 oktober 2020 om 19:43

haha lander

Dion 7 oktober 2020 om 17:29

Ik snap niet dat cosnefroy z'n kansen opoffert voor iemand uit een ander team. Op deze manier weet je zeker dat je nooit wint.

Vdp gewoon slecht maar dat geeft ie zelf ook toe

kiekske 7 oktober 2020 om 21:02

In feite niet. Voor zelfde geld keek mathieu en Julian naar mekaar. Hij ging toch verliezen In De spurt

SjorsPatate 7 oktober 2020 om 17:30

Onbegrijpelijk dat Alaphillipe weer te vroeg juigt, hij komt nu goed weg maar voor hetzelfde geld komt van der Poel er nog overheen.

Wheely 7 oktober 2020 om 18:21

VdP ging er misschien wel voor om een Rogličje te doen…

Headlines

Materiaalzone

Populair