Wout van Aert volgt zichzelf op als Flandrien van het jaar

dinsdag 26 oktober 2021 om 21:49
Wout van Aert volgt zichzelf op als Flandrien van het jaar

Wout van Aert volgt zichzelf op als Flandrien, een organisatie van Het Nieuwsblad. Van Aert haalde het afgescheiden van Tim Merlier en Jasper Stuyven. De Flandrien van het jaar wordt verkozen door de renners en rensters zelf.

Wout van Aert boekt een drie op een rij. In 2019 was dat met ampér een punt verschil met Remco Evenepoel, maar vorig seizoen en dit jaar torende hij boven zijn tegenstanders uit. En met die drie op een rij doet hij even goed als Philippe Gilbert tussen 2009 en 2011. Ook Tom Boonen heeft thuis drie kunstwerken staan. De recordhouder is Greg Van Avermaet die zes keer won, waaronder vijf keer op rij.

Triple in de Tour
Hij wordt bij de ‘Grote Drie’ gerekend: waar Wout van Aert ook aan de start verschijnt, is hij bij de favorieten. Vreemd is dat niet, want neem alleen al de afgelopen Tour de France waar hij zowel de bergetappe met de dubbele passage van de Mont Ventoux, de tweede tijdrit als de eindsprint op de prestigieuze Champs-Élysées won. Het gebeurt niet vaak in de wielersport dat een renner drie van zulke uiteenlopende capaciteiten beheerst.

Maar er was meer. In de Tirreno reed hij naar het podium en vervolgens zette hij Gent-Wevelgem achter zijn naam, net als de Amstel Gold Race. Hij kroonde hij zich tot Belgisch kampioen en na de Tour keerde hij met een zilveren plak terug van de Spelen. Toen was de koek nog steeds niet op, want daarna won hij de Tour of Britain en pakte hij zilver op het WK tijdrijden. Van Aert sloot af met een toptienplaats in Parijs-Roubaix.

Evenepoel pas vijfde
Opvallend: ondanks vijf medailles op kampioenschappen, zeges in de Ronde van Denemarken (twee ritzeges en eindklassement), winst in Druivenkoers, Brussels Cycling Classic en de Coppa Bernocchi, kreeg Remco Evenepoel het minst aantal punten van alle genomineerden.

Uitslag Flandrien 2021: 
1. Wout van Aert – 574 punten
2. Tim Merlier – 361 punten
3. Jasper Stuyven – 355 punten
4. Jasper Philipsen – 337 punten
5. Remco Evenepoel – 293 punten

Er werden voorts nog een aantal leuke nevenprijzen uitgereikt. Zo won Paralympiër Tim Celen de Patrick Sercu-Trofee, met dank aan een wereldtitel en twee olympische medailles. Tim Declercq werd door zijn collega’s verkozen tot beste ploegmaat. Hij haalde het van Jonas Rickaert en Nathan Van Hooydonck.

De drie ‘jonge Flandriens’ van het jaar zijn nieuweling Steffen De Schuteneer, junior Alec Segaert en belofte Thibau Nys. Jolien D’hoore kreeg een lifetime achievement award.
Verder werd er op gepaste wijze stilgestaan bij het overlijden van veldrijdster Jolien Verschueren, die dit jaar de strijd tegen kanker verloor.

Tot slot koos de wielerredactie van Het Nieuwsblad Tadej Pogacar als Internationale Flandrien. De Sloveen werd daarmee bekroond voor zijn tweede Tourzege en overwinningen in Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije.

Dit artikel delen:

28 Reacties

Murcia 26 oktober 2021 om 22:23

Terecht natuurlijk, vind het verder opvallend en goed dat de renners een grote waardering hebben voor Merlier die als tweede eindigde. Die heeft inderdaad zichzelf onder de grote jongens gefietst met een voortreffelijk seizoen waar hij scoorde op de belangrijkste momenten voor een sprinter namelijk de grote rondes.

Mwielerfan 26 oktober 2021 om 22:42

Ik zou denken dat winnen in Vlaanderen ook wel wat meer mee mag tellen. Dan komt hij er helemaal niet zo boven drijven

Panache 26 oktober 2021 om 22:27

“De Flandrien van het jaar wordt verkozen door de renners en rensters zelf.”

Het is dus ook een populariteitsverkiezing. Ondanks dat een terechte no.1 en een eyeopener voor no.5 (die qua prestaties 3e of 4e zou zijn achter Van Aert en Stuyven en misschien Merlier). Laat het een moment van bezinning zijn, als atleet binnen een teamsport.

Michelangelo 26 oktober 2021 om 22:33

Met alles wat je hoort van hem sinds de OS is het eigenlijk verbazingwekkend dat hij nog punten heeft gekregen…. ach ja, het zullen wel collega-wolven zijn. Of je moest verplicht iedereen punten geven misschien.

Alfons Haavers 26 oktober 2021 om 22:58

‘Met alles wat je hoort van hem sinds de OS is het eigenlijk verbazingwekkend dat hij nog punten heeft gekregen…’

Ik geef het nog een paar weken en jij zou hem levenslang laten opsluiten…

Overigens verbaasde het me dat Lampaert deze prijs ooit wist te winnen. Toont toch aan dat de Vélo d’or de enige wielerprijs is die er een beetje toe doet.

Dik verdiend gewonnen wel door WvA, al vond ik zijn (weliswaar veel kortere) seizoen van vorig jaar misschien wel nog straffer.

djerkson 27 oktober 2021 om 09:06

Vind ik niet. Alle mannen voor nr 5 hebben World Tour-wedstrijden gewonnen in de 3 grote rondes of een klassieker (MSR). Een ritzege in de tour én de giro (nr 2) weegt zwaarder door dan Milaan-San Remo, zo blijkt. Het palmares van RE dit seizoen is gewoon ook minder dan de vier voor hem, dus terechte vijfde plaats.

Chasse_patate 26 oktober 2021 om 22:38

Haha voor Remco

wimvl 27 oktober 2021 om 07:52

@chasse-patate. Waarom ha ha voor Remco. Hij heeft maar een half seizoen gereden en is toch genomineerd.

peter s 27 oktober 2021 om 08:13

@ wim .Heel simpel Remcoridder Als Remco de Giro had uitgereden, had hij om en nabij evenveel koersdagen als Wout, dus een dikke haha voor deze snotneus, die amper de helft van de puntjes scoort van een v Aert

DonSelf 27 oktober 2021 om 20:52

Wim, wees een realistisch. Of je ziet niet dat Remco gebreken heeft of je durft hem niet te verwijten dat hij waardeloos rijdt. In beide gevallen schiet Remco tekort, want ofwel hij is niet beter, ofwel hij werkt niet hard genoeg terwijl een enorm talent is. Dat je supportert door weer en wind is grappig, maar niet meer dan dat.

Mwielerfan 26 oktober 2021 om 22:41

Nare bewoording, strijd van kanker verliezen. Je lichaam wordt kapot gemaakt door de behandeling, en soms heeft dat zin en gaat de kanker echt weg. Het een heroïsch verhaal of oorlogsretoriek erbij slepen wordt echt niet door iedereen gewaardeerd. Je bent vooral overgeleverd aan doktoren, deze bewoordingen zijn vooral een makkelijke en mi ietwat gemakzuchtige manier om snel er wat van proberen te maken

Murcia 26 oktober 2021 om 23:05

Ik zie het probleem niet, omdat Jolien zelf haar ziek zijn omschreef als een (wed)strijd.
Haar exacte quote: “Ik bekijk mijn kanker alsof het een veldrit is. De zwaarste die ik ooit heb gereden, maar wel eentje die ik absoluut wil winnen.” Wie zijn wij dan om te bepalen dat de term strijd tegen kanker verkeerd zou zijn. Wat ik zelf storend vind is de neiging bij sommigen (Armstrong was daar een meester in.) om te doen of diegenen die de klote ziekte niet overleven niet hard genoeg zouden hebben gevochten en het dus een kwestie is van de juiste mentaliteit.

Turtlehead 26 oktober 2021 om 23:29

@mwielerfan: je moet je kapot schamen om je wappie-geleuter.
Hopelijk ben je blij met jezelf onder de steen waar je hopelijk een tijdje niet onder vandaan komt.

Mwielerfan 27 oktober 2021 om 10:26

Als jolien het zelf zo noemt, kan ik snappen dat het zo overgenomen wordt. @schildpad, deze manier van verwoorden is vrij dominant, maar wordt door lang niet alle kankerpatiënten gewaardeerd. Sterker nog, er is een groep die er aanstoot aanneemt. Misschien eerst eens inleven, voor je gaat schelden

Dikke Vrouw 26 oktober 2021 om 22:46

Hartstikke verdiend voor woutie.
Persoonlijk had ik rev hier op 2 gezet. Maar wordt gekozen door de renners zelf, er is nogal wat afgunst

peter s 26 oktober 2021 om 22:57

Die eerste plek is net zo verdient al de laatste plaats voor Remco

peter s 26 oktober 2021 om 23:00

*al is als

Chasse_patate 26 oktober 2021 om 23:10

Zo is het Peter

Michelangelo 26 oktober 2021 om 23:14

Slechte troll poging van dikke vrouw.

