Wouter Vandenhaute (Flanders Classics) wil ook het veldrijden hervormen

Door , dinsdag 27 november 2018 om 09:04

©Photopress.be

Wouter Vandenhaute heeft de voorbije jaren het klassieke Vlaamse voorjaar naar zijn hand gezet. Zo nam hij Dwars door Vlaanderen op in zijn Flanders Classics en gaf de klassieker een plaats tussen Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen. De 56-jarige ondernemer wil straks ook het veldrijden hervormen. “Al besef ik dat ik in het conservatieve wereldje tegenkanting zal krijgen.”


Het was in de marge van de voorstelling van Dwars door Vlaanderen, dat Wouter Vandenhaute aan de Vlaamse media zijn nieuwe ambitie kenbaar maakte. “Het heeft me heel wat moeite gekost om Dwars door Vlaanderen tussen Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen te krijgen (ten kosten van de Driedaagse De Panne-Koksijde, red), maar nu past de puzzel perfect”, vertelde Vandenhaute. “Maar ook het veldrijden is aan hervormen toe, want in de huidige kalender vindt een kat haar eigen jongen niet meer terug.”

“Drie klassementen en veel te veel crossen”, klinkt het. “En er komen nog steeds wedstrijden bij. Het moet kwalitatief beter dan wat we nu soms zien. Ik wil hervormen, een betere structuur uittekenen.”

Telenet Superprestige
Dit jaar kocht Vandenhaute met zijn Flanders Classics de Telenet Superprestige, één van de drie regelmatigheidscriteria in het veldrijden. Dat hij dat niet deed om langs de zijlijn toe te kijken, spreekt voor zich.

Vandenhaute gunde zichzelf wel een studieronde, maar weet ondertussen dat het anders moet. ‘Ik besef dat ik veel tegenkanting zal krijgen, want het veldrijden is een conservatief milieu. Elke organisator vecht voor zijn cross en er zijn weinig regels. Het wordt opnieuw duwen en trekken, maar dat schrikt me niet af. En het zal ook niet voor morgen zijn, voor alle duidelijkheid. Er zal veel geduld nodig zijn.”

Peter Van den Abeele, Head of Off-Road bij de UCI en verantwoordelijke voor de kalender, liet bij WielerFlits al optekenen dat er volgend seizoen amper kalenderwijzigingen komen. Pas in het seizoen 2020-2021 kan er sprake zijn van verandering. Op het nieuws van Vandenhaute wilde Van den Abeele niet officieel reageren. “Maar we spreken met elkaar.”

Dit artikel delen:

8 Reacties

platteprijs 27 november 2018 om 10:00

Nu hij eigenaar is van de Superprestige, kan hij hiermee toch stoppen. Dat scheelt een klassement.

04398 27 november 2018 om 13:30

@platteprijs, lijkt me niet echt een goede ondernemer, als je iets koopt om het op te doeken. Denk dat hij uiteindelijk alles onder een naam wil hebben en dan een paar crossen wil schrappen.

vlek 27 november 2018 om 10:03

Superprestige opdoeken en hij is al een heel eind..

kielabokki 27 november 2018 om 10:03

En gelijk heeft ie. Die klassementen zijn er sws te veel aan. Zeker nu de 2 paradepaardjes zich meer op de weg focussen.

EddyB1958 27 november 2018 om 18:04

2020 is het jaar van de Olympische Spelen,en dan is het hoofddoel voor Mathieu van der Poel het mountainbiken in Tokio. Zou dus best kunnen dat hij dan minder op de weg te zien zal zijn dan in 2019.

KnightBiker 27 november 2018 om 10:58

hoe men hoopt weg renners te koppelen, daar heb Ik geen oog In: 1 competitie is daarvoor hoe dan ook te lang.
periode competities eventueel, maar dat zie Ik ook niet gebeuren.

Daarbij als er veel crossen komen zonder klassement zullen die aan waarde inboeten… lijkt mij als organisator geen goed idee.

Chekie 27 november 2018 om 11:28

Net als jaren geleden, wedstrijden spreiden over meer landen en ook renners van buiten Nederland en België contracteren.

Huubi 27 november 2018 om 12:37

– Beginnen met de WC. Maximaal 5 / land. Dat maakt het al leuker voor andere landen.

– naast WC 2 klassementen: 1 tot kerst, 1 erna. Meer duidelijkheid.
– verschil tussen WC en andere crossen: 1 uur wc, 50 minuten andere crossen. Zo worden die wedstrijden specialer, maar ook anders. Vgl. wegwielrennen. Daar zijn de wedstrijden van 250+ ook bijzonder

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Giro 2019

Headlines

Materiaalzone

Populair