Adrie van der Poel over opgave Mathieu: “Dit blijft niet bij hem hangen”

maandag 27 december 2021 om 17:39
Adrie van der Poel over opgave Mathieu: “Dit blijft niet bij hem hangen”

foto: Cor Vos

Adrie van der Poel had geen verklaring voor de opgave van zijn zoon in Heusden-Zolder. “Normaal kan ik het goed uitleggen, maar nu weet ik het ook niet”, vertelt hij bij Het Laatste Nieuws.

“Ik vond hem een zeer snedige indruk maken, maar plots was dat dan weg. Wat er is gebeurd? Geen idee. Ik bleef in de materiaalpost staan tot de cross gedaan was. Toen ik aan de camper kwam, was Mathieu al op weg naar huis. Meer weet ik niet. Hij zegt dat hij niet is gevallen, dan zal dat wel zo zijn.”

Voor een terugval van zijn zoon de komende weken is hij niet bang, zegt hij. “Nee hoor, met zijn knie ging het al een stuk beter. De rug speelt af en toe op, maar normaal kan Mathieu daar wel mee omgaan. Misschien wilde hij gewoon geen risico nemen. Dit blijft niet bij hem hangen, hoor. Het had geen nut meer om door te rijden.”

Dit artikel delen:

52 Reacties

Michelangelo 27 december 2021 om 17:46

Tot op heden zijn dit soort offdays heel vaak gevolgd door een uithaal de wedstrijd erna. Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat een offday gevolgd werd door een tweede offday. In die zin kan ik de reactie van de ouwe Poel best plaatsen…

0
Merlinappa 27 december 2021 om 19:56

Ik kan me inderdaad niet herinneren dat hij de dag na een offday niet won.. Oftewel; donderdag winst!

0
Pizzi 27 december 2021 om 20:28

Tijd voor een artikel met een historisch overzicht van wat Mathieu na offdays heeft laten zien.

0
Asje Menou 27 december 2021 om 17:47

Honderd procent zijn rug mensen.

0
Jean Dumas 28 december 2021 om 07:32

Twee zware crossen op vermogen? Hij heeft ook een conditie-achterstand waarschijnlijk door de rugproblemen.

0
Franco Ballerini 27 december 2021 om 17:49

Dit blijft niet bij hem hangen, hoor. Je zal zo’n vader hebben, die voor jou denkt zonder te weten wat er aan scheelt…

0
Ballonkuiten 27 december 2021 om 19:08

Een vader die zijn zoon gewoon goed kent – en bij al zijn prestaties in het verleden was waarbij een slechte dag nooit bleeft hangen in een wederom slecht vervolg.
Dus vind niet dat Adrie hier voor zijn beurt spreekt. Kijk op zijn zoon en ervaring.

0
Franco Ballerini 27 december 2021 om 19:15

Door de eeuwen heen het grootste misverstand: ouders die denken hun kinderen beter te begrijpen dan dat kinderen zichzelf begrijpen. En gelukkig maar dat dit niet zo is.

0
Reutemeteut 27 december 2021 om 18:06

Tijd dat ‘ie eens onder moe… vaders vleugels vandaan komt.

0
Murcia 27 december 2021 om 18:11

Adrie vond hem dan wel een snedige indruk maken maar dat gevoel had ik juist niet, Matthieu miste volledig zijn start en toen hij de achtervolging op van Aert en diens makkers Aerts en Hermans wilde inzetten gaf hij al snel de fakkel over aan Pidcock. Juist het venijnige optrekken na een bocht of de korte bultjes op ontbrak volledig. Naar mijn mening is hij gisteren te diep gegaan en betaalde hij de tol vandaag.

0
Chippen 27 december 2021 om 18:12

ik denk dat het bij alvarado veel langer gaat blijven hangen (en dus ook voor “ons” interessanter discussiemateriaal is), maar die verdient blijkbaar geen handvol nieuwsberichten

0
Asje Menou 27 december 2021 om 18:18

Dat komt ook doordat er in de top tien voortdurend nieuwe namen opduiken, maar vandaag werd er op tv toch wel aandacht aan haar besteed. Ik denk dat ze hier wel uit gaat komen, maar niet binnen een paar weken.

0
Cochise 27 december 2021 om 18:29

Als mijn pa een uur in de modder moet staan om m’n fietsen te poetsen zou ik wel zo beleefd zijn om even op hem te wachten of op z’n minst een berichtje te sturen waarom ik plots niet meer verder reed. Of overschat ik nu het belang van respect of dankbaarheid naar die mensen?

0
Ballonkuiten 27 december 2021 om 19:05

Inderdaad heel raar verhaal. Dat de materiaalman later hoort van de reden is één, maar als die man je vader en mentor is, dan is dat toch op z’n minst apartte noemen. Denk dat papa Adrie zich op de vlakte houdt en er toch meer speelt op het blessure-vlak (rug, knie)

0
Lefoupedalant 27 december 2021 om 19:09

Het is toch bekend dat Adrie tijdens de cross nooit de fietsen van Mathieu schoonmaakt, maar van broer David.

0
Westfalen 27 december 2021 om 19:50

Ik denk dat de verhouding tussen Adrie en Mathieu goed genoeg is om hier geen enkel punt van de maken. Daar hoeven echt geen bedankjes of excuses aan te pas komen.

0
Romāns Vainšteins 27 december 2021 om 20:32

Hugo Borst had daar zo’n mooi programma over met vaders en zonen. Dit is er ook wel 1 om later eens de loep over te leggen, dat kan nooit altijd harmonieus zijn.

0
Ballonkuiten 27 december 2021 om 19:02

Raar verhaal. Afstappen omdat het geen nut meer zou hebben. Beetje respectloos naar organisatie, sponsoren, journaille maar met name tov je collega’s en alle kijekrs en fans v/d sport. En dan ook je vader niet mededelen wat de reden is – al dan niet via de ploegleiding – snap ik ook al niet. Off day is terugschakelen en wel gewoo uitrijden. Afstappen alleen als je jezelf anders de vernieling in zou fietsen óf als er toch een blessure speelt (rug, knie). Kortom afstappen vanwege daadwerkelijke off day geloof ik hier niet zo in. Hij zal zich sparen vanwege opspelende blessure.

0
Emergo 27 december 2021 om 21:02

Geneuzel over respect.

0
Tripodboom 27 december 2021 om 19:35

Einde carrière van VdP? Hij ziet er heel ongezond uit. Tikkie van het virus gehad.?Van Aert gaat elke cross van hem winnen.

0
Pietspeed 28 december 2021 om 13:35

Dat is wat cru gesteld, maar kon me niet aan de indruk onttrekken dat hij redelijk ingevallen wangetjes had. Zit wellicht door het getob met knie en rug niet echt lekker in z’n vel. Afgelopen jaar heeft er flink ingehakt met hoogte en dieptepunten. En dat compenseren met oa computerspelletjes…
Time for a reset.
Denk an sich ook dat Wout dit cross seizoen zonder pech alles wint, hoewel je met Matje nooit zeker bent.

0
peervaneynthoven 27 december 2021 om 19:47

Ben ik nu de enige die denkt, man houd eens een keer je waffel.Zo belangrijk ben je niet.Die tijd is voorbij maar kennelijk kan je geen genoeg krijgen van aandacht.Het de maat nemen van anderen, b.v .of Wout van Aert wél of niet naar het WK gaat en daar dan een mening over hebben richting de ploeg, is niet aan jou.Houd je slechts bezig met je zoon.Daar heb je je handen al aan vol.

0
Noordbiker 27 december 2021 om 20:07

Wat ben jij dan voor nurd….. als ik bv Paul de Leeuw een vervelende bent vind, ga ik ook geen liedjes van hem luisteren of programma’s van hem kijken. Maar wellicht vind je Pa vd Poel interessant genoeg om te lezen wat hij te vertellen heeft.

0
Fietster Fietster 27 december 2021 om 21:50

Adrie van der Poel is een kenner, een oud prof, geeft meestal welbespraakte antwoorden en is bovendien de vader van de wielrenner waar dit artikel over gaat. Als de pers hem dan een vraag stelt of uitnodigt voor een interview, waarom zou hij dan niet vriendelijk antwoorden op de vragen?

0
Pietspeed 28 december 2021 om 13:36

Hij wordt toch alleen naar z’n mening gevraagd?

0
Michelangelo 28 december 2021 om 13:48

@Peer,
Of je de enige bent weet ik niet. Er lopen hier wel meer rake koekwauzen rond.

Maar ik hecht persoonlijk meer waarde aan de mening van Adrie dan aan die van Peervaneyntoven. Want de ouwe Poel is meestal netjes en duidelijk in zijn uitspraken. Je zult hem zelden horen in termen als “waffel houden”. Moet je misschien een voorbeeld aan nemen.

0
Romāns Vainšteins 28 december 2021 om 13:53

Adrie vangt juist veel wind voor Mathieu op door als zijn spreekbuis te fungeren en bespaart hem het meer pijnlijke gemwoahw. Papa had wellicht iets minder talent maar wel meer hersens, tact en geslepenheid. De periode na plankje nam hij volledig vd rekening waardoor zoonlief rustig kan recupereren richting zijn mooiste koers ooit die internationaal in andere tijden sport belanden zal.

0
Alfons Haavers 28 december 2021 om 13:55

Hoe vaak heb jij hier eigenlijk Evenepoel al geadviseerd om zijn waffel te houden? Keertje of 100? Het woord ‘Poel’ dat voor een soort van Jekyll&Hyde-reactie zorgt ten huize Michelangelo?

0
LaDoyenne 27 december 2021 om 19:50

Eigenlijk is het heel eenvoudig: wat veldrijden betreft, zal dit niet Mathieu's beste seizoen zijn. De ambitie om wereldkampioen te worden met amper 4 of 5 wedstrijden in de benen was zowiezo al kantje boordje -al werd Stybar ooit wereldkampioen na nog minder voorbereiding. De omstandigheden, een rug- en een knieletstel, werken beperkend. Mathieu en zijn team doen er best aan te maximaliseren gegeven de beperkingen en niet ondanks de beperkingen. Liever niet ambiëren het WK veldrijden te winnen en misschien de Ronde van Vlaanderen te hypothekeren.

0
Merlinappa 27 december 2021 om 19:59

Toch fijn dat we hier op WF allerlei kundige doktoren hebben die op afstand meteen weten wat er allemaal wel niet mis is met MvdP. Wellicht kunnen jullie de ziekenhuizen in deze tijden ook op afstand helpen? Die hebben het harder nodig vermoed ik ;)

0
LaDoyenne 27 december 2021 om 20:05

Onze commentaren hebben dan ook meer te maken met realisme dan met geneeskunde. Meer bepaald: wie eind december afstapt in 1 van de amper 5 wedstrijden die hij als voorbereiding rijdt, kan toch moeilijk realistisch ambiëren wereldkampioen te worden één maand later? Zelfs al heet je Mathieu van der Poel. Voor alle duidelijkheid: ik ben een fan van Mathieu.

0
Merlinappa 27 december 2021 om 20:10

@Ladoyenne

MvdP Rijdt minimaal 9 crossen in voorbereiding, en kan daar Baal ook nog aan toevoegen als ie zin heeft. Beetje bij de les blijven he ouwe Vlaming ;)

0
Maillot à Pois 27 december 2021 om 20:21

@LaDoyenne
Omdat hij sowieso te kort komt tegen Van Aert, bedoel je dat dan?
Tegen de anderen maakt hij zelfs zonder wedstrijdritme een grote kans, zo leren de afgelopen seizoenen toch.

Uiteraard kan hij beter niet koste wat het kost op die titel jagen als zijn rug en knie niet in orde zijn, maar als het niet aan die blessure ligt, heeft ie volgens mij aan de andere wedstrijden op zijn programma genoeg om competitief te zijn.
Voor zover ik weet zijn dat er nog 6 voor het WK (Loenhout, Hulst, Herentals, NK, Hamme en Hoogerheide).

0
Gebruikersnaam 27 december 2021 om 22:35

@Maillot à Pois

Denk dat hij het dit jaar en op dit parcours toch ook lastig gaat krijgen met Pidcock voor de wereldtitel. Die zet dit seizoen echt wel alles op het WK en heeft in het verleden al bewezen dat hij vrij goed kan pieken (zie OS). Daar wint Mathieu niet van als hij maar 85/90% is.

0
5211 28 december 2021 om 15:16

Zonder deze problemen zou MvdP wederom wereldkampioen worden.
Wout zal wel naar WK gaan nu duidelijk zal gaan worden dat MvdP of niet gaat of grote kans dadelijk conditioneel en fysiek niet 100% is.

Kan Wout wel begrijpen. Hij is absoluut echt sterker dit seizoen al zegt hij nog niet aan zijn top te zitten wat gewoon een rookgordijn is.
Zijn wegseizoen is belangrijker en met grote kans tweede worden past hij dan voor. Behalve mogelijk nu de kansen zich aan het keren zijn.

Zoals met ene Jeffrey Herlings had normaal gezien MvdP al 2 wereldtitels meer gehad zonder bandenpech etc.

0
lars de kan 27 december 2021 om 19:59

Wat weten jullie toch allemaal veel……

0
Rondje 25 27 december 2021 om 20:58

Wordt vervolgd a.s. donderdag. Geleidelijk aan zullen we zien wat het wordt.
Gewoon geen conclusies trekken nu.

0
5211 28 december 2021 om 15:17

De meest passende en beste reactie.

0
Theo Vaessen 27 december 2021 om 21:28

Als ik me niet vergis, was het Louis van Gaal die het eerst sprak over scorebord journalisme. Al kan het ook Co Adriaanse zijn. Ik volg het wielrennen al heel lang en als ik 1 ding zeker weet, is het dat de uitslag van een eendaagse wedstrijd helemaal niets zegt over de rest van het seizoen of over een belangrijkste wedstrijd zes weken later. Zoveel zekerheden zijn er niet in de sport en juist dat maakt het zo fascinerend.

0
Murcia 27 december 2021 om 22:00

Het zegt niks over het WK inderdaad maar tegelijkertijd alles over de verhoudingen op dit moment. Voor van Aert is een serie van vijf overwinningen op rij iets nieuws maar belangrijker is dat hij Matthieu klopt op één van de crossen die hij normaal gesproken niet kan verliezen. Zijn zelfvertrouwen krijgt een boost, bij Matthieu is het andersom want die zal gisteren gedacht hebben dat hij goed zit nu al terwijl vandaag de onzekerheid doet toenemen. Hij heeft een vervelende aanloop met blessures en als je weinig crossen rijdt zoek je bevestiging die je nu niet krijgt. Ik vind dat niet erg want een getergde van der Poel gaat zorgen voor meer spektakel daar ben ik van overtuigd mits natuurlijk het lichaam meewerkt. Meer dan het probleem met de knie baren de verhalen over de rug mij zorgen. Hij is nog steeds niet pijnvrij en je moet geen chronisch verhaal daar aan overhouden.

0
5211 28 december 2021 om 15:19

Kijk dat is nu eens een sterke analyse Murcia. Goed verwoord.

0
marcel fischer 27 december 2021 om 22:51

Mathieu zijn ambities liggen voorlopig op het asfalt en de klinkers. Geen risico’s nemen met zijn rug en geen haast maken met zijn vorm, dat is wat hij vandaag uitstraalde. Doelgericht, vastberaden en volwassen. Regeren is vooruit zien.

