Wout van Aert degradeert de tegenstand in Boom bij terugkeer in het veld

zaterdag 4 december 2021 om 15:58
Wout van Aert degradeert de tegenstand in Boom bij terugkeer in het veld

foto: Cor Vos

Wout van Aert heeft de Superprestigecross in Boom gewonnen. De Belg van Jumbo-Visma duldde zaterdag geen tegenstand en kwam met minuten voorsprong op zijn concurrentie over de meet.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

De Superprestigecross in Boom stond vanmiddag in het teken van de terugkeer van Wout van Aert en Tom Pidcock in het veld. Achter hun namen stond voorafgaand aan de wedstrijd een groot vraagteken, want hoe zouden ze na zo’n lange periode zonder cross weer kunnen opboksen tegen Toon Aerts en Eli Iserbyt, die de afgelopen weken de cross domineerden?

Al snel bleek dat de vraagtekens nergens voor nodig waren, want Pidcock en vooral Van Aert waren meteen op de afspraak. In de eerste ronde lieten ze zich snel gelden aan kop van de cross. Van Aert deelde zelfs op de eerste heuvel direct een mokerslag uit aan de concurrentie, door als enige omhoog te rijden.

Alleen Aerts was daarna bij machte om de kopman van Jumbo-Visma bij te benen, maar hij gleed nog geen minuut later van zijn fiets in de afdaling. Het gat was daarna geslagen. Tien seconden, twintig seconden, dertig seconden, veertig seconden, vijftig seconden en zelfs een minuut. Binnen 25 minuten was de cross beslist in het voordeel van Van Aert.

Vooral Aerts en Iserbyt sleurden wel op de achtergrond, in de hoop het gat op de ontketende Van Aert te dichten. Maar zij kwamen tekort. Uiteindelijk zou hun achterstand oplopen tot meer dan twee minuten. De zege was zaterdag zonder twijfel voor Van Aert, een valpartij in de voorlaatste ronde bracht daar geen verandering meer in.

foto: Cor Vos

Strijd om de Superprestige
Achter Van Aert ontstond een interessante situatie met het oog op de eindzege in de Superprestige. Liefst tien renners streden in de laatste twee rondes om de tweede plaats in de daguitslag.

Voor Aerts, Iserbyt en Quinten Hermans, de topfavorieten voor de eindzege, een chaotische situatie, omdat ze bij een onoplettend moment zo veel kostbare punten konden morsen in een kort tijdsbestek. Hermans zou van hen uiteindelijk de meeste punten verliezen. Hij werd dertiende en verloor zijn tweede plek in het klassement.

Iserbyt en Aerts maakten de strijd nog wat spannender. Uiteindelijk zou Aerts de cross als tweede besluiten, waardoor hij twee punten inloopt op de veldrijder van Pauwels Sauzen-Bingoal. Iserbyt werd namelijk vierde. Van der Haar zat daar nog tussen en werd derde.

flag-be Superprestige Boom
Uitslag mannen
1. flag-be Wout van Aert
2. flag-be Toon Aerts
3. flag-nl Lars van der Haar
4. flag-be Eli Iserbyt
5. flag-nl Pim Ronhaar
6. flag-be Michael Vanthourenhout
7. flag-gb Tom Pidcock
8. flag-nl Mees Hendrikx
9. flag-be Thijs Aerts
10. flag-nl Corne van Kessel

Dit artikel delen:

137 Reacties

luyfred 4 december 2021 om 20:27

Onverwacht succes van Van Aert. Knap. Maar de rest rijdt in feite voor hun klassementen, en de daaraan verbonden centen. De “grote 3”, kunnen hier toch niet meer scoren nu hun programma gekend is. Dus waarom crossen tegen Wout, Mathieu en Tom ?

0
Chaba 4 december 2021 om 21:40

Omdat je ook probeert een veldrit te winnen. Zegt wel genoeg dat van van Aert hier zij eerste koers direct wint. Geen Olympische sport waardig. Belgisch feestje met enkele Nederlander en een verdwaalde veldrijder met een andere nationaliteit..

0
Romāns Vainšteins 4 december 2021 om 23:23

De groot 1.

0
janriper 5 december 2021 om 09:33

Ik heb genoten van de cross TOT Wout, Tom (en straks MVDP) zich meldden. De lol is er gelijk van af.

0
Michelangelo 5 december 2021 om 10:00

Duidelijk een eli-fan aan het woord:-)

0
Lalsacien 5 december 2021 om 10:16

@janriper Welkom! Dank dat je speciaal een account hebt aangemaakt om dat met ons te delen. Kun je ook aangeven waarom je nu niet meer geniet van de cross?

0
Alfons Haavers 5 december 2021 om 10:36

Persoonlijk kan ik van beide genieten, de aanwezigheid en het meesterschap van de wegtoppers of de spanning tussen de best of the rest van het veld.

Maar ik begrijp Jan prima dat het soms leuker is om een Iserbyt, van der Haar, Hermans en Aerts een secondenduel te zien uitvechten dan Wout die minuten van de rest weg baggert of Mathieu die in een paar tricky bochten na een halve ronde aanzet en ze zien hem niet meer terug.

Zeker de afgelopen seizoenen werd de dominantie van MvdP gewoon saai. Cross (en ik denk eigenlijk veel andere sporten ook) leeft toch wat van duels. Die zijn vaak leuker dan 30 crossen na elkaar dezelfde met overmacht te zien winnen.

Dit jaar ligt het ietsje anders omdat MvdP (en in navolging WvA en Pidcock) minder crossen doen. Nu heeft hun aanwezigheid iets ‘exclusiefs’ en stoort die dominantie mij persoonlijk minder en is het vooral genieten van hun klasse.

0
Michelangelo 5 december 2021 om 10:45

Precies wat Alfons zegt.

Wout die door de bagger ploegt terwijl de rest ploetert. Mathieu die naar boven fietst waar anderen lopen, en rechtbljft waar anderen de grond inspecteren. Dat is prachtig, en heeft nu ook iets exclusiefs. Zoals Messi, Ronaldo of De Bruyne die 1 keer per jaar bij Club Brugge komen om CL voetbal te spelen.

Niks mis met je wekelijkse wedstrijd van Club (daar had je van mij ook Anderlecht of PSV in mogen vullen). Vaak heel vermakelijk, maar je weet dat er ook iets anders, beters, mooiers is.

0
Romāns Vainšteins 5 december 2021 om 10:54

Mijn voorkeur gaat uit naar een non-internationale setting waar 2 streekboys met overspannen achterban elkaar gelijke competitie kunnen bieden. Wanneer de Antwerpse wonderboys dit dat 1 op 1 overpakken kunnen van de lange en de korte is het prima, mocht er 1 ver bovenuit steken is het shit.

Van techniek etc geniet ik niet, het blijft iets lachwekkends hebben hoe ze in dat veldrijden zonder MTB op een een MTB parcours aan het ploegen zijn met als absoluut hoogtepunt die spring balkjes.

0
Murcia 5 december 2021 om 11:07

janriper hoort bij de Arie stroming op Wielerflits. Die overigens opvallend stil is na de wedstrijd van gisteren, ik had wel een opinie van hem verwacht waarom de heersers tot nu toe Wout niet konden bijhouden.

0
Maillot à Pois 5 december 2021 om 11:17

MTB parcours?
Ik denk niet dat je sneller bent met een mountainbike op zo’n parcours. Zelfs als je de balkjes buiten beschouwing laat, kan je volgens mij niet overal blijven rijden met de mountainbike en zwier zo’n ding maar es op je rug.