Als je de prins van de c koersen hoger inschaalt dan winnaars van een monument of etappes in grote rondes dan is dat duidelijk trollen en zou hier keihard veroordeeld moeten worden.

Bovendien is denk ik geen enkele renner jaloers op de persoonlijkheid van evenepoel lijkt me. Hooguit op zijn salaris…

Maillot à Pois 26 oktober 2021 om 23:37

Keihard veroordelen, oordeelt de man die anderen verwijt dat ze op andere flitsers reageren in plaats van op renners…

Ik had hem zelf niet op de 2de plek gezet, maar jij hanteert wel een brede definitie van trollen. Panache die hem op 3 of 4 inschaalt is wellicht ook een troll?
Ik denk dat een opmerking dat Evenepoel helemaal geen stemmen had moeten halen dichter tegen trollen aanleunt. Er zijn genoeg renners die beseffen dat het geen mister sympathie verkiezing betreft.

Tempobeul 26 oktober 2021 om 23:27

Van Aert de enige logische winnaar, was met voorsprong de beste Belg dit seizoen.

Dat Evenepoel 5de eindigt, vind ik helemaal niet opvallend en volledig terecht. Overwinningen op het hoogste niveau (monumenten, ritzeges in een grote ronde, klassiekers, …) is waar het om gaat. Hopelijk kan hij volgend jaar deze stap zetten.

Koers 27 oktober 2021 om 07:14

Wie zijn de renners die mogen kiezen? Zijn dat Vlamingen, Belgen of ..?

Txirrindularitza 27 oktober 2021 om 08:23

De waardering voor Merlier vind ik prachtig om te zien, geheel terecht. Zilver met een gouden randje.
Revket had gewoon een teleurstellend seizoen; een paar kleine prijsjes en er een paar keer flink doorgezakt, en doldriest rijden zonder dat het iets oplevert. Een vijfde plek lijkt me dan reëel.

Turtlehead 27 oktober 2021 om 09:12

1. Veel gewonnen
2. Giro- én Touretappes in machtige massasprints
3. MSR (en minder vrienden dan 2.)
4. Puntenklassement en meerdere etappes Vuelta, veel ereplaatsen Tour-en WT-etappes, najaarszegekoning.
5. Kleine koersen gewonnen, in tijdrit BK en WK achter 1., grote bek en geen vrienden.

Best logisch toch?

Romāns Vainšteins 27 oktober 2021 om 09:44

Gekneukelde, navelstaarderige prutverkiezing dit, mooi in de lijn met alle verkiezingen buiten die Velo d’or. Allemaal in een soort van net pak opdraven om vervolgens onder publiekgeklap naar het podium te slenteren en één of ander lelijk bokaaltje op te halen.

Wat van Aert betreft natuurlijk de beste Belgische renner dit jaar maar net zoals bij MvdP blijft bij mij met name ook de chagerijnige bek na nét mislukte doelen hangen. Dan is het toch lekkerder kerst vieren wanneer je Colbrelli heet en vanuit de underdogpositie een kei op de mantel leggen kan.

Alfons Haavers 27 oktober 2021 om 09:59

Het missen van een échte hoofdvogel is inderdaad het mini-smetje op hun beider seizoen. Niettemin getuigt het van hun klasse dat ze dan alsnog links en rechts (vooral van Aert dan) mooie koersen gewonnen hebben en dat het hele seizoen door op verschillende terreinen.

Helemaal eens dat Colbrelli zijn (welafgewogen) portie kalkoen met kroketjes met een meer voldaan gevoel zal verteren met Kerst, wat ook geldt voor (ik weet niet wat wolven eten bij feestaangelegenheden?) Asgreen en Alaphilippe. Toch zet ik hun seizoen niet boven dat van Wout van Aert.

peter s 27 oktober 2021 om 10:03

Moet een topsporter dan lachend de polonaise lopen????

Mwielerfan 27 oktober 2021 om 10:29

Het wordt wel langzaamaan tijd voor die hoofdprijzen. Hostel en vanmarke dachten bij 26 ook dat die tijd er nog wel zou komen

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair