Aart Vierhouten wordt ploegleider van Tadej Pogacar bij UAE Emirates

Aart Vierhouten wordt ploegleider van Tadej Pogacar bij UAE Emirates

foto: Cor Vos

donderdag 13 januari 2022 om 07:15

Aart Vierhouten heeft na het instorten van Qhubeka NextHash een nieuwe baan in de wielersport bemachtigd. Hij kreeg namelijk een voorstel van UAE Emirates en daar zal hij komend jaar achter het stuur zitten, weet WielerFlits. Volgens onze bronnen heeft Vierhouten tijdens een eerste trainingskamp kennisgemaakt met de staf en renners van zijn nieuwe werkgever.

De 51-jarige Nederlander gaat bij de ploeg uit de Verenigde Arabische Emiraten aan de slag als ploegleider. Teammanager Mauro Gianetti en sportief directeur Joxeán Fernández willen dat hij met zijn expertise vooral een rol gaat spelen tijdens de Vlaamse voorjaarsklassiekers en de terugkeer van Pascal Ackermann als topsprinter. Vierhouten is voor wedstrijden als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix aangewezen om – naast Fabio Baldato – als ploegleider voor successen te zorgen.

Aan het werk met Pogačar
Daardoor zal hij onder meer gaan samen werken met Tadej Pogačar. Het 23-jarige Sloveense wonderkind won de laatste twee edities van de Tour de France en debuteert komend voorjaar in de Ronde van Vlaanderen. Als belofte reed Pogačar die wedstrijd in 2018 al eens, toen hij in de eerste grote groep als vijftiende eindigde. Gezien zijn veelzijdigheid en explosiviteit, zou hij de Vlaamse Hoogmis aan moeten kunnen.

Pogačar rijdt volgend jaar vier monumenten; alleen Parijs-Roubaix niet – foto: Cor Vos

Het gaat voor de Nederlander wel een lastige taak zijn om iets van het voorjaar te maken. Speerpunt Alexander Kristoff vertrok afgelopen winter, waardoor de voornaamste scorende spitsen nu Matteo Trentin, Marc Hirschi én nieuwkomer Ackermann zijn. Met Mikkel Bjerg, nieuwkomer Alexys Brunel en klassiekerrevelatie Alessandro Covi beschikt UAE Emirates wel over een aantal talenten die dit werk in potentie aankunnen.

Derde werkgever in drie jaar
Vierhouten zelf werd in 1996 prof bij Rabobank en vormde tijdens de eerste tien jaar van zijn carrière een succesvol duo met Robbie McEwen. De Nederlander was jarenlang – eerst bij Rabobank, later bij de Belgische Lotto-ploeg – sprintaantrekker van de snelle Australiër. Ook was hij een belangrijke schakel in de winst van Rolf Sørensen in de Ronde van Vlaanderen 1997 en de dubbel van Peter Van Petegem in De Ronde en Parijs-Roubaix 2003. Na twee jaar Skil-Shimano en P3 Transfer-Batavus, sloot Vierhouten zijn actieve carrière na het jaar 2009 af bij het dan nieuwe Vacansoleil.

Het jaar erop ging de in Hilversum woonachtige ex-renner meteen aan de slag als KNWU-bondscoach voor de junioren en beloften. Dat deed hij tot 2013, het jaar waarin Vierhouten ploegleider werd bij Vacansoleil-DCM. Na een paar jaar zonder direct werk in het profpeloton, keerde hij in 2020 terug als ploegleider bij het Deense ProTeam Riwal-Securitas. Nadat die ploeg ophield te bestaan, vond hij emplooi bij Qhubeka Assos.

McEwen op de rug van diens trouwe loods Vierhouten (2002) – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

12 Reacties

Ronellenfitsch 12 januari 2022 om 13:02

Mooie titel. Eigenlijk is het dus: Vierhouten mag een dag de tweede auto rijden in een koers waar Pogacar aan deelneemt

0
Ronellenfitsch 12 januari 2022 om 13:03

En de rest van het jaar met Ackermann op stap. Ook niets mis mee.

0
Wheely 12 januari 2022 om 13:06

Mooi dan kunnen we de successen van Pogi claimen, maakt inmiddels bijna niet meer uit wie er wint er is altijd wel een Nederlander bij betrokken. ;)

0
Romāns Vainšteins 12 januari 2022 om 13:11

Ik heb altijd al in Aart geloofd, hij gaat dat geel pakken!

0
Jean Dumas 12 januari 2022 om 13:17

Aart kan dat wel, al zal het Vlaamse werk wel een ondergeschikt punt van UAE blijven.

0
Landeirovic 12 januari 2022 om 13:21

Dat is een feit ja! Anderzijds hebben ze echt wel best wat renners met potentieel. Bjerg, Rui Oliveira, Hirschi, Brunel, Trentin, Covi, Suter, Ackermann

0
Turtlehead 12 januari 2022 om 14:31

Aardig ploegske idd! Mits er topvorm is, dat is afwachten. Zeker met Hirschi ff out.

On: ik ben benieuwd of ze/hij Ackermann weer ‘aan de praat’ krijgen!
Die moet gewoon een keer wat geluk hebben, en winnen in TA of zo, en kan dan zomaar vertrokken zijn voor een goed seizoen.

0
Posterix 12 januari 2022 om 13:43

Oke, de ploegen, waar Aart werkt, verdwijnen als nachtkaarsjes in een ochtendbries. Volgend jaar dus de inventaris van UAE in de uitverkoop?
Volgende bericht: "Jumbo-Visma verenigt PogRog onder Nederlandse vlag"

Edit betreft een enorm lelijke spelfout.

0
KoekieDeBoer 12 januari 2022 om 15:03

het ligt inderdaad in de aard van Aart dat de ploeg waar hij werkt verdwijnt, maar UAE heeft zoveel geld ter beschikking, dat dat waarschijnlijk niet voor UAE geldt..

0
Wheely 12 januari 2022 om 15:19

De grote droom van Aart is uiteraard om Van Aert onder zijn hoede te nemen.

0
sooike 13 januari 2022 om 10:06

Ik laat alle cynisme eens achterwege en feliciteert Aart met deze promotie. Hij is een vakman en dat wordt weer eens beloond !

0
5211 13 januari 2022 om 11:43

Goede kerel en heeft voldoende kennis en kwaliteiten om deze rol te vervullen. Deed bij de KNWU al erg goed werk ondanks de onmogelijke ( geen middelen) situatie die er was. Had zeer goede plannen tbv talent begeleiding en opleiding bij de KNWU maar vond geen gehoor.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone