Wout van Aert een klasse apart in X2O Trofee Herentals

Wout van Aert een klasse apart in X2O Trofee Herentals

foto: Cor Vos

woensdag 5 januari 2022 om 16:03

Wout van Aert heeft met heel veel overmacht de X2O Badkamers Trofee in Herentals gewonnen. Op thuisgrond voerde de Belgische kampioen van Jumbo-Visma een straf nummer op. Tom Pidcock en Toon Aerts moesten Van Aert laten gaan en werden op meer dan een minuut achterstand gereden.

De beste start in Herentals was voor voor Wout van Aert, die van op de eerste rij mocht starten in zijn thuisregio Herentals. Hij kreeg Toon Aerts, Tom Meeusen, Tom Pidcock en Michael Vanthourenhout achter zich aan. Eli Iserbyt en Lars van der Haar kenden dan weer een wat mindere start en moesten daardoor in de achtervolging.

Toon Aerts zette druk in de eerste ronde – foto: Cor Vos

Aerts, Van Aert en Pidcock gingen met een voorsprong over de eerste skiberg heen. Daarachter vormden Meeusen, Vanthourenhout en Corné van Kessel de achtervolgende groep, maar zij kregen al snel aansluiting van achteruit. In de tweede omloop reed Van Aert op kousenvoeten weg bij zijn concurrenten. Pidcock probeerde het gat van vijf seconden met een stevige inspanning te dichten, maar dat lukte hem niet.

Van Aert oppermachtig
Aerts en Pidcock waren niet in staat om Van Aert onder druk te zetten, waardoor de Kempenaar bij het ingaan van de vierde ronde (van de negen) een voorsprong had van 22 seconden. Vanthourenhout en Sweeck volgden daar al op 44 seconden. Van Aert, die komend weekend zijn Belgische titel verdedigt, kon wel genoeg druk zetten en liep alsmaar verder uit.

Achter de koploper probeerde Pidcock, die dinsdag won in Gullegem, weg te rijden van Aerts, maar dat ging moeizaam voor de Brit. Dat duel speelde zich wel af op een vijftigtal seconden van Van Aert. De Jumbo-Visma-kopman ging simpelweg te hard en begon met 1.09 minuut voorsprong op Pidcock aan de laatste twee rondes. Aerts volgde tien seconden later en stevende af op de derde plaats.

Er stond geen maat op Van Aert – foto: Cor Vos

Pidcock houdt Aerts van zich af
De zegetocht van Van Aert, die al vroeg kon gaan denken aan zijn zegegebaar en uiteindelijk koos voor twee stoten en een uppercut, leverde hem de achtste overwinning op in negen crossen dit seizoen. Afgelopen weekend verloor hij door kettingproblemen voor het eerst, maar hij revancheerde zich met verve in Herentals.

Aerts leek in de slotfase nog kans te maken op de tweede plaats, maar Pidcock wist met een extra inspanning de Belg van Baloise Trek Lions toch voor te blijven. Dat was op een ruime minuut van Van Aert. Michael Vanthourenhout eindigde als vierde, Lars van der Haar als vijfde.

Na afloop maakte Van Aert bekend het WK veldrijden eind januari in het Amerikaanse Fayetteville niet te rijden.

Van Aert na achtste seizoenszege: “Op de skiberg mijn voorsprong steeds vergroot”

Ondanks zijn overtuigende zege, was Wout van Aert toch kritisch op zichzelf. “Ik ben in de eerste helft van de cross te lang op mijn vieze fiets te blijven rijden. En later dacht ik opnieuw dat ik een rondje verder kon, maar dat was weer een ronde te lang. Ik was daardoor een beetje kwaad op mezelf. Het maakt niet zoveel uit, maar ik moest mijn kopje erbij houden”, vertelde hij in het flashinterview.

“Vandaag was de tactiek vrij gemakkelijk. Toon en Eli wilden voor die seconden gaan, dus daarom gaat het in de eerste ronde heel hard en zit iedereen op zijn limiet”, aldus Van Aert. “Daar wilde ik doortrekken en een gaatje slaan. Dat lukte. Je hebt hier in Herentals een makkelijk deel en een zwaar deel, met ook de skiberg. Daar wilde ik op adem zijn en dan volle bak gaan. Daar heb ik mijn voorsprong steeds een beetje vergroot.”

Zondag is Van Aert topfavoriet voor het BK veldrijden. “Als er niets mis gaat, dan sta ik er goed voor. Maar dat is het verhaal van elk jaar. Het is ooit al eens misgelopen. Ik ga deze week nog een keer achter de brommer rijden en we gaan het parcours nog eens verkennen. Dat doe ik zaterdag.”

Dit artikel delen:

17 Reacties

Murcia 5 januari 2022 om 16:11

Een zege op het gemakje voor van Aert, het verschil eigenlijk doodsimpel gemaakt en alleen maar uitgebouwd. Daarachter de logische twee met Pidcock en Aerts die een voorschot neemt op de Eindzege in het badeendjes klassement.

S'mon 5 januari 2022 om 16:12

Dik noemt men met de vingers in de neus, wat een demonstratie!
Ik begrijp overigens de keuze wel van Nys om naar het NK te gaan, daar heeft hij namelijk in elke categorie een kandidaat-winnaar.

Limal 5 januari 2022 om 16:12

Mooie samenvatting van Aerts: “Toen ik hem er liet over komen voelde ik al snel dat hij zijn Wout van Aert benen weer bijhad en ik maar mijn Toon Aerts benen”.

Murcia 5 januari 2022 om 16:19

Toon is heerlijk open in zijn interviews, geen clichés maar een eerlijke analyse met humor. Riep hij een week geleden ook niet dat Wout met hem en de rest aan het spelen was?

Arie den Blanken 5 januari 2022 om 18:29

Hopelijk gaat Toon na al eens de Belgische en Europese kampioenstrui een jaar te hebben mogen dragen er straks een jaar regenboogtrui aan toevoegen.
Als hij het X2O-klassement zich ook nog toe eigent dan heeft ook nog alle klassementen minimaal een keer gewonnen.

FW07 5 januari 2022 om 16:15

Lars van der Haar die zowel 5de als 6de wordt lijkt me de prestatie van de dag.

Veloburto 5 januari 2022 om 16:16

Ja klopt, Lars kloonde zichzelf in de 4e ronde en moest daardoor Vanthourenhout laten gaan

ivo001 5 januari 2022 om 16:23

In 2 stukken over de finish gekomen!

Alfons Haavers 5 januari 2022 om 16:20

Geen WK dus voor van Aert.

Murcia 5 januari 2022 om 16:24

Jammer maar volstrekt begrijpelijk, hij is nu een wegrenner en de ploeg heeft zich maximaal ingespannen om hem met luxe ondersteuning te omringen en die Monumenten als RVV en PR moet hij pakken en het liefst zo snel mogelijk.

kiekske 5 januari 2022 om 16:20

Net heeft Wout verklaard dat hij niet naar het WK gaat. Pidcock topfavoriet

Merlinappa 5 januari 2022 om 16:22

Interessant. Vlak Lars niet uit, die kan pieken als geen ander.

Limal 5 januari 2022 om 16:22

Wout van Aert gaat niet naar het WK en om dit beter verteerbaar te maken voor zijn (cross)fans verloot hij onder hen een badeend!

Beer 5 januari 2022 om 16:31

Haha! :-))

kelderfan 5 januari 2022 om 17:54

Ja, Pidcock was de gelukkige. Het is wel een sta in de weg volgens Van Aert.

Limal 5 januari 2022 om 18:39

Zou dit een schalkse poging zijn om het voorjaar van Pidcock in de soep te doen draaien vanwege een ongelukkige val over een oversized badeend?

C de Vries 5 januari 2022 om 23:02

Wout van Aert is overal en altijd een klasse apart.

Headlines

Materiaalzone

Populair