Zeven potentiële klimknechten voor Tom Dumoulin

Zeven potentiële klimknechten voor Tom Dumoulin

foto: ASO

vrijdag 3 augustus 2018 om 07:00

Meer dan ooit tevoren heeft Nederland de komende jaren de kans om een opvolger van Joop Zoetemelk te begroeten. Tom Dumoulin bewees de afgelopen weken dat hij de uitverkorene is. Maar voordat ‘Tom-mie wint de Tour de France’ over de Champs-Élysees galmt, heeft Sunweb het nodige werk te verrichten. Onze landgenoot heeft meer ondersteuning in de bergen nodig. WielerFlits zet een aantal opties op een rij.

Dumoulin heeft zich de afgelopen seizoenen ontpopt tot een renner die grote rondes kan winnen. In de Vuelta a España van 2015 deed hij tot in het laatste weekend mee om de eindzege. Het bleek een openbaring. Na het olympische jaar in 2016, wilde de Limburger de Giro d’Italia van 2017 aangrijpen om te kijken of hij kon meedoen voor de eindzege in een grote ronde. Dumoulin slaagde met vlag en wimpel. Na drie weken Italië stond hij in een roze truitje te poseren met de Trofeo Senza Fine. Als eerste Nederlander ooit schreef hij de Giro op zijn naam, nota bene de honderdste editie – ’n speciale.

Huidige selectie Sunweb
Wat de Vuelta van 2015, de Giro van 2017, de Giro van dit seizoen en de jongste Tour hebben bewezen, is dat Dumoulin met name in de bergen een tekort aan sterke ploeggenoten heeft. Natuurlijk beschikte hij in de Giro van 2018 over een ijzersterke Sam Oomen, die zelf heel knap negende werd in het eindklassement. Natuurlijk kon hij altijd terugvallen op de taaie, maar o zo sterke Laurens ten Dam. Natuurlijk was Wilco Kelderman – die zelf in potentie ook kan meedoen voor eindzeges in grote rondes – normaal gesproken een superknecht geweest in de Giro van 2017 en de afgelopen Tour. Juist het ontbreken van Kelderman (wegens blessures) in de laatste twee gevallen, maakte pijnlijk duidelijk hoe weinig vuurkracht Sunweb heeft als het gaat om ondersteuning in de bergen.

(17 augustus: Laurens ten Dam is inmiddels vertrokken naar BMC/CCC)

Uiteraard heeft de Duitse formatie met Lennard Kämna, Jai Hindley en Michael Storer enkele grote talenten binnen de ploeg, die in de toekomst hun bijdrage kunnen leveren. Louis Vervaeke werd daarom aan boord gehaald, maar de 24-jarige Belg laat nog geen onuitwisbare indruk achter. Blijven over: Simon Geschke, Chad Haga en Martijn Tusveld. Sterke renners, geen superklimmers. In enkele rondes moest Dumoulin zelfs terugvallen op Michael Matthews en Søren Kragh Andersen. Twee coureurs met exceptionele kwaliteiten, maar Alpen- en Pyreneeëncols bedwingen staan niet bepaald bovenaan.

(17 augustus: Geschke is inmiddels vertrokken naar BMC/CCC)

Het mag dus duidelijk zijn waar het bij Sunweb aan schort: pure klimmers, die niet vies zijn om het vuile werk voor hun kopman op te knappen. Dumoulin zou naar verluidt na afloop van de jongste Giro een lijstje met versterkingen hebben ingeleverd bij teambaas Iwan Spekenbrink. Met het vastleggen van klassiekertalent Cees Bol, snelle jongeling Max Kanter en de crossende Joris Nieuwenhuis voor komend seizoen, lijkt Spekenbrink nog niet direct gehoor te hebben gegeven aan de wensen van Dumoulin. En dat is wel nodig, wil het team de komende jaren daadwerkelijk willen meedoen om de eindzege in de Tour. Daarom stelt WielerFlits een lijstje op met zeven potentiële klimknechten voor onze landgenoot.

  1. flag-er Merhawi Kudus (24) – Dimension Data

foto: Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

De afgelopen tien jaar komen Afrikaanse wielrenners zich steeds vaker mengen in de strijd met de mondiale wereldtop. Op bijzonder jonge leeftijd leek Merhawi Kudus een rijzende ster te zijn. De Eritreeër is al vijf jaar prof en dingt ook in 2019 – weliswaar voor het laatst – mee om jongerenklassement. Voor een renner van 24 jaar oud, heeft Kudus al een rugzak vol ervaring. De Afrikaan heeft echter het stempel van eeuwig talent. Zijn prestaties zijn grillig, maar op goede dagen behoort hij tot de beste klimmers van het peloton.

Kudus heeft vijf grote rondes op zijn naam staan, maar boekte tot op heden slechts één profoverwinning. Eind juni kroonde de jongeling zich tot kampioen van Eritrea. Hoewel de klimmer al een aantal mooie ereplaatsen noteerde in verschillende zware etappekoersen, kan Kudus het kopmanschap bij een WorldTour-ploeg nog niet dragen. Wanneer Sunweb hem goed op de rit krijgt, kan de Afrikaan een heel bruikbare klimmer voor Dumoulin zijn. Naar verluidt heeft Dimension Data besloten om Kudus’ contract niet te verlengen.

  1. flag-ie Nicolas Roche (34) – BMC
Nicolas Roche

foto: Sirotti

Jarenlang was BMC een van de grootste wielerploegen ter wereld. Desondanks stond de toekomst van het team van manager Jim Ochowicz onder grote druk dit jaar. Pas tijdens de recente Tour diende zich met CCC een nieuwe hoofdsponsor aan. Greg Van Avermaet wordt het gezicht van die ploeg, die zich focust op de klassiekers en waarschijnlijk geen kopman voor het rondewerk zal aantrekken. Voordat de deal rond was, hadden al veel renners besloten om eieren voor hun geld te kiezen. Door de hele situatie zat de markt lang op slot.

Een van de renners die door het hele debacle ’transfervrij’ werd, is Nicolas Roche. De Ierse routinier heeft zijn waarde als klimmer al lang en breed bewezen. De 34-jarige zoon van Stephen Roche reed tijdens zijn loopbaan negentien grote rondes. In acht van deze gevallen reed hij zichzelf bij de eerste zestien van het eindklassement. De laatste jaren vertolkte hij bij achtereenvolgens Tinkoff-Saxo (Alberto Contador), Sky (Chris Froome) en BMC (Richie Porte) de rol van meesterknecht. In dat rijtje zou de naam van Tom Dumoulin niet misstaan.

  1. flag-ee Tanel Kangert (31) – Astana

foto: Sirotti

Ook bij Astana is er een ervaren klimknecht in het bezit van een aflopend contract. Tanel Kangert genoot zijn opleiding bij AG2R La Mondiale, waar hij in 2008 ook zijn profdebuut maakte. Na twee seizoenen moest hij de Franse ploeg verlaten en dreigde hij in de vergetelheid te raken. Het was echter Astana dat hem in 2011 oppikte en van hem een niet te onderschatten renner maakte. De inmiddels 31-jarige Est schikte zich in een knechtenrol en dat bleek hem bijzonder goed te liggen. Vooral bergop bleek hij van waarde.

Zo speelde Kangert een cruciale rol voor Vincenzo Nibali. Hij hielp de Italiaan aan Giro-winst en een tweede plek in de Vuelta van 2013, om een jaar later als meesterknecht de Italiaan ook naar de eindzege in de Tour te rijden. In 2016 stond de Est weer aan de zijde van Nibali toen hij de Giro won. In de Ronde van Italië van 2017 kwam hij zwaar ten val en brak hij meerdere botten. Dit jaar kwam hij terug op niveau en eindigde hij als meesterknecht van Jakob Fuglsang als zestiende in de Tour. Kangert zou daarom een zeer bruikbare knecht zijn.

  1. flag-de Maximillian Schachmann (24) – Quick-Step Floors

foto: Sirotti

Waar Kudus, Roche en Kangert alle drie al meerdere grote rondes op hun naam hebben staan, is dat bij Maximillian Schachmann niet het geval. De tweedejaars prof – die wél ouder is dan Kudus – is vooral een sterke tijdrijder. De 24-jarige Duitser liet bij de beloften zien redelijk goed te kunnen klimmen. Ook bij de profs gaf hij daar tekenen van. De jongeling kleurde in het voorjaar nog de diepe finale in de Waalse Pijl. Daarna reed hij een goede Giro, waarin hij als 31ste eindigde en een rit wist te winnen.

Wat betreft zijn tijdrit- en klimkwaliteiten is Schachmann een beetje vergelijkbaar met Dumoulin. De coureur van Quick-Step Floors had voor 2019 diverse opties. Zo was ook LottoNL-Jumbo geïnteresseerd in zijn diensten, maar viel de Nederlandse formatie als laatste af. Of de keuze van Duitser uiteindelijk op Sunweb is gevallen, valt te bezien. Desondanks zou Schachmann een prima versterking voor kopman Dumoulin kunnen zijn, zij het in de laatste fase voor de finale van een bergrit begint. Als een soort tempomaker, bijvoorbeeld.

  1. flag-us Joe Dombrowski (27) – EF Education First-Drapac

foto: Sirotti

In de Verenigde Staten waren ze er al snel over uit. Op zeer jonge leeftijd kreeg Joe Dombrowski het stempel ‘opvolger van Lance Armstrong’. Heel gek was dat ook niet, want bij de beloften gold de Amerikaan als een van de allergrootste talenten van dat moment. Zo hield hij in de Baby Giro van 2012 jongens als Fabio Aru, Davide Formolo en Ilnur Zakarin achter zich. De jongeling maakte vervolgens zijn profdebuut bij Sky, waar hij in een keurslijf terechtkwam. Dombrowski moest er meer knechten dan hem lief was.

In 2015 stapte hij over naar Cannondale-Garmin. Na een sterk eerste jaar leek hij alsnog een goede ontwikkeling door te maken, maar die groei stagneerde vorig seizoen. In de zes grote rondes die Dombrowski de laatste drie jaren reed, kwam hij niet verder dan een 34ste plaats (Vuelta ’16) in het eindklassement. Nu de Amerikaan inmiddels 27 jaar oud is, heeft hij zijn kans gehad om voor eigen rekening te rijden. Zijn kwaliteiten als klimmer staan buiten kijf. Wellicht dat een rol als klimknecht bij Sunweb hem goed zou doen.

  1. flag-cz Roman Kreuziger (32) – Mitchelton-Scott

foto: Sirotti (archief)

Dumoulin heeft vooral veel jonge klimmers om zich heen, Ten Dam niet meegerekend. Iets meer ervaring in de ploeg op klimgebied kan daarom geen kwaad. Wat dat betreft is Roman Kreuziger misschien wel een van de beste keuzes die bij Spekenbrink op tafel liggen. De 32-jarige Tsjech is bezig aan zijn dertiende seizoen als prof en werkte in die periode zestien grote rondes af. Daarin werd hij meermaals zelf naar voren geschoven als kopman, met een vijfde plek in de Tour van 2013 en dezelfde plaats in de Giro van 2011 als beste resultaat.

De oud-winnaar van de Amstel Gold Race heeft zich na zijn periode bij Tinkoff-Saxo als klimmer verbonden aan Mitchelton-Scott. Hij staat daar tot dienst van Johan Esteban Chaves, Adam en Simon Yates. Tijdens de Tour van vorig seizoen hielp hij de laatstgenoemde aan een zevende plaats in het eindklassement. Dit jaar leek Kreuziger lang uit te kunnen kijken naar een roze feestje in Rome, totdat Simon Yates capituleerde in de laatste paar etappes. Een klimmer waarop Dumoulin kan bouwen.

(17 augustus: Kreuziger is niet langer vrij. Hij zette zijn krabbel onder een contract bij Dimension Data)

  1. flag-de Emanuel Buchmann (25) – BORA-hansgrohe

foto: Sirotti

Kelderman en Oomen bewezen tijdens hun laatste grote ronde zelf ook een klassement te kunnen rijden. Hoewel Iwan Spekenbrink met de gedachte speelt om beide renners volgend jaar in dienst van Dumoulin de Tour te laten rijden, blijven er niet veel renners over die namens Sunweb een rol van betekenis kunnen spelen in andere grote rondes. Vandaar dat het voor de Duitse formatie misschien wel van belang is om eenzelfde soort coureur als de twee Nederlanders aan te trekken. Die lijkt zich aan te dienen: Emanuel Buchmann.

Als Duitser zou hij heel goed bij Sunweb passen. De 25-jarige coureur ontwikkelt zich de laatste jaren gestaag. Buchmann heeft er na dit jaar vier seizoenen bij BORA-hansgrohe opzitten. Hij reed daarin vier grote rondes. Met een vijftiende plek in het eindklassement was de Tour van 2017 zijn beste uitslag. Dit seizoen heeft hij opnieuw een stap gezet, getuige een vierde plek in de Ronde van het Baskenland en stek zes in het Critérium du Dauphiné. Misschien is Buchmann daardoor wel dé perfecte meesterknecht voor Dumoulin.


Welke aanwinsten zijn volgens jou het meest aannemelijk? Laat het weten in de reacties!

Dit artikel delen:

88 Reacties

skylimit 2 augustus 2018 om 12:03

Och nee…. alweer een topic:) Tom en zijn zeven klimdwergen.

BenderBeach 2 augustus 2018 om 12:08

Tsja, ik vind dit soort items ook jammer… (vooral omdat het speculaties zijn en niet gestaafd op welk transfergerucht dan ook).

Maar goed ik hoef het niet te lezen natuurlijk :) Wellicht dat anderen er wel van genieten!

Toch nog even on topic reageren: Tom heeft met Sam en Wilco twee prima klimknechten die tot het einde bij kunnen blijven. Uiteindelijk is het natuurlijk het allerbeste als Tom helemaal alleen is, want dat heeft hij de concurrentie eraf gereden ;)

Dave87 2 augustus 2018 om 12:08

Kreuziger en Kangert zijn idd een goede optie.
Buchmann zit op z’n plaats bij BORA.
De andere namen zijn geen echte versterking bergop.

Konrad of Reichenbach?

skylimit 2 augustus 2018 om 12:12

@dave87 Reichenbach-serieus???:):)

jvh93 2 augustus 2018 om 12:12

Denk dat al deze namen niet haalbaar zullen zijn voor Sunweb. Denk dat ze eerder zouden moeten zoeken in de categorie Konrad

Vibeman 2 augustus 2018 om 12:14

Schachmann (binnenkort) en Buchman zijn zelf kopman, die zijn gek als ze gaan knechten voor Tom, of Spekenbrink moet de knip ff flink trekken, overigens wel goede kandidaten als ze willen! Kangert zou uitstekend zijn, kan ook nog een houtje tijdrijden. Bauke Mollema lijkt me ook geen slecht idee, die gaat geen kopman meer zijn volgend jaar na de komst van Porte bij Trek. Valgren of Bo Hagen zijn ook mooie knechten om erbij te hebben! Ook goed op het vlakke!

Javier 2 augustus 2018 om 12:16

Leuk artikel. Uiteindelijk vrees ik dat geen enkele klimknecht aangetrokken gaat kunnen worden. Dus beginnen we seizoen 2019 in precies hetzelfde schuitje!

deux-vitesse 2 augustus 2018 om 12:17

leuk om in een topic dit eens grondig door te nemen.
Mijn tip: Tejay v Garderen. Mentaal zwakke renner die in de Sunweb omgeving weer zijn oude, zeer hoge, niveau zou kunnen halen.

KimJungPoels 2 augustus 2018 om 12:17

Haha weer zo’n onzintopic. Buchmann mag bij Bora voor het eerst als kopman naar een grote ronde. Is 25 jaar oud, waarom zou hij in godsnaam de ambitie hebben om daar weg te gaan en op deze leeftijd meesterknecht te worden van Dumoulin?

Schachmann lijkt me ook bij Quick-step te blijven of voor een ploeg te kiezen waar hij veel ruimte krijgt. Is bovendien een hele goede coureur, maar net geen echte berggeit in mijn ogen.

En verder is het gewoon een beetje van het niveau, pak het lijstje met Riders with no team next season van PCS erbij, zoek iemand die wel eens goed een berg op is geklommen. Schrijf een artikel over potentiele klimknechten over Dumoulin.

Morgen een artikel met zes potentiele ploegen voor Lars Boom?

KimJungPoels 2 augustus 2018 om 12:18

@JVH

Is de categorie Konrad niet zeker zo hoog als Kangert/Roche/Kudus/Schachmann/Dombrowski? In veel gevallen zelfs een niveautje hoger denk ik.

LB117 2 augustus 2018 om 12:19

Roche als opvolger van LTD zie ik wil zitten.. een Kangert gaat natuurlijk nooit z’n goede salaris inleveren en Kreuzinger heeft iets te veel vlekjes op z’n blazoen voor Sunweb ben ik bang.

LutsenkoFan 2 augustus 2018 om 12:21

Kangert heeft altijd een goede slotweek, juist waar Dumoulin vaak het meest hulp nodig heeft.

krypton 2 augustus 2018 om 12:23

Sunweb zal niet snel in de groep ietwat dubieuze renners vissen (verkeerde ploegen etc.). Dus Kreuziger en Kangert kunnen sowieso worden geschrapt lijkt mij.

Buchmann zou natuurlijk een droomaanwinst zijn voor een Duitse ploeg. In de Tour knechten en een andere grote ronde als kopman. Hij kan zich met zijn talent ook verder ontwikkelen en ooit misschien Dumoulin uitdagen zoals Thomas bij Froone. Dombrowski of Roche zou denk ik ook een prima extra knecht zijn. Met Buchmann en dan Roche of Dombrowski erbij heeft Dumoulin de ondersteuning die hij nodig heeft.

iLLan 2 augustus 2018 om 12:25

Ik verwacht sowieso niet dat ze renners zoeken die ouder zijn dan dertig, zeker niet als ze uit een ander milieu komen zoals Kreuziger en Kangert. En de enige renners die ook serieus en versterking zijn, zijn volgens mij Schachmann en Buchmann. Maar zoals hierboven al aangegeven zijn dat renners die helemaal niet weg willen. Kortom, veel versterkingen die beter zijn dan wat ze nu hebben zijn er niet.

Prima Facie 2 augustus 2018 om 12:33

Zo’n knecht moet niet alleen kunnen klimmen, maar ook kunnen dalen. Wat weten we over de daalcapaciteiten van die renners renners?

jdijkhof 2 augustus 2018 om 12:33

Denk dat 1 extra klimknecht nog wel te betalen is voor Sunweb.
2 extra kan ook, maar dan zouden er wel renners verkocht moeten worden die niet goed genoeg zijn bij Sunweb waardoor je een minder brede selectie krijgt.
Ben daar persoonlijk wel voorstander van.
Haal Buchmann en Kreuziger en verkoop dan 6 renners.
Dan heb je bergop met Dumoulin, Kelderman, Buchmann, Kreuziger en Oomen echt een heel goed team.
Buchmann zou je bijvoorbeeld kunnen overhalen met het kopmanschap in de Giro en ondersteunende rol in de Tour.
Kelderman kan dan op zijn beurt weer voor het klassement in de Vuelta gaan na in de Tour Tom te hebben geholpen.
Oomen dan ook Tour-Vuelta waarbij hij in de Vuelta schaduwkopman kan zijn.
Kreuziger schaduwkopman in Giro en ondersteuning in Tour.

Beekman 2 augustus 2018 om 12:40

Ik heb daar toch mijn twijfels over, veelal renners op hun retour op wat uitzonderingen na. Verder mis ik toch nog wat, als de kaarten er zo bij liggen als nu het geval is dan is hij zeker een potentiele tour winnaar, maar er komt wel het supertalent Bernal bovendrijven, dus in mijn ogen zijn de kansen niet meer zo heel groot, of het moet op korte termijn gebeuren, als daar de tijd nog voor is.

Imbatido 2 augustus 2018 om 12:41

Wat doet Kreuziger in dit lijstje? Die heeft in het verleden met Michele Ferrari gewerkt. No way dat Sunweb hem ooit zou aantrekken.

kampie 2 augustus 2018 om 12:42

Buchmann !!

baswallet 2 augustus 2018 om 12:42

Roche en Kreuziger hebben voor Riis gereden en Kangert voor Vino dus die vallen sowieso al af volgens het Subweb-selectiebeleid. Ik geeft ze overigens groot gelijk.
Buchmann zou idd een goeie versterking zijn. Gesink zou perfect zijn geweest maar dat is niet meer aan de orde.
Subweb selecteert met name op basis van tijdrit-capaciteiten in jeugdwedstrijden (Kittel bijvoorbeeld) aangezien dit een goede indicator voor een grote motor is, dus in dat geval zou men eerder kijken naar mannen als Brandon McNulty.

Abdoe 2 augustus 2018 om 12:44

Vanuit Sunweb komt niet echt het signaal dat ze nog een renner van deze categorie zoeken. Ze hebben ook al genoeg kwaliteit in huis. Kelderman en/of Oomen kunnen knechten in de Tour en een andere grote ronde voor eigen kansen rijden. Verder komen Hindley en Storer eraan en kunnen Kragh en Geschke ook nog vrij lang mee bergop. Veel meer is er niet nodig in de Tour, waar je ook kan meeliften op het werk van Sky en voldoende ondersteuning op het vlakke minstens zo belangrijk is. M.i. wordt er vooral door de buitenwacht een probleem gezien en vertekenen de opstellingen van dit jaar nogal t.o.v. wat er volgend jaar met de huidige bezetting al mogelijk is.

Sonsbach Allstars 2 augustus 2018 om 12:45

Uit dit lijstje: Kreuziger als ervaren knecht en Buchmann als talent. Beiden uit te spelen als kopman in andere rondes of eendagskoersen. Beide ook uitstekende tijdrijders; een ploegentijdrit kun je ook gebruiken om tegenstand op achterstand te rijden ipv proberen de schade te beperken.
Andere suggesties: Konig en Konrad. En zou wellicht Pinot los te weken zijn? In elk geval, als Sunweb serieuze versterking wil zal het ook serieus de portemonnee moeten trekken.

IL DON 2 augustus 2018 om 12:48

Ik mis De Marchi in dit lijstje, lijkt me een uitstekende knecht en kan ook in de aanval gestuurd worden. Bovendien lijkt hij me betaalbaar en liggen er kansen om hem los te weken i.v.m. de transformatie van BMC naar de nieuwe ploeg CCC.

john 2 augustus 2018 om 12:49

Dus de enigste met goed klassement en tour ervaring is Ruijgh, oh nee heeft ook doping gebruikt volgens de heer Plugge

Amsterdam2028 2 augustus 2018 om 12:49

@kingjungpoels: DimensionData schijnt interesse te hebben in Boom en Moscon, om samen met Cav wat vaker in ‘kop’groepen te zitten.

On topic: Ik vind dit soort beschouwingen altijd wel aardig in het na-Tourvacuum waar we inzitten. Benieuwd of er iets van uitkomt.

Headlines

Materiaalzone

Populair