Zijn Dombrowski en Roche de versterkingen bij Sunweb?

Zijn Dombrowski en Roche de versterkingen bij Sunweb?
dinsdag 28 augustus 2018 om 12:29

Sunweb is dicht bij een akkoord met Joe Dombrowski en Nicolas Roche, weet WielerFlits. Met het duo krijgt Tom Dumoulin bergop de gewenste ondersteuning  in zijn jacht op de eindzege in de Tour de France. Naast het aanbod voor de 27-jarige Amerikaan en de 34-jarige Ier, heeft Sunweb ook een contractvoorstel gedaan aan toptalent Marc Hirschi uit de eigen opleidingsploeg.

Met de komst van Dombrowski en Roche, geeft Sunweb-teammanager Iwan Spekenbrink gehoor aan de oproep van wielerfans en media om iets te doen aan de leegloop van de Duitse formatie. Kopman Dumoulin zag de afgelopen weken vertrouwenspersoon Laurens ten Dam en jarenlange knecht Simon Geschke vertrekken. Daarnaast besloten ook Lennard Hofstede en Mike Teunissen hun heil elders te zoeken; beiden gaan naar LottoNL-Jumbo. Roy Curvers keert in 2019 ook niet terug in de kleuren van Sunweb. De ervaren Limburger zet een punt achter zijn loopbaan.

Hirschi twijfelt
De Duitse ploeg heeft met Lennard Kämna, Jai Hindley en Michael Storer al enkele grote talenten voor het rondewerk in huis. Daar komt komend seizoen waarschijnlijk ook Hirschi bij. Afgelopen week vierde de Zwitser zijn twintigste verjaardag. Hij is de huidige Europees U23-kampioen op de weg en grossierde dit jaar in korte uitslagen in verschillende soorten wedstrijden. In de Ronde van de Toekomst stelde hij echter teleur met een 24ste plek. Hirschi twijfelt of hij nu al de overstap naar de profs moet maken.

Hirschi is eenzelfde soort type als Dumoulin – foto: Jan Brychta/Vredeskoers 2018

Naar verluidt neigt het talent ernaar om zijn ja-woord te geven. Het zou voor Sunweb betekenen dat ze komend jaar vier profdebutanten op de loonlijst krijgen. Eerder werden al klassiekerrenner Cees Bol (23), veldrijder Joris Nieuwenhuis (22) en sprinttalent Max Kanter (20) gecontracteerd. Met Dombrowski en Roche erbij zit Sunweb op dit moment op een selectie van 21 renners, waar 22 het door de UCI bepaalde minimum is. Tom Stamsnijder is de enige nog overgebleven renner uit de huidige selectie met een aflopend contract.

Het lijstje van Dumoulin
Dit jaar werkte het team reeds met een krap rennersbestand van 23 coureurs. Mocht Hirschi besluiten de stap naar de profs te maken, dan heeft Sunweb op papier in ieder geval genoeg renners onder contract. Het lijkt dus aannemelijk dat Sunweb nog een aantal nieuwe namen presenteert. Dumoulin leverde na de Giro d’Italia een lijstje in met versterkingen bij de ploegleiding. Wie daarop staan, is onduidelijk. Na het vertrek van Ten Dam en Geschke, gaf de kopman toe dat er onrust binnen zijn team was. “Ik had ze er graag bijgehouden”, aldus Dumoulin. Het management maakt zich in ieder geval geen zorgen en heeft met de komst van Dombrowski en Roche geanticipeerd op hun vertrek.

Nicolas Roche – foto: Sirotti


Eerder deze maand presenteerde WielerFlits zeven potentiële klimknechten voor Dumoulin.

Dit artikel delen:

118 Reacties

De Man zonder angst 28 augustus 2018 om 13:53

Met alle respect maar dit zijn nu net renners die zich de laatste jaren sporadisch hebben laten zien in het hooggebergte. Renners a la Nieve, Elissonde zijn meer welkom.

KnightBiker 28 augustus 2018 om 13:53

Met dat contract voor onbepaalde tijd lijkt Sunweb nog niet zo veel te doen: talent loopt weg en wat er voor in de plaats komt is nog steeds niet duidelijk.

Jumbo heeft net een contract voor 4(!!!) jaar gegeven, mogelijk gemaakt doordat Jumbo zich voor zeer lange tijd commiteert. Als Sunweb dergelijke renners wil vasthouden moeten zij dit ook doen, vooral omdat ze niet op prijs kunnen concureren met de grootste teams. Het is vreemd dat een team als Sunweb zo lang wacht om haar zaken op orde te krijgen, zelfs als je zo laat nog je renners krijgt die je wilt dan weten ze altijd nog dat ze laatste keuz waren: niet erg goed voor team building.

BenderBeach 28 augustus 2018 om 14:04

In ieder geval iets… Tom (of Wilco) zit zo wel minder snel alleen. Sunweb wordt wel steeds meer een vreemdelingenlegioen zo. Had verwacht dat er bij het aantrekken van nieuwe renners een focus op Duitse en/of Nederlandse coureurs zou liggen.

Als Sunweb een soort Katusha wordt, dan levert het veel sympathie in en bovendien is een dergelijk strategie vaak niet bevorderlijk voor de prestaties/sfeer. Tom is nou juist iemand die het beste gedijt in een ploeg waar de sfeer goed is en het een soort vriendengroepje is die samen 3 weken op pad gaan.

Ik hoop dat dat element niet vergeten wordt in de paniek die er heerst om de ploeg te versterken…

Imbatido 28 augustus 2018 om 14:05

Mooi stuk Youri (als dit waar blijkt)!

Op zich prima aanwinsten voor Sunweb. Renners die bij de laatste 10 mee kunnen bergop ga je niet vinden op de markt, die hebben ze met Kelderman en Oomen in principe al. Maar één op één met Ten Dam en Geschke zijn dit gelijkwaardige vervangers. Niet vergeten dat Dombrowski ooit een supertalent was, hopelijk kan Sunweb met de juiste begeleiding dat er alsnog uit laten komen.

Kosmonaut 28 augustus 2018 om 14:11

Dombrowski is erg wisselvallig en met Roche halen ze een nieuwe Ten Dam binnen. Matige aankopen imo.

MME 28 augustus 2018 om 14:12

Namen die nog over zijn voor aankomend seizoen
– Larry Warbasse
– Stefan Denifl
– Mark Christian
– Emanuel Buchmann
– Patrick Konrad
– Maximilian Schachmann
– Dion Smith

Persoonlijk zou ik heel graag Schachmann willen zien bij Sunweb!

Krul 28 augustus 2018 om 18:04

Buchman, Schachmann en Konrad zag ik ook zitten. Alhoewel Schachmann zei dat hij goed zat bij Quick Step (heeft ook ’n aanbod van Bora).

Sonsbach Allstars 28 augustus 2018 om 14:12

Aantrekken van Roche snap ik wel; heeft veel ervaring en kan goed als mentor dienen, kan redelijk bergop en in de TTT is hij ook erg nuttig. Het aantrekken van Dombrowski daarentegen…die is de afgelopen jaren steeds harder achteruit gaan fietsen….Besteedt je centen dan aan een jonger iemand waar nog progressie te verwachten is.
Hoop nog steeds op renners als Konrad, Buchmann,..
Maar nogmaals, als je speciale renners wil aantrekken zal je er ook een speciale prijs voor moeten betalen. De vraag is even of Sunweb dit wil of kan. Om de Tour te winnen zal Sunweb echter wel moeten.

Niklas 28 augustus 2018 om 14:20

Kijk naar de resultaten of het ondersteunende werk van deze mannen. Dan ben ik niet onder de indruk. Het zijn zeker geen versterkingen ten opzichte van de situatie zoals die was bij Sunweb. Nu zijn ze zeer welkom, omdat er weinig ondersteuning meer over is. Met name Roche is ‘op leeftijd’ en rijdt de laatste jaren geen deuk meer in een pakje boter. Als je het optreden van Dombrowski in Utah afzet tegen andere renners is dat ook nogal bleekjes.

peervaneynthoven 28 augustus 2018 om 14:22

@samlabeej 13.37 “We zoeken een echte klimmer die gaten kan dichtrijden op laatste col in de de 3de week”. Op de laatste Col in de 3e week? Die hebben ze toch al, Tom Dumoulin.