Verder ben ik het volledig eens met Alfons. De machtsexplosie van Van Aert in de eerste rondes was mooi om zien, vooral hoe hij helemaal naar boven reed waar niemand anders dat kon. Maar verder vond ik het niet de mooiste cross om te volgen dit jaar.
Maar goed, ook bij voetbal heb ik als ik naar een match van Anderlecht of mijn zoon bij de plaatselijke U15 niet constant de bijgedachte dat Messi toch veel beter is. Ik weet dat natuurlijk, maar het vergalt mijn kijkplezier niet.
Ik verkies ook niet Aerts, Van der Haar en Iserbyt niet te denken als B-garnituur, maar over Van Aert als A+ en Van der Poel als A++. Waarbij ik me ook nog steeds afvraag waar Nys, Albert of Groenendaal zich zouden situeren. Categorie Aerts/Iserbyt of categorie Van Aert/VdP?

0
Romāns Vainšteins 5 december 2021 om 11:23

Ik weet niet exact hoe blubberig het er daar bij ligt en het zal vast sneller zijn met zo’n veldrijfiets. Neemt niet weg dat ik het er vreemd en onlogisch uit vind blijven zien.

0
Murcia 5 december 2021 om 11:29

MTB vergelijking met de cross is mij ook te vergezocht. Natuurlijk is spanning de kurk waarop topsport drijft en in die zin blijft een strijd zoals we die vaak te zien krijgen in Namen te prefereren boven een solo van ongeveer een uur. Ik vind het vooral belangrijk dat er meer diversiteit (sorry Michiel) lijkt te ontstaan in de parcoursen, Die copy paste hoge snelheid parkcrossen kwamen mij de strot uit. Je ziet nu dat mensen als Mettepenningen en Vervecken proberen om niet volgens een zelfde blauwdruk elke cross uit te tekenen. Waarbij dit jaar natuurlijk ook het weer een rol speelt in de afwisseling.

0
Maillot à Pois 5 december 2021 om 11:35

@RV
’t is niet puur wielrennen inderdaad. Zelf verkies ik ook de weg, en zeker die blubberkoersen zoals gisteren vind ik ook niet de mooiste. Iets te hoog modderworstelgehalte.
Verder wel een discipline met een eigenheid die ook specifieke capaciteiten vereist. En ’t ziet er in elk geval minder onnatuurlijk en belachelijk uit dan pakweg snelwandelen.

0
Michelangelo 5 december 2021 om 12:12

@maillot,
interessante vraag en lastig om te bepalen. Het vergelijken van tijdperken is altijd een beetje appelen met peren.

Degene die qua inhoud in de buurt zou kunnen komen van de grote 2 is m.i. Lars Boom in zijn beste jaren. Maar die was technisch (en mentaal?) niet zo compleet. In de tijd van Nys werd er ook heel anders gekoerst. Niet meteen alles vollebak en van start tot finish vol gas, vaak tactischer.
Als je het mij vraagt zouden ook Nys, Albert, Groenendaal ook "gewoon" in de categorie Aerts en iserbyt zitten. Ik volg de cross al heel lang, en wat mij betreft is VdP echt gewoon het meest complete dat er ooit op een crossfiets heeft gezeten (al ben ik niet oud genoeg en heb De Vlaminck niet zien koersen ;-))

overigens is Nys voor mij wel de grootste crosser aller tijden. Hoe hij de cross heeft gedragen gedurende zijn hele loopbaan, zijn erelijst, en zijn rol in het verder professionaliseren, daar kan tot op heden niemand aan tippen.

0
Maillot à Pois 5 december 2021 om 12:30

@Michelangelo
Er is inderdaad geen enkele manier om goed te vergelijken en een sluitend antwoord te geven, dus in die zin is mijn vraag even onzinnig als interessant ;-)

Ik heb echter hetzelfde gevoel als jij, en dat we nu met een nog niet eerder gezien fenomeen Van der Poel en een uitzonderlijk sterke tegenstander Van Aert te maken hebben, eerder dan met een zwakke generatie.
Daarom vind ik de veelvuldige B-garnituur en ‘ik zou beschaamd zijn in hun plaats’-opmerkingen op dit forum ongepast. Uiteraard is het pijnlijk dat Van Aert de rest dadelijk bij zijn eerste cross op anderhalve minuut rijdt, maar we hebben het volgens mij echt wel over sterke atleten die de pech hebben in een tijdperk te koersen met twee uitzonderlijke talenten. Dus zij verdienen ook wel beter dan denigrerende commentaar.

0
Michelangelo 5 december 2021 om 12:43

@Maillot,
ik denk dat het probleem vooral is dat er in de “B-garnituur” iemand zit die van zichzelf wel vindt dat hij A++ garnituur is, en verontwaardigd doet dat hij anders wordt benaderd dan de grote 2. Terwijl iemand als Toon Aerts laat merken veel beter zijn plaats te weten dan Eli.
En als je net als Eli hoog van de toren blaast, dan moet je niet vreemd opkijken dat er harde opmerkingen over terugkomen.

En verder: als je in de food gezeten hebt,dan is B-garnituur niet per definitie slecht. Het is gewoon prima kwaliteit, gewoon prima te eten. Alleen ziet het niet perfect uit, het is niet het ultieme product waar je als bedrijf trots op bent en wat je klant het liefste ziet en het meest voor betaalt.

0
Deel Koeper 5 december 2021 om 13:31

Boom? Echt? Boom? Lars Boom? Seriously, Boom? Of all people Lars Boom? Zal ongetwijfeld weer in zo’n slappe “ik noem lekker geen Nys of Albert” troll passen, maar noem dan op zijn minst Stybar.

0
Maillot à Pois 5 december 2021 om 13:32

@Michel
Iserbyt heeft zich in het verleden wel eens aan hoogmoed bezondidgd, dat is zeker waar, maar zoals je zelf ook al zei, heeft ie zichzelf daar dit seizoen toch voor een groot stuk gecorrigeerd.
Maar mijn opmerking was zeker niet specifiek over jouw posts over Iserbyt bedoeld hoor, het was meer een algemene bemerking over de teneur hier over alle fulltime crossers. Want ik weet wel dat B-garnituur in de food niet per se negatief is, veel opmerkingen hier zijn wel zo bedoeld.

Even iets anders: als je ooit eens een wedstrijd van Anderlecht wil meepikken, vanmiddag om 16u is daarvoor het ideale moment voor jou. Mag je wel zéker niet te laat inschakelen zodat je de aftrap niet mist :-P

0
Lalsacien 5 december 2021 om 13:42

Eli Iserbyt is een hele slimme renner. Voorlopig komt hij nog tekort tegen de zwaargewichten maar hij deelt zijn seizoen zo in dat in hij de races voor de klassementen zo goed mogelijk is.

0
Michelangelo 5 december 2021 om 13:50

@Maillot,
ik moet inderdaad de credits geven aan Eli dit jaar. Een stuk bescheidener is ie zeker geworden, waarschijnlijk de jaren daarvoor de lessen geleerd. En hij is de enige die dit jaar nog een stapje gezet lijkt te hebben in vergelijking met Vanthouerenhout, Sweeck, Aerts. Maar hij blijft voor mij geen prettige uitstraling hebben. En dat maakt dat ik liever een prik richting hem uitdeel dan richting Vanthourenhout, Sweeck, Aerts of VdHaar.

Anderlecht laat ik aan me voorbij gaan. Al vind ik het wel mooi hoe lang ze vertrouwen blijven houden in hun coach, die was met een andere naam en reputatie al lang de laan uitgestuurd. Veel sterkte vanmiddag om 1600;-)))

0
Maillot à Pois 5 december 2021 om 13:57

@Michel
Fair enough!

Ik ben zelf geen grote voetbalfan hoor, ik volg het vooral een beetje om gespreksstof te hebben met die veertienjarige voetbalverslaafde zoon van me ;-)
Maar ik stuur een fotootje van die andere goede vriend van je die vandaag de aftrap geeft!

0
Michelangelo 5 december 2021 om 13:58

@Deel.
Inderdaad Boom! Echt! Boom! Lars Boom! Seriously, Boom! Of all people Lars Boom!

En als je mijn mening niet serieus neemt, dan moet je het misschien aan Nys zelf vragen. Er is in zijn loopbaan 1 renner waar hij “bang” van was. En dat was niet Albert, niet Stybar, niet Groenendaal, niet Kevin Pauwels, maar Lars Boom.

Ik denk alleen dat hij niet alles uit zijn fysieke mogelijkheden heeft gehaald…

0
Michelangelo 5 december 2021 om 13:59

@Maillot,
Toch niet de “Sjotter van Schepdaal”????? AAAAAAHHHHHHGGGGGGG

0
Michiel 5 december 2021 om 14:18

Is die Spaanse Lb van Anderlecht echt zo goed?

0
Maillot à Pois 5 december 2021 om 14:18

@Michel
:P
https://www.instagram.com/p/CXD4JBIsOC9/

0
Maillot à Pois 5 december 2021 om 14:24

@Michiel
Sergio Gomez?
Hij onderscheidt zich zeker in positieve zin de laatste weken, maar tov de rest van Anderlecht op dit moment wil dat nog niet zo heel veel zeggen.

Maar zeker een hele goeie speler. Was de laatste jaren wat weggezakt, maar hij is opgeleid bij Barcelona en was jeugdinternational bij U17 en U19, wil toch ook wat zeggen.

0
Michiel 5 december 2021 om 14:27

Ja die Maillot. Ajax schijnt hem als opvolger van Tagliafico te zien :)

0
Maillot à Pois 5 december 2021 om 14:45

@Michiel
achzo…
Neeeuh, hij is niet zo goed.
Geef maar door aan Ajax ;-)

0
Michiel 5 december 2021 om 15:12

Haha. Ik zal t doorgeven. Maar Ajax en Anderlecht zijn vrienden van oudsher. Ze zullen er samen vast wel uitkomen

0
adelaarvanantwerpen 5 december 2021 om 17:06

@Michelangelo

Wat jij zegt over Nys in verband met Boom klopt niet. Nys heeft al vaak aangegeven dat Stybar zijn grootste/moeilijkste concurrent was.

https://www.youtube.com/watch?v=x7QjQmDgt_g
Een ander voorbeeld is na hun duel op het WK waar Nys in een TV show zegt dat Stybar zijn moeilijkste tegenstander was omdat hij de enige was die Nys zowel op het gebied van vermogen en techniek kon benaderen en zelfs overstijgen. Stybar had ook nog een betere sprint

0
adelaarvanantwerpen 5 december 2021 om 17:29

Plus als jij Stybar – Albert – Boom als crossers (tijdens hun peak) onder de loep neemt is Boom wel duidelijk de minste

Albert en Stybar benaderde Boom cross vermogen, maar waren technisch vele beter. Stybar is een van grootste technicussen ooit en was qua explosiviteit ook een trede beter dan de andere twee. Albert is een van de beste zandrijders ooit. Op de zware modderparcoursen deden zij ook niet veel onder voor Boom. Albert was net zoals Boom een geweldige loper en had meer cross gevoel in de modder. Stybar was de beste trappen/bergop loper die ik ooit heb gezien pré WVA.

Boom was ook veel meer inconsistent. Jij ziet het ook in hun resultaten
Boom 2008 en 2009: WK, 7 klassementscrossen, 12 totale crossen. Hij reed nagenoeg een heel seizoen mee in die twee jaar en won geen klassement.
Albert in de jaren 2012 en 2013: WK, WK, GVA en WB, 11 KC, 19 totale crossen. Hij had ook nog een half seizoen gemist door een zware val waardoor hij een aantal klassementen misten.
Stybar in de jaren 2010 en 2011: 2*WK, SP en WB, 11 KC, 22 totale crossen. Hij had ook een deel van het seizoen gemist in 2011 door een knieblessure waardoor hij een zeker GVA trofee misliep.

Stybar is in mijn ogen de beste. Kort gevolgd door Albert en Boom zit echt wel op duidelijke afstand van die twee

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone