Wout van Aert traint weer op tijdritfiets: “Het gaat zeer goed”

vrijdag 17 januari 2020 om 09:58
Wout van Aert traint weer op tijdritfiets: “Het gaat zeer goed”

foto: Cor Vos (archief)

Even werd er gevreesd voor de wielercarrière van Wout van Aert, na diens horrorcrash in de voorbije Tour de France. Maar de renner van Jumbo-Visma zet nu grote stappen in zijn revalidatie. Zo trainde Van Aert afgelopen woensdag voor het eerst weer op de tijdritfiets. “Tot nu toe gaat alles zeer goed”, zo vertelt performance manager Mathieu Heijboer aan Het Laatste Nieuws.

Het verhaal van Van Aert is bekend: de wegrenner annex crosser kwam zwaar ten val in de Tourtijdrit naar Pau. De 25-jarige renner moest lange tijd revalideren, maar mag zich inmiddels weer wielrenner noemen. Zo reed hij de voorbije periode al drie veldritten en heeft hij zijn vizier gericht op enkele andere crossen en het WK in Dübendorf.

Van Aert vertoeft op dit moment samen met zijn ploeggenoten van Jumbo-Visma in het Spaanse Alicante, de plek voor het eerste gezamenlijke trainingskamp van 2020. De klassiekerspecialist wil in Spanje een nieuwe basis leggen voor het Vlaamse voorjaar, zo trainde hij afgelopen donderdag nog 180 kilometer in de Spaanse binnenlanden.

Heijboer ziet in Alicante dat zijn pupil progressie boekt. “Hij werkt het hele programma af, zonder problemen. Maar we monitoren de situatie heel erg goed. We grijpen in zodra Wout aangeeft dat het te zwaar wordt.” De man die verantwoordelijk is voor de sportieve prestaties van de renners, kijkt dan ook met vertrouwen uit naar het nieuwe seizoen.

Geloof in terugkeer: “Maar zes uur trainen is niet hetzelfde als zes uur koersen”
De grote vraag is natuurlijk of Van Aert op tijd in topvorm is voor de belangrijkste voorjaarsklassiekers. “Als Wout het hele programma kan afwerken, heb ik er het volste vertrouwen in dat hij weer op niveau zal zijn. We zullen in de eerste wedstrijden zien of hij ook dat laatste procentje kan terugvinden, wat het verschil maakt tussen winnen en verliezen. Maar ik geloof erin.”

Ploegleider Grischa Niermann is eveneens optimistisch, maar probeert de verwachtingen toch enigszins te temperen. “Zes uur trainen is niet hetzelfde als zes uur koersen. We hopen het natuurlijk wel, maar we moeten wellicht de verwachting temperen dat Wout de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix gaat winnen”, aldus de ex-renner.


Dit artikel delen:

29 Reacties

Poeksel 17 januari 2020 om 10:22

Ik las wel in een Belgische krant dat hij nog niet helemaal pijnvrij rijdt.

Jotto-Lumbo 17 januari 2020 om 11:00

Helemaal op zijn oude niveau gaat hij niet zijn de voorjaarsklassiekers, daar mist hij simpelweg te veel wedstrijdritme voor. Ik ben vooral benieuwd in hoeverre hij zijn wattages kan halen ten opzichte van vorig jaar. Na zo'n klap en de gevolgen van de wederopbouw van spiermassa en pezen lijkt me ook wel dat er wat power uit de benen verdwijnt.

Jan Blokland 17 januari 2020 om 11:55

Waarom niet? Het duurt nog ruim twee maanden tot de klassiekers. Het is wel Van Aert hè. Als je ziet wat hij nu al weer doet in het veld?

Samlambeej 17 januari 2020 om 11:59

Die wattages laten ze je nooit weten.

Jotto-Lumbo 17 januari 2020 om 12:22

@Jan Blokland, in het veld doet hij nu mee. Dat is een goed teken. Maar hij is natuurlijk nog mijlenver verwijdert van wat Van der Poel laat zien. Dat is echt wel een niveauverschil. Tijdens heb BK kon hij ook nog niet meedoen voor de overwinning. Dan kom je achter mannen als Sweeck, Iserbyt etc.. terecht. Het kan nog komen, maar wat hij nu heeft laten zien in veld, heeft mij nog niet het gevoel gegeven dat hij finales kan rijden in de klassiekers. Dat vind ik ook totaal niet gek, hij zit midden in een revalidatieproces. En het loopt al vrij voorspoedig, maar ik denk dat hij weer een jaar nodig heeft om volgend jaar echt te knallen in de klassiekers.

Wheely 17 januari 2020 om 12:51

Geen enkele renner die in de de top 10 gaat staan van Vlaanderen of Roubaix heeft momenteel nog wedstrijdritme. (buiten VdP dan) Het seizoen moet immers nog beginnen.

fringale 17 januari 2020 om 13:42

Wie heeft Stybar vorig jaar in de cross allemaal moeten laten voorgaan en toch reed hij een dijk van een voorjaar met winst in Omloop en E3…

Jotto-Lumbo 17 januari 2020 om 15:11

Ja ik snap ook wel dat het seizoen nog moet beginnen.. Misschien is wedstrijdritme niet het goede woord. koershardheid dan? Het is wel anders dat je vanaf juli hebt moeten revalideren of dat je een Vuelta of een volledig najaar hebt gereden. Het is tegenwoordig heel belangrijk om een jaar goed af te sluiten ter voorbereiding van het klassieke seizoen.

Jan Blokland 17 januari 2020 om 15:21

@Jotto-Lumbo. Maar daarom heeft hij ook nog twee maanden. En als je praat over het niveau Van der Poel? Dat was sowieso al niet haalbaar in het veld voor Van Aert. Kijk maar naar de uitslagen verleden jaar. Op een enkele uitzondering na, allemaal gewonnen door Van der Poel. Dat was namelijk ook al het geval voor dat hij deze blessure opliep.
Ik denk dat Van der Poel nadien alleen nog maar beter is geworden. Dus die vergelijking lijkt me zinloos.
Op de weg zal het overigens anders zijn. Ik denk zelfs dat het voor Van Aert weleens gunstig kan uitpakken als de top klassiekers er aankomen zoals Paijs-Roubaix en de RvV. Strade Bianchi en het Nieuwsblad komen mogelijk iets te vroeg.

Jotto-Lumbo 17 januari 2020 om 16:00

De vergelijking tussen Van der Poel en Van Aert is nu inderdaad niet aan de orde. Maar ik vind ook niet dat je naar vorig jaar kan kijken. Toen heeft Van Aert het mentaal ook heel zwaar gehad en was er heel veel te doen rond zijn persoon. Daarnaast was het ook het eerste jaar dat hij het veldseizoen gebruikte als voorbereiding voor het klassieke seizoen.

Ik denk als Van Aert helemaal fit is en hij goed het jaar heeft afgesloten hij volgend veldritseizoen best het niveau van Van der Poel kan halen. Hij is niet voor niks 3 keer wereldkampioen geworden, ook toen VDP er was.

-Stijn- 17 januari 2020 om 16:10

Als van Aert ongeschonden de tour had kunnen uitrijden had hij deze winter beter geweest dan de 2 winters voorheen (Vorig seizoen probleem nuyens, seizoen daarvoor probleem fiets) en denk ik dat vdp Het nu met rond de 10 zeges moest doen.

Jan Blokland 17 januari 2020 om 18:49

@Jotto-Lumbo. Van Aert is inderdaad 3x wereldkampioen geweest, maar daar zat sowieso één cadeautje bij door pech bij Van der Poel. En dat Van Aert het mentaal wat moeilijk had door de problemen met Nuyens klopt natuurlijk wel, maar dan is er altijd wel wat. Ik denk dat Van der Poel het ook niet gemakkelijk heeft gehad dit jaar met het overlijden van Poulidor.
Alles bij elkaar sla ik Van der Poel hoger aan dan Van Aert, maar beiden hebben natuurlijk uitzonderlijke kwaliteiten. En daarom denk toch dat het voorjaar voor Van Aert helemaal niet zo verkeerd uit hoeft te pakken in de opbouw daar naar toe. Je ziet ook veel renners die noodgedwongen rust juist goed verteren. Juist na die rust periode dan in het voordeel kunnen zijn t.o.v. anderen door wat minder gekoerst te hebben.

boenk 17 januari 2020 om 20:13

Jan Blokland, als je 1 van de 3 wereldtitels van van Aert wil toeschrijven aan pech van Mathieu (en ik ben het daar niet mee eens), waarom tel je er dan de wereldtitel die hij verloor door pech aan Mathieu (diens eerste) er niet bij? Of dan telt pech plots niet?

Mathieu heeft een agressievere rijstijl, zoekt de kantjes op, neemt obstakels en bochten tegen een hogere snelheid. Dan loop je meer kans op lekrijden, dat is nu eenmaal zo. Dan moet je achteraf niet komen wenen dat je vaak lek rijdt op een parcours waar vooraf van geweten was dat er scherpe stenen onder de bovenlaag zaten, die zouden komen piepen wanneer het bleef regenen. Adrie heeft zelf gezegd dat hij diezelfde banden als Wout ook had liggen, maar ze niet wou gebruiken omdat je er voor geen meter mee vooruit komt. Met andere woorden, als Wout op dezelfde banden reed als Mathieu, had hij ook een pak sneller kunnen rijden (met het risico meer lek te rijden).

Ik ben het wel eens dat Mathieu de meest getalenteerde veldrijder is. Technisch de betere en toch wat explosiever. Dat maakt wel een verschil wanneer je honderden hindernissen moet nemen op een uur tijd.

-Stijn- 17 januari 2020 om 21:18

@Boenk +1
Over de pech in Tabor wordt niet gesproken, terwijl het daar compleet duidelijk was dat wout sterker was maar over het wk van 2017 wordt er gedaan alsof van Aert het gestolen heeft terwijl hij met banden reed waarbij je veel meer watts moest ontwikkeln voor dezelfde snelheid en waarbij hij toch nog de snelste tijden reed in de 2de koershelft.

tendam 17 januari 2020 om 22:09

@stijn
Van der Poel is bijna altijd beter dan Van Aert in een rechtstreeks duel. Dat is gewoon een feit. En dat VDP in Bieles de betere was lijkt me ook evident. Niettemin kon Van Aert hem af en toe op een echt zwaar parcours best pijn doen.

-Stijn- 18 januari 2020 om 12:16

@tendam af en toe pijn doen, jij kijkt ook nog maar de laatste 2 seizoenen

Scibby 17 januari 2020 om 11:56

Dat hij weer in het peloton kan meedraaien dat zou kunnen maar zo een beschadiging, dat moet toch helaas blijvende schade geven?

AnderJ 17 januari 2020 om 12:31

Is Pelerine een (Vlaamse?) wielerterm die ik niet ken of is dit een gevalletje autocorrect?

Scibby 17 januari 2020 om 13:35

@Anderj; een kwestie van een te actieve autocorrect ;)

Samlambeej 17 januari 2020 om 12:01

Met dat hoofd zou ik ‘m niet voor Hollywood nemen.

Deel Koeper 17 januari 2020 om 12:31

Ik denk dat hij op degelijk niveau wil zijn tegen de Tour en dat elk resultaat in het voorjaar een leuke verrassing is.

Samlambeej 17 januari 2020 om 13:10

Kan er geen lijn op trekken. In de studio na het BK klonk het nog vrij negatief.

Romāns Vainšteins 17 januari 2020 om 15:27

Uiteindelijk weten we helemaal geen moer.

Even goed dat hij straks steeds na 150 K moet lossen als dat hij nooit van tevoren vliegt, dat hangt helemaal af van de tijd tot die tijd.

Titaantje 17 januari 2020 om 16:44

Mensen hebben het over twee maanden, maar RvV is nog bijna 3 maanden weg. Voldoende tijd om wedstrijdritme op te bouwen. De vraag is of alle spiermassa en power weer hetzelfde wordt.

Verweggistan 17 januari 2020 om 17:54

Buitenbochtjes voorlopig, denk ik.

Jan Blokland 17 januari 2020 om 21:58

@Boenk. Sorry voor je felle reactie. Ondanks wat je aangeeft vind ik Van der Poel de meer getalenteerde renner. Maar uiteindelijk ging deze discussie over Van Aert waarvan er twijfels waren of hij er zou staan in de voorjaarsklassiekers. Ik denk dat Van Aert er inderdaad staat. Daar is hij veel te goed voor. Hij gaat echt we top zijn is mijn overtuiging.

bloemist 18 januari 2020 om 08:25

Wout heeft met de beloften erbij vier keer het WK gewonnen met Mathieu als tegenstander. Mathieu is puur talent een kruising tussen Boonen en Gilbert op hun best. Wout is meer een type tijdrijder, al mochten zijn sprints in Voiron en Albi er wel zijn tegen de wereld top.

-Stijn- 18 januari 2020 om 12:19

Wout lijkt mij evenveel wegrenner, type Cancelarra maar Wout dan wel wat explosiever en beter in klimmen

toke 18 januari 2020 om 08:35

Mijn glazen bol is gisteren kapot gevallen…..Ik kan dus geen voorspelling doen

Headlines

Materiaalzone

Populair