Zeven Nederlandse mannen kwalificeerden zich al voor WK veldrijden in Hoogerheide

maandag 9 januari 2023 om 09:22
Zeven Nederlandse mannen kwalificeerden zich al voor WK veldrijden in Hoogerheide

foto: Cor Vos

Zeven Nederlandse mannen hebben zich al gekwalificeerd voor het aankomende WK veldrijden in Hoogerheide. Onder meer Mathieu van der Poel en Lars van der Haar eindigden minstens twee keer in de top-16 van een Wereldbeker, wat de kwalificatie-eis is om mee te mogen doen aan het wereldkampioenschap op 5 februari.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Naast Van der Poel en Van der Haar hebben ook Joris Nieuwenhuis, Pim Ronhaar, Corné van Kessel, Ryan Kamp en Mees Hendrikx al voldaan aan de kwalificatie-eis. Bondscoach Gerben de Knegt mag die zeven dus selecteren voor het WK veldrijden voor elite-mannen in Hoogerheide. Maar zeker van deelname aan de titelstrijd zijn zij nog niet.

David van der Poel en Stan Godrie
Met nog twee Wereldbekers op het programma, in Benidorm (22 januari) en Besançon (29 januari), kunnen twee crossers zich mogelijk nog bij de lijst met WK-kandidaten voegen. David van der Poel en Stan Godrie eindigden dit seizoen tot nu toe een keer in de top-16 van een Wereldbeker. Mochten zij in Spanje of in Frankrijk nog een keer top-16 behalen, dan heeft De Knegt meer opties.

Op basis van de plek op de wereldranglijst mag Nederland zeven renners laten deelnemen aan het WK in eigen land. Bondscoach De Knegt mag dan kiezen uit alle renners die hebben voldaan aan de kwalificatie-eisen. Mochten David van der Poel en/of Stan Godrie zich nog kwalificeren, dan zal De Knegt een of twee renners moeten teleurstellen.

Dat Pim Ronhaar onlangs besloot om over te stappen van de U23-categorie naar de elites, kan dus nog voor ‘problemen’ zorgen voor de Nederlandse keuzeheer. Als Ronhaar belofte was gebleven, had De Knegt nu zes opties gehad en was er nog ruimte voor een extra renner in de WK-selectie voor de elites.

Dit artikel delen:

9 Reacties

Oblomov 9 januari 2023 om 10:53

Onzin overigens om kwalificatie-eisen te stellen voor een WK in eigen land.

Dat je dat bij een trip naar het buitenland doet, i.v.m. de hogere kosten, valt te billijken, maar toch niet als iedereen gewoon met de eigen camper kan komen aanrijden.

5
Dark Noise 10 januari 2023 om 00:19

Dus volgens jou mogen er dertig Nederlanders starten?

0
Cornelius 10 januari 2023 om 00:40

@Dark Noise Kwalificatie is een voorwaarde om geselecteerd te kunnen worden. Kwalificatie betekent niet dat een renner automatisch geselecteerd wordt.

0
storm-biker 9 januari 2023 om 09:52

Al zouden ze zich plaatsen, gaan ze niet geselecteerd worden i.p.v. één van de al gekwalificeerde renners, die zijn gewoonweg beter.
Enige is dat bijv. Kamp last blijft houden van z’n hersenschudding en niet kan starten.

1
kutcoureur 9 januari 2023 om 18:47

Del Grosso heeft ook startrecht

0
Cornelius 9 januari 2023 om 19:10

Niemand heeft startrecht. De bondscoach selecteert.

1
Boomie1 10 januari 2023 om 06:32

Non issue. Del Grosso is u23. Start indien geselecteerd bij de beloften.

0
Kaj 11 januari 2023 om 19:17

tot nu toe heeft alleen Marianne Vos het recht van starten als uittredend wereldkampioen ;-)

0
Cornelius 11 januari 2023 om 19:57

Niet helemaal: Marianne moet nog wel door de KNWU afgevaardigd worden. Maar omdat er voor een uittredend wereldkampioen een extra startplek beschikbaar is, zou het wel erg dom zijn van de KNWU om die startplek niet te benutten. Voor continentale kampioenen (EK, PAK) zijn er ook extra startplekken. Dus Fem van Empel mag als Europees kampioene ook op deelname rekenen (tenzij de KNWU compleet gek geworden zou zijn).

0

Headlines

Populair

Materiaalzone