Mathieu van der Poel test nieuwe fiets

Mathieu van der Poel test nieuwe fiets
maandag 19 december 2022 om 08:00

Het lijkt erop dat Canyon bezig is met een nieuwe Aeroad. WielerFlits heeft beelden in handen waarop te zien is dat Mathieu van der Poel een nieuw prototype frame van Canyon aan het testen is, die bijzonder veel weg heeft van de huidige Aeroad.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Ruim twee jaar geleden lanceerde Canyon de jongste uitgave van de Aeroad, maar een nieuwe versie lijkt aanstaande. Op twee verschillende beelden is Mathieu van der Poel te zien op een mat zwarte racefiets van Canyon. De eerste foto stond kort in de Instagram story van Gianni Vermeersch en bij een Strava-activiteit van MvdP, maar is ondertussen verwijderd. Het andere beeld is afkomstig uit een video.

De foto die een ruim etmaal op Instagram en Strava zichtbaar was

Canyon heeft aan WielerFlits bevestigd dat het frame een prototype is en “iets waar we aan werken”, maar laat verder niks los over het frame. Gezien de grote overeenkomsten lijkt het te gaan om een nieuwe versie van de aerobike van Canyon: de Aeroad.

Grote afwijkingen met de huidige Aeroad vertoont het frame niet, maar er lijken enkele verschillen zichtbaar. Meest in het oog springend is de samenkomst van de bovenbuis en de zitbuis. Waar de twee buizen in het huidige model haaks op elkaar aansluiten, is deze bevestiging bij het prototype driehoekvormig met een extra stuk carbon aan de binnenzijde van het frame.

Daarnaast lijkt de balhoofdbuis – vanaf het zijaanzicht gezien – wat dunner te zijn geworden. Alhoewel lastig te zien op de beelden lijken er daarnaast enkele minimale aanpassingen te zijn gedaan aan de staande achtervork. Ook oogt de bevestiging hiervan aan de zitbuis iets te zijn verlaagd.

Problemen met Aeroad
Dat er een nieuwe Aeroad komt, is geen verrassing. Het huidige model kent geen vlekkeloos bestaan. Zo werd de lancering in eerste instantie al door Canyon uitgesteld en was er enkele maanden na de lancering, in het voorjaar van 2021, het opmerkelijke incident tijdens Le Samyn, waarbij Mathieu van der Poel zijn stuur brak.

Destijds raadde de Duitse fietsfabrikant alle gebruikers van de nieuwste Aeroad aan de fiets te laten staan tot de fietsproducent met een oplossing kwam. Alhoewel het probleem in de cockpit zat en niet het frame van de fiets zelf, had het toch zijn weerslag op de Aeroad. Zeker gezien de cockpit tegelijk met de Aeroad werd gelanceerd.

Tijdens Le Samyn 2021 brak het stuur van Mathieu van der Poel – foto: Cor Vos

Terwijl veel gebruikers en profcoureurs lovend zijn over de fiets, is er mede door de eerdergenoemde problematiek binnen Canyon niet maximale tevredenheid over het Aeroad-project; intern is er het geloof dat er op het gebied van prestatie nog meer winst te behalen valt voor de Aeroad. Geheel verrassend is het dus niet dat er al werk wordt gemaakt van een nieuw model. Wanneer we de nieuwe Aeroad in actie gaan zien, is voorlopig nog onduidelijk.

Wedstrijdprogramma Mathieu VAN DER POEL

Dit artikel delen:

23 Reacties

Romāns Vainšteins 19 december 2022 om 09:13

Nou, dan zal ik er ook maar een aanschaffen.

Barry Batsbak 19 december 2022 om 10:21

Ga je dan all-in met een Alpecin-Deceuninck-pakje erbij?

Wheely 19 december 2022 om 10:48

Vast, en een 4GOLD bidon!

Westfalen 19 december 2022 om 20:31

Nog wel even geduld dan. Ze zijn al maanden slecht leverbaar.

Jan 19 december 2022 om 11:10

De commercie molen draait op volle toeren bij Canyon
Slim gedaan om zo de aandacht te geven
Veel wielersites pakken het op die manier op als “nieuws ”
Allemaal geregisseerd

Grote Plateau 19 december 2022 om 14:38

wielerflits onderhoudt goeie relaties met TJV en Alpecin.

DSM daarentegen, minder, volgens Panache.

ow wacht, er staan een bidonnetje van Materiaalzone op de thumbnail.
Dat moet de disclaimer zijn

neem ik aan.

Grote Plateau 19 december 2022 om 12:59

"Nieuw"? Hij ziet er precies hetzelfde uit als de vorige.
Zijn ze dat stealth bomber design nu nog niet beu?

Canyon is een hype die aan het overwaaien is.

KnightBiker 19 december 2022 om 14:00

je kijkt kennelijk alleen naar de kleur? Prototypes zijn vaak zwart en merkloos, maar dat zegt niets over hoe de paint-job er uiteindelijk uitziet.

Grote Plateau 19 december 2022 om 14:36

nee ik heb het over de hoekige vormen die al jaren dezelfde zijn

natuurlijk weet ik dat … met die auto's plakken ze er nog meer wit grijze stickers bovenop

ken dcq 19 december 2022 om 21:38

Oei, als een bedrijf als canyon een hype is. Wat zijn bedrijven met minder dan €400.000.000 opzet per jaar dan, lachertjes of zo?

Grote Plateau 20 december 2022 om 13:57

Dus? Ze verkopen 100.000 fietsen per jaar in een gefragmenteerde markt.

Neem nu de GSM-, laptop- of modemarkt. Zat grote merken met een gigantische omzet die uit de gratie van de consument gevallen zijn.

Nokia, Motorola, Blackberry, Compaq, Asus, Abercrombie&Fitch/Hollister, Victoria Secret, Benetton om er maar enkele te noemen.

ken dcq 20 december 2022 om 20:31

Wat je wil bewijzen met het aanhalen van niet gerelateerde zaken is me een raadsel Grote Plateau. Wat wel een feit is, is dat Canyon in 2021 een meer dan goede omzet draaide dus dat is iets heel anders dan een 'hype' die voorbij is. Het lijkt me overigens vreemd dat één van de grotere Europese investeringsfondsen in 2020 in een 'hype' zouden investeren.

Grote Plateau 20 december 2022 om 22:05

jij haalt omzet aan om je argument kracht bij te zetten

ik geef aan dat een bekende merknaam en honderden miljoenen omzet geen garantie geven over de lange termijn.

Dan haal je terug de omzet aan, net van de uitzonderlijke periode 2020-2021 waar veel meer fietsen dan gewoonlijk zijn verkocht. Ik hoef hopelijk niet uit te leggen wat uitzonderlijk is.

Dan argumenteer je met een grote Europese investeringsfirma, maar daar zou ik je kunnen vertalen over Sequoia (en andere) in FTX. Opnieuw je gebruikt het als argument maar het geeft verre van garanties. Dus sterk vind ik het niet.

Ze zien er al 5 jaar hetzelfde uit, die snufjes vind je ook bij andere merken en het uitschakelen van de lokale fietsenmaker vind ik ook maar een kwalijke en gênante truc.

Daardoor is er wel wat geld vrijgekomen voor ambassadeurs … en de meelopers kunnen niet weerstaan.

Mooie Sjors 20 december 2022 om 22:27

Is het een hype die aan het overwaaien is? Zou kunnen hoor, maar welke merken zijn momenteel dan hot? Bij Canyon kan je best nog wel voor een leuk prijsje een goede en mooie racefiets kopen, bij Specialized of andere BMC’s kijken ze niet meer op een paar duizend euro meer. Voor een beetje Tarmac zit je aan 7k.

ken dcq 21 december 2022 om 09:02

Bedrijven gaan inderdaad soms overkop of worden noodgedwongen overgenomen, Phillips is ook nog minder dan een schim van de mondiale mastodont die het ooit was, om een Nederlands bedrijf te nemen. De lijst van mastodonten die zijn gevallen is eindeloos, maar het enige dat telt zijn de cijfers van Canyon zelf, ze groeien al jaren, hun omzet is meer dan ok, dat telt. Dan kan je nog tientallen keren over andere bedrijven beginnen Grote Plateau, daar bewijs je juist niets mee over Canyon. Ik kan evengoed Basf aanhalen als tegenvoorbeeld, die groeien al tientallen jaren en maken nog altijd veel winst. Dan kan jij beginnen over Kodak, ik counter met BMW die ooit voor de afgrond stonden en nu massaal veel winst maken…

En wat boeit Sequoia, je moet naar de portefeuille van GBL kijken en dan zie je dat die niet doen aan gokken maar investeren in ‘constante’ bedrijven. Tijdens de bankencrisis zijn er massaal veel banken over kop gegaan maar evengoed waren er nog meer die geen problemen hadden omdat ze zich niet bezig hielden met ‘gokpraktijken’.

