Wout van Aert na Gent-Wevelgem: “Van der Poel wilde blijkbaar liever dat ik verloor”
foto: Cor Vos
zondag 11 oktober 2020 om 16:44

Wout van Aert na Gent-Wevelgem: “Van der Poel wilde blijkbaar liever dat ik verloor”

Wout van Aert heeft na afloop van Gent-Wevelgem zijn onvrede geuit over de tactiek van Mathieu van der Poel. Beide kemphanen zaten in de finale mee in de beslissende vlucht, maar konden niet sprinten om de zege. “Er was er maar één die de hele tijd naar mij keek. Die wilde blijkbaar liever dat ik zou verliezen dan dat hij zelf de koers zou winnen. Dan heb ik het over Van der Poel”, reageert Van Aert bij Sporza.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Ik denk dat hij vergeten is dat ik al veel gewonnen heb en dat ik dan begin te gokken. Nu hebben we allebei niets”, is de kopman van Jumbo-Visma hard over zijn eeuwige concurrent van Alpecin Fenix. “Ik heb gereden om de koers te winnen, maar ik kreeg geen vrijheid.”

Van Aert hoopte de groep bij elkaar te houden en dan nog te kunnen sprinten in Wevelgem. “Ik denk dat ik in de sprint mijn kans had, maar wist ook dat aanvallen gingen blijven komen. Maar ik kan niet op alles blijven reageren, en toen zat altijd dezelfde op mijn wiel”, doelt hij op Van der Poel.

‘Gemiste kans’
Het werd een zware editie van Gent-Wevelgem. “Het was een harde koers en zoals verwacht gingen we met een kleine groep de finale in. Ik had goede benen en ik was bij de beteren van de koers, maar op het laatst is het altijd een beetje gokken. Helaas is het geen prijs, jammer genoeg”, aldus Van Aert.

“Ik ben wel teleurgesteld, want het zat erin”, stelt de winnaar van onder meer Strade Bianche en Milaan-San Remo. “Ik had goede benen, dus dit is een gemiste kans. Ik heb al een heel mooi jaar gehad, en ik moet ook durven gokken om iets te maken van de sprint. Maar dat pakte vandaag verkeerd uit.”

RIDE Magazine
152 Reacties
Sorteer op:
11 oktober 2020 19:37
Tadic vragen of hij tijdens Ajax - Feyenoord een voorzet wil geven op Berghuis?
Beetje gemiep hoor tussen die twee, en ook hier trouwens. Het zijn allebei klasbakken maar ook gewoon concurrenten.

Matthieu naar Jumbo, problem solved.
11 oktober 2020 19:41
Benieuwd wanneer de WF-update komt:
Wout van Aert: "Ik moet mijn mening over Mathieu herzien..."

Ik denk dat een douche en de beelden terugkijken wonderen gaan doen. En dan zal hij tot de conclusie komen dat er nog 7 anderen in de kopgroep zaten die allemaal geprofiteerd hebben van VdP, en het niet dichtrijden van het gat door Van Aert zelf op het eind.
Of had Van Aert serieus verwacht dat niemand zou reageren toen hij demarreerde?

VDP reed niet op het wiel van Van Aert: de rest van de kopgroep reed op de rivaliteit tussen de twee topfavorieten....
    11 oktober 2020 20:03
    Nekmassage ook, is echt heel super ontspannend.

    Wat even goed kan leiden tot 'Na het wat te hebben laten bezinken weet ik het zeker, die gast liet me met zijn laatste stukje kracht verliezen, waar het kan pak ik hem terug'.
11 oktober 2020 19:46
Zo'n onzin...

Het cruciale moment van de race was dat Van der Poel (in zijn eentje!) het gat dicht reed met dat groepje met o.a. Van Aert. Hij moest het alleen doen omdat Degenkolb niet overnam, en niemand anders aanstalte maakte, waaronder ene Pedersen. Die Pedersen heeft gewoon perfect gegokt en gewonnen. Want als Van der Poel dat gat niet had dichtgereden zat Pedersen ook in verloren positie.
Daarna was er meteen weer een aanval, met Pedersen nu. Van der Poel en Van Aert hadden de slag gemist. Van Aert ging er vol achteraan en Van der Poel moest, nét na zijn inspanning, vol sprinten om zijn wiel te houden. Toen zat Van Aert met Van der Poel en Degenkolb in zijn wiel en die namen niet over en was het gedaan.
11 oktober 2020 19:53
Tja, schitterende wedstrijd gezien en dat de twee topfavorieten elkaar viseerden is dan toch normaal en dat een derde hond met de winst gaat lopen was dan ook niet geheel onverwacht. Niet zo'n verstandige reactie van Wout maar begrijpelijk zo kort na de wedstrijd, Matje pakte het dan verstandiger aan door eerst te gaan douchen.
11 oktober 2020 20:08
De grootste fout vind ik vooral dat ze de groep met Pedersen en Trentin hebben laten rijden. In de achtervolging op die groep hebben VDP en Aert veel krachten verloren.
11 oktober 2020 20:09
VanAert moet niet "janken". Als hij zo verdomd goed was, had hij deze koers moeten winnen. Maar als het dan niet lukt net als bij het WK krijgen anderen de schuld.
Hij laat VDP ook niet wegrijden in een finale.
    11 oktober 2020 20:15
    Nou dat laatste is het vooral denk ik.

    Als Emmy Vanderpee vandaag nèt ietsie beter was op dat stuk en naar de winst wil versnellen, zou van Aert het dan ook niet lekkerder vinden dat één van die andere gasten wint ? Ook al kost het hem zijn laatste pijl...

    Kan ook bijna niet anders na al hun 'Beef & Blubber' toch.
    11 oktober 2020 22:25
    “Ik kon niet mee toen Alaphilippe demarreerde. Daarom ben ik teleurgesteld. Een tweede plaats is pijnlijk, want ik had de benen die ik wilde. Alleen was er net als vrijdag eentje beter. Dit komt hard aan”, aldus de winnaar van Milaan-San Remo tegen Sporza.

    Van Aert baalt dat hij samen met Marc Hirschi, Michal Kwiatkowski, Jakob Fuglsang en Primož Roglič het gat niet dicht kreeg op Alaphilippe. “Ik heb volle bak rond gedraaid, maar ik denk dat Julian het voordeel had van het gaatje en dat hij de sterkste was. Eigenlijk kwam bij ons pas de twijfel in de laatste twee kilometer. En daarvoor zijn we niet dichter gekomen”, legt Van Aert uit.

    Klinkt niet echt als iemand die anderen de schuld geeft. Kritiek op zijn uitlatingen vandaag prima, maar ga hem nu geen woorden in de mond leggen over het WK.
    12 oktober 2020 10:19
    Wat Murcia zegt.

    Van Aert jankt niet, hij zegt gewoon wat hij denkt en is to the point. Dit wordt van Tom Dumoulin erg geapprecieerd (ook door mij), maar als Wout Van Aert het doet, dan is het kleingeestig. Jongens, hij zegt niets dat niet klopt, hé. Hij schuift net nooit de schuld op een ander, waardoor het veelzeggend is als hij dat eens een keertje wel doet.

    Wie zegt dat dit niets met nationaliteiten te maken heeft, moet helaas toch in de spiegel kijken, denk ik. Mocht Van Aert dit zeggen over pakweg een Sagan, dan had ik de meningen hier wel eens willen lezen.
11 oktober 2020 20:16
Heel lullig inderdaad dat MvdP niet gewoon in dienst reed van Wout van Aert.
11 oktober 2020 20:17
Woutje had zo’n grote bakkes moeten hebben toen hij het wk verloor door laf rijden van z’n teamgenoot. Maar durfde hij dat niet, slappe persoonlijkheid. Volgende week kan hij weer wenen als VDP de ronde wint!
11 oktober 2020 20:19
@skylimit
Van Aert jankt niet, dat was Mark Cavendish, die zijn laatste koers heeft gereden.
Dan mag je wel een traantje laten.
Trouwens MvdP liet hij niet wegrijden? Het was juist Mathieu, die Van Aert meerdere keren terug heeft gehaald. Daar gaat 't toch om.
    11 oktober 2020 22:03
    Mathieu haalde eerst Bettiol en Senechal terug. Daarna haalde hij een groepje met Wout terug. Beide keren omdat de anderen weigerden te werken. Bij de derde demarrage liet hij lopen, toen was het aan een ander. Niemand pakte die handschoen op en toen was het beslist.
    Dat is koers. Niet moeilijk over doen.
11 oktober 2020 21:06
@Kelderfan Nee, het gaat erom dat VanAert niet moet zeuren, hopelijk wordt het geen tweede GVA, (gelukkig deed die laatste niet mee, anders had die weer ook lopen zeuren over Trentin en een gemiste kans etc.)
11 oktober 2020 21:08
Hopelijk, naar het einde van hun carrières toe, is dit de overheersende vibe tussen de kampioenen Wout en Mathieu: https://twitter.com/rogerfederer/status/1315330172221116418
11 oktober 2020 21:28
Ik hoop dat Van Aert zo nog veel gaat zeuren, met een goede beef kun je de Tour winnen. En anders helpt het nog wel tegen zadelpijn. Wel opletten dat de beef niet teveel vervuild raakt of gaat opvallen, de grens ligt onder de 0,0000000005 gram.
    11 oktober 2020 23:27
    Oh hij gaat nog zat zeuren. Hij gaat net als alle andere renners meer koersen verliezen dan winnen, met of zonder Van der Poel. Mathieu deed het vandaag misschien niet handig maar Van Aert is nou ook niet bepaald de meest sluwe renner van het pak. En dat is verrekte frustrerend als je wel vaak één van de sterksten bent. Er komt nog beef genoeg.
11 oktober 2020 22:46
Eigenlijk is het heel simpel.
Als Van Aert niet met Pedersen mee kon was hij niet goed genoeg en moet hij niet zeuren.
Als hij mee wel had gekund heeft hij een tactische fout gemaakt en moet hij niet zeuren.
    11 oktober 2020 23:28
    Waarlijk een verademing deze bijdrage. Dank Velo.
11 oktober 2020 22:51
Wout van Aert kan nog een hoop leren van Mathieu vd Poel. Dat zag je ook wel op het WK, toen hij op het moment supreme, terwijl hij de beste sprintersbenen had een beetje achterom ging kijken naar Kwiatkowski en Hirschi om over te nemen, in plaats van zelf het initiatief te nemen en Alaphilippe terug te halen. Vergelijk dat eens met Mathieu van der Poel die week in, week uit, al is het met 8 man in zijn wiel de gaten dichtrijdt. Zo ook vandaag weer. Het was vooral dankzij DQS en Mathieu van der Poel dat het gat tussen 40 km vd finish en 20 km vd finish werd dichtgereden vandaag! Wout van Aert heeft daar misschien helft van het kopwerk gedaan vergeleken met Mathieu van der Poel. En dan ook nog achteraf dit soort reacties geven! Waardeloos
    11 oktober 2020 23:25
    Ik denk dat Matthieu ook nog niet is uitgeleerd als ik de Brabantse Pijl zag of Piemonte bv. en niet in de laatste plaats het WK van vorig jaar. Eten en drinken tijdens de koers is ook belangrijk. Volgens mij reed DQS vandaag het gat zo goed als dicht naar de kopgroep en deden MVDP en van Aert beiden gewoon hun werk daar en niets meer dan dat. En wat je over Wout zegt geldt dan ook voor van der Poel vandaag, Waarom reed hij niet achter Mads aan toen hij ging? Hun focus op elkaar is begrijpelijk maar leidt er toe dat anderen hier van kunnen profiteren. Dat kan hun beiden nog flink wat overwinningen gaan kosten.
    12 oktober 2020 07:47
    @murcia

    Omdat Mathieu toen al 3x een gat dicht had gereden en zichtbaar over z’n limiet zat. Dan spring je niet ‘nog ff’ in het wiel van Pedersen. Het is geen computerspelletje.
11 oktober 2020 23:05
Kom op Wout, laat zien dat je om kunt gaan met het (koers)leven. Matthieu was gewoon net iets minder dan jij en reed daarom op het eind wat anders dan jij van hem gewoon bent. Zie het maar als een bevestging van je uitstekende vorm en overwinningskracht! Iedereen ziet jullie graag weer de sportieve degens kruisen, komende zondag.
12 oktober 2020 08:41
Ik word het gejank van Wout Van Aert en de Belgen een beetje zat. Op het WK was het de schuld van Roglic, nu is het de schuld van van der Poel. Op het WK kon Van Aert op het beslissende moment niet mee met Alaphilippe... gisteren reed hij (net als van der Poel overigens) uit overmoed gewoon een tactisch domme finale... en daarbij zijn de andere wielrenners niet gek... die gaan echt niet met die twee gasten naar de finish rijden, dus die doen hun best ze onderweg te slopen... en daar slaagden ze prima in gisteren. De slimste won gisteren en dat was Mads Pedersen. Misschien is Van Aert wel te lang goed geweest en is het beste er nu eindelijk een beetje vanaf. Helaas voor hem net voor de Vlaamse klassiekers.
    12 oktober 2020 13:05
    Beste
    Al vergeten dat Wout dit seizoen al redelijk wat gewonnen heeft?
    En neen, het beste is er nog niet vanaf want anders rij je niet zo de Kemmel omhoog.
    Tactische finale, gegokt en verloren, meer niet.
12 oktober 2020 09:27
Mis hier toch wel de opmerking dat op het NK het gehele team van Jumbo op MvdP zijn wiel zat tot dat hij ze eraf kletste. Maar ja vele Belgen zijn eenmaal nationale egoisten.
12 oktober 2020 09:58
Iedereen denkt aan zichwelf. Met Wout naar de finish rijden heeft ook geen zin want die sprint verlies je van hem. Wat kunnen Belgen soms toch kinderachtig zijn zeg. Roglic had hem ook moeten helpen met het WK volgens veel Sporza analisten. Pffffffffff......
    12 oktober 2020 10:24
    Dat Roglic-verhaal is totale quatsch. Schandalig hoe de Belgische pers daar tijdens het WK over deed. En nu lees ik dat Zonneveld daar ook een tweetje van heeft. "Verder kreeg Van Aert ook weer geen enkele steun van Roglic." Het zal wel humor zijn, maar uiteindelijk hou je het zaakje zo ook onnodig levend.
12 oktober 2020 11:24
Ik vind dat mvdp en wva teveel hebben gedaan in de ontsnapping. Mvdp kon goed bij wva in het spoor blijven bij de beslissende beklimming. Maar er reden er 2 vol op kop in de ontsnapping, de rest nam even over en liet het lopen. Of sloegen zelfs beurten over. Beiden waren over gefocussed in de koers. Soms moet je het iets slimmer aanpakken. Het laatste gat dicht rijden deed mvdp de das om. De rest heeft echt ideaal geprofiteerd van deze 2. Ik denk als 1 vd 2 niet in deze koers hadden gezeten dat er een grote kans was geweest dat die dan gewonnen had. De wil om te winnen kan soms wel eens te groot zijn en is slim koersen in dat geval een betere optie.
12 oktober 2020 11:33
Van der poel was eigenlijk altijd de betere van Van Aert, tot dit seizoen. Ik denk dat van der poel gister niet beter kon na z’n inspanning die 4 terug te halen en vervolgens moest gokken dat wout ze terug zou halen.

Brabantse pijl had vdp wanneer hij gewoon 100m eerder aan was gegaan met gemak gewonnen, maar op de bergjes was alaflip sterker en gister was van aert iets sterker op de laatste keer kemmel.

Mocht dit komend voorjaar na een “normale” winter nog steeds zo zijn is het of genoegen nemen dat hij koersen 1v1 niet wint, gewoon slim proberen alsnog te winnen of van ver te gaan zoals vorige week in BinckBank. Ik denk echt dat hij na een stap naar een groot team zoals DQST of jumbo visma of iets anders wel nog beter kan worden met een nog betere aanpak. Hij doet het nu zoals het lijkt puur op hard trainen en talent, maar slim trainen zoals wout nu doet bij jumbo zou ook voor hem moeten werken.

Overigens denk ik dat VDP na een weekje rust as zondag iets sterker voor de dag zal komen dan gister, maar dat is maar een gevoel. Ook schat ik hem qua eendagsrenners op basis van talent nog steeds hoger in dan ieder ander. Is ook een gek jaar dit, laten we over 9 maanden verder kijken.
12 oktober 2020 11:58
Je kunt deze uitspraak bekijken vanuit de vraag of het klopt wat hij zegt. Geen idee, daar kunnen ze zelf wel met elkaar uitkomen. Kwalijk vind ik ook de mogelijke effecten op de opinievorming. De lol gaat er wel van af als er een anti-sfeer tegen een renner ontstaat. Ik raad Van Aert aan beter na te denken over wat hij over anderen zegt.
12 oktober 2020 12:17
Koers herbekeken. Waar gaat het nu precies over?
Ze hoefden niet achter elkaar te rijden tot 5km van de finish. Wel elk zo hard mogelijk in beeld.

Van Aert is mee met Lampaert en Degenkolb. Bettiol rijdt het gat toe.
Van Aert zet alleen door op het moment van hergroepering op 4,6km.
1.Van der Poel beslist om het gat toe te rijden met de rest van de groep in zijn wiel en neemt niet over bij Van Aert.
3,7km: Küng valt aan bij de hergroepering en Van Aert kan erachter springen. VdP blijft zitten. Bettiol en Sénéchal springen mee.
Pedersen maakt even aanstalte om het gat te dichten.
2. Nog 3,5km: Van der Poel die in zijn laatste krachten het gat dicht met de rest van de groep in zijn wiel (ze profiteren).(Doet hij dat als Van Aert in zijn groep zit?)
Nog 2,3km: Küng demarreert. Lampaert en Van Aert reageren. Van der Poel en Degenkolb gaan op de trappers. Alles blijft bij elkaar.
1,8km: Trentin, Bettiol en Sénéchal gaan. Van Aert reageert direct. Degenkolb en Van der Poel in het wiel nemen niet over.
1,4km: Pedersen maakt de sprong.
3.Onder de vod van 1km probeert Van Aert nog een finale sprong. Van der Poel en Degenkolb springen op het wiel. Van Aert heeft 2m. Van der Poel komt tot op het wiel, Van Aert wijkt uit en Van der Poel neemt niet over.


Naah het lijkt me hartstikke duidelijk wie op wiens wiel gereden heeft gisteren. Maar dat mag.
    12 oktober 2020 12:27
    Precies zoals ik het gezien heb, ook zonder de kilometeraanduiding erbij.

    Met name de terugkerende toevoegingen 'met de groep in het wiel' en 'neemt niet over' vind ik overduidelijk aangeven hoe die laatste 5km zijn verlopen.

Reacties zijn gesloten.