Adrie van der Poel pleit voor één crossvrij Belgisch weekend per maand

Adrie van der Poel pleit voor één crossvrij Belgisch weekend per maand

foto: Marcel Koch

dinsdag 27 september 2016 om 08:59

Na twee crossen in Amerika is de top-10 in de stand om Wereldbeker volledig gevuld met Belgische crossers; Thijs van Amerongen is op plek elf de beste ‘buitenlander’. En dat is een probleem, vindt Adrie van der Poel in Het Nieuwsblad. “Maar de Nederlanders gaan de cross niet redden”, zegt hij over de afwezigheid van zoon Mathieu en Lars van der Haar.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!
Meerjarenplan
Volgens Van der Poel senior is het probleem niet binnen korte tijd op te lossen. “Organiseren blijft buiten België duurder dan in België. Gevolg: er wordt in het buitenland minder georganiseerd, Belgen zijn nog minder geneigd om naar het buitenland te gaan. Nu, door die twee wereldbekers in de Verenigde Staten, werden ze bijna gedwongen. Ik roep al jaren dat het fout gaat. De beloofde ingrepen in de kalender werden nooit hardgemaakt. De oplossing? Die is niet voor morgen. Het loopt al vijftien jaar fout, het zal vijftien jaar duren vooraleer deze situatie is rechtgetrokken.”

Oplossing
Om de Belgische heerschappij in de cross te doorbreken, stelt de voormalig wereldkampioen voor om per maand één weekend crossvrij te maken in België. Een verbod om in dat weekend Belgische crossen te organiseren. “Enkel zo kan je Belgen mondjesmaat verplichten om meer in het buitenland te rijden. Maar ik wil tegelijkertijd benadrukken dat België veel goeds heeft gedaan voor het veldrijden. Begrijp ik dat Belgen niet naar het buitenland willen? Misschien wel. Maar dan moet je niet roepen dat je de sport wil internationaliseren.”

Terugkeer Mathieu
Aankomend weekend staat de eerste manche van de Hansgrohe Superprestige op het programma, toevallig in het Drentse Gieten. Rondom de plas nabij de zandafgraving maakt Adrie’s zoon Mathieu zijn rentree. “Zijn knieën zijn opnieuw in orde. Hij zal zondag geen modderfiguur slaan, maar anderzijds mag je geen mirakels verwachten. Hij heeft niet meer gekoerst sinds eind juni. Zijn basis is redelijk, maar dat alleen volstaat niet. Het podium acht ik niet haalbaar. Hij moet gewoon zijn tijd nemen. Het voordeel is dat hij twee maanden eerder aan het seizoen begint dan vorig jaar.”

Dit artikel delen:

32 Reacties

Jowinho 27 september 2016 om 13:17

@debarreman: Als je de medailles in Rio bekijkt, zou ik de baansport niet echt internationaal noemen.

0
assen 27 september 2016 om 13:22

Veldrijden een puur Vlaamse sport – wie vindt dat erg?
– Vlaanderen? Nee, die kunnen zich goed identificeren met de wielrenners, uit hun eigen achtertuin
– De rest van de wereld? Nee, die kan goed leven zonder veldrijden.
– De veldrijders? Mmm, die verdienen nu al meer dan een aardig zakcentje.
Kortom, geen probleem!

0
Geraint 27 september 2016 om 13:51

Zeg nu zelf, hoeveel renners heb je uiteindelijk nodig om een prachtige veldrit te zien? Ik zeg twee. Zolang het duel er maar is. Of dit nu twee Belgen tegen elkaar zijn of een Belg en een Nederlander of een Belg en een Zimbabwaan, who cares. Het grootste gevaar voor het veldrijden zit hem niet in het aantal nationaliteiten, het zit hem in het niveauverschil. Pas wanneer er één renner is die een volledig seizoen domineert wordt er afgehaakt.

0
tendam 27 september 2016 om 14:03

@geraint
Dat is wel erg vanuit een Vlaams perspectief gedacht. De rest van de wereld is allang afgehaakt, behalve een paar verstokte wielerfans. In Nederland, toch het 2e veldritland, trekt alleen het WK een paar honderdduizend kijkers.

Dat maakt voor de veldritten op zich niet uit, een korfbalwedstrijd is vast ook heel spannend.

0
Geraint 27 september 2016 om 14:17

@tendam,

Het was inderdaad vooral vanuit het standpunt van de sport zelf bekeken. Zolang er legendarische veldritten met veel spankracht (zoals bijvoorbeeld de laatste editie Koksijde) worden verreden, gaat het veldrijden gewoon altijd blijven bestaan in Vlaanderen.

Ik kan als Vlaming wel genieten van een duel tussen pakweg Stybar en Van der Poel/Van der Haar. Ik snap echter wel dat als buitenlander naar negen Belgen kijken op den duur minder interessant wordt. Al heeft de sport op zich echt veel te bieden, duurt het niet te lang en leent het zich perfect voor TV.

0
Gebruikersnaam 27 september 2016 om 14:20

Veldrijden is kort en bondig. Duurt een uurtje en als je geen Van Aert heb die er bovenuit steekt, is het meestal een erg leuk en spectaculair uurtje. Dat is gemaakt om commercieel attractief te zijn en op TV te tonen. Er gebeurt altijd wat, het duurt niet te lang.

Daar waar je bij het wegwielrennen meestal 3 uur naar helemaal niets zit te kijken om op het einde hopelijk 5 à 10 toffe minuten te zien. Of het mountainbiken waar het eerste kwartier de posities worden bepaald en verder nauwelijks nog positiewissels zijn.

Helaas is het veldrijden ondertussen dermate gemarginaliseerd dat je nauwelijks nog terug kan. Het is het meest insignificante zijtakje van een grotere sport, terwijl het in essentie een veel groter potentieel heeft dan sommige andere onderdelen.

0
DaveEvans 27 september 2016 om 18:37

Het mooie van veldrijden is dat als je er heen gaat er 4 tot 6 leuke wedstrijden zijn. Want ik ga dan niet alleen naar de Elite renners kijken maar ook naar de beloften, junioren, dames, nieuwelingen, etc.
En of er nu 6, 13, 22 of 37 Belgen meedoen, het zal mij een worst zijn als er maar spanning is. Want een van Aert die er 3 klasses bovenuit steekt doet de sport meer schade (kan hij ook niks aan doen trouwens) dan de hoeveelheid Belgen die deelnemen. Dus komende zondag weer heerlijk genieten in Gieten!

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone