Wout van Elzakker (23) hangt fiets aan de wilgen

Wout van Elzakker (23) hangt fiets aan de wilgen

foto: Cor Vos

dinsdag 15 november 2022 om 08:00

De wielercarrière van Wout van Elzakker zit erop. De 23-jarige renner uit Hoogerheide was vorig jaar nog prof bij het Italiaanse Vini Zabù, dit jaar was hij actief namens Bahrain Cycling Academy. Die opleidingsploeg van Bahrain Victorious houdt ermee op, maar dat was voor Van Elzakker niet de druppel. Hij kampt al enige tijd met een ingrijpende blessure, vertelt hij aan WielerFlits.

De jonge coureur begon zijn beloftenjaren in dienst van het Spaanse Quick-Step-Telcom. Een jaar later keerde hij in Nederland terug bij LottoNL-Jumbo-De Jonge Renner. In beide jaren kreeg hij als stagiair de kans om Metec-TKH te overtuigen, maar dat lukt niet. De tijdrijder kreeg in 2019 vervolgens toch een plekje bij een Continental-ploeg, dankzij Differdange uit Luxemburg.

In het coronajaar 2020 kwam hij vervolgens niet in actie. Groot was dan ook de verrassing toen Van Elzakker als prof werd aangekondigd bij Vini Zabù. Het Italiaanse profavontuur werd echter geen succes. De Nederlander reed slechts één UCI-koers uit en tot overmaat van ramp hield zijn ploeg er ook mee op te bestaan aan het einde van 2021. Hij vond onderdak bij Bahrain.

Van Elzakker voor Vini Zabù op het NK tijdrijden 2021 – foto: Cor Vos

Beknelde liesslagaders
Ook dat avontuur eindigt na een jaar. Sterker nog: Van Elzakker zet een punt achter zijn loopbaan. “Ik heb in augustus een onderzoek gehad naar een vernauwing/knik in mijn liesslagaders. Daarna heb ik nog een second opinion laten doen. Daaruit bleek dat het probleem toch groter was dan in eerste instantie leek. Het probleem zit namelijk in beide beenslagaders.”

In zijn linkerbeen gaat het om een vernauwing van het bloedvat, waarbij er ook een knik in zit. In zijn rechterbeen is er alleen sprake van een vernauwing. “In het ziekenhuis vertelden ze mij dat dit zeker al een paar jaar speelt. Dit verklaarde voor mezelf wel wat. Toen ik dit hoorde kreeg ik ook het nieuws dat mijn huidige ploeg stopt. Ik ging eraan twijfelen of ik wel zou opereren.”

“De wielerwereld is een onzekere wereld” zegt hij daarover. “Het ging al een aantal jaren niet zoals ik wilde. Beter gezegd, het ging gewoon slecht. Als ik diep moest gaan lukte dit niet, doordat er veel te weinig zuurstof naar mijn benen ging. Hiervoor zijn de Ziekte van Pfeiffer in 2021 en m’n slagaders problemen geweest die me in de weg zaten, maar daar wil ik het niet op schuiven. Het mentale ging ook meespelen. Ik heb voor nu besloten om te stoppen.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

Bielefeld, Nordrhein-Westfalen 14 november 2022 om 08:45

Best een begrijpelijke keuze. Als hij zich laat opereren en gaat revalideren dan is het maar zeer de vraag of hij daarna weer aan de bak kan komen ergens. En als het mentaal dan ook niet meer wil dan kun je beter je conclusies trekken.

1
Paceline 13 november 2022 om 18:20

Heeft Wout überhaupt ooit een prestatie neergezet in zijn ‘carrière’ waarmee hij de gemiddelde clubrenner aftroeft? Laat staan iets wat acteren op continentaal of pro continentaal kan rechtvaardigen? Waarschijnlijk zie ik iets over het hoofd.

0
Boomie1 13 november 2022 om 18:25

Z’n junioren tijd (NK) alsmede wattages testen.

0
NiM 13 november 2022 om 20:05

Pappie zat er warmpjes bij

-4
Nero1 14 november 2022 om 08:48

@NiM Een Primera uitbater. Harde werker, maar je gaat daardoor niet ‘er warmpjes bijzitten’ . De suggestie dat hij zijn zoons profcarriere gefinancierd heeft is misleidend.

1
Rick97 13 november 2022 om 21:10

Heeft Jonas Rickaert ook geen last gehad van een beknelde liesslagader? Die rijd volgend jaar weer.

0
Bielefeld, Nordrhein-Westfalen 14 november 2022 om 08:48

Ja maar Rickaert heeft een contract tot en met 2025 bij Alpecin. Dan maak je waarschijnlijk makkelijker de keuze om je te laten opereren en te revalideren.

0
Kerstie 14 november 2022 om 09:54

Nou helaas. Las nog dat Coratec interesse had, maar die zijn dus om deze reden doorgeschakeld naar van Empel

0
Spurter 14 november 2022 om 18:21

Ploegen contracteren renners omdat ze er wat wijzer van worden. Van Wout van Elzakker is sportief nooit iemand wijzer geworden, dus linksom of rechtsom zal er wel betaald zijn om hem in bepaalde ploegen te krijgen.

Leuk als je er de centen voor hebt, maar wel treurig als je zo wielerprofje wilt spelen, terwijl je het niveau hebt van een clubrenner.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone