Wout van Aert beste klimmer in Francorchamps

zaterdag 3 december 2016 om 16:01
Wout van Aert beste klimmer in Francorchamps

foto: © Orange Pictures - Sportfoto

Wout van Aert heeft zijn eerste zege sinds de Koppenbergcross op 1 november beet. De 21-jarige wereldkampioen nam in Spa-Francorchamps op twintig minuten voor het einde afscheid van zijn medevluchter Mathieu van der Poel. Europees kampioen Toon Aerts werd knap derde.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Naar goede gewoonte mocht Kempenaar Tom Meeusen de openingsronde voor zijn rekening nemen, maar niet veel later nam Europees kampioen Toon Aerts het van hem over. ‘De Grote Twee’, Mathieu van der Poel en Wout van Aert, gingen samen met Mathieus broer David van der Poel, Tom Meeusen en Klaas Vantornout mee in zijn spoor op de tweede passage van de legendarische Raidillon.

Mathieu versnelt, Wout valt
Mathieu van der Poel kon zich echter niet langer houden en pakte al na anderhalve ronde uit met een explosieve versnelling. Zijn grote concurrent, Van Aert, ging net op dat moment onderuit in een gladde bocht en gaf in een rondje tijd acht seconden toe op de jonge Nederlander.

Van Aert was dus op achtervolgen aangewezen, maar dankzij een indrukwekkende passage op ‘de Muur’, een loodzware looppassage bergop, maakte de wereldkampioen zijn achterstand in een keer goed. Van der Poel wist niet wat hem overkwam en liet het tempo zakken. Daar kon snelle starter Toon Aerts van profiteren door weer de aansluiting te maken.

Van Aert doet het op ‘de Muur’
De wereldkampioen bleef ook in de daaropvolgende rondes indruk maken op de zogenaamde Muur. Een twintigtal minuten voor het einde werd dat voor zijn medevluchters te veel. Zowel Van der Poel en Aerts begonnen op de moeilijke passage te stuntelen en verloren kostbare tijd. Op drie rondjes van het einde had Van Aert zo een voorsprong van tien seconden te pakken.

In het slotkwartier had Van der Poel door dat terugkomen op een ijzersterke Van Aert onbegonnen werk was. Hij moest aan de finish uiteindelijk een halve minuut toegeven op de wereldkampioen, die het vertikte zijn handen in de lucht te steken. Aerts was de sterke derde op het podium.

Superprestige veldrijden 2016-2017
Uitslag manche 5: Spa-Francorchamps

1. flag-be Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice)
2. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)
3. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
4. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
5. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus)
6. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
7. flag-be Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice)
8. flag-de Philipp Walsleben (Beobank-Corendon)
9. flag-be Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games)
10. flag-us Stephen Hyde (Cannondale CX Team)

Dit artikel delen:

35 Reacties

Verweggistan 3 december 2016 om 16:08

Goede uitslag van Hyde. Hopelijk komt hij vaker naar Europa.

0
sirmatthew 3 december 2016 om 16:09

Van Aert wint toch vooral door zijn superieure passages op de Muur. Loopt daar telkens zo 5-10 seconden weg van Van der Poel. Indrukwekkend. Mooi dat Van Aert Van der Poel eens gewoon puur op kwaliteit verslaat, zonder offday of pech.

0
Romāns Vainšteins 3 december 2016 om 16:11

Tja, wanneer het echt allemaal dramatisch wordt kan het Vlaemsche drinkwater tenminste de schuld krijgen dat het vies genoeg is om zowel het klimvermogen van Merckx als de frivoliteit van Sagan te nekken.

0
HoofdIsVrij 3 december 2016 om 16:19

Bedankt voor het inhoudelijk commentaar op basis van de veldrit RV. Je glasheldere analyses worden hier bijzonder gewaardeerd.

Goed dat van Aert ook weer eens weet te winnen. Beetje saai parcours verder.

0
tendam 3 december 2016 om 16:20

Van der Poel ging als een opa die beklimming omhoog, maar dat zal wel te maken hebben met het feit dat hij nog niet op de looppassages kan trainen, zoals Wuyts laatst wist te melden. Verder leek Van Aert me sowieso een tikkie sterker vandaag, dat zag je eigenlijk in de tweede ronde al.

0
TykkeThor 3 december 2016 om 16:22

Van Aert duidelijk de beste vandaag, zeker op de loopstroken. Hij lijkt weer wat beter in orde dan de afgelopen weken. Werd ook wel tijd dat van Aert weer ging winnen, anders werd het wel erg saai.

0
Lalsacien 3 december 2016 om 16:25

Goed voor de strijd tussen beide klasbakken.
Een aantal fans van Wout kunnen uit hun winterslaap komen en eindelijk weer eens wat van zich laten horen!!!!

0
polke 3 december 2016 om 16:30

Wout beste loper en niet de beste klimmer .Mathieu snelste klim 2 de ronde

0
Dolfy 3 december 2016 om 16:51

Die stijle klim ligt Van Aert gegoten in ieder geval. Petje af. Van der Poel had een sterk begin maar leek in het tweede deel wat te bekopen. Bij de vrouwen De Jong verreweg de sterkste trouwens. En in de Toi Toi-Cup wint Radomir Simunek zowaar weer eens..

0
F e r o x 3 december 2016 om 16:51

Van Aert duidelijk de nieuwe Sagan.

0
Turtlehead 3 december 2016 om 17:24

Waarom juinde Van Aert eigenlijk niet?

0
polke 3 december 2016 om 17:32

moei

0
Scotty 3 december 2016 om 17:46

Van Aert zou moeten gaan veldlopen….

Renaat Schotte is wel een tikkie irritant bezig nu op Sporza.

Toffe camerabeelden trouwens.

0
Joachim 3 december 2016 om 18:02

@ Turtlehead, steile aankomst. Als je beide handen omhoog steekt, val je wellicht om. En even een vuistje in de lucht steken om toch iets van zegegebaar te maken, vond Van Aert misschien wat geforceerd.

0
Rondo 3 december 2016 om 18:12

Mooie sprongen van Toon, goed gelopen van WvA.
MvdP tjonge tjonge tjonge, wordt gedeclasseerd op dit parcour. Nog een rondje en Toon had hem ingehaald.
Vanmiddag leuk interview via de livestream met Lars van der Haar gezien. Vanaf Baal is hij er weer bij, maar nog zonder verwachtingen. Hopelijk blijft er nog wat moois over voor hem dit seizoen.

0
Taurus 3 december 2016 om 18:35

@Rondo

Gedeclasseerd? Tweede van de 31 deelnemers.

0
jajaja 3 december 2016 om 18:48

ik mis nys en albert

0
Scotty 3 december 2016 om 19:51

Wat is dat eigenlijk steeds met david van der poel?

Die maakt ook maar weinig progressie. Rijdt als een idioot de eerste 2 rondjes mee met de toppers, om vervolgens in te zakken alsof ie volledig aan zn limiet zit.

0
thorsen 3 december 2016 om 19:52

Echt een enorm verschil op die loop klim, wat een power bij Van Aert. Als parcours bouwers persé zouden willen dat Van Aert wint weten ze vanaf nu wat te doen ;)

0
klootje kriekeljon 3 december 2016 om 19:56

Is heel vaak zo Scotty, start sterk om vervolgens helemaal weg te zakken.

0
delgado 3 december 2016 om 20:14

Sterk nummer van Wout. De kenners, Nys en Herrygers oa, halen toch ook hun gram, dat het in Spa een heel ander verhaal kon/ging zijn.

Dat het verschil kleiner ging zijn dan de afgelopen weken, ja, dat was te verwachten. Maar het sloeg vandaag toch wel behoorlijk ver door in de andere richting.

0
richi 3 december 2016 om 20:23

Wout van Aert de beste op parkoersen waar een boer zijn koeien nog niet op lost laat. In de slik en op vermogen en lopen dus. Matthieu van der Poel gewoon de beste op snelle en technisch attractieve parkoersen. Daarmee is ook bevestigd dat Matthieu van der Poel nog niet zo maar een nieuwe Peter Sagan gaat zijn bij het wegwielrennen, zoals Sven Nijs wel beweerde.

0
Kaunertal 3 december 2016 om 20:40

Volgens zijn twitter had David van der Poel één keer een lekke band en twee keer een mechanisch probleem.

0
delgado 3 december 2016 om 20:55

@richi

Dat beweerde Nys niet.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone