Geen WK veldrijden voor Wout van Aert: “Moeilijkere keuze dan verwacht”
foto: Cor Vos
woensdag 5 januari 2022 om 16:20

Geen WK veldrijden voor Wout van Aert: “Moeilijkere keuze dan verwacht”

Wout van Aert slaat het WK veldrijden van 2022 in Fayetteville definitief over. Dat bevestigt de Belg na afloop van zijn zege in de X2O Trofee in Herentals tegen Sporza. “Ik ga zondag mijn laatste cross van deze winter rijden”, doelt hij op het BK veldrijden.

“Het is een vraag die heel lang is teruggekomen en eigenlijk is het altijd de bedoeling geweest om het WK niet te rijden. Natuurlijk was de goesting heel groot, maar we hebben nu beslist om ons aan het initiële plan vast te houden en mij na zondag voor te bereiden op het wegseizoen”, aldus Van Aert.

Dat hij acht van zijn negen crossen tot nu toe heeft gewonnen, maakte de beslissing moeilijk. “Dat maakt het voor mezelf iets minder gemakkelijk in het kopje, maar het is altijd een moeilijke keuze om zo’n mooie wedstrijd te laten liggen. Mijn doelen liggen ook in het voorjaar en daar concentreer ik mij nu op”, zegt de kopman van Jumbo-Visma, die na het BK afreist naar Spanje voor een trainingskamp met de ploeg.

“De cross is nog altijd mijn eerste liefde. Maar we denken dat het moeilijk wordt om het allebei te doen”, doelt hij op de combinatie van het WK en het voorjaar. “We hebben daar goed over nagedacht en hopelijk levert het wat op. Die reis is niet alleen het probleem. Dit jaar is het iets specialer dan anders, want je trekt het seizoen drie weken langer door en je gaat je specifiek voorbereiden op het WK. En ik heb nu vier weken extra tijd om optimaal voorbereid te zijn op het voorjaar. Dat is waar we voor gaan.”

‘Altijd als favoriet starten, kost ook energie’
“Het ging wel vlot en het werd een moeilijkere keuze dan ik had verwacht. Maar het is verstandig om ons toch aan het plan te houden”, vult Van Aert nog aan. “Het is overwogen en samen over nagedacht. Altijd als favoriet starten, kost ook energie. Het WK is helemaal anders dan een wedstrijdje toevoegen aan je programma. Het geeft extra ruimte om de focus te verleggen. Hopelijk geeft het mij nog iets extra voor het voorjaar, en geeft het mij iets extra’s om in de belangrijkste koersen echt beter te worden.”

“Het maakt verschil voor de week na het WK. Waar je anders snel aan de weg kan denken, ga je nu meer last hebben van de jetlag en de reis. En er is sowieso sprake van een vorm van decompressie”, zegt de klassiekercoureur van Jumbo-Visma. “Nu kan ik zondag een hoofdstuk afsluiten en mee in het traject stappen om het voorjaar voor te bereiden met de ploegmaats.”

Eerder werd ook bekend dat Mathieu van der Poel het WK veldrijden niet zal rijden. De uittredende wereldkampioen zet door een rugblessure een punt achter zijn seizoen.

RIDE Magazine
94 Reacties
Sorteer op:
5 januari 2022 16:22
Oef, moeizame dag voor het WK vandaag.
    5 januari 2022 19:03
    Dat lijkt me een understatement...
Pidcock topfavoriet, maar daaronder toch veel kanshebbers met Van der Haar, Aerts, Iserbyt, Hermans en Vanthourenhout.
5 januari 2022 16:27
Dat maakt het WK meteen weer een stuk interessanter! Pidcock nu favoriet, maar enkel als hij nog wat progressie maakt, anders denk ik dat van der Haar, Iserbyt en Aerts (en wie weet Vanthourenthout) de favorieten zijn op basis van afgelopen 2 weken.

