Zoetemelk: “Ik geloof dat Dumoulin ook de Tour kan winnen”

Zoetemelk: “Ik geloof dat Dumoulin ook de Tour kan winnen”

foto: Sirotti

woensdag 31 mei 2017 om 09:13

Joop Zoetemelk heeft na 37 jaar een Nederlandse opvolger gekregen als grote ronde-winnaar. De 70-jarige geboren Hagenees zag een ‘formidabel goede’ Tom Dumoulin in de Giro d’Italia. De NOS ging bij de laatste Nederlandse winnaar van de Tour de France op bezoek. “Dat Tom altijd zo rustig blijft, maakt hem sterk”, vertelt Zoetemelk.

Tour-kansen
Zelf wist Zoetemelk twee grote rondes te winnen: in 1979 de Vuelta a España – toen nog verreden in mei – en een jaar later de Tour. “Jan Janssen deed precies hetzelfde. Dumoulin heeft nu de Giro gewonnen en de Tour zit er misschien aan te komen. Hij heeft in ieder geval laten zien wat zijn mogelijkheden zijn. Misschien kan het volgend jaar gebeuren. Dat ligt eraan hoe het parcours eruit ziet. Maar het kan ook over twee of drie jaar. Hij is nog maar 26 jaar. En waarom niet? Ik geloof er wel in.”

Dit artikel delen:

75 Reacties

walkowiak 31 mei 2017 om 09:18

en misschien wel meer dan een als ik de “kenners” moet geloven

poppeltje94 31 mei 2017 om 09:22

Dat kan zeker. De Tour is tenslotte minder zwaar dan de Giro. Maar voorlopig zijn renners als Froome en Porte nog wat beter. Misschien volgend jaar eerst podium proberen.

UrbanSteel 31 mei 2017 om 09:30

Ik durf Porte nu al onder Dumoulin te plaatsen hoor, is ook al 32 jaar oud, met een 5e plaats als beste plaats in een van de grote rondes, een perfecte helper van Froome zijn wil nog niet zeggen dat je een geweldig kopman bent.

theking 31 mei 2017 om 09:35

Zeker geef dumoulin er een extra knecht (van garderen) er bij dan komt dat helemaal in orde. Hij heeft ook profijt van de de manier van koersen van sky. Dus zolang froome mee doet hoeft er aan het team niet eens zoveel veranderd te worden.

flashke 31 mei 2017 om 09:39

Iets van open deuren intrappen.

@urbansteel
Qua palmares staat hij natuurlijk al boven Porte, maar diens klim van in Romandië doet me vermoeden dat Porte er in de Giro niet ver van af zou geweest zijn. Dat was zondermeer één van de meeste indrukwekkende beklimmingen in het wielrennen de afgelopen jaren die ik gezien heb. Zeker als je achteraf die cijfers leest…

Jean Dumas 31 mei 2017 om 09:40

Ze moeten inderdaad de ploeg verbreden, al was het maar vanwege het drukke programma en blessures. Zeker ook voor de ploegentijdrit. Er zit er een van 35 km in de Tour volgend jaar, dus een paar renners uit de BMC of Quickstep-ruif zou fijn zijn.

Erica-de-moeder-van-Niki 31 mei 2017 om 09:44

Hè ja, laten we allemaal gaan roepen dat hij de tour kan winnen, kunnen we tenminste binnenkort misschien weer allemaal ouderwets teleurgesteld raken en/of klagen! Ik zeg genieten van dit succes, en hopen dat Tom zijn rondjes blijft uitzoeken op het uitgetekende parcours… in plaats van zich te laten gekmaken door de media, de sponsors, de supporters en de ‘kenners’. Gaat hij vast ook doen, hij lijkt me slim en zelfverzekerd genoeg!

Plaggie 31 mei 2017 om 09:47

Joop is geen Hagenees. Hij komt uit Rijpwetering en fietste bij Swift in Leiden. Ze organiseren daar nog elk voorjaar de Joop Zoetemelk Classic.

HoofdIsVrij 31 mei 2017 om 09:53

@Eric-de-moeder-etc.
Helemaal mee eens. In plaats van te genieten van dat een renner in 37 jaar weer een ronde heeft gewonnen gaat iedereen meteen roepen dat het volgende doel de Tour is en wordt. Iedereen afzeiken die de verwachtingen niet waarmaakt, is er eindelijk iemand die de verwachtingen overtreft is het ook weer niet goed genoeg. Rupsjes nooit genoeg hier die die 37 kale jaren heel snel zijn vergeten.

Ik volg het wielrennen al wat jaartjes en de laatste paar jaar zijn echt van obscene weelde voor het Nederlandse wielrennen met P-R, LBL en de prestaties van Tom, Kruijswijk en Mollema. Geniet daar nou eens van ipv alleen maar meer, meer, meer en meer te willen.

Secondant 31 mei 2017 om 09:55

Hij behoort zeker tot de favorieten wanneer hij start. Maar Froome kan nog enkele jaren mee. Daarnaast heb je nog rijders als Aru, Quintana, Pinot, Chavez et cetera die allemaal van hetzelfde jaar (1990) zijn. De broertjes Yates zijn zelfs 2 jaar jonger. En dat hij nu 1x Quintana en Pinot verslaat wil niet zeggen dat hij dat standaard gaat doen.

Romāns Vainšteins 31 mei 2017 om 09:59

Dit is het nu logisch ingezette mantra dat voort zal blijven keuvelen totdat hij idd de tour wint.

rahimns 31 mei 2017 om 10:03

@Plaggie hij is wel degelijk geboren in Den Haag, pas daarna is het gezin Zoetemelk verhuisd naar Rijpwetering.

Lalsacien 31 mei 2017 om 10:13

@poppeltje94. Ik ben het niet met je eens. Door de media aandacht en de hectiek brengt de Tour veel meer druk en stress met zich mee. En het parcours is niet bepalend voor de zwaarte, het zijn altijd nog de renners zelf die dat bepalen.

xistnc 31 mei 2017 om 10:13

Als de Tour-organisatie net als RCS met een etappeschema komt, dat kansen biedt, dan kan het zeker. Zo heeft Wiggins ook de Tour gewonnen immers. Maar ook dan moet alles op zijn plek vallen, letterlijk en/of figuurlijk. Laten we die omstandigheden niet vergeten.

Pietertje2 31 mei 2017 om 10:15

Froome is nu sowieso nog te goed.
Als Porte hetzelfde niveau haalt als hij al dit hele seizoen haalt, komt die misschien in de buurt van Froome de komende Tour, de rest is normaal gesproken kansloos.

Romāns Vainšteins 31 mei 2017 om 10:19

Op het parcours van aankomende tour had Dumoulin reeds voor het podium mee kunnen doen mocht hij daar in blakende vorm gestart zijn die hij afgelopen giro had. Ik denk ook wel met Froome en Porte sterker in de beklimmingen.

Bertvd 31 mei 2017 om 10:23

@ flashke: die klim in Romandië van Porte was enorm indrukwekkend. Maar dat vergelijken met de ellenlange beklimmingen van de Giro, dat gaat wel een beetje mank.

Mess 31 mei 2017 om 10:30

Zoveel mensen die zeggen dat het parcours perfect zou moeten zijn voor Dumoulin om te kunnen winnen. Nu ben ik het ermee eens dat het met 20km tijdrit lastig zou worden, maar zo ideaal was het parcours van de Giro niet, met die loeizware derde week. En toch was Dumoulin ook zeker op afspraak in de bergen. Op Oropa en Blockhaus behoorde die zeker tot de beste. Hij wordt voor mijn gevoel teveel als een Wiggins gezien, alsof die echt niet kan klimmen. Maar volgens mij valt dat wel mee.

Ook ben ik nog niet overtuigd van Porte. Die heeft in drie weken toch altijd wel een hele slechte dag. Daar doet zijn rijden in Romandië niet aan af.

xistnc 31 mei 2017 om 10:44

@Mess
Naast twee TT’s met 70 kms waren er vier bergritten met een relatief eenvoudige aanloop voorafgaand aan de zware slotklim. Een profiel waarvan al bekend was dat Tom het met zijn kwaliteiten aankon. Dus ja, wel degelijk een ideaal etappeschema. Dat kan in de Tour ook, daar heb je de medewerking van de organisatie voor nodig. En dan nog moeten andere puzzelstukjes ook kloppen: concurrenten die letterlijk wegvallen en/of hun niveau niet halen, koerssituaties die recht gezet kunnen worden door logische samenwerking, etc.

Los daarvan moeten we niet vergeten dat Tom zijn belangrijkste inspanningen voorafgaand aan de Giro heeft geleverd. Zo’n lichamelijke transformatie is mentaal en fysiek erg zwaar. Ook al is de beloning groot, het staat niet bij voorbaat vast dat dit garanties voor de toekomst biedt. Ik verbaas me daarom ook over de geluiden, dat hij nu meteen al weer vol voor de Vuelta moet gaan.

UrbanSteel 31 mei 2017 om 10:45
Quote:
Misschien kan het volgend jaar gebeuren. Dat ligt eraan hoe het parcours eruit ziet. Maar het kan ook over twee of drie jaar. Hij is nog maar 26 jaar. En waarom niet? Ik geloof er wel in.”

Persoonlijk snap ik niet wat er fout is aan bovenstaande opmerking , natuurlijk geniet ik van deze overwinning van Tom , ikzelf zit nog steeds op een fameus grote roze wolk , maar het is toch niet vreemd om na de prestaties van de Vuelta 2015 en de Giro 2017 te veronderstellen dat een overwinning in de Tour zeer zeker tot de mogelijkheden behoort. Dat mag je toch denken en gelijk genieten van deze Giro.

IlPirata 31 mei 2017 om 10:49

tuurlijk kan hij dat, het parcours in Frankrijk is over het algemeen makkelijker ,qua klimwerk. En heeft doorgaans langere tijdritkilometers. Dus joop heeft gelijk.

xistnc 31 mei 2017 om 11:16

ITT-kms in de afgelopen 5 jaar in de drie grote ronden:
Giro => 331 km
Tour => 223 km
Vuelta => 201 km

Geit in mijn Kelderman 31 mei 2017 om 11:24

@IlPirata

De Tour meer tijdritkilometers? Ben jij afgehaakt de Tour te volgen na Armstrong en Wiggins? De afgelopen jaren zit er absurd weinig tijdrit in de Tour. Sowieso vind ik de balans tussen bergen en tijdritkilometers compleet doorgeslagen. In Spanje komen ze jaarlijks met acht tot 10 aankomsten bergop en vervolgens 38 tijdritkilometers, dan ben je niet de meest complete renner aan het zoeken, maar de beste klimmer. Dat is zonde want een grote ronde moet beiden disciplines vertegenwoordigen.

UrbanSteel 31 mei 2017 om 11:27

Ik had eigenlijk de reacties is willen zien als Joop had gezegd dat Tom niet echt als een kandidaat Tourwinnaar moet worden gezien.

Mathieu Moller 31 mei 2017 om 11:27

@Geit
Dat is toch juist ook wel weer leuk, dat de Vuelta vaak meer muren en klimmen heeft en dus meer past bij een Rodriguez of Valverde, terwijl een Giro vaak meer opeenvolgende beklimmingen heeft in het hooggebergte en dus beter past bij een Kruijswijk of Nibali en de Tour juist vaak meer vlakke etappes en overgangsetappes met een enkele bergetappe en daarom meer past bij een sterke ploeg als Sky. Zo heb je voor ieder wat wils.

Headlines

Materiaalzone

Populair