Wout van Aert loopt van iedereen weg in Francorchamps

zondag 13 december 2015 om 16:03
Wout van Aert loopt van iedereen weg in Francorchamps

Foto: Marcel Koch

Wout van Aert heeft met overmacht de vijfde Superprestigecross van het seizoen op zijn naam geschreven. De jongeling van Vastgoedservice-Golden Palace vond in Spa-Francorchamps een parcours dat op zijn lijf geschreven was – met veel loopstroken – en reed meer dan een minuut van de tegenstand weg. Een traag gestarte Sven Nys (Crelan AA Drink) legde beslag op de tweede plaats, Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games) werd derde.

Een verrassende snelste starter in Francorchamps: de Tsjech Radomir Simunek vlamde het snelst de Raidillon op. Niet voor lang, want in de helft van de eerste ronde nam Thijs van Amerongen de kop. De Nederlander beschikte over een goed stel benen, maar door een lekke band kwam er al snel aan einde aan zijn avontuur. Dat was het sein voor Wout van Aert om naar de leiding te gaan en de tegenstand onder druk te zetten. Mathieu van der Poel was diegene die het langst in zijn spoor wist te blijven, maar de wereldkampioen stond in de tweede ronde volledig stil en zou verder geen rol van betekenis spelen. Bovendien kwam hij nog een aantal keer ten val.

Van Aert – die zijn voorsprong op iedere loopstrook met een vijftal seconden vergrootte – kwam op die manier alleen aan de leiding. In de achtergrond was het aan Sven Nys om de handschoen op te nemen, maar ook hij kreeg het kloofje niet dicht. Onder impuls van de Kannibaal van Baal vormde er zich wel een achtervolgend groepje met Klaas Vantornout, Kevin Pauwels, Corné van Kessel, Toon Aerts, Tom Meeusen en Lars van der Haar, maar zij beseften dat de vogel was gaan vliegen en dat zij zouden strijden voor de dichtste ereplaatsen.

Bij het ingaan van de een na laatste ronde had Van Aert al een voorsprong van 1:20 te pakken. Hij zou dan ook genietend de slotronde kunnen afwerken. Sven Nys toonde zich nog de beste van de rest, terwijl de strijd om plek drie tussen Sunweb-ploegmaats Klaas Vantornout en Kevin Pauwels ging. Pauwels hield zijn oudere ploeggenoot in een spannend sprintje van zijn eerste podiumplaats van het seizoen. Eerste Nederlander was Corné van Kessel op plek vijf.

Volgende week wordt met het crossweekend Antwerpen (bpost bank trofee) – Namen (wereldbeker) de kerstperiode ingeleid.

Superprestige veldrijden 2015-2016
Uitslag manche 5: Spa-Francorchamps

1. flag-be Wout van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace)
2. flag-be Sven Nys (Crelan AA Drink)
3. flag-be Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games)
4. flag-be Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games)
5. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea)
6. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
7. flag-nl Thijs van Amerongen (Telenet-Fidea)
8. flag-nl Lars van der Haar (Giant-Alpecin)
9. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
10. flag-be Tim Merlier (Vastgoedservice-Golden Palace)

11. flag-nl Mathieu van der Poel (BKCP-Corendon)

Dit artikel delen:

20 Reacties

Contador#N.1 13 december 2015 om 16:14

Wout was fenomenaal vandaag. Ik hoop hij wel nog bedreigd kan worden de volgende koersen. Nys was vandaag ook goed. Ik hoop dat hij nog een paar super dagen heeft zodat hij Wout kan bedrijgen. Mattieu was erg slecht vandaag ik ben bang dat hij er dit cross siezoen niet meer doorheen komt.

0
Joachim 13 december 2015 om 16:18

Amai Van Aert weer super zeg, wel saai zo. Leuk dat Vantornout er weer staat. Wel erg sneu dat ploegmaat Pauwels hem in extremis podiumplek ontnam. Moest dat nu echt, Kevin? Dat parkeermoment van Van der Poel was ook bijzonder, maar die heeft ook geen brede basis natuurlijk.

0
Koffiemolen 13 december 2015 om 16:21

@ Contador
Dat is wel een erg negatieve insteek voor v.d. Poel, gisteren was hij nog best of the rest.
Ik denk eerder dat zijn conditie nog niet goed genoeg is voor 2 koersen in een weekend. Niet heel gek na zijn blessure.

0
Janjanssen98765 13 december 2015 om 16:25

Als de echte prijzen verdeeld worden dan staat VDP er wel weer.

0
tendam 13 december 2015 om 16:52

Die Van Aert is inmiddels waarschijnlijk ook gewoon wel beter dan Van der Poel, met of zonder blessure. Geen schande natuurlijk, het is een toptalent.

0
woutie 13 december 2015 om 16:53

Off topic : nieuwe tenue van Lotto-Soudal, ook weinig verschil.
https://www.instagram.com/p/_O30phCx_b/

0
Taurus 13 december 2015 om 17:15

@tendam: Dat “vrees” ik ook. De ontwikkelingscurve van Van Aert ontsteeg de afgelopen twee seizoenen eigenlijk al die van Van der Poel.

0
Belkin 13 december 2015 om 17:30

Van de Poel crosst een paar keer mee na een flinke blessureperiode, zou van Aert zonder pech vorige week al gewoon geklopt hebben en na een slecht weekend is het ineens ‘veel beter dan van der Poel’ (tendam), ‘ontwikkelingscurve van Aert ontstijgt van der Poel’ (Taurus). Beetje overdreven denk ik heren!
Niks ten nadele van van Aert overigens, geweldige renner! En misschien blijkt hij beter dan van der Poel, zoiets kun je toch niet concluderen op basis van dit halve seizoen waarbij van der Poel met een enorme achterstand begon?

0
Quintenri 13 december 2015 om 17:38

@ Belkin
Dat kan je inderdaad niet concluderen op basis van dit seizoen, maar wel op basis van het vorige seizoen, waar Van Aert zich meermaals de sterkste toonde en ook meer overwinningen boekte. Staat daar tegenover natuurlijk wel dat VDP net die belangrijke wedstrijden zoals het NK en het WK won, en Van Aert met lege handen achterbleef na de kampioenschappen..

0
Janjanssen98765 13 december 2015 om 18:24

@quintenri

Dus op basis van vorig seizoen kun je gewoon concluderen dat als het er echt om gaat dat VDP gewoon de beste is.

Beide zijn toptalenten maar heb nou niet echt het idee dat een echt gigantisch beter is geworden ten opzichte van de ander.
Ik heb wel het idee dat Van Aert meer van de cross is en VDP binnen 2 jaar op de weg zit.

0
F e r o x 13 december 2015 om 18:56

Van Aert komt zoiezo ook nog op de weg terecht. Is gewoon veel te goed. Op dit moment denk hij er niet aan zoals andere dit wel al deden (Boom, Van der Poel, Albert, …) maar wanneer hij zowat alles in het veld blijft winnen en tijdens de zomeropbouw ook al meekan met de wegprofs is het een kwestie van tijd. Wel denk ik dat hij het veld nooit volledig de rug zal toekeren zoals de meeste die overstappen.

0
schipperaar 13 december 2015 om 20:35

Met de conditie achterstand van Mathieu is het logisch dat vormbehoud nu wisselvallig kan zijn, geloof echter eerder dat zn knie misschien weer opspeelt, niet normaal zo’n verval.

0
Purito 13 december 2015 om 20:39

VdP is ook nooit echt een topper geweest in dit werk. Van Aert is gewoon beter in echte zware klim/loopcrossen als Spa, Namen en Gavere. Matthieu moet het meer hebben van andere crossen.

Zolder moet VdP weer iets beter liggen dan Van Aert. Daarnaast is die laatste gewoon een crosser pur sang. Ik denk nog meer dan Matthieu.

0
noordhollander 13 december 2015 om 21:05

ach we zullen wel zien wie het truitje dit jaar omhangt toch?

lijkt me niet meer dan logisch dat vdp een opdoffer kreeg,de basis is gewoon nog niet goed genoeg,het parcours was nu ook niet bepaald in zijn voordeel.

dat van aert een buitenklasse apart is da,s wel zeker,maar dat is vdp ook.

0
Dooie Wolf 13 december 2015 om 21:32

Schitterende overwinning van Van Aert, veels te sterk voor de rest. En de Nederlands doen het kwantitatief gezien goed.

0
Youri IJnsen 13 december 2015 om 21:40

Van der Poel heeft heel hard gewerkt de voorbije periode om weer op niveau te geraken. Deze terugval is daarom logisch te verklaren. Het is voor hem alleen vervelend dat het juist op dit loodzware parcours in Francorchamps was.

0
tendam 14 december 2015 om 09:36

@belkin
Ik zeg 'wel beter dan Van der Poel', niet 'veel beter'. Van Aert is eigenlijk al bijna 2 seizoenen bezig om VDP voorbij te streven, op bijna alle vlakken, behalve de pure techniek. Dus ik concludeer het zeker niet op basis van dit seizoen, dat zou natuurlijk wat vreemd zijn.

Ik denk dat als ze allebei 100% zijn, op een redelijk zwaar parcours, Van Aert er met de winst vandoor gaat. Die heeft er een enorme diesel inliggen, en die lijkt inmiddels groter dan die van VDP.

0
Rondo 14 december 2015 om 11:01

Jammer voor v. Amerongen, lekke band kost hem een podium.
Hopelijk gaat het gauw vriezen, dan komen de Nederlandse toppers beter mee, missen kracht op dit zware parcours.

0
F e r o x 14 december 2015 om 11:24

@tendam, klopt perfect wat je zegt over die diesel. Ongelooflijk wat een veranderingen Van Aert gemaakt heeft. Ik zie hem nog als klein mannetje ongelooflijk vechten tegen een nochtans niet in topvorm zijnde Van der Poel in Koksijde en het toch niet halen. Maar hoe hij sindsdien nog gegroeid is, ongelooflijk.

Van der Poel had ook al een fenomenaal niveau op heel jonge leeftijd, het is logisch dat je dan niet onbeperkt kan blijven groeien.

0
john 14 december 2015 om 11:26

Het is te hopen dat Marianne Vos weer snel gaat crossen ,want dat gezeik gisteren bij Ziggo sport was niet om aan te horen samen met Mr onbenul wat een commentaar

0

Headlines

Populair

Materiaalzone