Zeeman heeft ‘geldig excuus’ voor Vingegaard: “Maar Pogacar was wel een klasse apart”

maandag 13 maart 2023 om 15:34
Zeeman heeft ‘geldig excuus’ voor Vingegaard: “Maar Pogacar was wel een klasse apart”

foto: Cor Vos

Voorafgaande aan Parijs-Nice werd een spannend duel verwacht tussen Tour de France-pretendenten Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar, maar laatstgenoemde bleek er met kop en schouders bovenuit te steken. Merijn Zeeman zei in de het radioprogramma Langs de Lijn niet verrast te zijn door het niveau van Pogacar. “Het is de laatste jaren eigenlijk wel vaste prik dat hij zo ontzettend goed is”, aldus de sportief directeur van Jumbo-Visma.

“Maar het was natuurlijk zeer indrukwekkend”, vervolgde Zeeman, die Vingegaard als derde zag eindigen in het algemeen klassement. De Deen verloor in totaal een minuut en 39 seconden op Pogacar. “Jonas heeft nog nooit een WorldTour-wedstrijd van een week gewonnen. Dat was een doel na het winnen van de Tour. We waren de hele winter optimistisch dat we meer partij zouden kunnen bieden.”

“Maar na de hoogtestage op Tenerife heeft hij wat zaken op privégebied gehad, waardoor hij achteruit is geworpen en hij niet op zijn allerbest was afgelopen week. Dat was wel een geldig excuus. Al moet ik zeggen dat het ook in topvorm een geweldige klus zou zijn geworden om te kunnen strijden met Pogacar, want die was deze week echt een klasse apart.”

Lees ook:
‘Voor Pogacar en Vingegaard is de Tour de France nu al begonnen’

Herstel Roglic
Terwijl Vingegaard een tik kreeg in Parijs-Nice, was er vanuit Italië wel goed nieuws voor Jumbo-Visma. Primoz Roglic, die andere klassementsrenner van de Nederlandse formatie, won bij zijn rentree in het peloton drie etappes en het eindklassement van Tirreno-Adriatico. “Hij heeft er heel lang uit gelegen met zijn schouderblessure, waardoor hij ook heel lang niet op de fiets kon zitten”, vertelt Zeeman.

“Dat was ook de reden waarom wij hem nog niet hadden opgesteld in de Tirreno en hij eigenlijk pas volgende week in de Ronde van Catalonië zou beginnen. Maar het herstel ging veel sneller en op de hoogtestage zagen we dat hij heel snel vooruitging. Omdat hij ook voldoende weken training achter de rug had, hebben we toen besloten dat het voor hem beter was om nu in wedstrijden te investeren.”

“Normaal gesproken rijdt Roglic geen Tour”
Dat pakte goed uit, want Roglic was bijzonder succesvol in Tirreno-Adriatico. “Hij is gewoon een heel bijzondere atleet, die buiten het feit dat hij heel sterk is, ook heel goed weet wat hij wel en wat hij niet kan. Dat hij drie etappes en het eindklassement won, was toch wel een enorme verrassing voor ons. Maar wel een heel aangename.”

Roglic mikt dit jaar op de Giro d’Italia, niet op de Tour de France. Kan daar na deze prestaties nog verandering in komen? “De Giro is voor ons ook een heel bijzondere wedstrijd. We hebben nu én de Tour én de Vuelta (Roglic in 2019, 2020 en 2021, red.) gewonnen, maar de Giro nog nooit. Dus dat is een heel belangrijk doel. Voor Primoz ook trouwens, omdat de laatste tijdrit heel dicht bij Slovenië eindigt. Ze verwachten dat het hele land zal uitlopen. En later komt dan de Tour waar Jonas zich straks op gaat focussen. En nog een aantal, zoals Wout van Aert. Maar normaal gesproken rijdt Roglic geen Tour.”

Wedstrijdprogramma Primoz ROGLIC

Dit artikel delen:

15 Reacties

Robertje2006 13 maart 2023 om 15:46

“Normaal gesproken”, het konijn uit de hoge hoed is nog steeds een mogelijkheid!

1
Cees 13 maart 2023 om 19:59

Als Roglic in de eerste week Giro een smakker maakt en zijn klassement naar de vaantjes is, dan zou de tour een optie zijn. Anders niet lijkt me. Is mentaal niet op te brengen om deze te combineren

1
KnightBiker 13 maart 2023 om 16:33

Roglic kan in principe prima de Giro tour dubbel doen: met het minimale programma, Christopher Horner voorspelde dat in zijn YouTube show.

0
unionwagtmans 13 maart 2023 om 17:06

Zeeman liet de deur wagenwijd open voor Roglic in de Tour.
Maar wel weer met de knullige comm die Jumbo Visma de laatste tijd kenmerkt : “hij kan bv vallen in de Giro ” …
Even lekker de goden verzoeken.

(het meta-argument was “in de wielerij kan alles snel veranderen”)

0
Aerts 13 maart 2023 om 17:27

Pogacar was vorig jaar niet in topvorm in de Tour. En alleen in het absolute hooggebergte is Vingegaard misschien beter. In punchen, sprinten, afdalen, techniek, kasseien en grint is Pogacar beter. Alleen in het tijdrijden is het mij nog niet duidelijk wie het beste is. Op dit moment denk ik Vingegaard, omdat de ploeg hierin meer gespecialiseerd is.
Dus dat Pogi meer korte rittenkoersen wint en gaat winnen is voor niemand een verrassing. Daarom lijkt de Tour van dit jaar meer in zijn voordeel. Want daarin lijkt veel explosiviteit te zitten en weinig hooggebergte. Helaas.

0
goldone123 13 maart 2023 om 19:11

Dat valt best nog mee.

0
Vincent Kleijn 13 maart 2023 om 15:51

Komt wel goed. Er zal een sterk team staan die in topvorm zal zijn voor Vingegaard in de Tour. Dat hij Paris-Nice niet wint. Nou nou. Het is wat. Ik ben er helemaal ondersteboven van en ik weet wel zeker dat TJV en Vingegaard er zelf ook compleet van ondersteboven zijn :-D 1 minuut en 39 seconden. Poeh poeh. Op de Col du Granon verloor Pogacar al 2.51 op Vingegaard :-D

-1
Melkzuur 13 maart 2023 om 16:01

Het kan ook allemaal snel veranderen. De andere “groten” van deze generatie, hadden allemaal al eens (of meermaals) af te rekenen met tegenslag: Froome, Bernal, van Aert, Evenepoel, van der Poel, Roglic,… Voorlopig is Pogacar het zondagskind, maar het kan bijna niet anders dan dat er ooit ook eens iets met hem misloopt.

-1
KnightBiker 13 maart 2023 om 16:06

+1 zelfs renners als Merckx hebben de tour vijf keer gewonnen, maar als alle actieve jaren 100% vlekkeloos waren verlopen hadden ze veel meer edities gewonnen. (Zie de 7x van Armstrong, we weten wel hoe dat gebeurde)

-4
Dikke Vrouw 13 maart 2023 om 16:32

Klopt vroeg of laat gaat ie es flink op z’n plaat

-3
ThorHushovd 13 maart 2023 om 22:22

Doe niet zo (melk)zuur

3
dakraamflats 14 maart 2023 om 07:42

Huiskamervraag: wie hoort er niet in dat rijtje thuis?

0
Westfalen 13 maart 2023 om 19:14

Dus redelijke kans dat Roglic toch de Tour gaat rijden. Zeeman begint er al een beetje naar toe te praten. Vingegaard met wat privé perikelen. Dat kan gaan hinderen.

-1
thenewGOAT 13 maart 2023 om 23:49

Hmmm, als het echt zo is dat ze vrezen dat Vingegaard door welke problemen dan ook misschien wat kan te kort komen in de Tour, zal Roglic dan überhaupt wel de Giro rijden? Vol voor de overwinning gaan in de Giro, en dat een dikke maand later nog eens moeten gaan herhalen in de Tour lijkt me dan ook niet de meest verstandige benadering.

0
Rufusvb 13 maart 2023 om 21:07

Heerlijk hoe de druk op deze manier weer volledig bij Pogacar neergelegd wordt.

-1

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Populair

Materiaalzone