Je moet het merk Canyon niet, mij eender maar ze groeien nog altijd als merk en dat is gewoon een feit. En hoogstwaarschijnlijk ga je ooit gelijk krijgen en bestaat het merk niet meer over een paar tiental jaren, maar dat is een wetmatigheid voor de meeste bedrijven dat ze ooit verdwijnen.

Waarom is het overigens een probleem dat ze fietsenwinkels omzeilen? Het is niet dat de meeste fietswinkels een echte meerwaarde geven als je een koersfiets wil kopen. Ik ken wel winkels die wel over topmensen beschikken, dat zijn dan winkels met ex-sporters of die al tientallen jaren bestaan. Maar die zijn in de minderheid tov de groeiende ketens die vooral te dure fietsen willen verkopen.

De Zeboe van de Zoncolan 21 december 2022 om 09:09

“jij haalt omzet aan om je argument kracht bij te zetten”

Hij geeft tenminste nog argumenten.
Jij stelt ronduit dat de hype aan het overwaaien is vanwege een vaag smaakgevoelig verhaal over hoekige vormen.

kleomantre 23 december 2022 om 14:07

Dat de omzet groeit is verder overigens niet al te veelzeggend gegeven. Veel belangrijker is of de net revenue groeit, wat wellicht best een uitdaging is met hogere grondstofprijzen. En of er onder aan de streep uiteindelijk een degelijke winst uitkomt na aftrek van allesoortige andere bedrijfskosten (zeker marketing) is ook relevant.

Posterix 19 december 2022 om 14:01

Ik snap de combi nieuwe Aeroad-artikel en het crossprogramma van Van der Poel niet zo goed. Gaat hij de stevigheid van de aeroad testen tijdens de cross?

KnightBiker 19 december 2022 om 14:05

Ik kan de geruchtenmolen over nieuw materiaal wel waarderen, hopelijk ook met de nodige kritische kijk want de push van Shimano en Co naar duurder en gecomputeriseerd ge-hydrauliseerd materiaal maakt de sport niet bepaalt toegankelijker.

Blackcanyon 20 december 2022 om 06:09

Het model uit 2011 was super. Wel 18 UCI overwinningen in dat jaar op die fiets voor Philipe Gilbert. En dat lag aan de fiets. Zoveel is duidelijk. Let maar op: hij rijdt er nu niet meer op een Canyon en t is afgelopen met de overwinningen.

KnightBiker 20 december 2022 om 12:16

hm volgens mij heeft hij Parijs Roubaix en Ronde van vlaanderen gewonnen op een Specialized en is hij WK geworden op ene BMC… en waarom hij nu niets meer zal winnen, tja hij krijgt vanaf heden uberhaupt geen up-to-date fietsen meer van welke sponsor dan ook…

Romāns Vainšteins 21 december 2022 om 09:19

Hahaha, ‘dat lag aan de fiets’, hahahaha!!

Mystieke_Monnik 21 december 2022 om 13:29

Only steel is real! Gewoon een general statement, meer een verlangen naar universele fietsen waar je zelf aan kunt sleutelen. Vroeger was alles beter. Universele zadelpennen, remblokjes, snelnaven, etc. Ik ga dan ook zeker niet mee met die voortdurende specialisering als amateur. Geldklopperij.

Tom Pidcock viel nog eens 5(!) kg af om de alpe d’huez te kunnen winnen. Een atleet, en nog eens vijf kg eraf. Denk daar maar eens aan als je overweegt zo een peperdure fiets aan te schaffen en voor jezelf goed te praten dat het 500g scheelt of iets aerodynamischer is. Komt nog bij dat die totaal overbodige schijfremmen ervoor zorgen dat je dat al die voordelen weer kwijt bent. *in zichzelf murmelmodus uit*

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Materiaalzone