0
Pietspeed 28 december 2021 om 13:40

Geen geforceerd iets iig, of overbelasting zonder goede reden.

0
Rondje 25 27 december 2021 om 22:54

@Murcia. Wie zegt dat hij niet pijnvrij is. Wat een flauwekul. Ik denk dat het allemaal wel meevalt. De wond op zijn knie wil hij schoon houden. Vandaar het gaasje op zijn knie. Maar verder is daar niets meer mee aan de hand. Er is maar één doel dit jaar. En dat is het WK. Niets meer en niets minder. Daar werkt hij naartoe. Voor de rest interesseert het hem niets. Ook niet wat anderen er van vinden. Ik denk overigens wel dat een overwinning wel een keertje lekker voelt, voor de bevestiging. Maar daar heeft hij nog vijf weken de tijd voor.

0
Murcia 27 december 2021 om 23:51

Dat één doel per jaar verhaal is waar en tegelijk onwaar, hij en Wout zijn in duel elke wedstrijd weer. Dat Matthieu geen interview geeft hier zegt genoeg, als je alleen zou kijken naar het WK zou je een nederlaag hier makkelijker accepteren. Het is de hoofdprijs maar deze mannen willen niet verliezen, nooit en te nimmer en dat is exact de reden dat ze aan de top staan. Ze zijn veel minder pragmatisch dan een Iserbyt of hun eigen uitlatingen in de media, ze willen altijd winnen.

0
Sjaak P 28 december 2021 om 12:19

‘k Krijg d’r wel een Dumoulin-gevoel bij. Geklungel met trainingen, blessures, opgeven.
Tijd voor een bezinningsjaar? Zullen de Roodhoofden niet fijn vinden.

0
5211 28 december 2021 om 15:24

Rondje 25. Niemand hier heeft glazen bol. De mogelijkheid waar Murcia op wijst is absoluut niet ondenkbaar. Dus om het flauwekul te noemen is op zijn minst vreemd.
Ook al is er maar één doel, ook een MvdP had graag hier voorin uitgereden. Ineens zoveel plaatsen terugvallen zoals gebeurde is niet gewoon effe geen zin meer hebben of conditioneel niet meer kunnen bij hem.

0
Edwin Jansen 28 december 2021 om 00:00

Goh wat leuk zeg dat Wielerflits de quiz Zo Vader Zo Zoon weer nieuw leven in blaast!

Lekker naar het giswerk van pa luisteren terwijl die zijn zoon nog niet eens gesproken heeft! Altijd leuk! ;-)

0
Al Phila 28 december 2021 om 11:43

Er was opeens dat moment dat hij aan het begin van een hellinkje vooraan in de jacht op WvA reed (ronde 3 ?), en opeens op 10 seconden van die hele groep reed. Dat is geen slechte vorm: dat is een valpartij, een hapering door met zijn fiets ergens achter te blijven hangen, of een keer afstappen om een toeschouwer toe te spreken (zoals Nijs ook ooit deed).

Dit komt hij wel te boven, net als het WK in Harrogate.

0
Edwin Coers 28 december 2021 om 12:07

Wout is wel erg goed. Maar ja, eigenlijk gaat het om het WK. En als je naar de duels Wout en Mathieu kijkt wonnen ze allebei 2 WK’s terwijl de andere beter was door het seizoen of door pech op die dag. Je kan dat wegstrepen. Maar Wout heeft nu al zo een vorm en weken met een enorm volume aan duurtraining. Dat kan hij niet tot de voorjaarsklassiekers doortrekken. Dat is hem nog nooit gelukt.

0
marcel fischer 28 december 2021 om 14:01

Jij snapt het. Mathieu ook na al dat net-niet afgelopen jaar.

0
bloemist 28 december 2021 om 14:09

Top conditie behouden lukt beter dan in top conditie komen, een uitspraak van vader Adrie in extra time van 2020.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone