Zeven potentiële klimknechten voor Tom Dumoulin

Zeven potentiële klimknechten voor Tom Dumoulin

foto: ASO

vrijdag 3 augustus 2018 om 07:00

Meer dan ooit tevoren heeft Nederland de komende jaren de kans om een opvolger van Joop Zoetemelk te begroeten. Tom Dumoulin bewees de afgelopen weken dat hij de uitverkorene is. Maar voordat ‘Tom-mie wint de Tour de France’ over de Champs-Élysees galmt, heeft Sunweb het nodige werk te verrichten. Onze landgenoot heeft meer ondersteuning in de bergen nodig. WielerFlits zet een aantal opties op een rij.

Dumoulin heeft zich de afgelopen seizoenen ontpopt tot een renner die grote rondes kan winnen. In de Vuelta a España van 2015 deed hij tot in het laatste weekend mee om de eindzege. Het bleek een openbaring. Na het olympische jaar in 2016, wilde de Limburger de Giro d’Italia van 2017 aangrijpen om te kijken of hij kon meedoen voor de eindzege in een grote ronde. Dumoulin slaagde met vlag en wimpel. Na drie weken Italië stond hij in een roze truitje te poseren met de Trofeo Senza Fine. Als eerste Nederlander ooit schreef hij de Giro op zijn naam, nota bene de honderdste editie – ’n speciale.

Huidige selectie Sunweb
Wat de Vuelta van 2015, de Giro van 2017, de Giro van dit seizoen en de jongste Tour hebben bewezen, is dat Dumoulin met name in de bergen een tekort aan sterke ploeggenoten heeft. Natuurlijk beschikte hij in de Giro van 2018 over een ijzersterke Sam Oomen, die zelf heel knap negende werd in het eindklassement. Natuurlijk kon hij altijd terugvallen op de taaie, maar o zo sterke Laurens ten Dam. Natuurlijk was Wilco Kelderman – die zelf in potentie ook kan meedoen voor eindzeges in grote rondes – normaal gesproken een superknecht geweest in de Giro van 2017 en de afgelopen Tour. Juist het ontbreken van Kelderman (wegens blessures) in de laatste twee gevallen, maakte pijnlijk duidelijk hoe weinig vuurkracht Sunweb heeft als het gaat om ondersteuning in de bergen.

(17 augustus: Laurens ten Dam is inmiddels vertrokken naar BMC/CCC)

Uiteraard heeft de Duitse formatie met Lennard Kämna, Jai Hindley en Michael Storer enkele grote talenten binnen de ploeg, die in de toekomst hun bijdrage kunnen leveren. Louis Vervaeke werd daarom aan boord gehaald, maar de 24-jarige Belg laat nog geen onuitwisbare indruk achter. Blijven over: Simon Geschke, Chad Haga en Martijn Tusveld. Sterke renners, geen superklimmers. In enkele rondes moest Dumoulin zelfs terugvallen op Michael Matthews en Søren Kragh Andersen. Twee coureurs met exceptionele kwaliteiten, maar Alpen- en Pyreneeëncols bedwingen staan niet bepaald bovenaan.

(17 augustus: Geschke is inmiddels vertrokken naar BMC/CCC)

Het mag dus duidelijk zijn waar het bij Sunweb aan schort: pure klimmers, die niet vies zijn om het vuile werk voor hun kopman op te knappen. Dumoulin zou naar verluidt na afloop van de jongste Giro een lijstje met versterkingen hebben ingeleverd bij teambaas Iwan Spekenbrink. Met het vastleggen van klassiekertalent Cees Bol, snelle jongeling Max Kanter en de crossende Joris Nieuwenhuis voor komend seizoen, lijkt Spekenbrink nog niet direct gehoor te hebben gegeven aan de wensen van Dumoulin. En dat is wel nodig, wil het team de komende jaren daadwerkelijk willen meedoen om de eindzege in de Tour. Daarom stelt WielerFlits een lijstje op met zeven potentiële klimknechten voor onze landgenoot.

  1. flag-er Merhawi Kudus (24) – Dimension Data

foto: Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

De afgelopen tien jaar komen Afrikaanse wielrenners zich steeds vaker mengen in de strijd met de mondiale wereldtop. Op bijzonder jonge leeftijd leek Merhawi Kudus een rijzende ster te zijn. De Eritreeër is al vijf jaar prof en dingt ook in 2019 – weliswaar voor het laatst – mee om jongerenklassement. Voor een renner van 24 jaar oud, heeft Kudus al een rugzak vol ervaring. De Afrikaan heeft echter het stempel van eeuwig talent. Zijn prestaties zijn grillig, maar op goede dagen behoort hij tot de beste klimmers van het peloton.

Kudus heeft vijf grote rondes op zijn naam staan, maar boekte tot op heden slechts één profoverwinning. Eind juni kroonde de jongeling zich tot kampioen van Eritrea. Hoewel de klimmer al een aantal mooie ereplaatsen noteerde in verschillende zware etappekoersen, kan Kudus het kopmanschap bij een WorldTour-ploeg nog niet dragen. Wanneer Sunweb hem goed op de rit krijgt, kan de Afrikaan een heel bruikbare klimmer voor Dumoulin zijn. Naar verluidt heeft Dimension Data besloten om Kudus’ contract niet te verlengen.

  1. flag-ie Nicolas Roche (34) – BMC
Nicolas Roche

foto: Sirotti

Jarenlang was BMC een van de grootste wielerploegen ter wereld. Desondanks stond de toekomst van het team van manager Jim Ochowicz onder grote druk dit jaar. Pas tijdens de recente Tour diende zich met CCC een nieuwe hoofdsponsor aan. Greg Van Avermaet wordt het gezicht van die ploeg, die zich focust op de klassiekers en waarschijnlijk geen kopman voor het rondewerk zal aantrekken. Voordat de deal rond was, hadden al veel renners besloten om eieren voor hun geld te kiezen. Door de hele situatie zat de markt lang op slot.

Een van de renners die door het hele debacle ’transfervrij’ werd, is Nicolas Roche. De Ierse routinier heeft zijn waarde als klimmer al lang en breed bewezen. De 34-jarige zoon van Stephen Roche reed tijdens zijn loopbaan negentien grote rondes. In acht van deze gevallen reed hij zichzelf bij de eerste zestien van het eindklassement. De laatste jaren vertolkte hij bij achtereenvolgens Tinkoff-Saxo (Alberto Contador), Sky (Chris Froome) en BMC (Richie Porte) de rol van meesterknecht. In dat rijtje zou de naam van Tom Dumoulin niet misstaan.

  1. flag-ee Tanel Kangert (31) – Astana

foto: Sirotti

Ook bij Astana is er een ervaren klimknecht in het bezit van een aflopend contract. Tanel Kangert genoot zijn opleiding bij AG2R La Mondiale, waar hij in 2008 ook zijn profdebuut maakte. Na twee seizoenen moest hij de Franse ploeg verlaten en dreigde hij in de vergetelheid te raken. Het was echter Astana dat hem in 2011 oppikte en van hem een niet te onderschatten renner maakte. De inmiddels 31-jarige Est schikte zich in een knechtenrol en dat bleek hem bijzonder goed te liggen. Vooral bergop bleek hij van waarde.

Zo speelde Kangert een cruciale rol voor Vincenzo Nibali. Hij hielp de Italiaan aan Giro-winst en een tweede plek in de Vuelta van 2013, om een jaar later als meesterknecht de Italiaan ook naar de eindzege in de Tour te rijden. In 2016 stond de Est weer aan de zijde van Nibali toen hij de Giro won. In de Ronde van Italië van 2017 kwam hij zwaar ten val en brak hij meerdere botten. Dit jaar kwam hij terug op niveau en eindigde hij als meesterknecht van Jakob Fuglsang als zestiende in de Tour. Kangert zou daarom een zeer bruikbare knecht zijn.

  1. flag-de Maximillian Schachmann (24) – Quick-Step Floors

foto: Sirotti

Waar Kudus, Roche en Kangert alle drie al meerdere grote rondes op hun naam hebben staan, is dat bij Maximillian Schachmann niet het geval. De tweedejaars prof – die wél ouder is dan Kudus – is vooral een sterke tijdrijder. De 24-jarige Duitser liet bij de beloften zien redelijk goed te kunnen klimmen. Ook bij de profs gaf hij daar tekenen van. De jongeling kleurde in het voorjaar nog de diepe finale in de Waalse Pijl. Daarna reed hij een goede Giro, waarin hij als 31ste eindigde en een rit wist te winnen.

Wat betreft zijn tijdrit- en klimkwaliteiten is Schachmann een beetje vergelijkbaar met Dumoulin. De coureur van Quick-Step Floors had voor 2019 diverse opties. Zo was ook LottoNL-Jumbo geïnteresseerd in zijn diensten, maar viel de Nederlandse formatie als laatste af. Of de keuze van Duitser uiteindelijk op Sunweb is gevallen, valt te bezien. Desondanks zou Schachmann een prima versterking voor kopman Dumoulin kunnen zijn, zij het in de laatste fase voor de finale van een bergrit begint. Als een soort tempomaker, bijvoorbeeld.

  1. flag-us Joe Dombrowski (27) – EF Education First-Drapac

foto: Sirotti

In de Verenigde Staten waren ze er al snel over uit. Op zeer jonge leeftijd kreeg Joe Dombrowski het stempel ‘opvolger van Lance Armstrong’. Heel gek was dat ook niet, want bij de beloften gold de Amerikaan als een van de allergrootste talenten van dat moment. Zo hield hij in de Baby Giro van 2012 jongens als Fabio Aru, Davide Formolo en Ilnur Zakarin achter zich. De jongeling maakte vervolgens zijn profdebuut bij Sky, waar hij in een keurslijf terechtkwam. Dombrowski moest er meer knechten dan hem lief was.

In 2015 stapte hij over naar Cannondale-Garmin. Na een sterk eerste jaar leek hij alsnog een goede ontwikkeling door te maken, maar die groei stagneerde vorig seizoen. In de zes grote rondes die Dombrowski de laatste drie jaren reed, kwam hij niet verder dan een 34ste plaats (Vuelta ’16) in het eindklassement. Nu de Amerikaan inmiddels 27 jaar oud is, heeft hij zijn kans gehad om voor eigen rekening te rijden. Zijn kwaliteiten als klimmer staan buiten kijf. Wellicht dat een rol als klimknecht bij Sunweb hem goed zou doen.

  1. flag-cz Roman Kreuziger (32) – Mitchelton-Scott

foto: Sirotti (archief)

Dumoulin heeft vooral veel jonge klimmers om zich heen, Ten Dam niet meegerekend. Iets meer ervaring in de ploeg op klimgebied kan daarom geen kwaad. Wat dat betreft is Roman Kreuziger misschien wel een van de beste keuzes die bij Spekenbrink op tafel liggen. De 32-jarige Tsjech is bezig aan zijn dertiende seizoen als prof en werkte in die periode zestien grote rondes af. Daarin werd hij meermaals zelf naar voren geschoven als kopman, met een vijfde plek in de Tour van 2013 en dezelfde plaats in de Giro van 2011 als beste resultaat.

De oud-winnaar van de Amstel Gold Race heeft zich na zijn periode bij Tinkoff-Saxo als klimmer verbonden aan Mitchelton-Scott. Hij staat daar tot dienst van Johan Esteban Chaves, Adam en Simon Yates. Tijdens de Tour van vorig seizoen hielp hij de laatstgenoemde aan een zevende plaats in het eindklassement. Dit jaar leek Kreuziger lang uit te kunnen kijken naar een roze feestje in Rome, totdat Simon Yates capituleerde in de laatste paar etappes. Een klimmer waarop Dumoulin kan bouwen.

(17 augustus: Kreuziger is niet langer vrij. Hij zette zijn krabbel onder een contract bij Dimension Data)

  1. flag-de Emanuel Buchmann (25) – BORA-hansgrohe

foto: Sirotti

Kelderman en Oomen bewezen tijdens hun laatste grote ronde zelf ook een klassement te kunnen rijden. Hoewel Iwan Spekenbrink met de gedachte speelt om beide renners volgend jaar in dienst van Dumoulin de Tour te laten rijden, blijven er niet veel renners over die namens Sunweb een rol van betekenis kunnen spelen in andere grote rondes. Vandaar dat het voor de Duitse formatie misschien wel van belang is om eenzelfde soort coureur als de twee Nederlanders aan te trekken. Die lijkt zich aan te dienen: Emanuel Buchmann.

Als Duitser zou hij heel goed bij Sunweb passen. De 25-jarige coureur ontwikkelt zich de laatste jaren gestaag. Buchmann heeft er na dit jaar vier seizoenen bij BORA-hansgrohe opzitten. Hij reed daarin vier grote rondes. Met een vijftiende plek in het eindklassement was de Tour van 2017 zijn beste uitslag. Dit seizoen heeft hij opnieuw een stap gezet, getuige een vierde plek in de Ronde van het Baskenland en stek zes in het Critérium du Dauphiné. Misschien is Buchmann daardoor wel dé perfecte meesterknecht voor Dumoulin.


Welke aanwinsten zijn volgens jou het meest aannemelijk? Laat het weten in de reacties!

Dit artikel delen:

88 Reacties

storm-biker 2 augustus 2018 om 12:52

@jdijkhof Renners verkopen? Je kunt hooguit een contract niet verlengen…
En jij denkt serieus dat ze het wedstrijdprogramma wel even met 4 renners minder kunnen afwerken?

boehoe 2 augustus 2018 om 12:52

Tot 10 komen lukte blijkbaar niet.

Mountainking 2 augustus 2018 om 12:53

Knechten kan echt niet meer, het zijn nu klimassistenten.

Natte spons 2 augustus 2018 om 12:55

Ik zou Caruso van BMC graag zien komen. Kopman in de Giro, altijd fijn voor een Italiaan en meesterknecht in de Tour. Ook voor Bianchi fijn.

LB117 2 augustus 2018 om 13:03

@john…. Inderdaad Rob Ruijgh in de trein van Tom.. hij heeft bewezen een klassement te rijden.. en hij kan heerlijk klimmen.. en hij is een limburger dus kan goed met Tom Trainen!!!

Heren we zijn er uit!

@ natte spons.. Caruso op een Bianchi bij Sunweb

Bruud 2 augustus 2018 om 13:11

Mathieu van der Poel! Kunnen ze over een jaar of 2/3 de rollen mooi omdraaien.

roaster 2 augustus 2018 om 13:14

haha Kreuziger en Kangert als goede opties! Passen inderdaad uitstekend bij de filosofie en imago van Sunweb..NOT. Volgt de schrijver de laatste jaren?

Covadonga 2 augustus 2018 om 13:19

Leuk lijstje. Kangert zou mooi zijn. Buchmann ook, maar die lijkt me niet haalbaar. De rest van de lijst zie ik niet zitten wegens te oud en/of te weinig klimvermogen. Nieve en Mollema zie ik als belangrijkste kandidaten, maar Nieve zal nog wel een contract hebben.

Lezers die hier op foeteren en er vervolgens op reageren, snap ik niet zo. Als je het niet leuk vindt om te lezen, doe dat dan niet. Aan reageren kom je dan imo helemaal niet toe. Als je dan toch reageert laat dan je zure reactie achterwege. Dat maakt het voor degenen die het wel leuk vinden plezieriger om te lezen.

11eleven11 2 augustus 2018 om 13:21

Kangert en Kruziger zijn ideale knechten voor Tom. Echter ik vind persoonlijk dat we Buchmann eerst zelf een kans moeten geven als kopman. Hopelijk weten we meer na Vuelta’18!

Kettingkast 2 augustus 2018 om 13:27

Kudus is niet zo heel gek of buitensporig. Ze zou hem kunnen verleiden met de goede talentontwikkeling zodat er van zijn carrière nog iets terecht komt.

Ik zou zelf ook denken aan Taaramäe, dat is een goede klimmer alleen rijdt hij de afgelopen jaren vaak zonder goed plan rond. Dat moet wel frustrerend zijn, dus is misschien te verleiden met duidelijkheid.

girardengo 2 augustus 2018 om 13:33

Bernal inlijven met de belofte dat hij voor eigen kans mag gaan na een of twee keer voor Dumoulin gereden te hebben. Of een andere potentiële jonge concurrent. Het is maar een (niet erg reële) suggestie.

Scott Sunderland 2 augustus 2018 om 13:40

Hebben ze alle zeven al getekend ?? Beetje budget vrijmaken en dan moet dat wel lukken.

Sytze1975 2 augustus 2018 om 13:51

Ik mis Pieter Weening in dit rijtje.

EmPeHa 2 augustus 2018 om 13:52

@Amsterdam2028: ik mis Bouhanni en Terpstra nog.

xistnc 2 augustus 2018 om 13:53

Zelfs als je een greep doet in de grabbelton der duizend-en-één fantasieën, is het als wannabee journalist gepast om de realiteit in acht te nemen. Roche, Kreuziger en Kangert zullen na toepassing van het Sunweb-filter niet op de foto staan.

Schachmann lijkt me de enige realistische optie uit dit lijstje, sterker nog: Sunweb, maak daar werk van als Duitse ploeg!

leegloper 2 augustus 2018 om 14:00

Ik vind dit soort topics leuk, maar had de schrijver niet iets meer zijn best kunnen doen om met de situatie van Sunweb rekening te houden? Met hun filosofie gaan ze nooit renners met dopingluchtjes aankopen. Kreuziger, Kangert en toch ook Roche vallen dan al af.
Verder zou Buchman mooi zijn, maar Bora is ook Duits en zal ook graag Buchman vasthouden.

Rubicon 2 augustus 2018 om 14:04

Haha, inderdaad er staat er een aantal tussen die rijden voor ploegen of een verleden hebben waar Sunweb zich niet mee wil associëren. Dus haal Kreuziger, Roche en Kangert er sowieso maar uit.

Doe maar een poging om vd Poel erbij te halen. Dan met Oomen en Kelderman moet je eens zien…

ah-ja 2 augustus 2018 om 14:06

Kudus lijkt al 10 jaar mee te gaan en nog nooit een platte prijs te hebben gereden.

Handige Harry 2 augustus 2018 om 14:38

Volgens mij kan Dumoulin beter naar een andere ploeg gaan, want Sunweb is in de breedte te zwak.
Ze kunnen maar een ronde een topploeg opstellen zonder renners op te branden.

leegloper 2 augustus 2018 om 14:52

@Handige Harry,
Volgens mij hebben ze net als Sky een goede wetenschappelijke, medische begeleiding, dus lekker blijven.

leegloper 2 augustus 2018 om 14:57

Schachmann is inderdaad oko een goede, als die haalbaar is. Lefevere heeft toch geen geld?

Verder lijkt Bakelants een goede, als die transfervrij is. Wel een risicootje of hij zijn oude niveau haalt en misschien wil ag2r hem juist houden. Hij zal niet in de finale komen, maar de voorfinale is ook belangrijk en hij heeft ook wielerintelligentie. Of heeft Sunweb liever renners die precies doen wat hen wordt opgedragen en niet te veel zelf nadenken?

Een aantal mensen geeft trouwens aan dat Dumoulin geen extra knechten hoeft, omdat hij kan meeliften met Sky. Je moet er voor volgend jaar juist rekening mee houden dat Dumoulin na een week de gele trui heeft en die moet verdedigen. Sky kan dan van hun geijkte strategie afwijken en dan zijn renners als Bakelants erg handig.

assen 2 augustus 2018 om 14:59

Sorry, maar de meesten van deze gasten zijn echt niet sterk genoeg. Geschke hing er nu nog heeeel lang bij (bij de laatste 15-20), en om echt tot steun te zijn moet je echt beter kunnen. En dan vallen de meesten van deze gasten af!

rvb 2 augustus 2018 om 15:09

Wout Poels is de enige. De rest is niks.

Jungle Man 2 augustus 2018 om 15:12

Buchmann pas m.i. als geen ander als Duitser bij Sunweb

kaalpani 2 augustus 2018 om 15:13

Luchtfietserij als “journalistiek” ! Of is het gewoon om lekker in het niets te laten lullen! Oh, het is het afkiktoursyndroom!