Wout van Aert begint aan eerste Tour met maar liefst vijf doelen

Door , donderdag 4 juli 2019 om 09:38
Wout van Aert begint aan eerste Tour met maar liefst vijf doelen

©Cor Vos

De sprinttrein in positie brengen. Mee de motor zijn in de ploegentijdrit. Kruijswijk bijstaan in de cols vóór Bennett en De Plus aan de bak moeten. Voor eigen succes gaan in de individuele tijdrit (en eventueel in een overgangsrit). En tot slot: Parijs halen. Tot zover de doelen van Wout van Aert in zijn allereerste Tour…

Van Aert leek gisteren niet meteen onder de indruk van de grote persbelangstelling in Hotel De Jonckheer in Ossendrecht. “Ik voel me ontspannen, ja. Eigenlijk wil ik nu zo snel mogelijk die fiets op en eraan beginnen. Dat de Tour een gekkenhuis is, wordt me al weken verteld. Er wordt meer daarover gepraat dan over de koers zelf. Maar ik vraag me dan af: hoeveel erger kan het nog zijn dan wat Mathieu (Van der Poel, red.) en ik meemaken rond een WK veldrijden? Daar wordt alleen over ons geschreven. Hier staan 180 renners aan de start…”

Dan maar over naar het sportieve, Wout. Jouw eerste taak: Groenewegen aan ritwinst helpen.
“Ik zal, samen met Tony Martin, diegene zijn die de de sprinttrein in positie brengt. Zodra het hectisch wordt, is het aan ons tweeën om Amund Grøndahl Jansen, Mike Teunissen en Dylan zelf vooraan te houden. Vanaf welk moment exact? Dat is deels improviseren. Die renner vanaf kilometer vijf, en dan de ander vanaf kilometer drie tot kilometer twee… Dat is passé, denk ik.”

“Nee, ik heb dat nog niet vaak gedaan, dus dat is wel spannend. Maar ik kijk er naar uit. Het blijft hard fietsen en dat kan ik wel. En het lukt me ook aardig om positie te houden in de sprints. Ik heb er vertrouwen in.” Voor wie er aan zou twijfelen, Van Aert zal zich – eenmaal zijn voorbereidend werk er opzit – aan de kant zetten. “Wat zou ik doen? Zelf nog proberen meesprinten om wat punten te pakken? Als je daarmee in je achterhoofd zit, kan je je job niet doen zoals het hoort.”

Op dag twee gaan jullie voor het hoogst haalbare in de ploegentijdrit… Jij bent een van de motoren.
“Als het goed gaat, normaal wel. De voorbije maand heb ik bewezen dat ik die discipline (het individuele tijdrijden, red.) beheers. Dan moet dat ook lukken in de ploegentijdrit. Het is ook belangrijk voor Steven Kruijswijk dat we het goed doen. In het verleden verloor hij vaak tijd, nu kan hij misschien wat winst sprokkelen. Dat ik in Brussel in de gele trui kan staan? Daar zijn jullie mee bezig, ik denk daar niet aan. Ik vind het ook vergezocht .We moeten de ploegentijdrit winnen én Dylan zou gelost moeten worden. Daar gaan we niet vanuit.”

Over naar dag drie: Binche – Épernay. Volgens de ploegleiding mag je daar je kans gaan.
“Als dat zo is, zal ik die proberen grijpen. Misschien is dat een eerste kans. Ik ken de regio niet zo goed, maar als het roadbook klopt, liggen er in de finale een aantal korte kaskes (korte maar steile hellinkjes, red.). Dat ligt me wel.”

Ossendrecht – Cor Vos © 2019

Eenmaal de bergetappes beginnen, word je ook verwacht om Kruijswijk van dienst te zijn.
“Als het wat lastiger wordt, zal ik Steven sowieso bijstaan waar ik kan en zo lang ik kan. Maar ik denk dat mijn rol in dit werk toch redelijk beperkt is: in het hooggebergte wordt dat uiteraard de taak van Laurens De Plus en George Bennett.”

Nog een persoonlijk doel: de individuele tijdrit in Pau.
“Ik ben Belgisch kampioen en mag in Pau in de tricolore van start. Voor de allereerste keer. Maar tezelfdertijd ook de laatste keer dit jaar, want daarna rijd ik geen tijdrit meer. Daar wil ik wel van genieten, ja. We zien hoe de conditie op dat moment nog is. Natuurlijk zou ik er graag meedoen voor de overwinning.”

Het ziet er naar uit dat het een drukke Tour wordt voor Wout van Aert…
“Dat wordt het ook. Druk genoeg, in elk geval. Maar ik voel me goed in die helpende rol. En de ploeg heeft de komende weken nu eenmaal veel belangen. Hoe lang ik wil meegaan? Tot in Parijs! Eigenlijk is dat nog mijn grootste persoonlijke doel: mijn allereerste Tour de France uitrijden.”

Dit artikel delen:

32 Reacties

arjenzvob 4 juli 2019 om 09:51

Weinig nieuws in dit interview, doelstellingen waren al bekend.

Wheely 4 juli 2019 om 09:55

Mooi, Wout gaat er al van uit dat Dylan het geel pakt in de eerste rit gezien zijn opmerking over de ploegentijdrit.

KissMyAce 4 juli 2019 om 10:01

Nee toch? Als Groenewegen 2e is in etappe 1 en ze winnen de ploegentijdrit is Groenewegen waarschijnlijk (stel dat Viviani wint moeten ze wel 4 seconden minimaal sneller zijn) alsnog leider. Ervan uitgaande dat Groenwegen niet lost.

Kj 4 juli 2019 om 10:04

Als Groenewegen nog niet gelost is wanneer ze finishen, dan weet ik eigenlijk wel zeker dat ze niet meer in de gele trui rijden. Ik denk dat Bennett en Groenewegen gewoon zichzelf heel nuttig moeten maken in de eerste helft en daarna gewoon op tijd binnen moeten komen. Nouja, het Jumbo-pakje is natuurlijk ook geel.

Jean Dumas 4 juli 2019 om 10:30

Sprint bergop in Laken, Kruijswijk in het geel na de TTT? Ik denk dat Wout het geel kan pakken in week 1.

Wheely 4 juli 2019 om 11:05

Maar als Groenewegen lost in de TTT kan net zo goed Viviani het geel pakken als ze niet heel veel langzamer rijden dan de Jumbo’s.

Jean Dumas 4 juli 2019 om 11:58

Maar Viviani overleeft wellicht rit 3 niet.

assen 4 juli 2019 om 17:11

Ha ha ha, viel mij ook al op. :-)
Nou, Dylan wint met grotere kans NIET dan wel de 1e etappe, en ik denk dat als Dylan nog met het team over de finish komt in de ttt dan wint het team NIET de ttt….

Mezelf 4 juli 2019 om 09:57

Toch nog even een mooie opsomming.

Wout is mentaal wel veranderd. Er zit inmiddels een hele goede kop op, in tegenstelling tot dat gezeur van vroeger bij het veldrijden waar altijd wel iets was, en dat was nog niet zo heel lang geleden.

Ik zie hem ver komen met zijn doelen, en zal flink voor hem gaan supporteren.

Go, Wout!

Jowinho 4 juli 2019 om 10:44

Wout is helemaal niet veranderd. Het was de pers die in het veldrijden telkens met dezelfde dwaze vragen afkwam. WvA heeft meermaals gezegd dat er één iemand beter was in de cross, maar de pers zocht daar maar wat verhaaltjes rond.

Geraint 4 juli 2019 om 10:50

Ik vraag mij altijd af welk gezeur bedoeld wordt. Ok, je zag soms wat frustratie bij Wout over het feit dat Mathieu ongrijpbaar was. Maar dan nog vond ik hem altijd correct reageren.

De kritiek dat Wout een egoist zou zijn en de sfeer zou verzieken bij lotto-jumbo kan onderhand ook wel de vuilbak in denk ik.

Mezelf 4 juli 2019 om 12:00

Het kwam ook wel van Wout zelf, neem nou dat gedoe rond dat uitrijden bijvoorbeeld, uiterst kinderachtig was dat.

Maar laten we vooral niet blijven hangen in het verleden, de Wout van nu bevalt me wel hoor!

Samlambeej 4 juli 2019 om 12:20

Hoezo kinderachtig? In etappekoersen rijden alle grote jongens uit. Wanner je wetenschappelijk bezig bent dan ligt voor zoiets ook een bepaalde duurtijd vast.
Het is aan het amateurisme van de koude tentjes in het veldrijden dat het ligt.

Er heeft altijd al een geweldig standvaste kop op gezeten bij de Wout. Presteren onder Nuyens en ook na de breuk, de haast onmogelijke strijd tegen VdP, nooit is hij uit zijn rol gevallen. Hij is altijd zijn ding blijven doen en de prestaties spreken voor zich.

HennieK 4 juli 2019 om 12:42

@Mezelf :-), Je comment slaat de plank mis, als er op iemand een goede kop zit (altijd al) dan was het wel Wout. Juist van Mathieu werd dit in twijfel getrokken, omdat het voor vdP allemaal een beetje leek te komen aanwaaien en Wout er op puur karakter en vechtlust zich naartoe gewerkt heeft.

LucasR 4 juli 2019 om 14:57

Ik ben het eens met Mezelf. (Ok, dat klinkt alsof ik het met mezelf eens ben, maar je begrijpt ‘m. ;-)) Was ook niet echt fan van ‘m voordat ‘ie bij Jumbo kwam. Een deel zal inderdaad door de media komen, maar hij kwam in het geheel een beetje over als een gespannen mannetje met weinig humor. Dat is nu wel anders. Ik ben ook wel fan geworden. Dat samlambeej precies weet hoe iedere Vlaamse wielrenner in elkaar steekt is overigens niet nieuw natuurlijk. :D

Tony van Raamsdonk 4 juli 2019 om 09:57

Een van de beste aankopen van dit jaar. Wout van Aert heeft mij verbaasd over zijn kracht en conditie. Een alleskunner. Ik denk dat de Jumbo-Visma ploeg goed gaat scoren in de Tour. Nu nog Dumoulin erbij en het wordt een groot feest volgend jaar.

vincenzo 4 juli 2019 om 10:02

Er staat: “Voor eigen succes gaan in de individuele tijdrit (en eventueel in een overgangsrit)”. Wordt met een overgangsrit alleen geduid op de derde etappe, dus letterlijk 1 overgangsrit, of zijn er meer (overgangs)etappes dat Wout voor eigen succes mag gaan?

Kj 4 juli 2019 om 10:08

Als hij er bijvoorbeeld in een etappe als etappe 5 nog bij zit en het wordt een uitgedunde massasprint, dan gaat hij gewoon sprinten lijkt me. Waarschijnlijk alleen niet onnodig energie verspillen en sprinten voor plekje 13, wanneer er bijvoorbeeld al 12 vluchters vooruit zijn gebleven. Etappe 3 lijkt me gewoon de meest denkbare “massasprint” zonder Groenewegen. Heel veel ruimte zullen vluchters in de tweede echte etappe nog niet krijgen lijkt me.

evos01 4 juli 2019 om 10:22

Wout rustig aan!!!
Het zijn wel mooie doelen.
Succes!!!

kelderfan 4 juli 2019 om 11:42

Prima dat hij erbij is gekomen en ook meteen de TDF mag betwistten. Dat wordt nog leuk hoe hij en Martin dat treintje aanzwengelen.

fransvanrooij 4 juli 2019 om 12:04

Vorig jaar reed Gesink in sprintetappes – mee – op kop om vluchters terug te halen. Wie doet dat vuile werk dit jaar? Vier man voor Groenewegen in de laatste vijf lijkt me wat veel? Was vorig jaar in ieder geval niet nodig.

Jeff 4 juli 2019 om 12:17

Goede vraag. De Plus misschien?

WernerFranke 4 juli 2019 om 12:46

Tony?

Random wielerliefhebber. 4 juli 2019 om 13:43

De Plus, misschien zelfs Bennett. Als er nood aan de man is zal Tony Martin wel een handje bijsteken maar in een ideale situatie willen ze hem blijkbaar bewaren voor de sprintvoorbereiding

jan jansen 4 juli 2019 om 12:47

Hup Wout

kielabokki 4 juli 2019 om 13:31

Dylan het 1e geel, Wout op dag 3, Steven in Parijs. Driewerf hup.

Fosiel 4 juli 2019 om 13:23

Held.

Jan Blokland 4 juli 2019 om 15:26

Ik heb nog eens gekeken naar het overzicht van de etappes. Maar Wout van Aert zou zomaar eens een paar etappes kunnen winnen. Etappe 3, 5, 8, 9, 13(tijdrit), 17 zijn allemaal etappes waar de echte sprinters er af zijn. Ik denk dat Van Aert in deze etappes gewoon gaat meedoen voor de overwinning.

SoloSlim 4 juli 2019 om 16:03

Voor etappe 3 en zeker etappe 5 is een sprint toch niet uitgesloten.
Na het laatste kaske is het nog 16km en 20km tot de finish.
Er kunnen nog wat sprinters terugkeren..

eddyvv 4 juli 2019 om 17:45

In de etappes waar de sprinters eraf zijn is er wel vaak nog ene Sagan

FrankSteenbergen 4 juli 2019 om 21:57

En ene Alaphilippe, van Avermaet, Valverde, Teuns, D. Martin, Stuyven, Benoot en nog vele anderen…

Wildebert 4 juli 2019 om 16:55

Doel zes en zeven. Overeind en gezond blijven.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair