Wout van Aert opnieuw Flandrien van het jaar: “Ik hecht er veel waarde aan”

woensdag 27 oktober 2021 om 09:17
Wout van Aert opnieuw Flandrien van het jaar: “Ik hecht er veel waarde aan”

foto: Cor Vos

Wout van Aert werd dinsdagavond voor een derde opeenvolgende keer verkozen tot Flandrien van het jaar. De renner van Jumbo-Visma haalde het afgescheiden van Tim Merlier en Jasper Stuyven. “Het is een prijs die wordt gekozen door collega’s, dus ik hecht er veel waarde aan”, liet de winnaar weten tijdens de prijsuitreiking.

Van Aert is zeer blij met zijn derde Flandrien-trofee. “Het maakt me nog altijd gelukkig. Ik ben sinds vandaag (dinsdag, red.) terug van vakantie. Ik ben hier aanwezig, want ik hecht veel waarde aan deze prijs. Hoe mijn stemming eruitzag voor deze Flandrien? Mezelf op één, Jasper Stuyven op twee en Tim Merlier op drie”, bekende een eerlijke Van Aert in gesprek met Het Nieuwsblad, de organisator van de Flandrien-verkiezing.

Wout van Aert boekte zo een drie op een rij. In 2019 was dat met ampér een punt verschil op Remco Evenepoel, maar vorig seizoen en dit jaar torende hij boven zijn tegenstanders uit. En met die drie op een rij doet hij even goed als Philippe Gilbert tussen 2009 en 2011. Ook Tom Boonen heeft thuis drie kunstwerken staan. De recordhouder is Greg Van Avermaet die zes keer won, waaronder vijf keer op rij.

Van Aert bedwingt de Mont Ventoux – foto: Cor Vos

Voor Van Aert is het een beloning voor een uitmuntend (weg)seizoen. In het voorjaar wist hij met Gent-Wevelgem en de Amstel Gold Race twee grote klassiekers binnen te halen en verder maakte hij indruk in onder meer Tirreno-Adriatico. In de Tour de France was hij een van de smaakmakers, met winst in een bergrit, tijdrit en de traditionele vlakke slotetappe naar Parijs. Van Aert won verder nog de Tour of Britain en was goed voor zilver op de Olympische Spelen en het WK tijdrijden.

Maar wat is voor Van Aert nu het mooiste wielermoment van 2021? De renner van Jumbo-Visma denkt nog altijd met plezier terug aan zijn ritzege in de Tour, aan de etappe over de Mont Ventoux. “Dat was een buitengewone dag, die me heel mijn carrière zal bijblijven. Ik had nooit gedacht dat het binnen mijn mogelijkheden lag om een bergrit te winnen. De Ventoux is een mythische plek en er waren veel Belgische supporters aanwezig, dus het was heel bijzonder. Het plaatje klopte”, citeert Sporza.

Dit artikel delen:

20 Reacties

Reiger 27 oktober 2021 om 10:37

Die verkiezingen zijn eigenlijk allemaal slap gelul waarbij alleen de winnaar er waarde aan hecht.

Michelangelo 27 oktober 2021 om 10:48

Misschien zou in dit geval de verliezer er ook waarde aan moeten hechten… die heeft recentelijk geen vrienden gemaakt onder zijn collega’s.

Nooit op de afspraak op de grote afspraken. En die ene keer dat hij wel op de afspraak was op een grote afspraak, hield hij zich niet aan de afspraken….

Reiger 27 oktober 2021 om 11:08

Als je kijkt naar de prestaties van de top-5 is het exact de goede afspiegeling van het seizoen en als je het bekijkt als een populariteitswedstrijd zijn zeker de 1ste en 5de plaats terecht. Maar nogmaals, alleen de winnaar van zo’n poll vindt het een waardevolle verkiezing en de rest denkt “wat kan mij het allemaal schelen”

KnightBiker 27 oktober 2021 om 11:14

@michealangleo – dat diegene die niet vernoemd wordt fouten maakte is duidelijk, maar om die allemaal op de conto van deze renner te schrijven is niet terecht.

Chris Horner maakte in zijn jongste YouTube video brandhout van Het collectieve optreden en gekibbel binnen de Belgische ploeg, en geen van alle, en zeker niet de Bondscoach gaan vrijuit. In jou geval een must-watch, verhelderende analyse.

Michelangelo 27 oktober 2021 om 11:37

@KB,
ben het helemaal met je eens. Ook de bondscoach gaat niet vrijuit.

De grootste fout is geweest om Evenepoel te selecteren, en daarmee onduidelijkheid te brengen in de selectie. En het paard van Troje binnen te halen. Want Evenepoel heeft op de OS bewezen uit welk hout hij was gesneden. En Evenepoel is niet iemand die je mee neemt als knecht. Die neem je mee als kopman, maar komt tot bloei in een scenario dat absoluut niet past bij plan A.

Natuurlijk was de druk groot voor Vanthourenhout (WK in eigen land, Evenepoel die ineens goed presteert), maar hij had veel beter het EK moeten laten voor Remco zoals nu ook is gebeurd, en het WK alle ballen op Wout. Met betrouwbare knechten (bijv. Van Hooydonck ipv Remco) en Stuyven als plan B.

Maar als Evenepoel zich beter had gehouden aan de afspraken, dan was de koers heel anders verlopen (met misschien een andere winnaar, maar dat zullen we nooit weten).

Marco 27 oktober 2021 om 12:31

Als Vanthourenhout 5 extra renners had mogen meenemen zodat Remco had kunnen stoppen bij de Pizza hut en een ererondje had kunnen rijden zodat hij naar iedereen kon zwaaien..

Dan had Wout het nog niet gewonnen.

Chippen 27 oktober 2021 om 18:36

mijn god, ook hier weer over evenepoel beginnen, begint echt strontvervelend te worden.

Silent Hill 27 oktober 2021 om 20:51

Een dag zonder Remco is een dag niet geleefd.

Ken je dat, zo'n tegeltje aan de muur ? Ik vermoed dat sommigen zo eentje hangen hebben in de woonkamer.

KnightBiker 27 oktober 2021 om 11:23

Het Sporza artikel maakte ook gewag van een opmerking van Bakelants dat hij vermoed dat Van Aert ooit voor de Tour zegen wil gaan.
Het 2022 parcours is wellicht de enige kans die Van Aert ooit zou krijgen om zoiets te proberen. Ik heb een scenario waarin van Aert de Tour in 2022 kan winnen ook staan als mogelijkheid, al was het maar om Roglic in een zetel naar de streep te brengen en Pogacar de gaten op van Aert te laten dichtrijden…

Zien jullie mogelijkheden voor een Tour overwinning in 2022? (Ik zie het als een verre mogelijkheid, maar mocht van Aert +5 minuten pakken in de eerste week, dan kan het interessant worden)

thorsen 27 oktober 2021 om 11:35

Zolang Pogacar mee doet en gezond/heel blijft zie ik niet in hoe Van Aert hem ooit gaat verslaan. Die rijdt gewoon minuten weg bergop.

Reiger 27 oktober 2021 om 11:57

Wout van Aert is een te beperkt klimmer om ooit de Tour te winnen. Zeker tegen Pogacar. Degene die dit ooit heeft verzonnen heeft geen verstand van wielrennen.

Michelangelo 27 oktober 2021 om 12:03

Ik stel voor dat Reiger Bakelants gaat vervangen aan de analyse tafel. Want Reiger heeft er duidelijk meer verstand van dan Jan.

Reiger 27 oktober 2021 om 12:13

Waarvan akte! ;)

Marco 27 oktober 2021 om 12:28

Wout van Aert kan ook Paus worden, ik denk zelfs miss België

KnightBiker 27 oktober 2021 om 13:14

@thorsen @reiger – ja natuurlijk is van Aert een beperktere klimmer, maar kijk hoe hij in dienst klom in de Tour van 2020…
geef van aert:
knechten bergop
+5 minuten in de eerste Tour week (kasseien)
Een mooie waaier rit halverwege de Tour
Bonificaties
Roglic die aan het wiel van Pogacar plakt

Als al die dingen meezitten, zou van Aert heel dicht kunnen komen.
(Maar natuurlijk zal Pogacar naar verwachting met de beste over de kasseien gaan, en dan houdt dit scenario al heel snel op te bestaan)

Marco 27 oktober 2021 om 13:38

@KnightBiker ik verwacht dat die 5 min er heel goed kunnen komen voor een Vdp, waarbij het voor van Aert al aan de orders zal liggen.

Ik denk dat de echte AK mannen daar behoudend zullen rijden en er voor kiezen het ergens anders in te halen.

KnightBiker 27 oktober 2021 om 14:02

@marco +1
Zo’n scenario kan alleen maar als de ploeg er volledig achter staat, en men weet intussen wat van Aert kan. Dat maakt het er niet makkelijker op.
Maar ik zie grote synergie in dit scenario en de kans om Pogacar schaak-mat te zetten met Roglic in het wiel van Pogacar.

Marco 27 oktober 2021 om 14:41

@KnightBiker we zijn Zeeman zijn afweging aan het maken.. Van Aert als tweede AK man waardoor Poga er 2 moet bijbenen of Van Aert als knecht die voor ritten mag gaan..

Ik denk dat de keuze mede zal afhangen van de vorm van Vingegaard.. hebben ze daar al een tweede AK man mee, dan zal Van Aert denk ik knecht worden met kans op ritten en een mooie eerste week.. Blijkt Vingegaard het in 2022 niet te kunnen, dan zal Zeeman zijn plan denk ik pas tijdens de koers kunnen maken.

Mooie vraag: Van Aert pakt 5 min in de eerste week (pog en rog rijden op safe).. de eerste bergrit dat poga gaat en Roglic voelt zich goed.. blijft hij dan in het wiel zitten zodat van Aert niet te veel verliest of probeert hij dan Poga te lossen????

Mogelijke uitkomst, van Aert verliest die voorsprong en poga roglic komen samen over de streep.. Andere uitkomst, Roglic slaagt er idd in om Poga te lossen..

Zeg het maar..

KnightBiker 28 oktober 2021 om 13:14

@marco – sorry late reactie.. prima comment overigens!
was Vingegaard al glad vergeten… maar Vingegaard heeft een zelfde profiel als Roglic en zullen dezelfde momenten nodig hebben om Pogacar te lossen, als dat al lukt. Van Aert kan het op hele andere momenten en dat maakt dat Pogacar vroegen en op andere momenten tijd moet terug pakken dan bij de laatste klim aanvallen die je van een Roglic/Vingegaard kan verwachten.
(Vingegaard in de mix, maakt het eventueel nog spannender MBT tot het kunnen counteren, maar om te counteren, moet je eerst voorstaan en daar kan van Aert het makkelijkst voor zorgen)

Hoe dan ook, leuke opties, ik vind het wel leuk dat Pogacar de sterkste, niet de sterkste ploeg heeft, maar het dwingt TJV en de andere team om pro actief te zijn willen ze serieus kans maken om te winnen.

Tollpatscher 27 oktober 2021 om 14:55

WvA zei: “De wegrit van Tokio was mijn beste prestatie”
RE spande, in zijn voorstelling vooraf, al de kroon?
Althans was zijn droom wel zo suggestief, dat hij, waarschijnlijk kortstondig besloot, om een schijnaanval te plaatsen.
Dat was het vertoon van een belgische ploeg met veel “talent”.

Headlines

Materiaalzone

Populair