Jean Dumas 28 augustus 2018 om 14:23

Het aparte is dat TLJ precies het soort renners aankoopt dat je voor Sunweb zou wensen (Martin, De Plus). Blij voor TLJ, maar waarom wil iedereen plots daarnaartoe? Overigens kan het best klikken met Dombrowski en Roche, maar het lijkt me niet uit weelde dat ze deze renners kiezen.

Jungle Man 28 augustus 2018 om 14:28

DePlus is een top aanwinst.
Martin is over zijn top heen

Mwielerfan 28 augustus 2018 om 21:58

Ttj heeft ook wel goede fietsen en tijdrit begeleiding lijkt. Zal martin getrokken hebben.
Is inderdaad niet meer zo goed als 4 jaar terug. Maar nog altijd een van de sterkste tempp rijders.

LucasR 29 augustus 2018 om 11:15

Als je kijkt naar TLJ’s ploeg voor de Vlaamse klassiekers volgend jaar, dan snap ik de keuze voor Martin wel. Past daar prima in:

– Van Aert (het wordt waarschijnlijker dat hij volgend jaar al bij TLJ rijdt)
– Teunissen
– Martin
– Grøndahl Jansen
– Roosen
– Boom (eventueel)

Dat lijkt me een sterk blok hoor!

Marcel1112 28 augustus 2018 om 14:26

Roche kan ik me nog iets bij voorstellen, maar wat ze in hemelsnaam met Dumbrowski moeten is me een raadsel.

peervaneynthoven 28 augustus 2018 om 14:28

@xistnc. Volgens Nederlands recht hoef je niet mee te werken aan je eigen veroordeling :-)

LucasR 28 augustus 2018 om 14:31

Ik zou dit best mooie versterkingen vinden. Roche zet ik toch wel boven LtD, prima wegkapitein lijkt me. En Dombrowski kan nog een beetje doorgroeien. Het zou toch wel de kers op de taart zijn als ze ook nog Mohoric en Schachmann of Buchmann kunnen contracteren. Zo’n Schachmann/Buchmann kan dan prima in een beschermde rol naast Dumoulin rijden in een grote ronde, beetje zoals TLJ dat deed met Roglic en Kruijswijk. En Mohoric voor eigen kansen laten rijden in eenweekse rondes en klassiekers. Zou een heerlijke ploeg zijn!

peervaneynthoven 28 augustus 2018 om 14:39

@assen. Nee, klopt maar denk je dat, gezien het budget van Sunweb, dergelijke renners haalbaar zijn? Dacht het niet. Ook de wielersport wordt voor een groot deel geregeerd door geld. Individuele vergelijkingen met een topploeg als SKY gaan dus mank en zijn niet reëel. Dus moet je het noodgedwongen wel zoeken in een andere categorie of tactiek tijdens de koers. TLJ heeft bewezen dat er daartoe wel degelijk mogelijkheden zijn. Zie de TdF met Gesink en Kwiatowski.

Olly 28 augustus 2018 om 14:43

Je moet ook niet proberen te controleren in de bergen. Wat je nodig hebt achter de Sky trein, is een schaduwkopman waar op gereageerd moet worden door de AK-man van oa Sky, movistar etc etc. Zodat TD mee kan glippen en eroverheen knalt als de macht er is. Het controleren kan je beter aan een andere ploeg overlaten.

Polleke 28 augustus 2018 om 14:45

Roche een versterking noemen is natuurlijk kolder… als dat de norm is dan ziet het er maar bruin uit voor Tom…,

roaster 28 augustus 2018 om 14:47

Reichenbach!

peervaneynthoven 28 augustus 2018 om 14:51

@jean dumas. “waarom wil iedereen daar plots naartoe”? Misschien vanwege
goede begeleiding, goede visie, goede sfeer, goede individuele programma’s ,renners worden beter gemaakt, goede resultaten, aanvallende koersinstelling en …..4jaar(+1) commitment van sponsor Jumbo, dus zekerheid. Je mag/kan zelf kiezen.

Petra Vegt 28 augustus 2018 om 17:21

Ahum … op 30 april j.l. heeft touroperator Sunweb de sponsoring van Team Sunweb verlengd voor onbepaalde tijd, met een minimum van 5 jaar.

Mwielerfan 28 augustus 2018 om 22:01

Wat is er zo goed aan hun visie?

Imbatido 28 augustus 2018 om 14:57

Dunbar is ook wel een aardige optie die nu vrij komt nu Aqua Blue stopt. Renner met veel potentie en gaat ook prima bergop.

ghostwriter 28 augustus 2018 om 15:01

Roche is een goede knecht voor Dumoulin gezien zijn vermogen als klimmer en zijn ervaring (als knecht van een klassementsrenner). Dombrowski vind ik weer zo’n net niet klimmer waar Dumoulin relatief weinig aan zal hebben.

Johan83 28 augustus 2018 om 15:09

Dombrowski en Roche zijn prima vervangers voor respectievelijk Geschke en Ten Dam. Echter, zou ik opteren om nog minimaal 1 versterking in orde van grootte Schachmann / Buchmann binnen te halen. Daarnaast is er ook nog versterking nodig voor de klassiekerkern en als ondersteuning voor Matthews, zeker gezien het vertrek van Teunissen.

Deel Koeper 28 augustus 2018 om 15:14

Een renner die dit jaar de eerste duidelijke signalen van zijn leeftijd begon te vertonen en een onberekenbaar eeuwig talent waarop je nooit echt 100% kan rekenen.

De naïviteit van het blijven hopen op Buchmann, Mohoric en Reichenbach is wel aandoenlijk. Als er nog bijkomen, dan zullen het wel renners van het kaliber Denifl of overschotjes van Aqua Blue zijn.

girardengo 28 augustus 2018 om 15:21

Er lijkt hier wel een zekere paniek te heersen over de Sunweb ploeg. Ik heb geen idee of dat terecht is, maar de relatief grote leegloop en het uitblijven van definitieve versterkingen roepen terecht vragen op. Ik hoop dat er voldoende kwaliteit, samenhang en sfeer in de ploeg blijft.

Marcel1112 28 augustus 2018 om 15:55

95% van de reageerders op WF zijn TLJ fan dus die zaaien graag paniek over Sunweb. Niets nieuws onder de zon. Voorlopig staat Sunweb boven TLJ in de UCI ranking en met de goede Vuelta van Kelderman en de prestaties van Dumoulin op het komende WK zal dat niet veranderen. Ook voor volgend jaar met een rijpere Oomen en Kragh, een Matthews die weer top is, en Kelderman die dan weet dat hij podium in een GT kan rijden zal Sunweb hoger dan Jumbo in de UCI ranking eindigen.

Deel Koeper 28 augustus 2018 om 19:48

@Marcel1112

Daar schiet je veel mee op, boven LTJ eindigen in een klassement waarnaar niemand kijkt. Dumoulin is de beste jaren van zijn carrière aan het vergooien aan een team dat niet in staat is hem waardig te omringen. Hij had al 2 of 3 grote rondes kunnen en moeten winnen. Niet eentje, waarin hij trouwens ook weinig tot niets aan zijn team had en uiteindelijk wel won, maar veel te moeizaam, omdat hij er ver bovenuit stak. Als iedereen dat toch zo verlekkerd is op Muhlberger, Buchmann, Konrad en andere Postlbergers, laat Dumoulin dan lekker naar Bora gaan, dan heeft hij die meteen allemaal in zijn team. Aangevuld met Schachmann, die ook wel daarheen trekt. En dan nog Formolo en Majka. Geen has-beens, geen halve sprinters à la Matthews of Kragh Andersen die je moet gaan opofferen.

bilthoven 28 augustus 2018 om 15:22

Buchmann en Mohoric gaan echt niet in dienst van Dumoulin rijden volgend jaar. En met Roche en Dombrowski win je geen enkele oorlog, dus zeker niet de Tour de France.

kielabokki 28 augustus 2018 om 15:36

Reichenbach verlengd bij Groupama zeggen ze op Sporza.

Headlines

Materiaalzone

Populair