Zeven potentiële klimknechten voor Tom Dumoulin

Zeven potentiële klimknechten voor Tom Dumoulin

foto: ASO

vrijdag 3 augustus 2018 om 07:00

Meer dan ooit tevoren heeft Nederland de komende jaren de kans om een opvolger van Joop Zoetemelk te begroeten. Tom Dumoulin bewees de afgelopen weken dat hij de uitverkorene is. Maar voordat ‘Tom-mie wint de Tour de France’ over de Champs-Élysees galmt, heeft Sunweb het nodige werk te verrichten. Onze landgenoot heeft meer ondersteuning in de bergen nodig. WielerFlits zet een aantal opties op een rij.

Dumoulin heeft zich de afgelopen seizoenen ontpopt tot een renner die grote rondes kan winnen. In de Vuelta a España van 2015 deed hij tot in het laatste weekend mee om de eindzege. Het bleek een openbaring. Na het olympische jaar in 2016, wilde de Limburger de Giro d’Italia van 2017 aangrijpen om te kijken of hij kon meedoen voor de eindzege in een grote ronde. Dumoulin slaagde met vlag en wimpel. Na drie weken Italië stond hij in een roze truitje te poseren met de Trofeo Senza Fine. Als eerste Nederlander ooit schreef hij de Giro op zijn naam, nota bene de honderdste editie – ’n speciale.

Huidige selectie Sunweb
Wat de Vuelta van 2015, de Giro van 2017, de Giro van dit seizoen en de jongste Tour hebben bewezen, is dat Dumoulin met name in de bergen een tekort aan sterke ploeggenoten heeft. Natuurlijk beschikte hij in de Giro van 2018 over een ijzersterke Sam Oomen, die zelf heel knap negende werd in het eindklassement. Natuurlijk kon hij altijd terugvallen op de taaie, maar o zo sterke Laurens ten Dam. Natuurlijk was Wilco Kelderman – die zelf in potentie ook kan meedoen voor eindzeges in grote rondes – normaal gesproken een superknecht geweest in de Giro van 2017 en de afgelopen Tour. Juist het ontbreken van Kelderman (wegens blessures) in de laatste twee gevallen, maakte pijnlijk duidelijk hoe weinig vuurkracht Sunweb heeft als het gaat om ondersteuning in de bergen.

(17 augustus: Laurens ten Dam is inmiddels vertrokken naar BMC/CCC)

Uiteraard heeft de Duitse formatie met Lennard Kämna, Jai Hindley en Michael Storer enkele grote talenten binnen de ploeg, die in de toekomst hun bijdrage kunnen leveren. Louis Vervaeke werd daarom aan boord gehaald, maar de 24-jarige Belg laat nog geen onuitwisbare indruk achter. Blijven over: Simon Geschke, Chad Haga en Martijn Tusveld. Sterke renners, geen superklimmers. In enkele rondes moest Dumoulin zelfs terugvallen op Michael Matthews en Søren Kragh Andersen. Twee coureurs met exceptionele kwaliteiten, maar Alpen- en Pyreneeëncols bedwingen staan niet bepaald bovenaan.

(17 augustus: Geschke is inmiddels vertrokken naar BMC/CCC)

Het mag dus duidelijk zijn waar het bij Sunweb aan schort: pure klimmers, die niet vies zijn om het vuile werk voor hun kopman op te knappen. Dumoulin zou naar verluidt na afloop van de jongste Giro een lijstje met versterkingen hebben ingeleverd bij teambaas Iwan Spekenbrink. Met het vastleggen van klassiekertalent Cees Bol, snelle jongeling Max Kanter en de crossende Joris Nieuwenhuis voor komend seizoen, lijkt Spekenbrink nog niet direct gehoor te hebben gegeven aan de wensen van Dumoulin. En dat is wel nodig, wil het team de komende jaren daadwerkelijk willen meedoen om de eindzege in de Tour. Daarom stelt WielerFlits een lijstje op met zeven potentiële klimknechten voor onze landgenoot.

  1. flag-er Merhawi Kudus (24) – Dimension Data

foto: Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

De afgelopen tien jaar komen Afrikaanse wielrenners zich steeds vaker mengen in de strijd met de mondiale wereldtop. Op bijzonder jonge leeftijd leek Merhawi Kudus een rijzende ster te zijn. De Eritreeër is al vijf jaar prof en dingt ook in 2019 – weliswaar voor het laatst – mee om jongerenklassement. Voor een renner van 24 jaar oud, heeft Kudus al een rugzak vol ervaring. De Afrikaan heeft echter het stempel van eeuwig talent. Zijn prestaties zijn grillig, maar op goede dagen behoort hij tot de beste klimmers van het peloton.

Kudus heeft vijf grote rondes op zijn naam staan, maar boekte tot op heden slechts één profoverwinning. Eind juni kroonde de jongeling zich tot kampioen van Eritrea. Hoewel de klimmer al een aantal mooie ereplaatsen noteerde in verschillende zware etappekoersen, kan Kudus het kopmanschap bij een WorldTour-ploeg nog niet dragen. Wanneer Sunweb hem goed op de rit krijgt, kan de Afrikaan een heel bruikbare klimmer voor Dumoulin zijn. Naar verluidt heeft Dimension Data besloten om Kudus’ contract niet te verlengen.

  1. flag-ie Nicolas Roche (34) – BMC
Nicolas Roche

foto: Sirotti

Jarenlang was BMC een van de grootste wielerploegen ter wereld. Desondanks stond de toekomst van het team van manager Jim Ochowicz onder grote druk dit jaar. Pas tijdens de recente Tour diende zich met CCC een nieuwe hoofdsponsor aan. Greg Van Avermaet wordt het gezicht van die ploeg, die zich focust op de klassiekers en waarschijnlijk geen kopman voor het rondewerk zal aantrekken. Voordat de deal rond was, hadden al veel renners besloten om eieren voor hun geld te kiezen. Door de hele situatie zat de markt lang op slot.

Een van de renners die door het hele debacle ’transfervrij’ werd, is Nicolas Roche. De Ierse routinier heeft zijn waarde als klimmer al lang en breed bewezen. De 34-jarige zoon van Stephen Roche reed tijdens zijn loopbaan negentien grote rondes. In acht van deze gevallen reed hij zichzelf bij de eerste zestien van het eindklassement. De laatste jaren vertolkte hij bij achtereenvolgens Tinkoff-Saxo (Alberto Contador), Sky (Chris Froome) en BMC (Richie Porte) de rol van meesterknecht. In dat rijtje zou de naam van Tom Dumoulin niet misstaan.

  1. flag-ee Tanel Kangert (31) – Astana

foto: Sirotti

Ook bij Astana is er een ervaren klimknecht in het bezit van een aflopend contract. Tanel Kangert genoot zijn opleiding bij AG2R La Mondiale, waar hij in 2008 ook zijn profdebuut maakte. Na twee seizoenen moest hij de Franse ploeg verlaten en dreigde hij in de vergetelheid te raken. Het was echter Astana dat hem in 2011 oppikte en van hem een niet te onderschatten renner maakte. De inmiddels 31-jarige Est schikte zich in een knechtenrol en dat bleek hem bijzonder goed te liggen. Vooral bergop bleek hij van waarde.

Zo speelde Kangert een cruciale rol voor Vincenzo Nibali. Hij hielp de Italiaan aan Giro-winst en een tweede plek in de Vuelta van 2013, om een jaar later als meesterknecht de Italiaan ook naar de eindzege in de Tour te rijden. In 2016 stond de Est weer aan de zijde van Nibali toen hij de Giro won. In de Ronde van Italië van 2017 kwam hij zwaar ten val en brak hij meerdere botten. Dit jaar kwam hij terug op niveau en eindigde hij als meesterknecht van Jakob Fuglsang als zestiende in de Tour. Kangert zou daarom een zeer bruikbare knecht zijn.

  1. flag-de Maximillian Schachmann (24) – Quick-Step Floors

foto: Sirotti

Waar Kudus, Roche en Kangert alle drie al meerdere grote rondes op hun naam hebben staan, is dat bij Maximillian Schachmann niet het geval. De tweedejaars prof – die wél ouder is dan Kudus – is vooral een sterke tijdrijder. De 24-jarige Duitser liet bij de beloften zien redelijk goed te kunnen klimmen. Ook bij de profs gaf hij daar tekenen van. De jongeling kleurde in het voorjaar nog de diepe finale in de Waalse Pijl. Daarna reed hij een goede Giro, waarin hij als 31ste eindigde en een rit wist te winnen.

Wat betreft zijn tijdrit- en klimkwaliteiten is Schachmann een beetje vergelijkbaar met Dumoulin. De coureur van Quick-Step Floors had voor 2019 diverse opties. Zo was ook LottoNL-Jumbo geïnteresseerd in zijn diensten, maar viel de Nederlandse formatie als laatste af. Of de keuze van Duitser uiteindelijk op Sunweb is gevallen, valt te bezien. Desondanks zou Schachmann een prima versterking voor kopman Dumoulin kunnen zijn, zij het in de laatste fase voor de finale van een bergrit begint. Als een soort tempomaker, bijvoorbeeld.

  1. flag-us Joe Dombrowski (27) – EF Education First-Drapac

foto: Sirotti

In de Verenigde Staten waren ze er al snel over uit. Op zeer jonge leeftijd kreeg Joe Dombrowski het stempel ‘opvolger van Lance Armstrong’. Heel gek was dat ook niet, want bij de beloften gold de Amerikaan als een van de allergrootste talenten van dat moment. Zo hield hij in de Baby Giro van 2012 jongens als Fabio Aru, Davide Formolo en Ilnur Zakarin achter zich. De jongeling maakte vervolgens zijn profdebuut bij Sky, waar hij in een keurslijf terechtkwam. Dombrowski moest er meer knechten dan hem lief was.

In 2015 stapte hij over naar Cannondale-Garmin. Na een sterk eerste jaar leek hij alsnog een goede ontwikkeling door te maken, maar die groei stagneerde vorig seizoen. In de zes grote rondes die Dombrowski de laatste drie jaren reed, kwam hij niet verder dan een 34ste plaats (Vuelta ’16) in het eindklassement. Nu de Amerikaan inmiddels 27 jaar oud is, heeft hij zijn kans gehad om voor eigen rekening te rijden. Zijn kwaliteiten als klimmer staan buiten kijf. Wellicht dat een rol als klimknecht bij Sunweb hem goed zou doen.

  1. flag-cz Roman Kreuziger (32) – Mitchelton-Scott

foto: Sirotti (archief)

Dumoulin heeft vooral veel jonge klimmers om zich heen, Ten Dam niet meegerekend. Iets meer ervaring in de ploeg op klimgebied kan daarom geen kwaad. Wat dat betreft is Roman Kreuziger misschien wel een van de beste keuzes die bij Spekenbrink op tafel liggen. De 32-jarige Tsjech is bezig aan zijn dertiende seizoen als prof en werkte in die periode zestien grote rondes af. Daarin werd hij meermaals zelf naar voren geschoven als kopman, met een vijfde plek in de Tour van 2013 en dezelfde plaats in de Giro van 2011 als beste resultaat.

De oud-winnaar van de Amstel Gold Race heeft zich na zijn periode bij Tinkoff-Saxo als klimmer verbonden aan Mitchelton-Scott. Hij staat daar tot dienst van Johan Esteban Chaves, Adam en Simon Yates. Tijdens de Tour van vorig seizoen hielp hij de laatstgenoemde aan een zevende plaats in het eindklassement. Dit jaar leek Kreuziger lang uit te kunnen kijken naar een roze feestje in Rome, totdat Simon Yates capituleerde in de laatste paar etappes. Een klimmer waarop Dumoulin kan bouwen.

(17 augustus: Kreuziger is niet langer vrij. Hij zette zijn krabbel onder een contract bij Dimension Data)

  1. flag-de Emanuel Buchmann (25) – BORA-hansgrohe

foto: Sirotti

Kelderman en Oomen bewezen tijdens hun laatste grote ronde zelf ook een klassement te kunnen rijden. Hoewel Iwan Spekenbrink met de gedachte speelt om beide renners volgend jaar in dienst van Dumoulin de Tour te laten rijden, blijven er niet veel renners over die namens Sunweb een rol van betekenis kunnen spelen in andere grote rondes. Vandaar dat het voor de Duitse formatie misschien wel van belang is om eenzelfde soort coureur als de twee Nederlanders aan te trekken. Die lijkt zich aan te dienen: Emanuel Buchmann.

Als Duitser zou hij heel goed bij Sunweb passen. De 25-jarige coureur ontwikkelt zich de laatste jaren gestaag. Buchmann heeft er na dit jaar vier seizoenen bij BORA-hansgrohe opzitten. Hij reed daarin vier grote rondes. Met een vijftiende plek in het eindklassement was de Tour van 2017 zijn beste uitslag. Dit seizoen heeft hij opnieuw een stap gezet, getuige een vierde plek in de Ronde van het Baskenland en stek zes in het Critérium du Dauphiné. Misschien is Buchmann daardoor wel dé perfecte meesterknecht voor Dumoulin.


Welke aanwinsten zijn volgens jou het meest aannemelijk? Laat het weten in de reacties!

Dit artikel delen:

88 Reacties

Fast Freddy 2 augustus 2018 om 15:19

Als ze echt willen versterken zeg ik Jungels. Die weet inmiddels ook dat hij niet verder komt dan een hoge top 10 in het AK. Knechten in de Tour en scoren in andere wedstrijden.
Verder vind ik het een knap sneu lijstje.

ruudvanlottum 2 augustus 2018 om 15:34

Hij moet gewoon naar een andere (betere) ploeg gaan, punt.

josi 2 augustus 2018 om 15:40

Als je het in de Duitstalige regio zoekt, zouden Buchmann of Konrad natuurlijk prachtige versterkingen zijn, maar ik weet niet of dat erg realistisch is. Verder wordt Tao Geoghegan Hart in de top-10 voor TLJ genoemd; die zou hier natuurlijk ook niet misstaan. Maar opnieuw wellicht weinig realistisch. De spoeling is erg dun en ik weet niet eens of Sunweb wel serieus op zoek is naar een klimknecht. Waarschijnlijk hopen ze dat minstens een van de jonge Australiërs zich goed ontwikkelt of dat Vervaeke zijn belofte volgende jaar toch nog inlost.

deux-vitesse 2 augustus 2018 om 15:44

nogmaals dan: Tejay van Garderen
– intrinsiek het vereiste hoge niveau
– na de diverse decepties klaar voor het betere knechtenwerk
– mentaal zwak, maar zou weer volledig kunnen opbloeien in de sunweb omgeving
– haalbaar

jvh93 2 augustus 2018 om 15:58

Ik zie bij aqua blue ook nog wel 2 prima klimknechten rondrijden. Denifl en Warbasse. en wat te denken van Plaza bij Israel?

jvh93 2 augustus 2018 om 15:58

En wellicht Daan Olivier als zijn contract bij Jumbo niet verlengd gaat worden. Al zie ik Olivier niet zo snel terugkeren naar de Sunweb ploeg

kampie 2 augustus 2018 om 16:12

@Deux. Goed idee hoor, als die zich wil schikken en betaalbaar is.

fietsvriend 2 augustus 2018 om 16:38

Wat mij ook wel een aardige knecht lijkt voor Dumoulin: Meintjes – kan alleen voor geen meter tijdrijden. En ligt nog een jaar vast bij DD.
Heeft Mollema al bijgetekend bij Trek? Zie het nog niet op PCS staan.
van Garderen zie ik ook wel zitten.

Gebruikersnaam 2 augustus 2018 om 16:38

Veel gemakkelijker om gewoon van ploeg te veranderen.

Jawadde 2 augustus 2018 om 16:49

Eventuele klimversterkingen zouden alleen maar in de weg zitten van Hindley, Storer en Kämna, en hun ontwikkeling blokkeren. Die jongens kunnen toch voor Dumoulin werken? Volgend jaar weer een jaartje ouder en rijper. Geschke heeft ook gewoon een hele goede Tour gereden en is lang bij Dumoulin gebleven, en heeft zeer behoorlijk geklommen. Misschien nog investeren in zijwieltjes voor Kelderman.

ghostwriter 2 augustus 2018 om 16:57

@LB117
Astana is er qua budget enorm op achteruit gegaan de afgelopen jaren en Kangert zal dus waarschijnlijk een stuk minder gaan verdienen als hij daar een nieuw contract tekent. Het zou me dus niet verbazen als hij ook betaalbaar is voor een ploeg als Sunweb. Roche en Kangert lijken mij persoonlijk de ideale klimknechten voor Dumoulin. Beide offeren ze zich graag op voor het klassement van hun kopman en hebben ook veel ervaring met het knechten voor klassementsrenners.

Als die twee erbij zouden komen kunnen Kelderman en Oomen zich op de Giro en Vuelta richten en wordt Sunweb geen tweede Sky waar klassementsrenners die zelf top 10 kunnen rijden worden zich moeten opofferen voor het klassement van een kopman. Als alternatief kunnen ze Kelderman en Oomen de Giro laten rijden als kopmannen om vervolgens in de Tour voor Dumoulin te knechten.

Samlambeej 2 augustus 2018 om 17:11

Lachwekkend! Roche?! Redactie serieus?
Wat Sunweb gewoon moet doen is zien wie consisent top 20 rijdt in rondes van 1 week (mét opofferingsgezindheid).

dnDaris 2 augustus 2018 om 17:15

@Samlambeej: en dat zijn…

Ik ben het wel eens met de meeste reacties voor mij dat dit nauwelijks versterkingen zijn of renners waar een luchtje aan zit. Je zou maar teammanager van Sunweb en op zoek naar klimknechten zijn …

DeLuiaardVanLimburg 2 augustus 2018 om 18:10

Iets lachwekkend noemen, serieus? Treurig :). Ik snap niet dat mensen Schachmann zon slechte optie vinden. QS blijft hoofdzakelijk een klassieker ploeg, kan in de schaduw van dumoulin mooi kijken wat hij kan. Ook jungels zou ik mooi vinden.

ah-ja 2 augustus 2018 om 19:55

Zou beter van ploeg veranderen. Sky of Quick Step

josi 2 augustus 2018 om 20:01

Jungels zou natuurlijk perfect geschikt zijn, maar is geen serieuze optie. Behalve dat hij het zelf zeker niet zal willen en er een hoog prijskaartje aan hem hangt, heeft hij ook nog een doorlopend contract.

Baukema Tomoulin 3 augustus 2018 om 07:35

Ciccone, Denifl, Weening, Bart de Clerq, Mas, Foliforov, Jetse Bol, Tejay, Majka, Kiryiekna, Caruso, Felline, Sioutsou, Bookwalter, Atapuma, Pantano, Mollema, Polanc, Clarke

Valtverder 3 augustus 2018 om 09:20

Geraint Thomas. De perfecte knecht, alleen soms zo goed dat ie er met de hoofdprijs vandoor gaat

negti 3 augustus 2018 om 09:48

Rohan Dennis. Duhh….

hjtimmer 3 augustus 2018 om 09:56

Dumoulin verdient het om een topploeg te hebben. Het huidige team is niet onaardig maar het gat met Sky is echt nog wel heel groot. Je kan nu proberen om steeds iets dichter bij te komen of in één keer een grote stap te maken. Dat laatste zou ik graag zien maar ik begrijp ook dat dat wat kost.

Ik lees wel wat namen die misschien ok lijken maar liever één echte versterking dan drie net niet gevallen.

b88 3 augustus 2018 om 10:11

Het is natuurlijk wel van belang dat je kijkt naar wat voor kopman je hebt en wat zijn sterke punt is: Bij Dumoulin is dat een strak hoog tempo rijden zonder teveel tempowisselingen….
Hierdoor kom je automatisch uit bij klimmers die ook goed kunnen tijdrijden i.p.v. de springveren.

Van dit lijstje zou je wat mij betreft dus al de namen van:

Kudus en Roche kunnen schrappen aangezien die niet voor een lange tijd ’tempo’ op kop kunnen rijden.

Van Garderen lijkt mij van de genoemde opties het beste te zijn is op dit moment niet op zijn top, heeft financieel al ‘gecashed’ de afgelopen jaren en zou voor op de korte termijn meteen in te passen kunnen zijn.

Huubi 3 augustus 2018 om 10:14

Is Guillaume Martin niet te halen? Dat zou een mooie zijn. Ook voor hem.

finton 3 augustus 2018 om 10:15

Metkel Eyob. Eén van de betere allrounders van Afrika, weggebonjourd bij Dimension Data, maar doet het goed dit jaar. Zal weinig kosten.

Prima Facie 3 augustus 2018 om 10:24

Eigenlijk zonde dat Nederland naast Colombia in de breedte het beste klimland is en ook nog eens een absolute wereldtopper als klassementsrenner heeft, maar dit niet weet te combineren. Kunnen we niet een keer weer een Tour met landenploegen rijden? Dan wint Dumoulin met vijf minuten. (Ok, de Britten en Colombianen zijn ook niet slecht)

achtpuntzes 3 augustus 2018 om 10:26

Heb je t al gehoord van de zeven van youri…