Geen WK veldrijden voor Wout van Aert: “Moeilijkere keuze dan verwacht”

woensdag 5 januari 2022 om 16:20
Geen WK veldrijden voor Wout van Aert: “Moeilijkere keuze dan verwacht”

foto: Cor Vos

Wout van Aert slaat het WK veldrijden van 2022 in Fayetteville definitief over. Dat bevestigt de Belg na afloop van zijn zege in de X2O Trofee in Herentals tegen Sporza. “Ik ga zondag mijn laatste cross van deze winter rijden”, doelt hij op het BK veldrijden.

“Het is een vraag die heel lang is teruggekomen en eigenlijk is het altijd de bedoeling geweest om het WK niet te rijden. Natuurlijk was de goesting heel groot, maar we hebben nu beslist om ons aan het initiële plan vast te houden en mij na zondag voor te bereiden op het wegseizoen”, aldus Van Aert.

Dat hij acht van zijn negen crossen tot nu toe heeft gewonnen, maakte de beslissing moeilijk. “Dat maakt het voor mezelf iets minder gemakkelijk in het kopje, maar het is altijd een moeilijke keuze om zo’n mooie wedstrijd te laten liggen. Mijn doelen liggen ook in het voorjaar en daar concentreer ik mij nu op”, zegt de kopman van Jumbo-Visma, die na het BK afreist naar Spanje voor een trainingskamp met de ploeg.

“De cross is nog altijd mijn eerste liefde. Maar we denken dat het moeilijk wordt om het allebei te doen”, doelt hij op de combinatie van het WK en het voorjaar. “We hebben daar goed over nagedacht en hopelijk levert het wat op. Die reis is niet alleen het probleem. Dit jaar is het iets specialer dan anders, want je trekt het seizoen drie weken langer door en je gaat je specifiek voorbereiden op het WK. En ik heb nu vier weken extra tijd om optimaal voorbereid te zijn op het voorjaar. Dat is waar we voor gaan.”

‘Altijd als favoriet starten, kost ook energie’
“Het ging wel vlot en het werd een moeilijkere keuze dan ik had verwacht. Maar het is verstandig om ons toch aan het plan te houden”, vult Van Aert nog aan. “Het is overwogen en samen over nagedacht. Altijd als favoriet starten, kost ook energie. Het WK is helemaal anders dan een wedstrijdje toevoegen aan je programma. Het geeft extra ruimte om de focus te verleggen. Hopelijk geeft het mij nog iets extra voor het voorjaar, en geeft het mij iets extra’s om in de belangrijkste koersen echt beter te worden.”

“Het maakt verschil voor de week na het WK. Waar je anders snel aan de weg kan denken, ga je nu meer last hebben van de jetlag en de reis. En er is sowieso sprake van een vorm van decompressie”, zegt de klassiekercoureur van Jumbo-Visma. “Nu kan ik zondag een hoofdstuk afsluiten en mee in het traject stappen om het voorjaar voor te bereiden met de ploegmaats.”

Eerder werd ook bekend dat Mathieu van der Poel het WK veldrijden niet zal rijden. De uittredende wereldkampioen zet door een rugblessure een punt achter zijn seizoen.

Dit artikel delen:

94 Reacties

Tool 5 januari 2022 om 19:07

Kan zo’n WK niet eerder in het cross seizoen? Bv omwisselen met de NK’s, dan heb je een grotere kans op de best crossers, die toevallig ook super wegrenners zijn….

Koers 5 januari 2022 om 19:11

Het was tot nog toe zo dat men crosste tot aan het wk, als je die eerder zou houden, had je wellicht minder crossen met de klasbakken.

Arie den Blanken 5 januari 2022 om 19:09

Omdat veldrijden mijn veruit favoriete wieleronderdeel is hoop ik dat we eind april kunnen concluderen dat dit de verkeerde keuze bleek.

Lalsacien 5 januari 2022 om 22:01

Dat heet anti-supporteren, Arie! Foei.

poeskescherens 5 januari 2022 om 21:24

Wat mij verbaast is dat MvdP in principe was gegaan naar het WK.maar nu wordt weerhouden door vigerende redenen (blessure). En kennelijk WvA al van tevoren niet, maar dat zat dus al in de planning. Maar hun hoofddoel is exact hetzelfde, uitblinken in de “Heilige Week”. Dus heel verschillende opvattingen bij Jumbo en Alpecin om je toprenner klaar te stomen voor exact dezelfde 1-2 weken.

Murcia 5 januari 2022 om 21:32

Heeft met de ervaringen van beide te maken, Matthieu en de ploeg hebben gemerkt dat hij relatief snel hersteld en ook in korte tijd zijn topvorm kan halen. Vorig jaar na het veld zagen we dit in UAE en de Strade. Wout en TJV hebben ondervonden dat voor hem een langere aanloop in principe beter werkt. Dat zorgt dus voor een andere aanpak in trainingen en programma.

bellevue 5 januari 2022 om 21:41

Murcia
denk dat MvdP eerder zijn vorm doorgetrokken heeft met een piek in Strade Bianche dan afbouw en snel weer opbouw.

Barry Batsbak 5 januari 2022 om 23:05

Wout wordt beter van stages en training, Mathieu van het opdoen van wedstrijdhardheid. Het zijn tenslotte ook verschillende renners met een verschillend fysiek. Dat de heren niet exact dezelfde weg afleggen naar hetzelfde beoogde piekpunt is niet zo raar.

jappe666 6 januari 2022 om 09:34

Zijn er eigenlijk regels omtrent de datum van een WK veldrijden?
Want ik kan me voorstellen dat organisatoren volgend jaar dan toch graag wat eerder op de kalender komen om ook de toppers aan de start te krijgen.
Scheelt volgens mij toch een aardige slok op de borrel qua televisiekijkers/publiek.

Maillot à Pois 6 januari 2022 om 09:54

Het laatste weekend van januari is sinds jaar en dag voorbehouden voor het WK, maar ik zie niet in waarom dat niet zou kunnen veranderen. Een wissel met de nationale kampioenschappen zou het eenvoudigste zijn.

Zie ook https://twitter.com/Cycling_Watcher/status/1478802755464671239?t=FCERDQIqqHC1Hqq4VXydng&s=19

Pietspeed 6 januari 2022 om 13:38

Geen touw aan deze uitleg van Van Aert vast te knopen :
Het initiële plan was om het niet te doen, en hij doet het dus ook niet. Wanneer zou hij het dan wel hebben gedaan?
1. Als hij niets had gewonnen, niet in vorm, maar toch met het WK het crossseizoen in één keer goed had willen maken. Dat zou helemaal tegen alle logica ingaan.
2. Hij doet het niet omdat Van der Poel niet start. Dat zou 'sportief' zijn, maar vergooit wel een mega kans om in topvorm het WK te winnen. Dan ga je mi ook met een flow het voorjaar in. (wordt toch veel geroepen dat de cross zo goed is als (interval) training en voorbereiding voor wegrenners?

Nu komt het voor dat Wout forse startgelden oppikt (niet onlogisch als profrenner), z'n passie beleeft, maar wel z'n fans in de kou laat staan. Alleen z'n sponsors niet.
Maw, zeg gewoon vooraf dat je het WK niet gaat rijden. Dan is er meteen duidelijkheid naar de fans. Eigenlijk gewoon een 'kaasverhaal' dus van Wout en z'n team. Houdt ganze crosswereldje aan het lijntje.

Btw, die linkse, rechtse en uppercut, dat had kleine Eddy niet moeten doen. Dan was ie met de grond gelijk gemaakt. (Overigens veel respect voor de renner en persoon van Van Aert, maar soms zijn dingen nogal dubbel en onverklaarbaar)

Beer 6 januari 2022 om 13:53

Nou Piet; ik zal je effe helpen:
uitgangspunt was steeds om het WK niet te rijden; dat is ook steeds zo op die manier gecommuniceerd, met die nuance dat de eindbeslissing pas na het BK zou genomen worden. Mocht het immers uitzonderlijk goed gaan, kon van Aert in de verleiding komen om toch het WK te rijden. Bovendien waren op dat ogenblik nog niet alle besprekingen gevoerd met het team, trainers, etc… Maw; voldoende redenen om de eindbeslissing nog even vooruit te duwen. Ondanks een prachtwinter houdt van Aert nu gewoon vast aan het initiële plan om geen WK te rijden.

Hoe laat Wout volgens jou z'n supporters juist in de kou staan? Ik heb het hier gezellig warm en zit met een mega bad-eend op m'n schoot Wielerflits te lezen. Ondertussen kijk ik al uit naar het klassieke voorjaar.

Btw, die linkse, rechtse en uppercut, dat had kleine Eddy idd niet moeten doen. Dan was ie met de grond gelijk gemaakt. Benieuwd of REV volgend jaar Matje's patserige zege-gebaren van het voorbije seizoen gaat parodiëren. Dat zou pas lachen zijn :-)

Murcia 6 januari 2022 om 13:56

Ik vind hem eerlijk gezegd prima te volgen, dat het plan was om geen WK te rijden wil niet zeggen dat hij zijn beslissing toen ook al had gemaakt. Kennelijk was de liefhebber in hem nog steeds niet 100% overtuigd zoals zijn coach en ploeg al wel waren. Vandaar die ruimte om toch nog af te wijken en zijn constante uitleg dat hij de keuze pas zou bekendmaken na het BK. (doet hij uiteindelijk 4 dagen eerder.) Uiteindelijk heeft denk ik de doorslag gegeven dat hij nu 4 weken extra tijd heeft in zijn voorbereiding op het wegseizoen.

En waarom zou hij zijn fans in de steek laten als die vanaf het begin wisten dat deelname aan het WK een onzekerheid was. Je hebt pas reden om verontwaardigd te zijn als fan als hij iets zei wel te doen en vervolgens niet. Die boksbeweging vond ik erg grappig omdat hij door zijn zege gebaartjes aan het heen raken was en nu elke keer maar wat doet. Het mist elke vorm van arrogantie.

Pietspeed 6 januari 2022 om 17:30

Onder welke omstandigheden en of welke situatie was Wout dan wel afgereisd als de beslissing na BK zou vallen?

Bart 6 januari 2022 om 21:05

Bwa Pietspeed, ik denk niet dat veel fans zich in de kou gezet voelen, net zomin als dat veel mensen vinden dat hij nu moet scoren in het voorjaar omdat hij het WK laat schieten. Misschien bij wat fanatici maar als je daar rekening mee gaat houden. Bij elk onderwerp hoor je die mensen het hardst roepen, maar dat is de oververtegenwoordiging van een minderheid in de media (of forums, of social media, of….) waardoor soms wat misvattingen ontstaan wat mensen algemeen denken of willen.

Van Aert moet als wegrenner zijn wegcampagne laten primeren en vooral zich geen hol aantrekken van de planning van anderen (als anderen dat wel doen moeten ze dat wel doen maar is wat leem imho). En startgeld is waarschijnlijk mooi meegenomen maar heeft hij dat zo nodig met zijn loon bij Jumo-Visma, ik denk dat veldrijden gewoon zijn ding is dat hij graag doet en daarom blijft doen?

Evlojami 6 januari 2022 om 14:23

Tja, die jetlag.. da’s heel vervelend. Maar een 4e wereldtitel in het veld laten liggen? Ik vind het nogal wat. Dan word het straks van moeten ipv mogen voor de grote voorjaarswedstrijden.

Headlines

Materiaalzone

Populair