Dit geeft van Aert toch wat extra druk denk ik. Als zijn voorjaar niks wordt zal hij zelf misschien wel denken: "Ik had naar dat WK moeten gaan.". En de media en de wielervolgers/crossvolgers gaan dat gevoel zeker hebben.
    5 januari 2022 16:32
    Op basis van de voorbije twee weken is Pidcock toch ook al top favoriet. Hij eindigde in elke cross behalve dendermonde en Namen (waar hij alleen Vanthourenhout moest laten gaan) voor de rest uit.
    5 januari 2022 16:41
    Ik ga ervan uit dat Iserbyt en van der Haar nog gaan verbeteren.
    5 januari 2022 17:21
    Pff, wanneer de bondscoach zelf tot de kanshebbers behoort weet je wel wat voor poppenkast het is die niche. En dan ook nog goes America.
    5 januari 2022 17:40
    Doet De Knegt weer mee?
5 januari 2022 16:27
Ja de kogel door de kerk of zo iets. Geen WK maar dan komt de Omloop in beeld.
    5 januari 2022 16:49
    Waarom reed hij vorig jaar de Omloop niet?
    5 januari 2022 17:03
    Nog in training voor het wegseizoen
    5 januari 2022 17:52
    Omloop is geen wegkoers dan?
5 januari 2022 16:27
Bewijst weer eens dat hij geen opportunist is maar iemand die bewust zich aan het traject houdt wat men samen wil gaan doen. Hij is nu een wegrenner en deze verre trip is er teveel aan als je doelen op de weg nog niet zijn behaald. Hopelijk zien we hem al in de Omloop.
    5 januari 2022 17:02
    Niet echt. Hij zou de beslissing immers pas na het BK nemen.
    5 januari 2022 18:14
    “we hebben nu beslist om ons aan het initiële plan vast te houden en mij na zondag voor te bereiden op het wegseizoen”

    Dus eens met Murcia.
    Het geeft denk ik een klein inkijkje in de denkwijze van Van Aert die graag planmatig werkt en koerst en zo denkt zijn kans op successen te optimaliseren.
5 januari 2022 16:29
Meteen zonneklaar dat Wout van Aert ten alle tijde met z'n eigen carrière bezig is en deze niet laat afhangen, laat staan afzet tegen die van Mathieu van der Poel.
    5 januari 2022 17:41
    Tenzij hij zichzelf zodanig laat bepalen door Mathieu, dat hij dit beschouwt als de ultieme kans om te laten zien dat hij zich niet door Mathieu laat bepalen.
    5 januari 2022 17:52
    Da's een doordenkertje....
    5 januari 2022 18:21
    Wel vreemd dat hij zegt dat dit het initiële plan was.
    Waarom dan niet vanaf het begin van dit plan ook communiceren dat je niet naar het WK gaat?
    5 januari 2022 18:26
    x

    hetgeen jij voorstelt is iets tussen Wout en de buitenwereld

    hetgeen waar ik het over heb is tussen "de twee rivalen" onderling


    5 januari 2022 18:28
    Godzijdank hebben beide inmiddels mogen ondervinden dat er nog rivalen zijn.

    Onder meer een zwartharig beest uit Leeds.
    5 januari 2022 18:33
    Misschien wilde hij niet zonder Mathieu gaan om erna niet te moeten aanhoren dat er geen tegenstand van niveau was en die titel daarom niets voorstelt?

    #doordenkeniseenkunstopzich
    5 januari 2022 18:35
    af en toe ook een Deen, bebaard of babyface
    5 januari 2022 19:12
    We weten al langer dat wout enkel op zichzelf focust en de rest is niet van belang. Dit in tegenstelling tot vdp. Dat hebben we al verschillende keren tijdens de koers kunnen ervaren
    5 januari 2022 20:10
    vdp wil wereldkampioen worden in 3 disciplines én monumenten winnen én olympisch kampioen mountainbike worden én ook wel meer wereldtitels in het veld hebben dan Van Aert en misschien zelfs meer dan De Vlaeminck.
    5 januari 2022 22:05
    @meqadon de grootste overwinning van Wout is er gekomen juist doordat hij zich op één andere renner focuste...
    5 januari 2022 22:10
    En het voorkomt dat het een WK wordt wat hij won omdat MvdP niet mee deed
    5 januari 2022 22:11
    @Lalsacien; er is een essentieel verschil tussen een demarrage beantwoorden (een belangrijk onderdeel van koersen) en hetgeen hierboven bedoelt wordt.
    5 januari 2022 22:14
    @derrière; VDP won in Dübendorf natuurlijk ook enkel maar omdat WVA nog aan het revalideren was.
    5 januari 2022 22:18
    @Beer zeker maar zo heeft meqadon het niet opgeschreven.
5 januari 2022 16:29
Begrijpelijke keuze van hem, spijtig dat het WK veldrijden in Amerika wordt gehouden terwijl er eigenlijk alleen maar (noord) Europeanen kanshebber zijn op de titel. Voor de globalisering van de sport is het natuurlijk een goed idee maar als hierdoor 1 van je absolute toppers er voor kiest niet te gaan, tsja.
    5 januari 2022 16:50
    Ik geloof niet zo in globalisering van het veldrijden. Heel dom dat ze zo'n race daar houden.
    5 januari 2022 17:43
    Beetje kort door de bocht vind ik, als je naar andere categorieën gaat kijken, denk ik zeker wel dat er wat Noord-Amerikanen op het podium gaan staan.
    5 januari 2022 19:41
    Kijk heel graag naar het veldrijden, maar laten wij eerlijk zijn, het is een blijft een onderonsje tussen de beste crossers van de lagen landen. Om die reden is het voor een topper als Van Aert zo'n WK trui van ondergeschikt belang ten opzichte van het winnen van een voorjaarsklassieker.
    5 januari 2022 20:01
    @Wim,
    Helaas is het niet zo simpel: afzien van het WK CX betekent niet meteen dat je dan een grote voorjaarsvis op het droge hengelt. Als het zo simpel was, dan liet Pidcock ook het WK schieten als hij zeker wist dat hij LBL daardoor zou winnen...

    Met een beetje pech heeft WvA straks helemaal niks... maar dan heeft hij er in ieder geval alles aan gedaan!
5 januari 2022 16:31
Straf, een zekere titel laten liggen. De ironie is dat hij nu net méér druk op zichzelf legt. De Ronde of Roubaix is nu echt wel van moeten, daar zal hij dan hopelijk strijden met MVDP, Pidcock en QuickStep
    5 januari 2022 16:55
    Met de Omloop en Parijs-Nice zou dat voorjaar ook al niet meer stuk kunnen hoor. Beide koersen hebben een grote uitstraling in België.
    5 januari 2022 17:05
    In de Ronde zal ene Pogacar ook niet anoniem mee trappelen
    5 januari 2022 18:17
    Ook mét wereldtitel is de Ronde of Roubaix van moeten.
    5 januari 2022 18:18
    Ik denk niet dat hij ‘moet’ winnen, maar dat hij voor het publiek min of meer verplicht is zijn piekvorm in Vlaanderen en Roubaix te plannen. Ik denk dat dit ook gaat lukken. Of het genoeg is om mee te doen voor de zeges is weer wat anders (dat is niet planbaar).
5 januari 2022 16:31
Een wijze beslissing en een mooie Omloop zo! Je zal het maar aan de hand hebben daar in de States: lekke band, kettingprobleem en dan 40 plaatsen moeten inhalen.
5 januari 2022 16:33
Terecht, veldrijden stelt niets voor vergeleken met de weg
    5 januari 2022 16:41
    Kennelijk wel, aangezien meerdere veldrijders na hun overstap in het klassieker-werk heel hoge ogen gooien. Het loont in elk geval de moeite om het te leren en bij de jeugd goed te zijn.
5 januari 2022 16:36
Goede keuze, winnen op de weg heeft toch meer aanzien, zeker als je al zoveel gewonnen hebt in het veldrijden
5 januari 2022 16:39
Begrijpelijke beslissing vanuit wegploeg TJV en van monumentenjager Van Aert.

Voor de spanning van een cross is het trouwens beter zo: ofwel Wout en Mathieu allebei aan de start, ofwel geen van beide. De fans in Fayetville zullen het niet aan hun hart laten komen - die supporteren even hard voor Tom, Lars, Eli, Toon en alle andere renners. Ons aller Arie zal ook tevreden zijn.
    5 januari 2022 16:42
    Vind het met de spanning wel meevallen, Pidcock toont ook aan boven de rest te zitten. Gisteren als enige gereden en vandaag op Toon Aerts na iedereen weer weggeblazen.
5 januari 2022 16:45
Pidcock wordt dan wel topfavoriet, maar de bekende kapers op de kust zullen zichzelf tegen hem meer kansen toedichten dan tegen het tweetal van de buitencategorie.
5 januari 2022 16:52
Met de dubbel Essen/ Italië hoorde ik hem vertellen dat hij dat verplicht ziet ten aanzien van de sport als prof. Een Wk rijden niet? Vorig jaar reed hij toch ook niet mee in de Omloop?
5 januari 2022 17:12
In deze hoogvorm moet Van Aert dat kunnen combineren. Het is nu ook weer niet dat de Omloop de week erna is.
5 januari 2022 17:25
Benieuwd wat A(d)rie hiervan vindt
5 januari 2022 17:28
Heeft nu wel genoeg fietsles gegeven aan de rest, nu is het aan Pidcock....
5 januari 2022 17:37
Hebben ze in de VS wel wk shirtjes die klein genoeg zijn voor Podcock of Iserbyt?
    5 januari 2022 17:55
    Gewoon extra heet wassen, werkt bij mij altijd.
5 januari 2022 17:46
WK onthoofd: Bijzonder jammer!
Wat is er nou moeilijk aan?
Gewoon aan het WK meedoen en pas rond de Ronde van Vlaanderen aan het wegseizoen beginnen.
WK Veldrijden levert Jumbo-Visma ook veel publiciteit op.
5 januari 2022 17:58
Op voorhand een gedevalueerd WK veldrijden, zonder twijfel. En volgend jaar een regenboogtrui met net zoveel glans als die van de Europees kampioen. Stel je voor dat volgend jaar Iserbyt in dat truitje rond fietst terwijl hij nog nooit van zijn leven VdP en Van Aert heeft verslagen in een wedstrijd die er toe doet; ik gruwel nu al bij de gedachte. Dan nog liever Aerts of Pidcock, die tenminste pogingen doen om mee te gaan met de grote mannen. Of VdHaar natuurlijk....

Voordeel is dat Van Aert in ieder geval een perfect parcours kan afleggen richting de weg. En dat het WK in ieder geval op voorhand weer spannend is, met alle "B-keus" die met de volle overtuiging voor de titel zal gaan.
    5 januari 2022 18:15
    Ah, Iserbyt doet geen pogingen om mee te gaan met de groten, we halen de alternatieve feitjes weer boven.

    Genoeg herhalen en iedereen gaat wel geloven dat het echt waar is, want ze lezen het zo vaak.
    5 januari 2022 18:56
    Ach, is toch mooi man. De drie kleintjes van de cross staan nu gegarandeerd met het mes tussen de tanden klaar om het die ene overgebleven “grote” smerig lastig te gaan maken. Wordt een hartstikke leuk WK bij de heren elite.
    5 januari 2022 19:01
    Geen fan van Iserbyt en Evenepoel, maar wel van ex-president Trump, je bent niet de eerste die het opmerkt, Deel Koeper. Zal wel een soort spiegelgedrag zijn (groot en vlezig contra klein en fijn).
    5 januari 2022 19:08
    Wanneer ging van der Haar dan met de grote mannen mee Michelangelo?

    Iserbyt deed het recent nog in Baal, vorige seizoenen ook een paar keer met Mathieu. Om maar te zeggen: een absoluut non-argument.
    5 januari 2022 19:23
    Het WK is een eendagswedstrijd: je kan wereldkampioen worden zonder de beste man van het seizoen te zijn. En je kan geen wereldkampioen worden als je niet meerijdt. En wereldkampioen is wereldkampioen. Het is wat het is :)
    5 januari 2022 19:29
    Waar schrijf ik dat VdHaar met de grote mannen mee gaat? Ik gun het VdHaar meer dan Iserbyt, niet meer en niet minder. Gewoon omdat vdHaar een stuk toffer is (en Nederlander!).

    Eli heeft dit seizoen ruiterlijk toegegeven dat hij wil scoren voordat de groten hun entree maken in het veld, om vervolgens in de periode van de grote 3 een stapje terug te doen en vooral zijn klassementen te verdedigen, niet om nog te winnen. Da's geen verzinsel van mij, maar gewoon uitspraken uit de mond van Eli zelf, en bevestigd door zijn ploegleiding. Slimme keuze van een broodrenner... Maar om mij dan te vergelijken met Trump is een beetje sneu.

    Maar neemt niet weg dat dit voor alle andere crossers gewoon een unieke kans is. Waarbij ik Pidcock het hoogste inschat, maar dat is zeker niet " met kop en schouders" zoals de afgelopen jaren met MvdP en WvA.
    5 januari 2022 20:35
    De Trump van Wielerflits.
    Nu je het zegt.

    Weet alles (beter), gelooft zijn eigen waarheden, is niet racistisch ... benieuwd of het kapsel ook te vergelijken is.
    5 januari 2022 20:39
    Quote:
    Maar om mij dan te vergelijken met Trump is een beetje sneu


    Je gebruikt in ieder geval gelijkaardige tactieken. Een renner kiest 9 keer voor optie A en 1 keer voor optie B, waarbij jij tot in de treure blijft terugwijzen naar die keer dat het optie B was en dat keer op keer wanneer die renner ergens ter sprake komt. En zo niet, dan begin je er zelf wel over.

    En wat gebeurt er..., de renner wordt hier zo vaak in combinatie gezien met optie B dat sommigen die 2 spontaan begint te associëren en men er vanuit gaat dat de uitzondering eigenlijk de regel is.

    Ik laat in het midden of dat goed/slecht, sterk/zwak of boeiend/vervelend is, maar dat het wordt toegepast, is overduidelijk.
    5 januari 2022 20:52
    De Trump van Wielerflits zou ik 'm niet noemen.

    Ik vond Trump toch nog ietsje minder vilein.

    Waarom wind je er zoveel doekjes om kleine kunstenaar? We kennen je voorkeuren toch al lang.
    5 januari 2022 21:06
    Iserbyt mag geen wereldkampioen worden 'omdat hij nooit met de groten meegaat'. Maar van der Haar wel 'want dat is een sympathieke Nederlander'. Wat een armoede, die argumenten.
    5 januari 2022 21:41
    Je kunt geen mensen verslaan die niet meedoen dus wie er ook de titel pakt aan het eind van de maand is de terechte wereldkampioen. Ik persoonlijk vind dat de schaduw van Matthieu en Wout wel levensgroot over de sport ligt doordat de rest er niet in slaagt om hen te kloppen in directe confrontaties maar dat neemt niet weg dat ik ga genieten van een hopelijk spannende cross in de States en stiekem hoop ik dat Aerts of Vanthourenhout de titel pakt al denk ik dat Pidcock daar ongrijpbaar zal zijn.
    5 januari 2022 21:45
    Iserbyt is niet mijn favoriete coureur, maar zeggen dat hij geen strijd levert is pertinente onzin.

    Waar ik hoopte/ verwachtte dat Aerts en Vanthourenhout een stap zouden maken kunnen die dat niet of slechts op enkele dagen. Iserbyt heeft zijn zwakke punten (o.a. zand) meer verbeterd dan de anderen achter WvA en MvdP dat hebben gedaan, hij wint de WB omdat hij constanter en beter is dan Sweeck, Vanthourenhout, VDH, Hermans en Aerts.

    Pidcock steekt niet mijlenver boven de rest uit, legt ze er wel op mijn zijn superieure techniek. Het WK is een dagkoers, waar je nu al ziet dat men zich aan het sparen is voor BK (Sweeck, Iserbyt) en WK (Pidcock).

    Degene die de een parkoers op maat vind en de transfer het beste verteerd zal winnen, waarbij het gaat tussen Pidcock, Iserbyt, Aerts, Hermans, VDH en Vanthourenhout.
    5 januari 2022 23:06
    Edit redactie: Niet doen.
    5 januari 2022 23:53
    Wanneer heeft WVA ene MvdP of JA verslagen in een wedstrijd die er toe doet? Dus als Eli wint stelt dat niets voor, maar als Wout koersen of etappes wint waar de andere grote niet aan de start staan, stelt dat dan wel iets voor volgens jou?
    6 januari 2022 08:09
    @peterke
    Waar heb je het over? Overwinningen WVA in 2020-2021 over:
    JA:
    - Tirreno-Adriatico (2x)
    - Strade Bianche
    - Milaan-Sanremo
    - Tour de France (5x)
    - Dauphine
    MVDP
    - Strade Bianche
    - Milaan-Sanremo
    - Tirreno-Adriatico (2x)
5 januari 2022 18:08
Van der haar wereldkampioen!
5 januari 2022 18:29
Wijzig je plan Wout. Op laatste moment afreizen naar WK. Volgens Belgische klok blijven slapen, behalve in de wedstrijd. Geen specifieke voorbereiding doen, want je wint 'm toch met 2 vingers in de neus. Gelijk na de wedstrijd weer volgens Belgische klok slapen en genieten van die titel.

Dat 1 van de beste 2 veldrijders niet aan de start staat wegens blessure is al erg, maar begrijpelijk. Dat t dan bij de andere niet in het programma past .. een complete ramp! .... Straks hebben we Heinrich Haussler nog als wereldkampioen veldrijden terwijl die slechts voor de gezelligheid rondjes over het parcours bolt.
    5 januari 2022 22:09
    Volgens mij overweegt Pogacar om mee te doen nu beide kemphanen niet gaan.
5 januari 2022 18:37
Nu hij toch al een flink aantal keer door het ijs is gezakt in koersen die zowel zwaar als lang waren, snap ik dat je meer specifiek wil voorbereiden op Vlaanderen en Roubaix.

Snap alleen niet wat hij dan deze winter in het veld deed? Had het dan eens geprobeerd op de traditionele manier van veel kilometers maken met weinig intensiteit.
5 januari 2022 18:44
Nou, dit had ik beslist niet gedacht. Maakt het wk wel weer het aangluren waard. Nu staat er wel druk op het voorjaar voor Wout. Hopelijk gaan we een mooi wk zien, waarbij hopelijk iemand net voor Pidcock eindigt, opdat dan de trui het hele jaar te zien is.
5 januari 2022 18:48
Wout zag de bui al hangen om op het WK op z’n doos te krijgen van Pidcock. Eeuwige hoon zou zijn deel geweest zijn.
    5 januari 2022 18:58
    Beetje zoals de OS MTB bedoel je dan? ;-)
    5 januari 2022 21:57
    Of dat BK modderworstelen waar Aerts won, Kruibeke?

    WvA gaat voor een kassei en net zo als half NL extatisch was met het WK van Max, verdient Vlaanderen een zege van Wout in de Ronde

Reacties zijn gesloten.